Dinar odlazi u istoriju! Nove odredbe NBS nas spremaju za evro, evo kada menjamo valutu!

:roll:Geopolitički smer zemlje treba gledati po delima, ne nekim jeftinim populizmom. Pa tako na primer:

1. Da li smo nešto uradili sa pristupnim poglavljima unazad 12 godina? Jok.
Последње поглавље отворено децембра 2021. године, а сада је крај 2024.

2. Da li smo uskladili spoljnu politiku sa EU? Jok
Нисмо прекршили сопствени устав па признали дивље отцепљене Приштинце за самосталце.
Нисмо се одсекли од руског гаса, јер у тим условима наша економија има осетно мању конкурентност (што сада изазива велике проблеме Немачкој)

3. Da li sedimo na više stolica? Da.
А која нормална држава не гледа све своје интересе, свуда где може и колико год може?
Откад је слепило постало обавезујуће правило?
Треба ли да купујемо лудачки скуп гас од Америке? Европа ионако не извози ниједан енергент.

4. Da li imamo tenzije sa komšijama? Da, razvlačimo decenijama.
Тензије? А са киме то?
Нисмо ми Хрвати, па да имамо граничне спорове са Словенијом, БиХ, Црном Гором и Србијом, а само са Мађарском не.
Ми имамо само тај "гранични спор" са хрватском похлепом око Дунава и ништа више.

Са Мађарском имамо најбоље односе у историји, са Румунијом, Бугарском и Македонијом смо разумно добри, са ЦГ смо ок после доласка нормалне власти тамо. Са БиХ... Прво да они виде сами са собом шта ће, па да јаве околини. Како сада изгледа, поделиће се пре или после. Једино је проблем хистерија оних који мисле да су победили у рату.

4. Da li nam je državno uređenje: koruptivna autokratija rusofilskog tipa. Da.
Имаш ти неке друге кривце осим Руса, пошто их наводиш за све по списку. Да нас сутра нападну марсовци или клингонци, и за то би Руси били криви...

Znači ne idemo prema EU.

Samo fingiramo da tako izgleda.
Ако ЕУ није заинтересована за нас, онда ће стићи неко други. Да ли то морам ја да им јавим или имају барем толико памети да то сами схвате?

Dakle SNS sektasi definitivno prodali Kosovo...

....
То је м
Шта је то у ЕУ нормално? Питај Немце, Словенце, Хрвате, па и све друге који су националну валуту замењали за ту хибридну и туђинску, шта су то добро добили узимајући ту, све безверднију, валуту за своју? Зашто Британци нису хтелу еуро и зашто су побегли из ЕУ? Ненормална је и јадна та држава која се одриче своје валуте, своје војске, својих граница, своје суверености, па и своје власти и прихвата све туђе као своје... Живео сам у Словенији када се је 2008. године приступило еврозони. За 1000 тадашњих толара, тада валута у Словенији, то је 4 тадашња ЕУРА за 1000 толара, али, гле врага, шта се је преко ноћи догодило. За 1000 толара мога сам да имам комплет руча, све са десертом, у најужем центру Љубљане, 200 метара од Тромостовја, у елитном ресторану Дај - Дам, 2 кафице и пакло Марлбора... Дакле за 4 Еура тада сам могао дан лепо да преживим ...Сада је пакло Марлбора 5,40 Еура, ручак између 30 - 100 Еура, кафа око 2 Еура ... Сада сам израчунај шта се је догодило Словенији приступајући том "нормалном свет" ....Узгред буди речено, нема више ни тог, мени омиљеног, ресторана, храна је тамо била изврсна, али имају некакви туђински ресторани, као што је и све у Словенији постало туђинско ... Верујем да Србија неће да учини такву непоправљиву грешку ...
Србија одавно није суверена...

