Dinkić: Srbija u suficitu od 2014.

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.396
Beograd -- Srbija će do 2014. godine potpuno eliminisati spoljnotrgovinski deficit, izjavio je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Dinkić je rekao da je Srbija shvatila da se trgovinski deficit može smanjiti samo privlačenjem investitora koji se bave visokim tehnologijama i automobilskom industrijom i proizvode robu za ceo svet.

Kao primere takvih investitora on je naveo kompanije Fijat i Panasonik.

"Ove godine je pokrivenost uvoza izvozom povećana za 10 odsto i ako nastavimo tim tempom od 2014. godine ćemo imati suficit u trgovini sa svetom", kazao je Dinkić.

Procene su, prema njegovim rečima, da će Srbija u 2010. godini imati suficit od 1,3 milijarde evra u razmeni sa zemljama CEFTA sporazuma, koji uspešno funkcioniše tri godine i gde su, pored Srbije, Makedonija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Moldavija i UNMIK Kosovo.

Dinkić je istakao da CEFTA treba da pomogne članicama da suštinski budu spremne za ulazak u Evropsku uniju i funkcionisanje na jedinstvenom ekonomskom prostoru.

Cilj CEFTA regiona je, kako je dodao, modernizacija tržišta i stvaranje zajedničkog investicionog prostora, kako bi se na tržište sa većim brojem stanovnika lakše privukli ulagači.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin je naveo da je CEFTA region drugi po značaju, posle Evropske unije, trgovinski partner Srbije. On je ukazao da je neophodno da se ukinu necarinske barijere u trgovini među članicama tog regiona i da se libaralizuje tržište za računarsko-informacioni sektor, što bi doprinelo povećanju obima trgovinske razmene.

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer je rekao da je potrebno nastaviti ukidanje tehničkih barijera za trgovinu u CEFTA regionu koji ne funkcioniše u potpunosti zbog statusa UNMIK Kosova, što otežava slobodni protok roba i usluga među članica.

"CEFTA je dobro polje za pripreme za ulazak u EU i evrointegracije" naglasio je Dežer.

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas je kazao da je glavni cilj CEFTA da se obezbedi politička stabilnost u regionu kroz ohrabrujuću ekonomsku saradnju.

Članice CEFTA su, kako je naglasio Mas, interesantno odredište za nemačke kompanije.

On je kazao da je danas pokrenut internet portal CEFTA na kojem će se naći svi podaci o potrebnim dozvolama i carinskim procedurama za trgovinu sa CEFTA reginom koji je finansirala nemačka vlada.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=11&dd=10&nav_id=471325

Srbija nikad do sad nije imala trgovinski suficit na kraju godine.Da li laže koza ili Dinkić?Kako mu ne dosadi kad ne veruje ni sam sebi niti bankama koje je osnovao u Srbiji?

opet ekspert kaki.
izvoz se povecao zahvaljujuci padu dinara, sto znaci uprkos g-17 ekspertima.

po dinkicu, mi ne mozemo da privredimo, zaradimo i zivimo bez evroposkih fondova, MMF kredita i "stranih investicija" koje kupuju srpske monopole uglavnom.
tip je ili ludak ili placen MMF ubica, druge nema.

zna se sta treba da se radi da se poveca izvoz, ne trebas da budes ekspert za to. povecas carine sa drzavama sa kojima imas deficit (dinkic upravo smanjio carine na automobile ???), dozvolis dinaru da dosegne svoj realan nivo bez NBS spekulacija, i sve tu u sklopu niza akcija ozivljavanja privrede.

Naš plate nisu male samo zbog ekonomskih razloga,nego i iz dva bitnija.Jedan je korupcija,učestvuje sa oko 25% u svim cenama roba kod nas,a drugi je ogroman činovnički aparat države i lokalnih samouprava koji se od 2000.te skoro duplirao.

pa potrosnja je nenormalna na administraciju.
zemlja koja hoce da izadje iz krize smanjuje potrosnju, a ovi mangupi su stvarili privid ekonomskog rasta troduplo povecavsi administraciju od 2000-e. zajmljenje i prodaja im je omugucila da placaju sve to i od beograda naprave tvrdjavu od zida DS pristalica koji imaju direktan interes da DS ostane.

gde su one price o smanjenju administracije, kao fol MMF je to trazio od njih.
pa nista od toga, obrusili su se na penzije umesto na plate svojih pristalica i shurnjajske rodbine. pa nema sanse da ruse svoju tvrdjavu, ima da udare na najslabije prvo, one od kojih ne preti velika opasnost.
sledece je skolstvo pa zdravstvo.

