Dijagnoza? Savet?

• Začetnik teme Začetnik teme menna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Menno, sta ima novo...?
Otisla tema na drugu stranu,
pa brinem da je sve postalo kolotecina i dosadna sladunjava idila... :(
'Ajde, napisi nesto začinjeno, onako, chilli...

Nema kod mene kolotecine i zacinjene sladunjave idile... Podelicu s vama trenutan haos u glavi, iako svesna da cete mi se nasmejati i da mi necete poverovati. Ko je pratio temu, seca se da sam pisala esej o gadostima koje sam mu pravila, (Sunce moje) sve kao izvinjavajuci se, te se seca da sam spomenula vojnika kog je on istukao zbog mene, pa ga sad isti tuzi. Eto, danas treba da bude presuda, sve visi o koncu...da li ce ga strpati u zatvor, ne daj Boze, ili ce dobiti neku uslovnu, novcanu... Bas danas... Da vam pravo kazem, nikad u svom zivotu nisam bila ovako uplasena. A on mi se jos ne javlja.

Da, jos vise mi je celu situaciju otezala njegova majka koja me je sinoc zvala da mi kaze da se nada da nikad necu moci mirno da spavam ako on bude morao u zatvor. Ne znam zasto, valjda je u meni proradio neki odbrambeni mehanizam, sam joj rekla da "ja uvek mogu mirno da spavam, a ponajmanje bi moj mir mogao da narusi polusvet kao sto je ona..." A osecala sam se kao najodvratnija, najljigavija osoba na svetu, i htela sam da kazem da mi je zao, ne samo zbog toga...zbog svega, htela sam da cutim, da placem, da vristim, da je molim, da joj kazem da sam se promenila, i da mi je stalo, da mi je vazno... Toliko toga sam htela da joj kazem, prevrtala reci, recenice, tekstove u glavi, a rekla sam joj samo tu jednu, jedinu, bednu, nisku, ogavnu, nadmenu recenicu, i tako jos vise produbila taj ogromni jaz izmedju nas.

Ja volim tu zenu...

