Dilema između procesora i5-11400F ili Ryzen 5 5600 ili i5-12400F

miskoruzic

Početnik
Poruka
23
Planiram da pojačam svoj PC, tako što ću zameniti procesor, matičnu ploču i ram memoriju, pa mi je potrebna mala pomoć. Nadogradnju radim najviše zbog gejminga. Prvo, najbitnije, dvoumim se između ova tri procesora i5-11400F, Ryzen 5 5600 i i5-12400F. Namerno sam išao ovim redosledom jer tim redosledom idu cene za njih. Istraživao sam i uvideo da je mala razlika u performansama između ova tri procesora. Konkretno razlika između i5-11400F (15089 din) i Ryzen 5 5600 (18577 din) je svega 1% u korist Ryzena 5, a razlika izmađu Ryzen 5 5600 (18577 din) i i5-12400F (22408 din) je 5% u korist i5-12400F. Pošto gledam da prođem što jeftinije zbog finansijskih razloga, kada uzmem u obzir cene i performanse ova tri procesora, najviše me privlači ovaj prvi i5-11400F, mislim jeste da je to 11 generacija Intelovih procesora ali koliko vidim ovaj procesor i dalje nije za podcenjivanje, meni je samo važno da on kao i ona druga dva procesora doduše malo mlađa, podržava grafiku PCI Express 4.0. Eto, interesuje me čisto vaše mišljenje da li grešim u ovakvom odabiru procesora. Hvala unapred.

miskoruzic

Početnik
Poruka
23
Nezgodna trilema.
koju grafiku planiraš?
U zavisnosti od grafe može da se desi da ti sa sva tri procesora igre imaju isti FPS.

Koji god da uzmeš od ova tri proc nećeš pogrešiti.
a ako ne radiš često upgrejd idi na 12400f.
E da, nisam napisao najbitniju stvar, grafiku imam nažalost ''Gigabyte AMD Radeon RX560 4GB OC'' i svestan sam da će mi to biti usko grlo na bilo kojoj novoj konfiguraciji, ali zato planiram da uzmem ''Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6600 8GB (36189 din)'' u zavisnosti kada budem uspeo da skupim novac, zato i gledam da koliko toliko uštedim neki dinar na procesoru. Monitor imam ''Dell P2417H'' i igram na rezoluciji 1920x1080, mislim normalno to mogu samo na ovoj staroj konfiguraciji (Intel Core i5-6400, Asus B150M-K,Kingston DDR4 8GB 2133Mhz).

zx16

Elita
Poruka
18.591
Planiram da pojačam svoj PC, tako što ću zameniti procesor, matičnu ploču i ram memoriju, pa mi je potrebna mala pomoć. Nadogradnju radim najviše zbog gejminga. Prvo, najbitnije, dvoumim se između ova tri procesora i5-11400F, Ryzen 5 5600 i i5-12400F. Namerno sam išao ovim redosledom jer tim redosledom idu cene za njih. Istraživao sam i uvideo da je mala razlika u performansama između ova tri procesora. Konkretno razlika između i5-11400F (15089 din) i Ryzen 5 5600 (18577 din) je svega 1% u korist Ryzena 5, a razlika izmađu Ryzen 5 5600 (18577 din) i i5-12400F (22408 din) je 5% u korist i5-12400F. Pošto gledam da prođem što jeftinije zbog finansijskih razloga, kada uzmem u obzir cene i performanse ova tri procesora, najviše me privlači ovaj prvi i5-11400F, mislim jeste da je to 11 generacija Intelovih procesora ali koliko vidim ovaj procesor i dalje nije za podcenjivanje, meni je samo važno da on kao i ona druga dva procesora doduše malo mlađa, podržava grafiku PCI Express 4.0. Eto, interesuje me čisto vaše mišljenje da li grešim u ovakvom odabiru procesora. Hvala unapred.
Сва три подржавају PCIe 4.0
Процесор i5-11400F је lga1200 док је i5-12400F lga1700 a то значи да не може на исту матичну.
Не знам цене у Србији, али ако хоћеш да прођеш јефтиније а да имаш добру комбинацију, узми тај i5-11400F и, можда плочу gigabyte z590 ud ac.
У Русији је добила на тестовима јако добре оцене а није скупа.

miskoruzic

Početnik
Poruka
23
Сва три подржавају PCIe 4.0
Процесор i5-11400F је lga1200 док је i5-12400F lga1700 a то значи да не може на исту матичну.
Не знам цене у Србији, али ако хоћеш да прођеш јефтиније а да имаш добру комбинацију, узми тај i5-11400F и, можда плочу gigabyte z590 ud ac.
У Русији је добила на тестовима јако добре оцене а није скупа.
Ja sam planirao da za ovaj procesor ''i5-11400F'' uzmem matičnu ploču ''Asus Prime B560M-K (10,418 din)'', a grafičku karticu ''Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6600 8GB (36189 din)''.

zx16

Elita
Poruka
18.591
Jeste bolji čip, slažem se, ali je i ploča sa tim čipom duplo skuplja, barem ovde kod nas u Srbiji.
На жалост, цене у Србији не знам. Пред нову годину сам комплетиран једном познанику рачунар са том плочом и овде је коштала непуних 130€. Плоча има display port на излазу за монитор.