Osobno ovako gledajuci sa strane, a samim time i bez emocija....mislim da je osnovni problem srpske ekonomije jako niska stopa zaposlenih. Srbija ima trenutno 1,8 miljuna zaposlenih a da bi kako tako funkcionirala sa svojih 7,3 miljuna stanovnika treba imati najmanje 2,5 miljuna. Znaci....sve te price o penzijama i placama su ubiti shit i ubiti je stetno okretanje glave od glavnih problema.

Osobno ovako gledajuci sa strane, a samim time i bez emocija....mislim da je osnovni problem srpske ekonomije jako niska stopa zaposlenih. Srbija ima trenutno 1,8 miljuna zaposlenih a da bi kako tako funkcionirala sa svojih 7,3 miljuna stanovnika treba imati najmanje 2,5 miljuna. Znaci....sve te price o penzijama i placama su ubiti shit i ubiti je stetno okretanje glave od glavnih problema.

jak dinar i nikakve carine sa EU.
nema sta da se proizvodi kad je sve jevtinije iz uvoza, razumes?
kad nema sta da se proizvodi, nema posla

Hahah...pa ne možemo mi da radimo,kad nam je 2000 i neke došao Dinkić i sa pričom kako je industrija zastarela i nekonkurentna pokrao,opljačkao preduzeća i otpustio radnike od kojih je dobar deo poumirao od stresa i neizvesnosti kako da prežive za ovih nekoliko godina.Ja sam radio u preduzeću koje je bilo likvidno i zarađivalo svoje plate a Dinkić ga je prodao nekom lopovu sa ulice koji je otpustio radnike i od objekata napravio ruševine.250 ljudi je bez veze izgubilo posao samo u ovom slučaju zato što su Vlahović i Dunkić hteli da maznu neku ''siću''.

Hahah...pa ne možemo mi da radimo,kad nam je 2000 i neke došao Dinkić i sa pričom kako je industrija zastarela i nekonkurentna pokrao,opljačkao preduzeća i otpustio radnike od kojih je dobar deo poumirao od stresa i neizvesnosti kako da prežive za ovih nekoliko godina.Ja sam radio u preduzeću koje je bilo likvidno i zarađivalo svoje plate a Dinkić ga je prodao nekom lopovu sa ulice koji je otpustio radnike i od objekata napravio ruševine.250 ljudi je bez veze izgubilo posao samo u ovom slučaju zato što su Vlahović i Dunkić hteli da maznu neku ''siću''.
Dobro, nisam bas upoznat sa time sto je taj Dinkic napravio...ali ruku na srce Srbija je od 2000-2008 imala impresivan napredak. To ti sada naravno zaboravljas ...ali dobrih 7-8 godina je standard gradjana u Srbiji rastao golemim stopama.Znaci da je nesto radio dobro.

Poslednja izmena:
jak dinar i nikakve carine sa EU.
A po cemu je dinar jak??...aha ti si jedan od onih koji misle da izvoz direktno ovisi o snazi valute...poznate su mi takve teme, to su cijele skole misljenja cak se na fakultetima uce takve stvari.

Dobro...ako je to tako hajde mi objasni paradoks da Hrvatska izvozi barem dvaput vise po stanovniku od Srbije i da je hrvatski izvoz ove godine rastao kao i srpski stopama od 15% a kuna je jaka kao kamen!...i to ne samo ove godine nego je zadnjih 15 godina jos ojacala prema euru. Ili jos bolje, objasni mi paradoks da kada gledas liste zemalja po izvozu vidi se da sto zemlja ima jacu valutu to vise izvozi/stanovniku.

