dilema oko izbora fakulteta?

sim*on

Obećava
Poruka
84
Dal je bas dilema ili sta je ne zanam pa trazam misljenje svih onih koji su tek poceli sa studiranjem.Sin mi se upisao na medicinu,upao na budzet i sve ok kad ono nakon 10 dana na pradavanjima pita se dal ga bas to interesuje,dali se vidi u toj profesiji....
Sto je najgore njemu ne pada tesko ucenje (vec overava vezbe sa 10)vec mu je dosadno na predavanjima......MOLIM za pomoc ...kako da mu pomognemo kao roditelji savetujte vi koji ste bliski njemu po uzrastu

Gospodjo, tek je proslo 10 dana. Nek' slusa predavanja pa nek vidi sam da li je to za njega.

A inace mnogi prave gresku sto pocnu da razmisljaju sto ce upisati tek posto poloze maturki ispit. O fakultetu treba razmisljati mnogo ranije.

Pustila bi ga ja na miru ,al on mene ne pusta...moguce je da je problem u tome sto se ja opterecujem s tom.
A razmisljao je on dosta o izboru i cak i tada sve mu se cinilo jednako interesantno i u isto vreme dosadno.Trebalo bi za njega izmisliti poseban fakultet gde ce svakog dana sve menjati da mu nikad ne dosadi.
A primecujem da dosta ima tih kojima je bas sve i uvek smor.Pa sta je s ovom omladinom se pitam?

Razmislite da li ste kod sina primetili odredjene sklonosti koje bi trebalo negovati i pruziti mu podrsku usmeravanjem u tom pravcu.

Pitajte ga direktno sta oseca kao poziv kojim bi mogao i zeleo da se bavi.

Ako Vam je za neku utehu, moja zelja je bila vojna skola :D. U prosli petak sam gledala devojke u uniformama na nekoj vojnoj paradi i setila se sta bih, nekad, najradije izabrala :roll: :rumenko: :lol:.

U svakom slucaju, solidno se snalazim u struci koju sam zavrsila i radim, pa ce mozda tako i Vas sin, ali ipak, prvenstveno zbog njega, pokusajte razgovorom utvrditi sta zeli. Raditi neki posao citavog zivota, a ne voleti ga - zvuci kao dozivotna robija. On jos uvek moze da bira i to je dobro.

Dal je bas dilema ili sta je ne zanam pa trazam misljenje svih onih koji su tek poceli sa studiranjem.Sin mi se upisao na medicinu,upao na budzet i sve ok kad ono nakon 10 dana na pradavanjima pita se dal ga bas to interesuje,dali se vidi u toj profesiji....
Sto je najgore njemu ne pada tesko ucenje (vec overava vezbe sa 10)vec mu je dosadno na predavanjima......MOLIM za pomoc ...kako da mu pomognemo kao roditelji savetujte vi koji ste bliski njemu po uzrastu

zar su predavanja već počela? zar ne počinju u oktobru
i drugo...kako za deset dana već overava vežbe sa desetkama? kad pre?

Slazem se u potpunosti.Njegov je osnovni problem sto bi hteo raditi puno stvari odjednom.Zna biti problem i svestranost,je kaze vidi se u svemu pa mu je malo sta izazov.Da budem iskrena pomalo me nervira ta njegova nestabilnost,ko da nije uopste emotivno sazreo za svoje godine,iako je dosta inteligentan decko.

Da pocela su on studira u Republici Srpskoj ,poceli su 14.9
a sto se tice overavanja vezbi i mene je to iznenadilo al to je valjda ta Bolonja,sta ja znam....overavao iz anatomije vezbe iz kosti sake a za 3 nedelje vec imaju i kolokvij.U nase vreme mogo si spavati makar jedan semestar ha,ha....a posle -sta bude.

Slazem se u potpunosti.Njegov je osnovni problem sto bi hteo raditi puno stvari odjednom.Zna biti problem i svestranost,je kaze vidi se u svemu pa mu je malo sta izazov.Da budem iskrena pomalo me nervira ta njegova nestabilnost,ko da nije uopste emotivno sazreo za svoje godine,iako je dosta inteligentan decko.

Nije problem biti svestran ako si uspesan u toj svestranosti.

Slazem se a svestranost moze da bude problem jer je cesto 24 h malo da u njih stane sve sto bi smo hteli uraditi. Verovatno nije jedini koji bi x stvari odjednom :rumenko:, a ne moze, sto se s vremenom sve teze kanalise bez kategorizacije. Meni je to sto nisam Shiva prilicna muka tako da razumem i njega i Vas kojoj to smeta, s razlogom.

Cim je svestran, sumnjam da moze biti glup. Naprotiv. Pretpostavljam da je vrlo inteligentan.

Pokusajte da zajednicki odredite stepene njegovog interesovanja od 1 pa nanize. Za nesto treba da se opredeli da bi mogao 'leba da jede jednog dana, a neke druge stvari moze da radi iz hobija, ljubavi, mozda i u spoju sa materijalnim dobitkom, ali mislim da je dobro da suzi krug stvari koje zapocinje da radi i da ono sto pocne i zavrsi.

Poslednja izmena:
Za nesto treba da se opredeli da bi mogao leba da jede jednog dana, a neke druge stvari moze da radi iz hobija, ljubavi, mozda i u spoju sa materijalnim dobitkom, ali mislim da je dobro da suzi krug stvari koje zapocinje da radi i da ono sto pocne i zavrsi.

To je to.Dogagja mu se zivot a njega plasi bas to da ne pogresi u onome sto ce mu odrediti ostatak zivota.Svi mi kad bi se poceli propitivati jesmo napravili pravi ili pogresan izbor ,dosli bi u situaciji da nebudemo ni u sta sigurni.

