Dinkić podržava Dačića za premijera

machkolinos

Ističe se
Poruka
2.397
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/223634/Dinkic-podrzava-Dacica-za-premijera

Lider G17 plus Mlađan Dinkić podržao bi izbor Ivice Dačića za premijera rekonstruisane vlade, potvrđeno je „Blicu“ u vrhu ove stranke. Dinkiću bi, tvrde sagovornici „Blica“, čak i odgovaralo da Vlada bude temeljno rekonstruisana jer bi to značilo da izbora sigurno neće biti još godinu dana, a njemu najviše treba vremena da bi završio posao sa formiranjem Ujedinjenih regiona Srbije.
Dinkić prvi put podržava Dačića

Temeljna promena Vlade, kakva bi se dogodila promenom na samom vrhu, politički bi, u predizbornoj godini, odgovarala trima ključnim strankama u vladajućoj koaliciji. Uprkos tome što bi izazvala turbulencije i nezadovoljstva i što bi zahtevala odricanja za svakog od tri lidera koji se pitaju, velika rekonstrukcija bi zaista unela novi zamah, a opoziciji izbila neke od glavnih aduta. Lider SPS tvrdi u javnosti da se nije razgovaralo o tome da on preuzme premijersku fotelju.Međutim, na sastancima sa svojim partijskim drugovima priča drugačije. Kako „Blic“ saznaje, Dačić je uoči kongresa stranke na Predsedništvu SPS ispričao kako to postoji kao opcija koja se nudi socijalistima, ali da bi SPS morao da se odrekne dva resora. To je naišlo na negodovanje članova Predsedništva. Kako saznajemo iz izvora u SPS, Dačiću otvaranje priče o premijerskom mestu škodi jer je situacija u SPS još rovita i mora da preseče koga bi moralo da se odrekne sem ministra energetike Petra Škundrića.


S druge strane, lider SPS računa na rast rejtinga zasnovan na svežem novcu od prodaje „Telekoma“, investicija „Fijata“ i prodaji „Maksija“.


Zvaničnici o tome nerado govore u javnosti, a predsednik Srbije Boris Tadić je juče, kad su ga novinari pitali za Dačića, kao premijera, odgovorio da se o tome nije razgovaralo.


Smena pojedinih ministara ili premijera, postoji samo u medijima, to nije realno - izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić i ocenio da se ministar policije Ivica Dačić, „ni kriv ni dužan“ našao pod pritiskom javnosti da li će biti novi premijer. Tadić je novinarima, posle skupa u Palati „Srbija“, rekao da će se o rekonstrukciji Vlade Srbije govoriti posle Nove godine. On je rekao da je, kada se formirala Vlada Srbije, razgovarao sa Dačićem o tome ko bi trebalo da bude premijer i tada je rešeno da premijera daje ona stranka koja ima najviše poslanika.


Nismo u međuvremenu uopšte razgovarali o tome, naglasio je Tadić i ocenio da smena premijera i ministara nije nikada postojala u realnosti.


Dobri poznavaoci srpske političke scene kažu da koalicioni partneri ulazeći u predizbornu godinu razmatraju različite opcije, a rekonstrukcija Vlade biće prilika da se sve tri stranke bolje pozicioniraju.

100029_0209-dacic-dinkic-foto-n-markovic_f.jpg
 

Back
Top