Dijetalna gazirana pića tokom trudnoće mogu izazvati autizam kod muške novorođenčadi

Sensei

Master
Moderator
Poruka
58.505
Nova studija otkriva da dojilje ili trudnice koje piju dijetalni sok sa aspartamom mogu povećati rizik od autizma kod svojih muških beba.

Istraživanje, koje je uključivalo majke 235 dece sa autizmom i kontrolnu grupu od 121 deteta sa „tipičnim neurološkim razvojem“, pokazalo je da su muški potomci čije su majke pile najmanje jednu dijetnu gaziranu pića tri puta češće obolele od autizma od onih čije su majke nisu pile dijetalne sode.

Iako ovo ne dokazuje direktnu uzročnu vezu, druge studije su otkrile da ne samo da je aspartam povezan sa autizmom, već i sa drugim neurološkim poremećajima. Jedna studija je takođe otkrila dijetalni zaslađivač sode u amnionskoj tečnosti koja okružuje bebu u materici.

Sharon Parten Fovler, docentica medicine na UT Health San Antonio i vodeći autor studije, dodala je: „Takođe smo videli ova udruženja za dečake sa poremećajem autizma, ali ne i za sve dečake sa bilo kojim poremećajem autističnog spektra (ASD) - kategoriju koja uključuje manje ozbiljne uslove koji menjaju život, kao što je Aspergerov sindrom, kao i potencijalno teža stanja kategorisana kao poremećaj autizma.

izvor
1696097323894.png
 

Back
Top