Ako njega smaraju predavanja , daj meni pare mesto njemu , ja znam shta ocu da upishem , znam da mi nece biti dosadno jer ne znam da li ce moji moci to da finansijski podnesu , jer pored mene tu je i moj brat , pa mi izgledami ne gine vojna akademija .

Mozda ovaj poslednji zakljucak nije lose da mu kazete, ukoliko vec niste.

Svi gresimo jer predstave koje imamo kao mnogo mladji znatno se menjaju sa godinama, kako god to trivijalno zvucalo.

Sta god da uradimo u zivotu, mozemo napraviti dobar, ali i los potez.

Sve sto cinimo s jedne strane ima svoje kvalitete,a sa druge mane.

E, sad, problem je i to sto sa 20 g. nije lako shvatiti sta je sve zivot, a kad se to desi, neke stvari mozda ne mozemo da promenimo, ali mozemo da naucimo da uzivamo u njima, mozda cak i vise nego sa 20.g.

Tako daleko Vas sin, verovatno, nece moci da ide, ne zbog inteligencije, vec zbog iskustva koje sticemo s godinama (lakse ili teze :aha:) , ali verujem da ce moci da se, uz Vasu podrsku, usmeri na zanimanje koje ce mu omoguciti da od njega zivi, kad za to dodje vreme.

Ako njega smaraju predavanja , daj meni pare mesto njemu , ja znam shta ocu da upishem , znam da mi nece biti dosadno jer ne znam da li ce moji moci to da finansijski podnesu , jer pored mene tu je i moj brat , pa mi izgledami ne gine vojna akademija .

Hvala ti sine sto mi i u tom pravcu otvaras oci.Tacno bi ti dala pare da ih imam visak,mada verujem da bez obzira na sve upisaces ono sto zelis posto znas sta zelis i nece te nista spreciti u tome,a i tvoj brat takodje.

Poslacu mu tvoj post u svakom slucaju,pa ako mu to ne izbistri vidike ......
Jos jednom tebi Sa srecom!

To sto je on odlican na medicini znaci da je bio odlican i tokom dosadasnjeg skolovanja. Za takvu decu (a i moje je jedno od tih, pa zato znam o cemu se radi) je veoma opasno da postanu perfekcionisti. Svaki izbor nosi i dobre i lose stvari. Savrsenstva nema i bilo bi dobro da sto pre shvati da mora nesto i da se trpi.

On ima dovoljno godina i treba da nuci da prihvati odgovornost koju podrazumeva donosenje odluka. Mozda je on to samo uzgred prokomentarisao, a ti to shvatas preozbiljno (i sama sam sklona tome pa zato pretpostavljam da je tako). Ja ne bih obracala paznju na takve komentare niti bih sa njim detaljno razmatrala. Jednostavno bih mu rekla da je to njegov izbor i da je sada njegova obaveza da obavi svoj posao kako treba. Dobro je pocelo i samo neka nastavi.

Kazes da zeli da se bavi raznim stvarima, ali mu je neophodno ukazati da u zivotu moraju postojati prioriteti. Posle zdravlja, posao i zarada za zivot je druga po znacaju u zivotu coveka i to ne moze da se stavlja u isti rang sa hobijima. Naravno da ga necete tesiti zato sto zivot nije zabavni park. Da sam mu majka ne bih uopste poklanjala paznju toj temi, a ako insistira da razgovara o tome razgovarala bih kao sasvim uzgred.

Mnogo mu je vaznije od inteligencije, vrednoce i uspeha da zna sta je u zivotu bitno, a sta nije.

Izvinjavam se ako izgleda kao da solim pamet, nije mi bila namera :)
Pozdrav!:heart:

Pustila bi ga ja na miru ,al on mene ne pusta...
Sta ovo tacno znaci.

Opasno je to kad pocnes previse da razmisljas i razlazes sta bi bilo dobro a sta ne, na kraju se izgubis gore nego na pocetku..
To je zanimljiv fakultet, i ne pada mu tesko, samo neka nastavi, preispitivanjem ce se muciti samo..a ako bas shvati u nekom trenutku sta tacno drugo zeli, pa neka promeni faks, nije to nista strasno
Sve najbolje!:)

Hvala ti sine sto mi i u tom pravcu otvaras oci.Tacno bi ti dala pare da ih imam visak,mada verujem da bez obzira na sve upisaces ono sto zelis posto znas sta zelis i nece te nista spreciti u tome,a i tvoj brat takodje.

Poslacu mu tvoj post u svakom slucaju,pa ako mu to ne izbistri vidike ......
Jos jednom tebi Sa srecom!

Hvala ti ;)
Nadam se da ce se tvoj sin zagrejati za medicinu :)

On nije svestran, on se rasplinjava. Kratak mu je interval paznje. Ne ume da istraje u necemu iz ovog ili onog razloga. Verovatno mu nedostaje neki dodatni motiv ili nesto. Neko ili nesto sto ce ga uvek podsecati na to koliko je krajnji cilj vredan.

Eto, samo to. Nemam nikakav savet.

ili mozda smatra da je previse dobar za neki standar na tom fakultetu.njemu treba neki profesor koji ce malo da ga muci,pa da vidi da ne moze sve tako glatko da ide............nije da vi mozete da uticete na to,ali meni je to pomoglo.......ili mozda konkurencija.ukoliko je kod njega razvijen takmicarski duh.........
ovo sve govorim iz licnog iskustva(osim dela o konkurenciji,meni nije neka motivacija.....)...tako da mislim da biste mogli da razmisljate u tom pravcu.da mu ukazete da ima i boljih od njega..........

Back