Pored izmene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga i Zakona o bankama, Narodna banka Srbije predložila je i izmene Zakona o NBS. Tu je, između ostalog, otvorila novo poglavlje o potencijalnom uvođenju evra kao valute u Srbiji.
Da bi usvojila evro, zemlja prvo mora da bude članica Evropske unije, a Narodna banka Srbije (NBS) u Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o Narodnoj banci Srbije gleda u budućnost.
Dakle, u slučaju da naša zemlja postane članica Evropske unije, NBS je predložila nove odredbe koje bi stupile na snagu danom pristupanja Srbije EU i uvođenjem evra kao nacionalne valute.
U novom poglavlju “NBS kao deo evrosistema” u budućem članu 86m stoji: “Uvođenjem evra kao nacionalne valute u Republici Srbiji, Narodna banka Srbije postupaće u svemu u skladu sa odredbama Ugovora, Statuta ESCB- a i ECB-a i propisima Evropske unije koji se neposredno primenjuju i kojima se utvrđuju prava i obaveze država članica koje su prihvatile evro kao nacionalnu valutu”.
To znači da bi ulaskom Srbije u Evrozonu dinar otišao u istoriju, a to potvrđuje i član 86t: Novčana jedinica Republike Srbije jeste evro.
https://nsuzivo.rs/srbija/dinar-odl...-nas-spremaju-za-evro-evo-kada-menjamo-valutu

E sad imam ja tu dva pitanja:
1. Da li to NBS zna nešto više čim usvaja uredbe po sistemu ''kad budemo'', a ne ''ako budemo''. Hoću reći da li je ovo očigledan dokaz da je strateško opredeljenje vlasti EU, a ne recimo BRICS?

2. Zašto se navodi da evro može biti valuta samo ako smo u EU kad recimo Crna Gora ima tu valutu odavno iako nije članica te organizacije?
Pa Srbija vec 50 godina ima dvovalutni sistem, to je pocelo onog trenutka kada je Srbin konacno shvatio da ga Broz pljacka stampanjem novca i krenuo da kupuje marku. Od kraja 70tih sve sto vredi se prodavalo za srpsku valutu koja se zavala dojce marka, a onda se nevoljno preslo na euro, koji je u medjuvremenu postao i ustaski,ali je opet mili od dinara , a pogotovo rublje.
Ja se ne bi mnogo uzbudjivao oko togasta pise u tom zakonu, jer ce biti onako kako kaze Vucic, a ne kako stoji u zakonu.

Само да се распише референдум, па да видиш какви би резултати били, а на референдуму једно питање - хоћете ли динар или евро као валуту?

Сви трошкови (према евру) које банке над нама спроводе би нестали, као и провизија мењачница... Многи људи могу да имају приходе у еврима, али овде морају да троше динаре.

Али то је још ситна шала у поређењу са на пример стамбеним кредитима, који прво имају евро камату, па онда додату нашу преко тога. Замислите само да стамбени кредити имају само еурибор део камате (тако се зове, ако се добро сећам).

И да се престане са растом цена "због евра", јер наше динарске цене приметно расту и када се у еврима прикажу. Нека то једном престане.
Ако ће неко баш у детаље - јесте, постоји инфлација и евра, али наше цене скачу приметно брже (и од евра и од трошкова).

Да ли је обавеза да прво будемо у ЕУ? Нешто сумњам. Питајте ЦГ.
Jesi li bas siguran u to? Kada su u Severnoj Mitrovici ukidali dinar, nesko imao barem deset tema o ukidanju srBstva. Dva meseca kampanje Pinka i Informera, vecina ima da glasa za dinar.

Srpska Centralna banka je kroz istoriju pokazala potpunu nesposobnost da vodi monetarnu politiku.

To koliko je ista uzas govori cinjenica da je raspala Jorgobanka najbolji Guverner srpske Centralne banke u poslednjih skoro 100 godina.

Eeeej, Jorgobanka najbolji guverner, koji vic, to vam dovoljno govori koja besmislicarska institucija je to bila u istoriji.

Apsolutno i potpuno je u interesu suvereniteta gradjanja Srbije, vrednosti njihove imovine i standarda zivota; od kljucne je vaznosti da se Centralna Banka Srbije ukine, i da ne vodi monetarnu politiku.

Već 24 godine mi nemamo finansijski suverintet

Količina našeg novca u opticaju zavisi od odluke Brisela/Berlina

Pa Srbija vec 50 godina ima dvovalutni sistem, to je pocelo onog trenutka kada je Srbin konacno shvatio da ga Broz pljacka stampanjem novca i krenuo da kupuje marku. Od kraja 70tih sve sto vredi se prodavalo za srpsku valutu koja se zavala dojce marka, a onda se nevoljno preslo na euro, koji je u medjuvremenu postao i ustaski,ali je opet mili od dinara , a pogotovo rublje.
Ja se ne bi mnogo uzbudjivao oko togasta pise u tom zakonu, jer ce biti onako kako kaze Vucic, a ne kako stoji u zakonu.