Sitnim koracima sedmogodisnjeg deteta sam trckarala iza svoje majke, koja me je vukla za ruku dok sam je placuci molila da me vodi na Kacin rodjendan. Secam se da su mi te cipelice bile jako teske, bele hulahopke su mi spale gotovo do kolena, naborale se i sputavale me, tregeri karirane haljinice su mi spali ispod ramena i nekako se uvrnuli, dok me je ona, moja majka, vukla za rukav, iduci ispred mene, prebrzo za moja sitna stopala. Kroz skolski hol je odjekivao, nekako sablasno, samo topot njenih vrtoglavih potpetica, dok su joj platinaste lokne u istom ritmu odskakale od ramena. Nije mi nikad dozvolila da ih dotaknem. Cula sam iza sebe neku graju pa sam se okrenula. To je bio on, sa svojim bratom, jurili su se, zacikivali jedan drugog, dok je jedna zena, duge, smedje kose jurcala za njima, pokusavajuci da ih stigne i utisa. Trckarali su u krug oko nje, a ona se smejala. Stisak moje majke je postajao bolan, zuljalo me njeno groteskno prstenje, pa sam pokusala da ga se oslobodim, i prosula se tu, iza njenih nogu. Okrenula se i histericnim glasom rekla “Stoko!”, i ponovo me povukla za ruku pokusavajuci da me podigne. On je doskakutao, onako zadihan i crvenih obraza me pitao zasto placem, jesam li se udarila, gde me boli. Jecajuci sam rekla da mama nece da me vodi na rodjendan jer ima nekog drugog posla. Jos uvek se jasno secam momenta kad je nasmejana zena prisla, namestila mi taj nesrecni, zapetljani treger i podigla me, dok je moja majka prevrtala ocima po plafonu i lupkala nogom od pod. Ta zena joj se predstavila, rekla da je njegova mama, da ju je videla na roditeljskom sastanku, da ce joj biti drago da, posto vec vodi njega, povede i mene na taj rodjendan. Za citavu glavu vislja od te mile zene, moja majka je sarala pogledom negde iznad nje, i naprcivsi svoj porculanski nos, izvadila iz tasne neki papiric, naskrabala nesto i rekla joj da cu biti spremna u 18, da dodje po mene i da ne bi trebalo da kasni. Nisam se tad posebno razumela u medjuljudske odnose, nisam u maminom gestu videla nista lose, nista pokvareno, samo sam bila srecna do neba sto cu biti na tom rodjendanu. I do neba zahvalna njegovoj mami. I kasnije me vodila svuda, kad god moja majka nije imala vremena, a nikad nije. Ispracala me na ekskurzije, rekreativne nastave, dopracala me i uvek uredno i na vreme dovodila kuci. I nikad me nije rasplakala, i nikad me nije vukla za rukav, niti isla ispred mene. Kupovala mi je sarene, drecave narukvice za koje je moja majka govorila da su kiceraj, i one mirisljave blokcice, roze, sa medvedicima, i sarene perlice za kosu... Dopustala mi je da joj diram kosu, i da unistavam njene karmine. I da stojim pored nje dok pravi tortu i umacem prste u slag. I nikad mi nije zabranjivala da gledam televizor i da igram igrice. Krisom mi je davala da obucem pantalonice i da se valjam po prasini, i prikrivala tragove. Cokolada i sladoled su se podrazumevali, nikako nisu bili zabranjeni, i nisu bile bitne fleke po njenom namestaju i tepisima. Skakanje i vristanje i trcanje je bilo cak pozeljno i normalno... Nikada me ta zena nije zaboravljala, i nikada nije zaboravljala svoja obecanja, nikad me nije ostavila da cekam, i nikad se nisam osecala napusteno od nje. Objasnila mi je da menstruacija nije smrtonosna i da grudi moraju, i treba da rastu, i da su lepe kakve god da su, i da mi nije nos veci nego sto bi trebalo da bude, da nije ni manji...i da mi oci nisu razrooke, i da mi celo nije previsoko, i da sam lepa, lepa bas takva kakva jesam... I grlila me je cesto, nezno, kad god je trebalo. Volela me je ta najdraza zena, i ja sam volela nju. I ne znam sta se kasnije, jos kasnije, desilo samnom, samo znam – DOTLE PAMTIM, A DALJE SE STIDIM ...

mennoo, bre, sto nas zabrinjavas?
Taman smo se lepo angazovale (ne bez licnog interesa - da nas kogod angazuje kao scenaristkinje) u pricu cineci je veselijom, manje ozbiljnom, valjda i zabavnom... a ti!? Ukoliko ne izmisljas ( ako da, jos jednom napominjem da si talentovana, ostavices Danijelu Stil daleko iza sebe ) strasno si samokriticna i iskrena - nije to bas uvek lose :) - i to na forumu! E, ovo drugo mi daje povoda da pomislim da ti je, zapravo, potrebno da te malo pljucnemo... Tako neki mazohizmic relativno anonimne osobe...
Ali, stvar moze da bude mnogo ozbiljnija...:(
Citala si "Zli dusi" ?
Sta ako je to to?

A, ako smo tvoj citalacki klub (to ti je na Zapadu nacin da pisac isprovereva kako mu ide zanat, pre stampane verzije) daj nam neku sliku...Ne moz' bas svako da veze paznju za toliko razgranat zaplet..., pa da se na sliki odmori (m)...

Nisam citala "Zli dusi". Sta ako je to to, sta? Vi svakako jeste svojevrsni citalacki klub, no, ne planiram stampanu verziju. Jesam samokriticna, i izuzetno iskrena, ali SAMO na forumu. Zato sto nikoga ne moram da gledam u oci, niti iko gleda mene. Da, talentovana sam da svojim bezdusnim delima dodelim dusu, u pisanoj formi. Na kakvu sliku mislis?

