Dinar odlazi u istoriju! Nove odredbe NBS nas spremaju za evro, evo kada menjamo valutu!

Eurozona i EU su dve razlicite grupacije.
Nemaju sve zemlje euro kao platezno sretstvo iako su u EU.
Nije mi jasno sta fali da imamo domacu valutu cak i ako budemo EU.
Osim ako ovo nije neki plan da u slucaju nekog veceg ratovanja nas asimilira unija po hitnom postupku (e da bi resavali izbeglice i slicne probleme)
ne fali ništa, imate čak i višak (nula)

Pa nije da je Hrvatska ili SFRJ bila cudo tehnoloskog razvoja za Kinu ili svet. Nista mi na Balkanu nismo izmislili, brodograditelji su se ucili i maznjavali tehnologiju od Italijana (Talijana), Svaba, graditelji kupili znanja i tehnologiju sa Zapada, fabrike (tvornice) su radile po zapadnim licencama ili opet krali dizajn i tehologiju iz Italije i Nemacke (Njemacke). Nisu balkanski univerziteti (sveucilista) skolovali vrhunske inzenjere, lekare i matematicare nego su pokusavali da kopiraju poznatije i bolje uzore sa Zapada. Bravari, elekrticari, stolari, zavarivaci, autolimari su radili na zapadnim alatima, po zapadnim standardima i 80-tih a ne po balkanskim.

Uzgred, 6 miliona ljudi iz Srbije nije nikakav rezervoar radne snage iz koga bi Nemacka ( i EU) crpela radnu snagu koja joj treba. Konkretno 250 hiljada ljudi koliko bi recimo Srbija mogla da "ispljune" za 2-3 godine u EU nije nista za tu zajednicu. Zbog takve cifre ne primaju oni nekoga preko reda u njihovu zajednicu. No, verovatno zele da zaokruze svoj prostor u Evropi, da nema "stranih" tela kao sto je Balkan - sto je na kraju i dobro za Balkan.
uđi u eu i bit ćeš u njenom šupku. njen podanik. plesat ćeš kako brisel svira. najprije ćeš dobit od njih lovu za izgradnju industrijskih zona sa skladištima za prihvat robe iz eu :hahaha: koliko je milke i nestlea po hrvatskoj a koliko kraša po evropi?

Pored izmene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga i Zakona o bankama, Narodna banka Srbije predložila je i izmene Zakona o NBS. Tu je, između ostalog, otvorila novo poglavlje o potencijalnom uvođenju evra kao valute u Srbiji.
Da bi usvojila evro, zemlja prvo mora da bude članica Evropske unije, a Narodna banka Srbije (NBS) u Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o Narodnoj banci Srbije gleda u budućnost.
Dakle, u slučaju da naša zemlja postane članica Evropske unije, NBS je predložila nove odredbe koje bi stupile na snagu danom pristupanja Srbije EU i uvođenjem evra kao nacionalne valute.
U novom poglavlju “NBS kao deo evrosistema” u budućem članu 86m stoji: “Uvođenjem evra kao nacionalne valute u Republici Srbiji, Narodna banka Srbije postupaće u svemu u skladu sa odredbama Ugovora, Statuta ESCB- a i ECB-a i propisima Evropske unije koji se neposredno primenjuju i kojima se utvrđuju prava i obaveze država članica koje su prihvatile evro kao nacionalnu valutu”.
To znači da bi ulaskom Srbije u Evrozonu dinar otišao u istoriju, a to potvrđuje i član 86t: Novčana jedinica Republike Srbije jeste evro.
https://nsuzivo.rs/srbija/dinar-odl...-nas-spremaju-za-evro-evo-kada-menjamo-valutu

E sad imam ja tu dva pitanja:
1. Da li to NBS zna nešto više čim usvaja uredbe po sistemu ''kad budemo'', a ne ''ako budemo''. Hoću reći da li je ovo očigledan dokaz da je strateško opredeljenje vlasti EU, a ne recimo BRICS?

