Dinar odlazi u istoriju! Nove odredbe NBS nas spremaju za evro, evo kada menjamo valutu!

Pored izmene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga i Zakona o bankama, Narodna banka Srbije predložila je i izmene Zakona o NBS. Tu je, između ostalog, otvorila novo poglavlje o potencijalnom uvođenju evra kao valute u Srbiji.
Da bi usvojila evro, zemlja prvo mora da bude članica Evropske unije, a Narodna banka Srbije (NBS) u Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o Narodnoj banci Srbije gleda u budućnost.
Dakle, u slučaju da naša zemlja postane članica Evropske unije, NBS je predložila nove odredbe koje bi stupile na snagu danom pristupanja Srbije EU i uvođenjem evra kao nacionalne valute.
U novom poglavlju “NBS kao deo evrosistema” u budućem članu 86m stoji: “Uvođenjem evra kao nacionalne valute u Republici Srbiji, Narodna banka Srbije postupaće u svemu u skladu sa odredbama Ugovora, Statuta ESCB- a i ECB-a i propisima Evropske unije koji se neposredno primenjuju i kojima se utvrđuju prava i obaveze država članica koje su prihvatile evro kao nacionalnu valutu”.
To znači da bi ulaskom Srbije u Evrozonu dinar otišao u istoriju, a to potvrđuje i član 86t: Novčana jedinica Republike Srbije jeste evro.
https://nsuzivo.rs/srbija/dinar-odl...-nas-spremaju-za-evro-evo-kada-menjamo-valutu

E sad imam ja tu dva pitanja:
1. Da li to NBS zna nešto više čim usvaja uredbe po sistemu ''kad budemo'', a ne ''ako budemo''. Hoću reći da li je ovo očigledan dokaz da je strateško opredeljenje vlasti EU, a ne recimo BRICS?

2. Zašto se navodi da evro može biti valuta samo ako smo u EU kad recimo Crna Gora ima tu valutu odavno iako nije članica te organizacije?
srbija nikada neće biti članica EU...kako god bilo sigurno do 2030.

Samo uz čvrste garancije da ulazimo u Eu i dobijanja različitih paketa od vise milijardi kroz projekte.
A i ti si jedan od evrofanatika tj komunista koji Evropu shvataju kao neku kravu koju će da muzu,bez da ista razmišljaju?Bolje Nemac da ti kaže šta da jedeš i kad travu na livadi da pokosis nego da se malo ti upregnes

glavni problem hrvatske je hdz. njega se riješit i udariti nove temelje...
A Hrvatska je nekad bila razvijena, bogata i uredjena drzava? Hrvatska danas najbolje izgleda u svojoj istoriji (povijesti) i najbolje se zivi - bar tako kazu ljudi koji zive tamo, imaju svoje biznise tamo ili rade svoj posao i za to su OK placeni.

Glavni problem Hrvatske (kao i ostatka Balkana i juzne Evrope) je nasledjeno siromastvo u odnosu na sever Evrope i poprilicno veliko iseljavanje stanovnistva. Nikad Hrvatska nece biti na nivou Finske ili Danske svima je to jasno, ali se danas u Hrvatskoj bolje zivi nego pre 10 ili 25 godina i napredak je vidljiv. Postali ste bre Meka za radnike iz Bangladesa ili Nepala, malo li je?

Edit.
Prosle godine sam se malo svrcao po HR, doduse samo po juznoj Dalmaciji i ostrvima (otocima) i mogu da kazem da posle 17-18 godina kad sam zadnji put ( a pre toga jos na kraju '80-tih) bio u lijepoj vasoj je napredak bas poprilicno vidljiv. Uredjenija drzava, putevi (ceste), gradovi, trgovine, ljudi normalniji...

A Hrvatska je nekad bila razvijena, bogata i uredjena drzava? Hrvatska danas najbolje izgleda u svojoj istoriji (povijesti) i najbolje se zivi - bar tako kazu ljudi koji zive tamo, imaju svoje biznise tamo ili rade svoj posao i za to su OK placeni.