@parka
Da, to je ta zena sa varjacom i lampama.

ma, menno , slika ..ono..kao, staza posuta suvim liscem a ona sama na njoj... pa, kao, prozor isprskanan kisom a iza se nazire La Negritino lice... pa se mi pitamo da l' ona place, il' nam se to samo cinu (prenosno - ima li, ili nema dusu junakinja TV novele?)... Pa , onda, ta zena s kineskim lampama... da joj vidimo u ocima je l' dobra ili smislja nekakvu nepodopštinu...
A ti "Zli dusi", to ti je Dostojevski (za mladje generacije Tolstojevski), pa tamo imas kneza Stavrogina koji je sve sto hoce, i nihilista, i idelaista, i cista i pokvarana dusa, i uzivalac u sopstvenom padu, i plemenit... samo nista nije zaista...
Puj, puj, daleko bilo, na kraju se (ipak plemenit, i umoran, covek) besi...

E, (sa' te parafraziram) "svojim bezdusnim delima dodeljujes dusu pisanjem...."
Mozda ti se dopalo (:), a neki lovorov listic scenaristkinjama, a, nista? ) sto te hvalimo da si talentovana spisateljica, ali ima u tome i neceg samoociscavajuceg (e, koja rec!), zar ne? Samo, koj' je ovde vlastan da ti da razgresenje, kceri? Onli ju...uuuuu...
...uuu....(tu je sad sve tisa muzika, a vetar fijuce sve jaceeee... Sta ce dalje biti? 'Oce li se Negra ocistiti... Ili ce srljati sve nize?... A?.....(nastavak sledi)....)

Po mom scenariju, verovatno ce srljati sve nize, dok se skroz na skroz ne sroza. A on se ne javlja, Negra (da crnja ne moze) nema cak ni koga da nazove i da pita sta je s njim, jer joj niko ne bi verovao da joj je zaista stalo, i svi bi je redom poslali tamo gde sunce ne sija. I samo mi fali kisa sad, da stanem na prozor i pretvaram se da placem... a gde bih ja...

Hm...ovako....
Sa jednim deckom sam vec par godina, mada to nikad nije bilo nista ozbiljno, bar ne s moje strane..............

mislim... da li da se uopshte maltretiram da chitam ostatak? :lol:
eeee... koji god da je problem inspiracija za temu, nije taj primarni.... mislim.. kad si Ti u pitanju....

par godina - nishta ozbiljno..... :lol: :lol: :lol:

zhiveo forum!

Jao menna, uzmi telefon i nazovi. Kaži izvinite, ja ne znam drugačije da pričam kad mi je teško. eto, zato što sam razmažena. Izvinite što sam razmažena.
I ne znam drugačije kad volim i kad mi je stalo.
Ili daj meni broj, ja ću nazvati.
E, u pm

hahahahaha :lol::lol::lol::lol:

menna najbolje ti da ga izdrzavash, pa shta fali i tome?
ti radish, imash status a kada dodjesh kuci cheka te macan :) da se malo osetish pozeljnom i kao zena, gde se ne ochekuju nikakvi zahtevi, samo da legnesh