2. Zašto se navodi da evro može biti valuta samo ako smo u EU kad recimo Crna Gora ima tu valutu odavno iako nije članica te organizacije?

ti si rob zapadne oligarhije na zalost

Pored izmene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga i Zakona o bankama, Narodna banka Srbije predložila je i izmene Zakona o NBS. Tu je, između ostalog, otvorila novo poglavlje o potencijalnom uvođenju evra kao valute u Srbiji.
Da bi usvojila evro, zemlja prvo mora da bude članica Evropske unije, a Narodna banka Srbije (NBS) u Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o Narodnoj banci Srbije gleda u budućnost.
Dakle, u slučaju da naša zemlja postane članica Evropske unije, NBS je predložila nove odredbe koje bi stupile na snagu danom pristupanja Srbije EU i uvođenjem evra kao nacionalne valute.
U novom poglavlju “NBS kao deo evrosistema” u budućem članu 86m stoji: “Uvođenjem evra kao nacionalne valute u Republici Srbiji, Narodna banka Srbije postupaće u svemu u skladu sa odredbama Ugovora, Statuta ESCB- a i ECB-a i propisima Evropske unije koji se neposredno primenjuju i kojima se utvrđuju prava i obaveze država članica koje su prihvatile evro kao nacionalnu valutu”.
To znači da bi ulaskom Srbije u Evrozonu dinar otišao u istoriju, a to potvrđuje i član 86t: Novčana jedinica Republike Srbije jeste evro.
https://nsuzivo.rs/srbija/dinar-odl...-nas-spremaju-za-evro-evo-kada-menjamo-valutu

1. Da li to NBS zna nešto više čim usvaja uredbe po sistemu ''kad budemo'', a ne ''ako budemo''. Hoću reći da li je ovo očigledan dokaz da je strateško opredeljenje vlasti EU, a ne recimo BRICS?

2. Zašto se navodi da evro može biti valuta samo ako smo u EU kad recimo Crna Gora ima tu valutu odavno iako nije članica te organizacije?

Полако ће и Србија у историји да заврши не брините. :ok:

ili ono šta je u hrvatskoj napravljeno, odobre ti kvotu da možeš proizvest toliko i toliko milijuna tona šećera za svoje potrebe i izvoz a tajkuni tu licencu prodaju mađarma :hahaha: a sve veliki domoljubi, na dan vukovara su bili prvi u kadru umotani u hrv zastave :hahaha:

Хрватска Напредна странка и Српска Демократска Заједница потписали споразум о братимљењу.

SFREU je pred svojim devedesetim u svakom, pa i ekonomskom smislu.

Gotovo je.
Nema više štampanja bez posledica
Ко је ушо у Еврозону, завршио је. Нема му спас од ЕУ. Онда одлучују комесари. А ми комшо, знамо добро како одлучиују и командију комесари, зар не.

imaš opciju Rusija i Sjeverna Koreja ;)
Друга опција је слободни свет. Цела африка, мање више. Већи и бољи део Азије, и Летинске Америке и Русија. Зове се Брикс. Дакле слободан свет, наспрам пљачкаша, силаџија и тоталитарног запада.

uđi u eu i bit ćeš u njenom šupku. njen podanik. plesat ćeš kako brisel svira. najprije ćeš dobit od njih lovu za izgradnju industrijskih zona sa skladištima za prihvat robe iz eu :hahaha: koliko je milke i nestlea po hrvatskoj a koliko kraša po evropi?
Mene EU ni ne interesuje, sem turisticki, navratim u nju kad sam na proputovanju u Srbiju. Ali hajde opet, nije svima u Hrvastkoj isto od kad ste usli u EU - neko ko ima svoj privatan biznis (obrt) ili nekom ko ima neki dobru diplomu u dzepu i znanje koje prodaje dalje je u toj EU i HR dobro. Nekom bez skole, znanja i umeca nije dobro ni u HR ni u EU ili, sto kazes, bice podanik gde god da zivi. Sam stvaras svoj zivotni uspeh i srecu, ne stvara ti ga neko drugi a pogotovo ne drzava.

U celoj prici je bitno da li je u HR bolje obicnom gradjaninu od kad je usla u EU ili ne, ista prica se odnosi i na Srbiju (ako) kad udje u uniju.