Poslednja izmena:
Oво је најтипичнији пример како функционише маркетинг за одржавање режима на власти.
Неко од државних функционера објави неку бесмислену изјаву са бомбастичним подацима , то поткрепи подржаном изјавом некога из европске заједнице и ето ти одличног наслова који ће се по медијима преклапати до следеће сличне подвале.
Што суштина изјаве нема никве везе с реалношћу, то нема никакве везе.
Е сад, ако се и појави неко од домаћих економиста који ће се супротставити овој нереалној анализи, то ће се објавити спорадично , или још боље, одмах бити демантован гомилом подобних и свезнајућих аналитичара којима је су такви домаћи задаци једини посао.

A po cemu je dinar jak??...aha ti si jedan od onih koji misle da izvoz direktno ovisi o snazi valute...poznate su mi takve teme, to su cijele skole misljenja cak se na fakultetima uce takve stvari.

Dobro...ako je to tako hajde mi objasni paradoks da Hrvatska izvozi barem dvaput vise po stanovniku od Srbije i da je hrvatski izvoz ove godine rastao kao i srpski stopama od 15% a kuna je jaka kao kamen!...i to ne samo ove godine nego je zadnjih 15 godina jos ojacala prema euru.
Neko vas krade,imate veliku korupciju ili velike rate za otplaćivanje kredita.Političari nikad ne kažu istinu običnim građanima.

Neko vas krade,imate veliku korupciju ili velike rate za otplaćivanje kredita.Političari nikad ne kažu istinu običnim građanima.
Cek, znaci po tebi sto zemlju vise kradu i sto ima vecu korupciju to vise izvozi? ...jos to povezi sa placom, i ja bih da me jos vise kradu i da imamo jos vecu korupciju. Rate kredita ne spadaju pod izvoz.
btw. dodao sam i drugi paradoks.

Poslednja izmena:
A po cemu je dinar jak??...aha ti si jedan od onih koji misle da izvoz direktno ovisi o snazi valute.
Dobro...ako je to tako hajde mi objasni paradoks da Hrvatska izvozi barem dvaput vise po stanovniku od Srbije i da je hrvatski izvoz ove godine rastao kao i srpski stopama od 15% a kuna je jaka kao kamen!...i to ne samo ove godine nego je zadnjih 15 godina jos ojacala prema euru.

direktno zavisi od jacine valute koja odredjuje cenu proizvoda, nema tu sta dalje da objasnjavam.

u vezi tvoje lepe i jacine njene valute - pa da - imate veci obim trgovine sto nije ni tesko kad se vas 4 miliona zaduzuje manijakalno pa je dug dostigao suludih 45 miliardi evra.
stoga pokazatelj stetnosti prejake valute ne pokazuje velicina izvoza nego spoljnotrgovinski deficit

vas deficit je katastrofalnih 10 milijardi evra.

Poslednja izmena:

Tvoj predlog je dakle da stvari budu skuplje (dodati carine), a da plate bude smanjene (nek dinar propadne).
Zvuči primamljivo!

zvuci kao gorak lek koji mora da se uzme ali koji bi za godinu dve itekako pokrenuo proizvodnju a time bi se puno budzet i penzioni fondovi.
ili mozda mislis da se bavimo socijalistickom privredom gde drzava intervenise svaki bozji dan da zastiti dinar i za jedno 3-4 svi pocrkamo od gladi u zemlji koja nista ne proizvodi i vise nema deviza da kupi lebac iz inostranstva?

ti bese propagiras slobodno trziste il sam te pomesao sa nekim?

zvuci kao gorak lek koji mora da se uzme ali koji bi za godinu dve itekako pokrenuo proizvodnju a time bi se puno budzet i penzioni fondovi.
ili mozda mislis da se bavimo socijalistickom privredom gde drzava intervenise svaki bozji dan da zastiti dinar i za jedno 3-4 svi pocrkamo od gladi u zemlji koja nista ne proizvodi i vise nema deviza da kupi lebac iz inostranstva?

ti bese propagiras slobodno trziste il sam te pomesao sa nekim?

vlada je kranje populisticka, tesko da bi tako ikada nesto uradila.. Plus jos proslo je vreme za takve mere, to je odavno trebalo uraditi, stimulisati potrosnju, pa to je u principu Basik kejnzov princip, koje su koristile druge drzave za izlazak iz krize.

Back