dimenzije???

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Teniski teren
Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

Tenis se igra na teniskom terenu — na čvrstoj podlozi, sa niskom mrežom na sredini terena.
[uredi]
Dimenzije

Tenis se igra na ravnoj podlozi, obično na travi, šljaci ili betonu (tvrdi teren). Teren je dugačak 23,77 m i širok 8,23 m, za igru jedan na jedan, ili 10,97 m za igru parova (dubl). Mreža se proteže preko cele širine terena i deli ga na dva dela. Visoka je 107 cm na krajevima i 91,4 cm na sredini terena.

Dimenzije terena
[uredi]
Pravila igre

Takmičar koji je na servisu ima pravo da servira najviše dva puta u jednom poenu. Ukoliko loptica pri servisu udari u mrežu, servira se drugi servis. Servis se ponavlja ako loptica samo zakači mrežu, ali upadne u deo polje u koji je i trebalo. To se naziva nec. Servira se unakrsno, sa jednog na drugi kraj terena, preko mreže. Ako lopta i najmanjim delom dodirne liniju čak i sa spoljne strane, to nije greška.

Postoje bekhend, forhend, drop-šot, pasing-šot, volej, lob, servis, meč i rietrn udarci.

Ritern je odgovor na servis.

Drop-šot je udarac koji je kratak.

Volej je kada igrač udari loptu pre nego što ona udari u pod.

Lob je kada igrač prebaci suparnika, a da pri tom pogodi u teren.

Pasing-šot je kada igrač odigra levo ili desno protivniku dok je protivnik na mreži.

Postoji dvoručni i jednoručni bekhend.

Igra se u dva ili tri dobijena seta, po šest gemova, ali ukoliko je rezultat 6:5, igra se do 7, tako što servira takmičar koji je na redu, a ukoliko rezultat posle toga bude 6:6, igra se taj-brejk, do 7 ili više, ako nije ostvarena razlika od dva poena, sve dok se ona ne ostvari. U taj-brejku servira se naizmenično (prvi igrač servira jednom, a zatim igrači serviraju naizmenično po dva puta). Izuzetak je jedino na turnirima u kojim se u petom setu NE igra taj-brejk, već se igra na razliku.

Ukoliko u toku igre lopta dodirne vrh mreže i upadne u odgovarajuće polje, a igrač ne vrati loptu, poen se računa kao važeći onome igraču koji ju je poslao.
[uredi]
Vrste terena

U tenisu se koriste četiri vrste terena: šljaka, tvrdi tereni, tereni na travi i tereni za igranje zatvorenom prostoru. Svaki teren ima određene prednosti za igru.

Na Otvorenom prvenstvu Australije i Otvorenom prvenstvu SAD igra se na tvrdoj podlozi (iako su nekad to bili tereni na šljaci i travi). Otvoreno prvenstvo Francuske igra se na šljaci, dok se Vimbldon igra na travi.Si SrEcAn ?z:)z:lol:z:Dz:p
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top