Dijagnoza? Savet?

• Začetnik teme Začetnik teme menna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@hanibal77
Nemam odgovor na to pitanje. Valjda zato sto znam sta je dobro, a nikad to ne uradim.
@parka
Tvoje pitanje je veoma svrsishodno, ne? "Nazalost", idem u Severnu, tako da nista od tvoje zamisli o snimanju sapunice :) Pretpostavljam da si na to ciljala. Ali, ajde, kao moja omiljena forumasica, zamisli da idem u Juznu, i nasmej me....

Znam da je jako ruzno to sto sam rekla, ali znam da bih se jako tesko odrekla stvari koje imam trenutno, iako ga stvarno mnogo volim.
Pa rekla bih da si snob, ali po ovome što si napisala vrlo lako možeš biti i sponzoruša.

Vidi, kenjam ja. Al' ti malo razmiali da li ne želiš da budeš sa njim jer bi morala ne znam čega da se odrekneš (a u kom slučaju ne bi???, osim toga, valjda ti je on muž, a ne tata da te izdržava) ili te je jednostavno sramota...

O ne, nije me sramota, nikad ga se nisam stidela. Razna osecanja sam gajila prema njemu, ali nikad nisam osecala sramotu sto hodam pored njega. Tesko je za objasniti sta je to sto mi smeta... da pokusam... Ovako, ja volim putovanja, skup nakit, luksuznu sminku, fensi restorane, dobre automobile, dobru odecu i obucu...nije da samo volim, jos gore - ja sam na to navikla, a to je nesto sto on ne bi mogao da mi pruzi. Opet zvucim grozno, ali to je tako.

A ti? Mislim, da li si nekada računala na to da ćeš sama sebi da pružiš sve to, kad roditelji više ne budu mogli (hteli)?

Mada, super je što si iskrena prema sebi, ako ništa ddrugo...

Vrlo prosto. Kad bih ostala s njim, otac bi me ostavio bez icega, i sve sto sam do sad imala vise ne bi postojalo. Ja se ne plasim raditi, ali se plasim zeleti nesto, a ne moci to i imati. To je tesko razumeti, to se mora osetiti. Mada, vise nije ni bitno.

Uh menna, imaš tu ti više problema. moj ti je savet da se boriš sa ocem i pokušaš da te prihvati takvu kakva jesi, tu je problem - da prihvati tvoje shvatanje sveta oko tebe a ne njegovo. Ako uspeš sigurno će te više ceniti, najpre on što je jako bitno i tebi i njemu, a zatim i tvom momku. Što je najbitnije, kroz tu borbu ćeš bolje upoznati sebe i imati dobre šanse da zasnuješ porodicu sa nekim na zdravim osnovama. Govorim uopšteno jer je taj put za svakog različit jer su sve porodice različite i ima svaka svoj kodeks, ali cilj je isti.

E pa druga je to priča onda... ako si ucenjena. Možda nije samo do novca već i do porodice, ako bi te ostavio bez ičega, i on bi te se verovatno "odrekao", al' ja nešto ne znam roditelje koji su oduševljeno prihvatali zetove, možda da probaš polako da mu se šlihtaš... ako želiš..... il' ti njega da uceniš, ne znam..... uostalom, najverovatnije te ne bi ostavio bez ičega nego tako priča, al' ko će to znati.....

E pa druga je to priča onda... ako si ucenjena. Možda nije samo do novca već i do porodice, ako bi te ostavio bez ičega, i on bi te se verovatno "odrekao", al' ja nešto ne znam roditelje koji su oduševljeno prihvatali zetove, možda da probaš polako da mu se šlihtaš... ako želiš..... il' ti njega da uceniš, ne znam..... uostalom, najverovatnije te ne bi ostavio bez ičega nego tako priča, al' ko će to znati.....