Jok to je od onog momenta kada je brozovština uvela stranu valutu

Sunovrat ex yu privrede i monetarnog sistema kreno je ka dnu kada su se povezali sa Nemačkom.

Jesi li bas siguran u to? Kada su u Severnoj Mitrovici ukidali dinar, nesko imao barem deset tema o ukidanju srBstva. Dva meseca kampanje Pinka i Informera, vecina ima da glasa za dinar.
Nema sta vecina da glasa za dinar, to nije odluka koja je za referendum.

Monetarna politika su bukvalno licna prava ljudi.

Nema niko prava da obezvredjuje vrednost moje imovine, dajuci mogucnost domacoj bandi da stampa dinare.

Cak i da imaju vecinu od 95%.

Neka obezvredjuju svoju imovinu, i neka stampaju kod kuce.

...

2. Zašto se navodi da evro može biti valuta samo ako smo u EU kad recimo Crna Gora ima tu valutu odavno iako nije članica te organizacije?
Црна Гора и наша јужна покрајина користе евро потпуно противно свим прописима Еуропске уније и њених монетарних власти! Искључиво антисрпски пројекат који чак и не покушавају да објасне, јер је то немогуће и нема примера било где другде. Чак је и за отворени протекторат БиХ уведена конвертибилна марка. Колико је Хрватској било потребно напора да уђе у зону евра и зашто су неке дугогодишње чланице изван те зоне?

Ако ЕУ није заинтересована за нас, онда ће стићи неко други. Да ли то морам ја да им јавим или имају барем толико памети да то сами схвате?

Navodiš jeftina opravdanja a propuštaš suštinu.

Prosek ulaska u EU je 10 godina, mi smo posle 15 i dalje na početku. To pokazuje naprednu nekompetentnot režima da nas reformiše u normalnu uređenu državu.

U EU su moderne, razvijene i demokratske države. Srbija je koruptivna autokratska rusofilska država sa najgorim standardom u evropi.

Prosto izgovori su nebitni, činjenice govore dovoljno.

Немој да сигураш кампању таблоида.

Уосталом, распитај се сам у својој околини, али немој унапред да им дајеш одговор.

Navodiš jeftina opravdanja a propuštaš suštinu.

Prosek ulaska u EU je 10 godina, mi smo posle 15 i dalje na početku. To pokazuje naprednu nekompetentnot režima da nas reformiše u normalnu uređenu državu.

U EU su moderne, razvijene i demokratske države. Srbija je koruptivna autokratska rusofilska država sa najgorim standardom u evropi.

Prosto izgovori su nebitni, činjenice govore dovoljno.
За тебе устав не представља ништа. Шта друго да објашњавам ако на то жмуриш?

Последње поглавље отворено децембра 2021. године, а сада је крај 2024.

Нисмо прекршили сопствени устав па признали дивље отцепљене Приштинце за самосталце.
Нисмо се одсекли од руског гаса, јер у тим условима наша економија има осетно мању конкурентност (што сада изазива велике проблеме Немачкој)

А која нормална држава не гледа све своје интересе, свуда где може и колико год може?
Откад је слепило постало обавезујуће правило?
Треба ли да купујемо лудачки скуп гас од Америке? Европа ионако не извози ниједан енергент.

Тензије? А са киме то?
Нисмо ми Хрвати, па да имамо граничне спорове са Словенијом, БиХ, Црном Гором и Србијом, а само са Мађарском не.
Ми имамо само тај "гранични спор" са хрватском похлепом око Дунава и ништа више.

Са Мађарском имамо најбоље односе у историји, са Румунијом, Бугарском и Македонијом смо разумно добри, са ЦГ смо ок после доласка нормалне власти тамо. Са БиХ... Прво да они виде сами са собом шта ће, па да јаве околини. Како сада изгледа, поделиће се пре или после. Једино је проблем хистерија оних који мисле да су победили у рату.

Имаш ти неке друге кривце осим Руса, пошто их наводиш за све по списку. Да нас сутра нападну марсовци или клингонци, и за то би Руси били криви...

