Dijana Hrka 15. dan štrajkuje glađu, Milomir Jaćimović sedmi

zbiljaš

Iskusan
Poruka
5.457
Narodna heroina Hrka i narodni heroj Jaćimović bore se za Srbiju i Vojvodinu koje obe davi Oskarova kriminalna hobotnica.

https://novimagazin.rs/vesti/362720-dijana-hrka-15-dan-strajkuje-gladju-milomir-jacimovic-sedmi

Dijana Hrka 15. dan štrajkuje glađu, Milomir Jaćimović sedmi

Majka poginulog Stefana Hrke Dijana ušla je u petnaesti dan štrajka glađu, a autoprevoznik Milomir Jaćimović u sedmi.​

1763287358970.png

Prema rečima reporterke N1, sve informacije koje stižu o zdravstvenom stanju Dijane Hrke stižu od veterana koji čuvaju njen šator kod Skupštine. Kažu da je nepromenjenog, za sada stabilnog stanja, juče je posetila privatnu kliniku gde je pregledana i primila infuziju. Njoj je obezbeđen lekarski nadzor, a danas će posetiti istu privatnu kliniku gde će biti pregledana i primiti neophodnu terapiju.

Naveli su i da je malaksala, te da su zabrinuti što se njenog zdravstvenog stanja tiče, ali da krajnju odluku donosi ona.

Prevoznik Milomir Jaćimović sedmi dan štrajkuje glađu ispred zgrade Banovine u Novom Sadu.

1763287145061.png

On kaže, navodi reporterka N1, da se oseća dobro, da je stabilnog zdravstvenog stanja.

"Dobro sam, doktori su bili jutros. Normalno je da nemam više one snage što sam imao, ali tako je kako je, mora se, ići ćemo do kraja, ne očekujem ja nešto ne znam šta. Dobrog sam stanja, malo sam klonuo, normalno je već, iscrpljuje se sve, šta da radim. Došao sam u takvu situaciju i ovako i onako od neki dan kad su mi uzeli zadnji autobus, ja sam mrtav, pa da li ovako ili onako, isto mi se hvata", kaže on.

Njujork tajms o borbi Dijane Hrke: „Majka koja je postala simbol protesta u Srbiji“

1763305890473.png

Otkako je njen sin poginuo zajedno sa još 15 ljudi u urušavanju krova železničke stanice u Srbiji, Dijana Hrka postala je lice masovnih antivladinih protesta, piše Njujork tajms.

Kao tinejdžerka koja je odrastala tokom ratnih godina na prostoru Zapadnog Balkana, Dijana Hrka naučila je da živi sa glađu. U vreme kada se srpski narod skrivao od neprijateljskog bombardovanja, nije bilo hrane, struje ni vode – ali je preživela.

Danas, sa 48 godina, ponovo je bez hrane, ali ovoga puta svojom voljom.

Već je dve nedelje u štrajku glađu ispred zgrade Narodne skupštine u Beogradu, nastojeći da se izbori za pravdu zbog smrti 16 osoba, među kojima je bio i njen 27-godišnji sin Stefan. Njih je u novembru prošle godine usmrtila betonska nadstrešnica koja se srušila na tek renoviranoj železničkoj stanici u Novom Sadu.

Ta tragedija izazvala je veliki gnev javnosti zbog državnog nemara i korupcije i podstakla jedne od najvećih antivladinih protesta u Srbiji od pada Slobodana Miloševića 2000. godine.

Pre nesreće, gospođa Hrka, razvedena majka dvoje dece i kuvarica u restoranu brze hrane, jedva da je obraćala pažnju na politiku ili proteste protiv predsednika Aleksandra Vučića – za čiju vladu zvaničnici Evropske unije upozoravaju da je u riziku od demokratskog nazadovanja.

Ali nakon tragedije u Novom Sadu, Dijana Hrka postala je toliko prisutna na protestima koje predvode studenti, da se pretvorila u simbol pokreta koji niko nije očekivao.

„Spremna sam da umrem zbog ovoga, spremna sam da živim zbog ovoga“, rekla je prošle nedelje, sklupčana u šatoru koji je postavila ispred Skupštine Srbije.

„Spremna sam na sve kako bismo se ujedinili i rešili se ovog zla“.