Nemam cime da ga ucenim, i dovoljno ga poznajem da znam da "ne prica samo tako", nego bi to i uradio bez razmisljanja. Jedan vrlo, vrlo okrutan covek po pitanju nekih stvari, meni jako bitnih. Da mogu da mu se uslihtam, valjda bih za ovolike godine uspela bar malo da ga omeksam. Nego, ne bi mi toliko ni bilo vazno sve to, da me on nije naucio da na svet gledam njegovim ocima, i da se u medjuljudskim odnosima postavljam gotovo identicno kao on. I do skoro sam s tim mogla sjajno da zivim, sve dok se nisam uplela u sva ta osecanja, nasla se izmedju dobrog i loseg, izmedju sebe i neke druge sebe. Sad sam postala sama svoja marioneta.

Uh menna, imaš tu ti više problema. moj ti je savet da se boriš sa ocem i pokušaš da te prihvati takvu kakva jesi, tu je problem - da prihvati tvoje shvatanje sveta oko tebe a ne njegovo. Ako uspeš sigurno će te više ceniti, najpre on što je jako bitno i tebi i njemu, a zatim i tvom momku. Što je najbitnije, kroz tu borbu ćeš bolje upoznati sebe i imati dobre šanse da zasnuješ porodicu sa nekim na zdravim osnovama. Govorim uopšteno jer je taj put za svakog različit jer su sve porodice različite i ima svaka svoj kodeks, ali cilj je isti.

Tzv. kodeks moje porodice je obrazovanje, uspeh i novac. To je ono sto moj decko nema. Za moju porodicu to znaci da se tu svaka prica o njemu zavrsava. Osim tih, ne postoje nikakve druge vrednosti jednog coveka o kojima vredi diskutovati. I ja sam tako mislila dugo vremena (pa jos uvek jedan deo mene tako misli), dok nisam shvatila da, eto, postoji jedna osoba u mom svetu koju nikad nisam mogla da kupim parama, neko koga nikad nije fasciniralo nista sto ja imam, osim mozda osmeha...

Menna, dobrodošla u svet promena, došlo vreme da formiraš svoje stavove i sistem vrednosti. Moji roditelji i roditelji mog muža su ne dva nego 22 sveta različita, ne posećuju se i ne idu na slave jadni drugima, jedino se od prošle godine dolazi na rođendane unucima(našoj deci) u isto vreme i to zato što sam ja rekla da više neću da pravim zasebno za jedne i druge, a starije dete mi ide u školu. Zato sam ti rekla da se boriš, to je borba za sebe kroz koju će onaj ko te bude pratio naučiti i videti da može da računa na tebe i da ste vas dvoje zajedno u istoj priči, ja znam da će sutra moja deca otići kao što sam i ja i moj muž, i ostaće mi muž koga sam ja izabrala da bude pored mene i ja pored njega, ja pored toga živim i za sebe a ne samo za decu (u mom sistemu vrednosti nije normalno da živiš samo za decu, to je obično pokriće za loš brak i pogrešne izbore u životu). Jedino ako želiš muža koji će da sluša tvog oca pre nego tebe- moj svekar sa nama nije komunicirao tri godine, znam o čemu pričam, a sa rođenim ocem nije pričao 10 godina - a moji roditelji, pogotovo otac se ne slažu sa našim izobrima.
Otkrij šta zaista ti želiš i za to treba vremena, a onda se za to i izbori, jer ko ti garantuje da već sutra nećeš upoznati nekog ko će ti puno značiti, možda i više nego ovaj mladić a da ti otac ponovo neće zabraniti vezu, razmisli kakav će uticaj imati tvoj otac i na mnoge druge tvoje životne odluke. Ipak je izbor samo tvoj

Mozda je izbor samo moj...ali ja ne mogu da se otrgnem utiska da je taj izbor odavno napravljen, i da ga je napravio neko drugi. I imam utisak da cu pogresiti sta god da odlucim ( ! ). S jedne strane, kristalno mi je jasno sta cu izgubiti ako uradim ono sto JA zelim, ali sta cu dobiti...

