Dilema

Profimare

Elita
Poruka
22.332
Posto u skorije vreme planiram da uzmem novi auto do nekih 4000-4500e zanima me vase misljenje...
Glavna dva kandidata oko kojih se razmisljam su:
1. Golf III 1600cca benzinac sto noviji do '98
2. Opel Astra 1600cca benzinac sto noviji do '97 ako se ne varam...

E sad jer ima astra 1.6 16v ili golf 3 sa 16v... Drugo jer imaju jace verzije ova dva automobila tipa gt itd. Za golf trojku znam da ima gt tdi ali u verziji benzinca ne znam...

Za koji bi se od ova dva modela odlucili vi i ZASTO? Sta su mane a sta prednosti jednog a sta su mane i prednosti drugog?
Ako imate jos neki predlog u ovom cenovnom rangu slobodno recite i naravno zasto bas "taj" auto...

Hvala

Ja čuo da te Astre baš i nisu baš stekla neku slavu što se tiče kvaliteta (u poređenju s Golfom), a s druge strane, čuo sam i da je trojka najlošija generacija od svih pet...
Ja bih Japanca, i da ne brineš.... Neka Corolla, Civic, Almera....

jomini:
Ja čuo da te Astre baš i nisu baš stekla neku slavu što se tiče kvaliteta (u poređenju s Golfom), a s druge strane, čuo sam i da je trojka najlošija generacija od svih pet...
Ja bih Japanca, i da ne brineš.... Neka Corolla, Civic, Almera....
A servis za japance, a delovi...?

Ma ima, ta priča datira od pre 15 godinakada je stvarno bio problem. Ja vozim stari Subaru i nemam problema. Žena mi je pre dve godine imala udes (nije ustupila prvenstvo prolaza) i menjao sam desni blatobran (polovan, ali bio iste plave boje), branik popravljao, haubu popravio, far i žmigavac kupio polovne, prednji desni amortizer isto uzeo polovan... I trebalo mi je manje od nedelju dana da ga dovedem u red, ali to je priča za Subaru.... Ostali mnogo lakše to rešavaju. Ja ga imam 4 godine i nijedan kvar nisam imao (0), a delovi za redovan servis su standardni kao i za druga vozila. Za Nemce pogotovo, ali i za ostala vozila ćeš naći ređi rezervni deo istog dana, a za Japanca će ti trebati plafon dan više... Kod novijih modela je problem delova potpuno rešen kao i za ostala zapadna vozila, znači ''ima ženski, ima sve''.... :)
Sad treba da menjam hidropodizače ventila, zvecka mi periodično već godinu dana. Nekad se smire (samoštelujući ventili), a nekad zveckaju, pa sam kao neki traktor. Cena je 20 eura po komadu, pa ako ću sve da menjam (po preporuci u servisu) treba mi 8x20=160 eura + ruke za skidanje motora.... Neko će reći da je skupo, neko da nije. Ali s obzirom da to nije stvar koja će se ponoviti u životnom veku auta i da time dobijam auto koji je očuvan kao nov koliko je to moguće za 19god. starosti, meni to nije puno. Ali ne žurim, kažu svi da to ne ostavlja posledice i da nema negativnih posledica toga. Možda za zeru veća potrošnja.
I još nešto, kad mi je obijan auto (zbog tašne u kolima razbili bočno vozačko staklo) koštalo me je 150 DEM drugo, polovno, sa montažom (el-podizači) isto takvo, tonirano u plavu boju, kao i sva ostala....

Голф је као голф...Тврђи и тако то. Троши до 10л, а верујем да астра мање јер има 16 вентила. Другар има неку спортскују верзију тројке 1997 са полукадицама и белим цајгерима и још нечим. Ок је ауто. Мењач му је прецизан, поготово при бржим променама степена преноса. Мени ипак више одговара астра, која је опет удобнији ауто и има бољи мењач и квачило, али при мирнијој вожњи. Имај у виду да за таквог голфа (вероватно и астру) уградња плина кошта више...
Ја бих узео сигурно астру, јер голф има боље дизеле, али опел има супер бензинце. Ја сам са опел бензинцем био задовољан. А и више ми се свиђа и удобнија је.

Back