Godina dana od tragedije – dan kada je prestala da jede

Prvog novembra navršila se godina od nesreće koja joj je odnela sina. Već narednog dana, želeći da skrene pažnju na zahteve porodica žrtava i pritisne vlast da preuzme odgovornost, prestala je da jede.

„Pošto sam već bila gladna ranije, mislim da to mogu bolje da izdržim nego možda obični ljudi“, rekla je Dijana, koja je ovih dana pila samo vodu, čaj i sok.

„Ali opet“, dodaje, „ne može to dugo da se izdrži – možda 12 do 13 dana pre nego što se nešto ozbiljnije ne desi“.

Tokom štrajka glađu nailazila je na provokacije pristalica vlasti, koji su prema njenom šatoru usmeravali lasere i puštali glasnu muziku. Njihovo protestno-kampersko naselje nalazi se svega nekoliko metara dalje.

Duboko podeljena zemlja

Srbija je trenutno duboko podeljena zemlja, sa rastućim besom i nepoverenjem, uz atmosferu dezinformacija. Zemlja je rastrzana između želje da postane deo Evropske unije i istorijskih veza sa Rusijom. Mnogi građani i dalje su ogorčeni zbog NATO bombardovanja iz 1999. godine.

Politički prostor godinama je opterećen optužbama i kontraoptužbama: o pranju novca, prebijanjima na ulici i laganju – čak i na najvišim državnim nivoima.

Odobrenje da se na mestu bombardovane zgrade u centru Beograda (zgrade Generalštaba) izgradi luksuzni „Trampov hotel“, dodatno je pojačalo sumnje u korupciju i podstaklo nove proteste.

Nesreća koja je promenila zemlju

U predmetu urušavanja nadstrešnice na železničkoj stanici, tužilaštvo je optužilo najmanje 13 osoba – uključujući dva visoka državna službenika – za korupciju povezanu sa radovima koje su izvodili kineski izvođači.

Ipak, mesecima kasnije, sudovi i dalje nisu presudili ni u jednom slučaju, što pojačava sumnju javnosti da odgovorni za smrt žrtava neće biti kažnjeni.

Gospođa Hrka kaže da je u nedeljama posle tragedije bila u šoku. Ali onda je, gledajući televiziju u svom domu u Beogradu, videla mlade ljude – kako kaže, „decu“ – kako izlaze na ulice i traže pravdu.

1762960746-profimedia-1050442395-copy-1024x683.jpg

„Odjednom sam prosto krenula za njima na ulicu“, ispričala je u jednom od četiri razgovora za Njujork Tajms. „I evo me opet, na ulici“.

Njen sin Stefan radio je na održavanju u jednoj firmi u Novom Sadu.

„Bili smo veoma bliski i uvek smo pokušavali da gledamo pozitivno, jer je život bio težak“, rekla je.

„Počeo je da radi i pomagao mi je da ne moram da radim po nekoliko poslova. Rekli smo jedno drugom da ćemo biti srećni s onim što imamo i bili smo“.

Kada je bila mlađa, želela je da bude kozmetičarka, i čak i sada, tokom štrajka, nokti su joj uredno nalakirani svetlucavom roze bojom.

„Ako se sve dobro završi“, kaže, „volela bih da osnujem fondaciju sa Stefanovim imenom – da pomaže svoj deci“.

1763126207-PMIC8966_b-1024x666.jpg

Podrška joj svakodnevno stiže: sveštenici, građani i drugi demonstranti donose joj molitvenike, cveće, ikone i poklone. Ali Dijana priznaje da ne vidi jasan kraj protesta: „Ne znam – kako Bog kaže. Sve je u Božjim rukama“.

O svom mlađem sinu ne želi da govori, iz straha da bi bio meta službi bezbednosti. Ali kaže da se oseća kao da je majka studentima koji predvode proteste.

„Ako moram da umrem da bi sva deca živela slobodno, da bi Srbija bila slobodna – spremna sam“, poručuje.

Ako bi Hrka preminula usled štrajka glađu, to bi moglo da postane „tačka preokreta“ nakon godine protesta koji tinjaju, smatra Raša Nedeljkov iz organizacije CRTA.

Hrka i ostali demonstranti traže i vanredne izbore, kako bi se zamenio predsednik Vučić, koji je na vlasti od 2014. godine – prvo kao premijer, zatim kao predsednik. On ne pokazuje nameru da se povuče.