Svaki izbor nosi i + i -, uvek se nešto izgubi, ali je jako bitna porodica u životu i ona kja se formira i ona iz koje se poteklo, one treba da imaju bar neki minimum komunikacije bez ikakvih ucena, treba da proširiš očeve vidike, deca nisu uspešna samo ako zarađuju dobro nego i ako izrastu u ljude koji su samosvesniji od roditelja i širih vidika i veće tolerancije, najteže je navesti roditelje da te prihvate kao drugačiju osobu. A tek ih ubediti u ispravnost svog izbora, uh, uh, ni meni to nije pošlo za rukom, samo su uspeli da se pomire sa njima, a i to je duugo trajalo i bolelo i njih i mene, ali smo se nekako svi izborili. Uvek sam govorila da ako ja pored živih baba i deda nisam osetila takvu ljubav, moja deca hoće, i nekako smo se našli, a nije bilo jednostavno

Ovako, ja volim putovanja, skup nakit, luksuznu sminku, fensi restorane, dobre automobile, dobru odecu i obucu...nije da samo volim, jos gore - ja sam na to navikla, a to je nesto sto on ne bi mogao da mi pruzi.
a da zaradis sama to sto ti treba?
a da da da da, vec su to pitali... he dusko radovic je all timer stvarno... moram da iskopam txt.

"Na pitanje kako oslabiti? postoji jedan jedini odgovor: treba manje jesti. I na drugo pitanje - kako doci do para? odgovor je takodje cinicno prost: treba raditi.

Ovako logicni i jednostavni odgovori nisu popularni.

Njih daju oni koji se prave da nisu razumeli pitanje. Jer pravi smisao tih pitanja glasi: kako oslabiti a ne odricati se jela, i kako doci do para ne radeci, i kako poloziti razred ne uceci, i kako postici nesto u zivotu ne trudeci se?

To se trazi. Bilo bi dobro da tu postoji neki stos, neka duhovita caka i resenje. Prokleta neka je pamet koja na laka pitanja daje tako teske, nemoguce odgovore!" Dusko Radovic

e sad ovo bas nema skroz veze sa temom, ali ni tema vise nema veze s mozgom, pa da ne odudaram...

Pa rekla sam mu da dodje, onako kroz pricu, ako hoce, ako misli da treba, ako mu se dolazi... mada ne verujem da ce doci...

Pitam se samo da li bi ti otisla na njegov rodjendan kada bi dobila takav poziv? Probaj da iskreno odgovoris sebi koliko, ustvari, volis tog decka... Ne zelim da me pogresno shvatis, ali mislim da ti njega ne volis, ili ga bar ne volis dovoljno da bi nesto promenila. Veruj mi, govorim iz iskustva (nevezano za materijalnu stranu, vec cista osecanja). Budi bar dovoljno korektna prema njemu i pusti ga da ode, jer ovako nijedno od vas dvoje nece biti srecno. Pozdrav i razmisli o ovome....

Nista nije bilo... Nije dosao, pa nisam ni mislila da hoce, poslao mi je tortu, zvao da cestita, kasnije poslao par sladunjavih porukica, pozeleo mi dobar provod u mom stilu... Juce ujutru me cekao ispred kuce i odveo me na dorucak, poklonio mi kompas (???) za rodjendan i otisao da "sljaka"... To je u sustini to...

Poklonio ti kompas? Decko ima slifa, moram priznati. Cudi me sta ce ti ovoliki navodnici u zagradi. Da li stvarno ne kapiras sta to znaci?

zar je ova tema jos aktuelna
hae36.gif

Pitam se samo da li bi ti otisla na njegov rodjendan kada bi dobila takav poziv? Probaj da iskreno odgovoris sebi koliko, ustvari, volis tog decka... Ne zelim da me pogresno shvatis, ali mislim da ti njega ne volis, ili ga bar ne volis dovoljno da bi nesto promenila. Veruj mi, govorim iz iskustva (nevezano za materijalnu stranu, vec cista osecanja). Budi bar dovoljno korektna prema njemu i pusti ga da ode, jer ovako nijedno od vas dvoje nece biti srecno. Pozdrav i razmisli o ovome....

Volim ga, naravno da ga volim. I necu, i ne mogu da ga pustim da ode. Kako da ti objasnim, pojasnim, docaram svoju tugu, bes, zalost, histeriju, haos, ludost...kad samo pomislim da bi mogao doci dan u kom on nece biti tu....

Back