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
48.693
Koji procesor sad imash? Igre uopshte ne opteretjuju procesor tu ti je najbitnija grafichka...

miskoruzic

Početnik
Poruka
23
al mu ne treba s obzirom da mu procesor nije "unlocked"..

ne rece miskoruzic sta igra, posto je naveo da radi upgrejd samo radi gejminga..
Pa pored starih igram i nove naslove: ''Marvel's Spider-Man Remastered'', ''Marvel’s Spider-Man: Miles Morales'', ''Batman Arkham Knights'', ''Gotham Knights'', ''Mass Effect Legendary Edition'', ''The Witcher 3 Wild Hunt Next-Gen'', ''Cyberpunk 2077'', ''A Plague Tale Requiem'', ''Rise of The Tomb Raider'', ''Shadow of The Tomb Raider'', ''Hitman'', ''Hitman 2'', ''Hitman 3'', ''Watch Dogs'', ''Watch Dogs 2'', ''Assassin's Creed Odyssey'', ''Assassin's Creed Valhalla'', ''Tom Clancy's The Division'', ''Tom Clancy's The Division 2'', ''Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands'', ''Tom Clancy's Ghost Recon Breakpoint'', ''Red Dead Redemption 2'', ''God of War'', ''Elden Ring'', ''Resident Evil 2 Remake'', ''Resident Evil 3 Remake'', ''Resident Evil Village'', ''Far Cry 5'', ''Far Cry 6'' itd.

miskoruzic

Početnik
Poruka
23
al mu ne treba s obzirom da mu procesor nije "unlocked"..

ne rece miskoruzic sta igra, posto je naveo da radi upgrejd samo radi gejminga..
E da, pored svi ovih navedenih, zaboravio sam još dva originalna naslova: ''Uncharted Legacy of Thieves Collection'' i ''Days Gone''. I sigurno ima još, nego nemogu baš sada da se setim. I sa nestrpljenjem čekam, sada krajem marta, da izađu ''Resident Evil 4 Remake'' i '' The Last of Us Part 1''.

spavach

Domaćin
Poruka
4.635
Pa pored starih igram i nove naslove: ''Marvel's Spider-Man Remastered'', ''Marvel’s Spider-Man: Miles Morales'', ''Batman Arkham Knights'', ''Gotham Knights'', ''Mass Effect Legendary Edition'', ''The Witcher 3 Wild Hunt Next-Gen'', ''Cyberpunk 2077'', ''A Plague Tale Requiem'', ''Rise of The Tomb Raider'', ''Shadow of The Tomb Raider'', ''Hitman'', ''Hitman 2'', ''Hitman 3'', ''Watch Dogs'', ''Watch Dogs 2'', ''Assassin's Creed Odyssey'', ''Assassin's Creed Valhalla'', ''Tom Clancy's The Division'', ''Tom Clancy's The Division 2'', ''Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands'', ''Tom Clancy's Ghost Recon Breakpoint'', ''Red Dead Redemption 2'', ''God of War'', ''Elden Ring'', ''Resident Evil 2 Remake'', ''Resident Evil 3 Remake'', ''Resident Evil Village'', ''Far Cry 5'', ''Far Cry 6'' itd.
pa lijepo..jab iso na 12400f..a maticna b660..al ocigledno po postovima tvoj budzet za maticnu je 10000..

miskoruzic

Početnik
Poruka
23
pa lijepo..jab iso na 12400f..a maticna b660..al ocigledno po postovima tvoj budzet za maticnu je 10000..
Pa i ja bih išao na 12400F, ma sačekaću ja još malo, možda će cene još malo padnu na niže, meni u stvari nije toliki problem da kupim malo bolji procesor i malo bolju matičnu ploču, ali mi je problem grafička kartica, jer za jednu soidnu grafičku stvarno treba da se izdvoji gomila novca, takoreći za cenu jedne solidne grafičke imaš da kupiš celu solidnu polukonfiguraciju (Procesor, Matičnu i Ram Memoriju). Recimo što se tiče grafike ja ne bih išao ispod ''Radeon RX 6600 8GB'' ili ''Radeon RX 6650 XT 8GB''.

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
48.693
И толике паре дати да би се играли?
Ја то не капирам пошто ми је сулудо. Док сам живео у Србији, од игара сам практиковао са друштвом мали фудбал. Два пута недељно мали фудбал а после кафанче.
Shta mislish to trzhishte hardvera je samo za decu?

miskoruzic

Početnik
Poruka
23
И толике паре дати да би се играли?
Ја то не капирам пошто ми је сулудо. Док сам живео у Србији, од игара сам практиковао са друштвом мали фудбал. Два пута недељно мали фудбал а после кафанче.
Slažem se sa tobom, stvarno je suludo davati toliki novac za jednu grafičku karticu, sa obzirom kako se sve teže zarađuje i sve teže živi, zato ja toliko dugo i čekam, sa nekom malom nadom, da će se cene hardvera, prvenstveno grafifičkih kartica vratiti u neku normalu, ali čisto sumnjam da će se to desiti u neko skorije vreme, nažalost. Ovo je trenutno za mene veoma skup sport. Međutim, ima i dosta ljudi kojima nije problem da ulažu novac u skup hardver, i njima to nije suludo, ali to je već neka druga tematika.