U razgovoru za Njujork Tajms, Vučić je rekao da će „pokazati da pravda postoji“ i da će odgovorni biti kažnjeni, ali je naglasio da istrage vodi sud – da se izbegne bilo kakav utisak političkog mešanja.

Takođe je negirao navode da službe bezbednosti zastrašuju i pritvaraju demonstrante, kako EU zvaničnici tvrde.

Vučić se uzdržao od direktne kritike gospođe Hrke, ali je sugerisao da je postala „figura“ u rukama političkih protivnika.

„Nadali su se da će Dijana Hrka umreti i da će svi mene kriviti“, rekao je. „Brinem za nju, iskreno. Oni ne brinu“.

Rekao je i da ju je pozvao telefonom i molio da prekine štrajk. Umesto toga, razgovor je dodatno produbio jaz. Čak su i opozicioni lideri zamolili Hrku da prestane.

„Ako nastavi, to je praktično samoubistvo“, kaže Dragan Đilas. „Veoma sam tužan zbog ovoga“.

Drugi, pak, osećaju inspiraciju. Jedan demonstrant i njegov maloletni sin takođe su započeli štrajk glađu, iako je dečak ubrzo ponovo počeo da jede.

„Dijana je majka koja je pretrpela mnogo i želi da bude sa čitavim pokretom jer je izgubila dete“, rekao je košarkaš Vladimir Štimac, koji je nedavno bio priveden zbog učešća na protestima. „Brinem za njeno zdravlje, ali niko ne može da joj oduzme pravo na odluku“.

Dehidracija, pad pritiska – ali ne odustaje

Jedanaestog dana štrajka glađu, Hrka je prebačena u kliniku nakon što joj je pozlilo i krvni pritisak naglo pao. Stotine građana okupile su se ispred njenog šatora na tihoj, petnaestominutnoj bdeniji sa svećama. Zatim je tišina prerasla u glasno skandiranje njenog imena.

Vratila se nekoliko sati kasnije. Narednog jutra, dvanaestog dana štrajka, bila je bleda i iscrpljena, ali zvučala je odlučnije nego ranije.

„Deca gledaju u mene“, rekla je. „Kada su počeli proteste, policija je pokušala da ih uguši, da uguši pokret. Ali sa mnom, zajedno, mi smo jači“.

Najnovije informacije o zdravlju Dijane Hrke: „Ima jake glavobolje, i danas će ići kod lekara“

1763306547775.png

Dijana Hrka, majka Stefana Hrke poginulog u padu nadstrešnice u Novom Sadu 1. novembra 2024, štrajkuje glađu već petnaesti dan. Njeno zdravstveno stanje je stabilno, ali od jutros, kako za Nova.rs navode ljudi koji su uz nju neprestano tokom 24 sata, ima jake glavobolje i gotovo da ne može više da se kreće.
Prošle su dve nedelje od kako Dijana Hrka živi u šatoru kod Skupštine Srbije i ne uzima hranu. Njeno zdravstveno stanje iz dana u dan sve je lošije zbog čega poslednjih nekoliko dana odlazi na lekarski pregled i prima infuziju jednom dnevno.

„Dijana je još uvek stabilno, ali i danas će ići kod lekara, kao i svih ovih dana. Bez obzira što je prošlo 15 dana kako štajkuje glađu, ona se dobro drži. Ipak, svima nam je jasno da je vremena sve manje. Svakoga dana pitanje je trenutka kako će njen organizam ovo podneti i koliko još može ovako da živi“, kaže za Nova.rs Nenad Stanić, veteran sa Košara, koji je uz Dijanu od prvog dana.

Prema rečima ljudi koji su pored Dijane u šatoru, nju od jutros muči jaka glavobolja i teško se kreće.

“Boli je glava i ako uskoro ne prestane, odvešćemo je ranije kod lekara. Ne smemo da joj dajemo nikakve tablete. Primala je ovih dana infuziju, primiće i danas. Teško hoda, ali doktorka joj je rekla da svakoga dana mora da napravi bar tri, četiri koraka, a inače je u kolicima“, rekli su nam ljudi koji podržavaju Dijanu i istakli da će se ona javnosti obratiti sutra tokom dana.

