Digitron mala pomoc?

ScipioAfricanus

Stara legenda
Poruka
91.044
Posto retko koristim digitron,ne znam kako da podignem broj na stepen na njemu?
Ili ovako npr 1,06 na 1/6?Kontam da prvo moram podeliti 1/6 pa onda podici taj broj?Inace imam obican kalkulator ali ima one napredne funkcije.Pa zanima me koje je dugme,ili oznaka iznad njega?
Na ovome na windowsu sam nasao na digitronu nikako?
 
Ako hoces da dizes na razlomak to ti je kao da vadis koren iz tog broja. Tako da bi u tvom slucaju bilo 1,06 i onda koren iz 6, a ako imas negatyivan stepen onda samo reciprocna vrednost pa dalje radi sta treba, korenuj, stepenuj i sl.
 
1. Digitron je ime kompanije koja proizvodi kalkulatore.
2. Gore se spominje neki koren iz 6 sto nije bas tacno, u pitanju je sesti koren, ali ces tako nesto tesko naci na kalkulatoru, ono sto ces lakse naci je x[SUP]y[/SUP] ili x[SUP]1/y[/SUP] ili nesto slicno.
3. Vecina kalkulatora je napravljena tako da za x[SUP]y[/SUP] treba da ukucas x, pa stisnes to dugme, pa ukucas y, tj. u tvom slucaju 1.06 dugme sa oznakom x[SUP]y[/SUP](ili nesto slicno) pa 1/6. E sad, tu moze da bude malo problema, da li ce on prvo da podeli 1 sa 6 pa digne 1.06 na taj stepen ili ce da digne 1.06 na 1 pa onda to podeli sa 6. Zato je bolje ako imas ovo drugo dugme x[SUP]1/y[/SUP]. Ono radi po slicnom principu, ukucao bi 1.06, to dugme, 6. Medjutim, vecina kalkulatora radi ustede prostora ima jedno dugme(cesto druge boje) koje sluzi kao shift na racunaru, pa sva ostala dugmad imaju 2 funkcije, jednu koja se izvrsava klikom na samo dugme a drugu za koju je potrebno prvo pritisnuti to dugme koje sluzi kao shift.
 
Ja sam za moj Casio svojevremno pljuno 20 evrića. Al je vredelo :per:

fx82es.jpg
 

Back
Top