Diktatura - Taksa od 13 eura i posebna dozvola na iznosenje knjiga iz Srbije !

theodor

Početnik
Poruka
19
http://www.pravda.rs/2011/10/07/na-odmor-bez-knjiga/#comment-55735

Novim Zakonom, gradjani Srbije su u obavezi da traze specijalnu dozvolu od Biblioteke Srbije za iznosenje knjiga preko granice, navodno, kako bi se " ocuvala kulturna bastina." Tom prilikom su u obavezi da plate taksu od 1300 dinara.

Ja sam mislio da se kulturna bastina cuva neemitovanjem onog folk djubreta, Cece, Karleuse, Anabele, a ne zabranom nosenja knjiga na odmor.

Ovakav intelektualni zulum nije pravljen ni pod Turcima.
Znamo kome treba novac !

Kome trebaju informacije kakve knjige iznosimo iz zemlje?

Gde se upisaju informacije o knjigama koje gradjani Srbije iznose za sopstvene potrebe cak i tokom godisnjih odmora.

Diktatura opet jase Srbijom.

Staljin nije umro !

Nazalost, narod cuti. " Demokratski" diktatori nisu operezovali paradajz turiste ili Cecvne CD-ove, vec knjige i umne ljude....

Novim Zakonom, gradjani Srbije su u obavezi da traze specijalnu dozvolu od Biblioteke Srbije za iznosenje knjiga preko granice, navodno, kako bi se " ocuvala kulturna bastina." Tom prilikom su u obavezi da plate taksu od 1300 dinara.

Ja sam mislio da se kulturna bastina cuva neemitovanjem onog folk djubreta, Cece, Karleuse, Anabele, a ne zabranom nosenja knjiga na odmor.

Ovakav intelektualni zulum nije pravljen ni pod Turcima.
Znamo kome treba novac !

Kome trebaju informacije kakve knjige iznosimo iz zemlje?

Gde se upisaju informacije o knjigama koje gradjani Srbije iznose za sopstvene potrebe cak i tokom godisnjih odmora.

Diktatura opet jase Srbijom.

Staljin nije umro !

Nazalost, narod cuti. " Demokratski" diktatori nisu operezovali paradajz turiste ili Cecvne CD-ove, vec knjige i umne ljude....

Znaci li to da ako na more ponesem knjigu da treba da platim 1300 din.?

nevidjena glupost!!!
za beletristiku koja moze da se kupi za 400 - 500 din platiti taksu 1300?!?!?
ako na ovakav nacin treba da se popuni prazan budzet, onda je ova vlada, predlagac ovog zakona i svi oni koji su ga izglasali zerli za neopozivu ostavku!
iam samo jedna stvar koja mi nije najasnija - da li se zakon odnosi na svaku mogucu knjigu ili na samo posebna retka domaca izdanja?

To su valjda knjige koje ste iznajmili u biblioteci, ne one koje kupite...

Ne.

Recimo: idete u Grcku ili Egipat. Kupili ste knjige na ulici ili knjizari. Najpre od narodne biblioteke dobijate dozvolu da jednu ili vise knjiga iznesete iz zemlje, a kad vam odobre onda platite taksu. Ako nemate tu dozvolu a uhvate vas na granici onda placate na licu mesta, na granici. Ovde se ne radi o placanju, narode. Ovde se radi o tome da vam neko daje dozvolu da knjigu iznesete iz zemlje. Neko vas kontrolise sta citate cak i kad ste ne odmoru.....

Mrzim knjige!

images

Ne.

Recimo: idete u Grcku ili Egipat. Kupili ste knjige na ulici ili knjizari. Najpre od narodne biblioteke dobijate dozvolu da jednu ili vise knjiga iznesete iz zemlje, a kad vam odobre onda platite taksu. Ako nemate tu dozvolu a uhvate vas na granici onda placate na licu mesta, na granici. Ovde se ne radi o placanju, narode. Ovde se radi o tome da vam neko daje dozvolu da knjigu iznesete iz zemlje. Neko vas kontrolise sta citate cak i kad ste ne odmoru.....

upravu si! sledi nam kapa sa antenom da emituje misli koje nam se motaju u glavi.100ka!

A zasto da da? Mislite da je normalno da nekom podnosite racun da li knjigu iz biblioteke nosite na selo u Egipat ili vam kuci skuplja prasinu do roka za vracanje....

Pa ako ti tu knjigu na primer izgubiš ili ti je ukradu u inostranstvu, šanse da je nađeš su 1:1.000.000...
A možda i odeš u inostranstvo sa tom knjigom i nikada se ni ne vratiš :think:

Nije uopste jasno na koje se knjige misli?! Ako se misli na knjige iz biblioteke, poznato je da se skupe i retke knjige ionako ne izdaju na koriscenje van ustanove, vec ih je moguce samo citati u samoj biblioteci. Bilo bi lepo i nadasve korisno da neko od novinara Krstarice istrazi ovu temu, jer zaista stavra nepotrebnu nervozu. Znaci, retke i vredne knjige se ionako ne iznose i po sadasnjim zakonima, a ''ljubice'' i ''krimice'' ako neko ne vrati , zna se, placa se i onako kazna i naknada za izgubljenu knjigu. Pitanje je onda, kome treba takav nakaradni propis koji bi samo usporavao i oporezovao ljude? Zasto bi ja platila nekom taksu ako hocu da naprimer, ponesem bratu u Svedskoj nekoliko knjiga? Zar te knjige nisu vec moje, posteno placene, i onda opet drzavi da placam neku taksu? Ako je tako, onda je to sramota i kontraproduktivno jer ce nasi ljudi van zemlje ostati bez knjiga, a zar je to cilj?

Ne.

Ne znam dal' si nekad obratio pažnju na početne stranice knjiga koje se prodaju na ulici.
Više od 50% (pogodtovo dečijih) knjiga ima pečat neke (uglavnom školske) biblioteke iz koje je ta neka knjiga zapravo ukradena pa prodata

Back