Podsetimo, Dijana je još prvog dana štrajka glađu, 2. novembra, postavila vlastima tri uslova, koja ukoliko ispune, prekinuće sa gladovanjem.

“Moj štrajk glađu trajaće dok vlast ne ispuni tri uslova koja ću im postaviti. Prvo, očekujem da saslušaju sve osumnjičene za pad nadstrešnice i da ih sve pritvore, da konačno krenu suđenja, ali ne samo za onih 13 ljudi koje su naveli, jer ih ima još. Drugo, moraju da puste sve protivpravno pritvorene studente, da ih oslobode svake krivice. I treće, da predsednik raspiše izbore”, rekla je ranije za Nova.rs Dijana Hrka.

Veterani odvezli Dijanu Hrku da primi infuziju, nastavlja štrajk glađu

1763319774899.png

Veterani su odvezli Dijanu Hrku na pregled kod lekara i da primi inuziju. Kako objavio N1, danas je nešto više boli glava, ali ostaje istrajna u štrajku glađu.

Dijana Hrka je, kako javlja reporterka N1, u pratnji veterana odvedena na pregled i da primi infuziju.

1763319110-IMG_1158-1024x683.jpeg
Veterani odvoze Dijanu Hrku

U jednom trenutku je Hrka izašla iz šatora i razgovarala je sa građanima, a neki pokušali da je odgovore od štrajka.

Danas se Hrka i veterani nisu obraćali medijima.

eporterka N1 je kratko uspela da razgovora sa Dijanom koja je na pitanje „kako se oseća“, kazala da je „nešto više boli glava u odnosu na ranije, ali da veruje da će sve biti dobro“, kao i da „ne odustaje od svojih zahteva i nastavlja štrajk glađu“.

1763319106-IMG_1159-1024x683.jpeg

Mame iz Novog Sada su došle da je podrže, a i one su probale da je odgovore od štrajka.

“Ostala je pri svom stavu, ali je rekla da ostanemo strpljivi i da sačekamo njeno sutrašnje obraćanje… Poražavjauće mi je da institucije ne reaguju na njene zahteve, da su neme na ovakvu situaciju. Treba da nas štite, a ne da gledaju kako im građani umiru pred očima“, kazala je jedna mama.

Dijana Hrka štrajkuje glađu već 15 dana pored Skupštine.

Milomir Jaćimović najavio veliki protest u Beogradu: Autobusima ćemo blokirati grad – tad niko ne ide dok se ne reše neke stvari

Autoprevoznik Milomir Jaćimović ušao je u osmi dan štrajka glađu. Ispred Banovine u Novom Sadu Milomira posećuju studenti Medicinskog fakulteta, a on je ovog jutra govorio za TV Nova.

1763366275663.png

„Dobro smo, studenti su mi na raspolaganju. Juče ujutru mi se malo vrtelo, ali već popodne mi je bilo bolje kada je Maja Gojković došla tu prekoputa“, rekao je on za „Probudi se“ i osvrnuo se na jučerašnji incident, kada je grupa muškaraca pokušala da demolira njihove šatore.

„To je bilo juče, čim smo stavili transparente pojavilo se pet-šest automobila i onda se pojavila i Maja Gojković, sumnjam da ju je neko naterao da dođe tu. Stariji čovek je došao pocepao transparente, udario jedno maloletno lice i posle stavio medicinske maske na tablice da se ne vide registarski brojevi. Policija je došla i napravila zapisnik. Prolazio je poslanik Đoković sa svojom ekipom i svirao nam“, rekao je Jaćinmović za TV Nova.

On je potom najavio da će nastaviti da se bori i da „ima još aduta u rukavu“.

„Zadnja stvar biće moj poziv na skup u Beograd i tad niko nigde ne ide dok se ne reše neke stvari. Neću čekati taj 21. januar sigurno. Videćemo gde ćemo, ali najverovatnije kod Narodne skupštine. Pozvaću celu Srbiju i dijasporu, pa ćemo videti. Juče su mi bili i iz sindikata vozača i obećali su jedno 200-300 autobusa, neće moći ni da se uđe ni da se izađe iz grada. Ne pozivamo na nasilje, ali nešto mora da se reši“, rekao je za „Probudi se“.