Glavni problem Hrvatske (kao i ostatka Balkana i juzne Evrope) je nasledjeno siromastvo u odnosu na sever Evrope i poprilicno veliko iseljavanje stanovnistva. Nikad Hrvatska nece biti na nivou Finske ili Danske svima je to jasno, ali se danas u Hrvatskoj bolje zivi nego pre 10 ili 25 godina i napredak je vidljiv. Postali ste bre Meka za radnike iz Bangladesa ili Nepala, malo li je?
imaju svoje biznise? daj me nemoj jebat, ti su se obogatili na grbači radnika + kojekakvim malverzacijama, neplaćanjem poreza i sl.
zato sad i je toliko radno sposobnog stanovništva vani a ne u hrvatskoj. samo pogledaj cijene i plaće i sve će ti biti jasno :ok:

da stvarno se trebamo hvaliti time šta se hrvata izrabilo do te mjere da sad moraju posegniti za robljem iz azije. sve ono čega se treba sramiti ti navodiš kao pozitivno :hahaha:

izdaja-narode.gif
Grujane, eto -U-staških kuna kao platežnog sredstva u Srbiji.

:per:

imaju svoje biznise? daj me nemoj jebat, ti su se obogatili na grbači radnika + kojekakvim malverzacijama, neplaćanjem poreza i sl.
zato sad i je toliko radno sposobnog stanovništva vani a ne u hrvatskoj. samo pogledaj cijene i plaće i sve će ti biti jasno :ok:

da stvarno se trebamo hvaliti time šta se hrvata izrabilo do te mjere da sad moraju posegniti za robljem iz azije. sve ono čega se treba sramiti ti navodiš kao pozitivno :hahaha:
Ne znas ti - on zna bolje jer se *malo svrcao po HR, doduse samo po juznoj Dalmaciji i ostrvima (otocima)...*

I, na osnovu tih turisticki provedenih nekoliko dana, zna bolje vasu situaciju nego ti ... :mrgreen:

Код нас у фирми динарска плата на рачун а остатак соларно плаћање.

Мени је ок евро да се уведе. Сад глуме моралисте као воле динар а продали Косово, земљу за Литијум, изворе воде, здраво земљиште кинезима...

Код нас у фирми динарска плата на рачун а остатак соларно плаћање.

Мени је ок евро да се уведе. Сад глуме моралисте као воле динар а продали Косово, земљу за Литијум, изворе воде, здраво земљиште кинезима...
i meni je ok da ti odeš u njemačkoj uniformi na istočni front...

do 2030 započet će svjetski rat tako da je pitanje šta će ostati od evrope...

NAJNOVIJE: Njemačka stranka AfD kaže da će NAPUSTITI EU ako pobijede na izborima u veljači.

EU je pred raspadom.
Problem AfD-a je to što su u Nemačkoj već imali fašiste na vlasti tako da to što oni kažu nema veze. Neće se oni pitati o bilo čemu.

Da, jedan mali proizvodjac hrane, serviser klima uredjaja, metalostrugar, stolar, programer ili stomatolog se obogatio na grbaci radnika i radili su malverzacije sa bi prodali 5 tona sira, 25 hektolitara maslinovog ulja, proizveli masinske delove za Bosch... govorim o ljudima kojiimaju svoje biznise i zaposljavaju 10-tak drugih stanovnika HR a krenuli su od nule i svojim radom i umecem nesto napravili. Pazi kad ja znam trojicu takvih ljudi iz Slavonije i Dalmacije a znam mozda 7-8 ljudi ukupno iz cele Hrvatske.

OK, razumem ja komunisticko nasledje u svesti mladih Balkanaca ali ne mozete reci da svi samo kradu i samo unistavaju, neko mora i na Balkanu nesto da stvara i da posteno radi jer u suprotnom niko ne bi radio posto nema smisla u takvoj dzravi bilo sta posteno raditi. Neko i u Hrvatskoj mora da pece hleb (kruh), da popravlja automobile, elektroinstalacije po kucama, poravlja zube, pravi vino, drnisku prsutu ili lovi ribu na Jadranu, pravi softwere za firme ili elektroautomobile. Nisu svi neposteni i otimaci, verovatno jesu oni koji nesto rade sa drzavom, uostalom kao i svugde na svetu.

Stos je sto nema dovoljno peneza za sve, nema dovoljno da bi svi ziveli bolje jer, ponavljam, Balkan i jug Evrope su siromasni. I uvek ce biti.

euro i ujedinjena evropa lijepo na papiru zvuči.
a onda imaš situaciju da ti se slavonja pretvara u pustinju a mrkvu uvoze iz austrije. ili svinjetinu iz nizozemske.
od 5 ogromnih građevniskih firmi koje si nekad imao sada nam tunele, vijadukte, ceste, mostove... grade kinezi i austrijanci.
u naša brodogradilišta su kinezi svojevremeno dolazili kopirati tenologiju...sad kad nas gledaju otkupiti pitaju se jeli moguće da smo toliko zaostali
za svjetskom brodogradnjom. mogao bih do sutra. sunce i more nisu još uništili. nisu još...

Back