Dinkić: Spas za Železaru na istoku

gost 186661

Elita
Poruka
24.166
Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mladjan Dinkić ocenio je na Tviteru da je najrealnije da se strateški partner za Železaru Smederevo pronađe u Rusiji ili Kini.

206302493550011da20cdca677431138_orig.jpg
"Za sada najveće šanse imamo da pridobijemo nekog ozbiljnog iz Rusije ili Kine", napisao je Dinkić.
On je naveo i da su Amerikanc", odnosno kompanija "Ju-Es stil" koja je Vladi Srbije vratila Železaru početkom godine za jedan dolar, pravili gubitke jer je "cena koksa padala, a cena čelika rasla".
"Rusi ili Kinezi... Oni imaju i gvožđe i koks", naveo je Dinkić, koji bi u budućoj Vladi Srbije trebalo da dobije resor finansija i privrede.

Komentarišući spekulacije da je ukarijnski oligarh Rinat Ahmetov zainteresovan za Smederevsku železaru, Dinkić je napisao da je čuo da bi "on eventulano bio zainteresovan kada bi Smederevsku železaru kupio u paketu sa Železarom Košice (Slovačka)".

Proizvodnja u "Železari Smederevo", koja je od januara kada se "Ju-Es still povukao zbog poslovanja sa gubicima u rukama države,privremeno je obustavljena do 1. septembra.

Prema najavama, predstavnici države trenutno razgovaraju sa potencijalnim strateškim partnerima.

Rok za dostavljanje obavezujućih ponuda na tenderu za izbor strateškog partnera Železare Smederevo produžen je za tri meseca, do 10. septembra, na zahtev zainteresovanih kompanija.

Prijavu za učešće na tenderu podnele su tri kompanije - Junajtid plzen sa sedištem u Luksemburgu, Donjeck stil grup iz Ukrajine i Ural majning end metalurdžikal kompani iz Rusije.

Vlasnik "Donjeck stila" je evropski kralj čelika Rinat Ahmetov i Ukrajinci su prvi potencijalni kupci koji su obišli pogone "Železare Smederevo" nakon što je država otkupila fabriku od "Ju-Es stila".

"Donjeck stil" je pre godinu dana o kupovini fabrike pregovarao i sa "Ju-Es stilom", a prednost te kompanije je u tome što imaju svoju koksaru i rudnike, i to je jedan od poželjnih uslova za novog vlasnika železare kojeg je opredelila Vlada Srbije.

Junajtid plzen je u vlasnistvu je ruskog kapitala, konkretno Igora Šamisa, ruskog privrednika pod čijom kontrolom je preduzeće Bumaš iz Iževska u Rusiji, proizvođač mašina i opreme za industriju papira, eksploatacije nafte i čelicnih cevi.

Pravo na podnošenje ponuda imaju kompanije koje se bave eksploatacijom ruda metala i drugih ruda i proizvodnjom sirovog gvožđa, koksa, čelika ili ferolegura, čiji je prihod u 2011. godini bio najmanje milijardu evra, a vrednost imovine 1,5 milijardu evra.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=07&dd=14&nav_id=626556

:rotf:
 

Back
Top