Jaćimoviću vraćen jedan autobus, on ga dovezao ispred Banovine gde štrajkuje glađu

Jaćimoviću vraćen jedan autobus, on ga dovezao ispred Banovine gde štrajkuje glađu 1

Milomiru Jaćimoviću vraćen je jedan autobus koji je trenutno parkiran ispred kompleksa Banovine u Novom Sadu, gde ovaj autoprevoznik osmi dan štrajkuje glađu.

Razlog zašto je vraćeno ovo vozilo je završeno sudsko veštačenje oštećenja.

Jaćimović je jutros preuzeo vozilo JGSP „Novi Sad“ i dovezao ga odmah do zgrade Vlade Vojvodine.

Kako ističe, ovo vozilo neće pomeriti dok mu ne vrate svih sedam autobusa i ponište milionske kazne koje su mu kako kaže ispisivali iz osvete.

Građani Novog Sada okupljaju se i danas kod Jaćimovića i dežuraju kako bi mu dali podršku. Provokacije koje trpi postaju sve češće.

Sinoć oko 22 časa iz jednog automobila izašla dvojica maskiranih muškaraca i pocepala plakate na kamionu koji je parkiran pored Jaćimovićevog šatora, gde boravi tokom štrajka glađu. Redovna policijska straža kod Banovine nije reagovala.

Poruke podrške ovom autoprevozniku skidane su i ranije sa zaštitne ograde koja je postavljena ispred zgrade Pokrajinske vlade.

– Čim smo juče stavili transparente pojavilo se pet-šest automobila, a onda se pojavila i Maja Gojković, sumnjam da ju je neko naterao da dođe tu. Stariji čovek je došao pocepao transparente, udario jedno maloletno lice i posle stavio medicinske maske na tablice da se ne vide registarski brojevi. Policija je došla i napravila zapisnik. Prolazio je poslanik Đoković sa svojom ekipom i svirao nam – rekao je Jaćimović.

Kako je najavio, pozvaće na skup u Beograd i tad „niko nigde ne ide dok se ne reše neke stvari“.

– Pozvaću celu Srbiju i dijasporu, pa ćemo videti. Juče su mi bili i iz sindikata vozača i obećali su jedno 200-300 autobusa, neće moći ni da se uđe ni da se izađe iz grada. Ne pozivamo na nasilje, ali nešto mora da se reši – rekao je Jaćimović.

Milomir Jaćimović najavio veliki protest u Beogradu: Autobusima ćemo blokirati grad – tad niko ne ide dok se ne reše neke stvari

Autoprevoznik Milomir Jaćimović ušao je u osmi dan štrajka glađu. Ispred Banovine u Novom Sadu Milomira posećuju studenti Medicinskog fakulteta, a on je ovog jutra govorio za TV Nova.

Pogledajte prilog 1818712

„Dobro smo, studenti su mi na raspolaganju. Juče ujutru mi se malo vrtelo, ali već popodne mi je bilo bolje kada je Maja Gojković došla tu prekoputa“, rekao je on za „Probudi se“ i osvrnuo se na jučerašnji incident, kada je grupa muškaraca pokušala da demolira njihove šatore.

„To je bilo juče, čim smo stavili transparente pojavilo se pet-šest automobila i onda se pojavila i Maja Gojković, sumnjam da ju je neko naterao da dođe tu. Stariji čovek je došao pocepao transparente, udario jedno maloletno lice i posle stavio medicinske maske na tablice da se ne vide registarski brojevi. Policija je došla i napravila zapisnik. Prolazio je poslanik Đoković sa svojom ekipom i svirao nam“, rekao je Jaćinmović za TV Nova.

On je potom najavio da će nastaviti da se bori i da „ima još aduta u rukavu“.

„Zadnja stvar biće moj poziv na skup u Beograd i tad niko nigde ne ide dok se ne reše neke stvari. Neću čekati taj 21. januar sigurno. Videćemo gde ćemo, ali najverovatnije kod Narodne skupštine. Pozvaću celu Srbiju i dijasporu, pa ćemo videti. Juče su mi bili i iz sindikata vozača i obećali su jedno 200-300 autobusa, neće moći ni da se uđe ni da se izađe iz grada. Ne pozivamo na nasilje, ali nešto mora da se reši“, rekao je za „Probudi se“.
studeni muk o troje mrtvih kolega

Back