Hm...ovako....
Sa jednim deckom sam vec par godina, mada to nikad nije bilo nista ozbiljno, bar ne s moje strane, nekako sam ga uvek hvatala u prolazu, krpila se za njega po par nedelja, pa onda nestajala na par meseci, pa opet ispocetka... Medjutim, poslednjih 5-6 meseci smo non-stop bili zajedno, nismo se odvajali, izgladili smo sve prethodne nesporazume i nejednakosti, i mogu reci da se u zivotu nisam osecala lepse. Inace, pre svega nas veze jedno veliko prijateljstvo, poznajemo se od obdanista, odrasli smo zajedno...ni prema kome ne osecam ono sto osecam prema njemu, i divim mu se, i obozavam ga i volim ga na sve moguce nacine. Ali, razlog zbog kog nikad zvanicno i ozbiljno nisam bila s njim je taj sto je on, tj. njegova porodica nizeg drustvenog statusa od moje. Ranije sam to mogla pravdati nezreloscu i zeljom da se izivim i provodim, ali cime da se opravdam sad? Sve je u redu dok se zabavljamo, izlazimo, provodimo, ali nedavno mi je rekao da bi voleo da se jednom udam za njega, na sta sam mu ja odgovorila da bi u mom zivotu jedino mogao da bude bastovan u mom dvoristu. Znam da je jako ruzno to sto sam rekla, ali znam da bih se jako tesko odrekla stvari koje imam trenutno, iako ga stvarno mnogo volim. Jos jedna tacka spoticanja je i ta sto ja studiram i jednom cu biti fakultetski obrazovana, a on je zbog nedostatka sredstava morao da pocne da radi i prekine skolovanje, a ja sam neko ko robuje stereotipima i predrasudama, i ne mogu da zamislim taj spoj.

Da li me to cini losom osobom, sponzorusom, snobom?
Da, čini te!
Oprosti, ali tvoj tekst odiše egoizmom, samoljubljem i potcjenjivanjem. Sve gledaš kroz novac. Nigdje nisi spomenula kakav je on po karakteru, to je najmanje bitno, bitno je to što je on morao da počne da radi (golemo zlo s njegove strane) umjesto da ga roditelj drži na grbači.
To ti je moj iskren odgovor.

mozda zato sto ostaje na svojoj temi i ne odgovara uvredama na kritike...nasmeje se sebi, malo se kritikuje i sama, onako, pokajnicki.
meni se jedino ne svidja menna, sto se kajes na forumu a u zivotu teras po naucenom tatinom i maminom sistemu. onda sve sto ti se ovde kaze ne sluzi nicemu. da bar odlucis da budes skot pa se drzis toga, ili da resis da promenis ponasanje i prestanes sa ispadima. dok ne resis sama sta hoces od zivota, ne moze niko da ti pomogne
mogu samo da ti pozelim da napravis izbor koji neces zazaliti

nedavno mi je rekao da bi voleo da se jednom udam za njega, na sta sam mu ja odgovorila da bi u mom zivotu jedino mogao da bude bastovan u mom dvoristu.

ovo je dokaz da ti njega uopšte ne poštuješ. to nije dobar osnov za zdravu vezu. nađi drugog momka, nekog koga ćeš poštovati. a on nek nađe devojku koja će njega poštovati. ja lično, uopšte ne mislim da on ne zaslužuje da ga voliš ni poštuješ, čak mi je vrlo ružno tvoje razmišljanje i ophođenje prema njemu, ali kad je već tako, eto ti savet.

Bitno je da se on meni javio, srecan i veseo kao i uvek, vedar i pricljiv, nasmejan i slobodan... Nije mi vazno nista drugo, zaista nije. Ne znam da li cu ja sutra ustati na levu nogu, i pokusati, kao i mnogo puta da mu skinem taj osmeh s lica, ne znam... ali ja sam danas cula taj najlepsi glas na svetu, slobodan da se smeje, smeje do beskonacnog.

Ne znam iz kog razloga, ali meni je menna nekako postala draga.
I mislim da je samo snob od ove tri karakteristike...

E, i meni! Bas sam se pitala sta je to... kad eto odgovora.
I sad, sta je sa mennom nasom?

Da li je lakse biti CRNI karakter nego npr.svirati klavir (naravo, dobro!), a da i ne poredimo sa "biti dobar" ?
La Negrita, zar ides precicama, i laksim putem? :(

Jos gore je - sto kaze Vajld - biti dobra a pretvarati se da si losa. Tek to bi bila hipokrizija!

Negra, zagubljena kceri forumska, upamet se sad kad se bastovan, fitolog i botanicar, romantican junak i riter - recju - Huan Pančić Don Kihot) javio...bar neko vreme!

'Ajde, ziva bila!

Pa da vidimo sta je bilo dalje...

Back