Mene EU ni ne interesuje, sem turisticki, navratim u nju kad sam na proputovanju u Srbiju. Ali hajde opet, nije svima u Hrvastkoj isto od kad ste usli u EU - neko ko ima svoj privatan biznis (obrt) ili nekom ko ima neki dobru diplomu u dzepu i znanje koje prodaje dalje je u toj EU i HR dobro. Nekom bez skole, znanja i umeca nije dobro ni u HR ni u EU ili, sto kazes, bice podanik gde god da zivi. Sam stvaras svoj zivotni uspeh i srecu, ne stvara ti ga neko drugi a pogotovo ne drzava.

U celoj prici je bitno da li je u HR bolje obicnom gradjaninu od kad je usla u EU ili ne, ista prica se odnosi i na Srbiju (ako) kad udje u uniju.
jeli znaš zašto je meni dobro? samo zato šta još nisu počeli obučavati azijsko roblje za ovo radno mjesto na kojem radim.
kad počmu masovno sumnjam da će mi biti dobro....

Нема ништа од овога.
Евро је пропала Валута,сама та Еврозона је на Ивици распада тако да не бих препоручио овим нашим Полтронима и незналицама да се акају са нечим са чиме Појма немају.

ova zemlja postane deo normalnog sveta.
Шта је то у ЕУ нормално? Питај Немце, Словенце, Хрвате, па и све друге који су националну валуту замењали за ту хибридну и туђинску, шта су то добро добили узимајући ту, све безверднију, валуту за своју? Зашто Британци нису хтелу еуро и зашто су побегли из ЕУ? Ненормална је и јадна та држава која се одриче своје валуте, своје војске, својих граница, своје суверености, па и своје власти и прихвата све туђе као своје... Живео сам у Словенији када се је 2008. године приступило еврозони. За 1000 тадашњих толара, тада валута у Словенији, то је 4 тадашња ЕУРА за 1000 толара, али, гле врага, шта се је преко ноћи догодило. За 1000 толара мога сам да имам комплет руча, све са десертом, у најужем центру Љубљане, 200 метара од Тромостовја, у елитном ресторану Дај - Дам, 2 кафице и пакло Марлбора... Дакле за 4 Еура тада сам могао дан лепо да преживим ...Сада је пакло Марлбора 5,40 Еура, ручак између 30 - 100 Еура, кафа око 2 Еура ... Сада сам израчунај шта се је догодило Словенији приступајући том "нормалном свет" ....Узгред буди речено, нема више ни тог, мени омиљеног, ресторана, храна је тамо била изврсна, али имају некакви туђински ресторани, као што је и све у Словенији постало туђинско ... Верујем да Србија неће да учини такву непоправљиву грешку ...

Da bi usvojila evro, zemlja prvo mora da bude članica Evropske unije, a Narodna banka Srbije (NBS) u Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o Narodnoj banci Srbije gleda u budućnost
A koju to valutu beše koristi Crna Gora? Odakle im ovolika potreba da obmanjuju?

Geopolitički smer zemlje treba gledati po delima, ne nekim jeftinim populizmom. Pa tako na primer:

1. Da li smo nešto uradili sa pristupnim poglavljima unazad 12 godina? Jok.

2. Da li smo uskladili spoljnu politiku sa EU? Jok

3. Da li sedimo na više stolica? Da.

4. Da li imamo tenzije sa komšijama? Da, razvlačimo decenijama.

4. Da li nam je državno uređenje: koruptivna autokratija rusofilskog tipa. Da.

Znači ne idemo prema EU.

Samo fingiramo da tako izgleda.
:pop:

Само да се распише референдум, па да видиш какви би резултати били, а на референдуму једно питање - хоћете ли динар или евро као валуту?

Сви трошкови (према евру) које банке над нама спроводе би нестали, као и провизија мењачница... Многи људи могу да имају приходе у еврима, али овде морају да троше динаре.

Али то је још ситна шала у поређењу са на пример стамбеним кредитима, који прво имају евро камату, па онда додату нашу преко тога. Замислите само да стамбени кредити имају само еурибор део камате (тако се зове, ако се добро сећам).

И да се престане са растом цена "због евра", јер наше динарске цене приметно расту и када се у еврима прикажу. Нека то једном престане.
Ако ће неко баш у детаље - јесте, постоји инфлација и евра, али наше цене скачу приметно брже (и од евра и од трошкова).

Да ли је обавеза да прво будемо у ЕУ? Нешто сумњам. Питајте ЦГ.

Back