Kakvom točno hrvatskom pohlepom?
Badinterova komisija u mišljenju broj 3 kaže da granice između federalnih jedinica postaju međunarodne granice novonastalih država. Koliko ja znam, granica u SFRJ nije išla sredinom Dunava. Isto tako granica na moru je išla sredinom, tako da granica sa Slovenijom i Crnom Gorom je po sredini Piranskog zaljeva, odnosno sredinom Bokokotorskog zalijeva, a Prevlaka je hrvatski teritorij. Sve je jasno, znači nije tu Hrvatska ništa kriva, nego ovi drugi koji izvrću zaključke Badinterove komisije.

Ja ne verujem da bi na referendumu vecina bila za EU a da se ukine dinar, to bi moralo da se sroci drugacije, inace ne bi dali da se ukida dinar.....mozda da li ste da se primeni clan 19 novog zakona o finansijskom poslovanju , i na tu foru..
znaš kako su se u nas za ulazak u nato zločinačka organizacija i oporba dobacivali ne treba referendum treba referendum (šta je sasvim normalno da se održi)
i onda si se samo jedan dan našao u natu bez da je iko pitao građane šta misle.

ali mislim da se takvo šta u srbiji ne može desiti.

znaš kako su se u nas za ulazak u nato zločinačka organizacija i oporba dobacivali ne treba referendum treba referendum (šta je sasvim normalno da se održi)
i onda si se samo jedan dan našao u natu bez da je iko pitao građane šta misle.

ali mislim da se takvo šta u srbiji ne može desiti.
Ne dok je Nis Nis....Ne znam za Krusevac, to je nekad bio grad, pa Kraljevo , ali Nis je kasetiran NATOom, i to po ulici gde se ide na pijacu...To ti je kao da bacis kasetnu na cumicevo sokace Jeste bas tu je transfer vojske...ustvari te kasetne nisu nikad ni bile namenjene vojnim ucesnicima...to ti je kao da bacas bombe u deciji parkic a nadas se pobices vojno aktivno osoblje...jeste malo sutra...

Шта је то у ЕУ нормално? Питај Немце, Словенце, Хрвате, па и све друге који су националну валуту замењали за ту хибридну и туђинску, шта су то добро добили узимајући ту, све безверднију, валуту за своју? Зашто Британци нису хтелу еуро и зашто су побегли из ЕУ? Ненормална је и јадна та држава која се одриче своје валуте, своје војске, својих граница, своје суверености, па и своје власти и прихвата све туђе као своје... Живео сам у Словенији када се је 2008. године приступило еврозони. За 1000 тадашњих толара, тада валута у Словенији, то је 4 тадашња ЕУРА за 1000 толара, али, гле врага, шта се је преко ноћи догодило. За 1000 толара мога сам да имам комплет руча, све са десертом, у најужем центру Љубљане, 200 метара од Тромостовја, у елитном ресторану Дај - Дам, 2 кафице и пакло Марлбора... Дакле за 4 Еура тада сам могао дан лепо да преживим ...Сада је пакло Марлбора 5,40 Еура, ручак између 30 - 100 Еура, кафа око 2 Еура ... Сада сам израчунај шта се је догодило Словенији приступајући том "нормалном свет" ....Узгред буди речено, нема више ни тог, мени омиљеног, ресторана, храна је тамо била изврсна, али имају некакви туђински ресторани, као што је и све у Словенији постало туђинско ... Верујем да Србија неће да учини такву непоправљиву грешку ...
Moje mišljenje je da nije bitno koliko se prije moglo kupiti za 1000 tolara, 100 kuna ili sad za 13.27€ (100kn). Bitnije je mi je koliko nečega mogu kupiti za plaću, a ne za neku novčanicu. A činjenica je da se sad za plaću može kupiti više nego prije, unatoč inflaciji i uvođenju eura. Što znači da kupovna moć raste, da standard raste. Nije mi bitno što sad za 50€ mogu vjerojatno kupiti manje nego prije kad sad imam više tih novčanica od 50€.

Super ako tako misliš, da li bi ondasvoje prihode preusmerio na moj račun pa ću ti ja određivati koliko ćeš šta da platiš i potrošiš?
Ne znam kako da ti kazem, ali bukvalno si opisala vladavinu Srba nad Srbijom.

Trebaju mi stranci da ogranicavaju Srbe da vladaju manje diktatorski nad Srbima.

Kapish?

Back