Digitalni pravopis

Ćao Majo, podseti me, zaboravila sam o čemu se radi? :D
Ispravila si me bez da me vređaš, ni blizu toga, bukvalno konstruktivna kritika bez trunke zlobe.
A baš je bilo dosta toga da se ispravi.
Desilo se to da iako sam učlanjena 2005. nisam dolazila nekoliko godina, pa kad sam došla to je bila katastrofa 😂
I naletim na tebe i ti mi pomogneš :D

Поодавно не видјех већу будалаштину. Дигитални правопис?! Куку и леле.

„Осим класичног правописа који смо учили у школи, постоји и компјутерски, дигитални правопис.”
Не, не постоји никакав „дигитални правопис”, постоји само све већа неписменост која постаје све видљивија због лаког и брзог ширења интернетом. Све наведено у тзв. „дигиталном правопису” су одавно постојећа правила писања, писменима одавно позната, са само једним изузетком – штампаним (великим) словима тј. верзалом. У обичном писању тиме се нешто истиче, а по интернету се (што се мене тиче, потпуно неоправдано) то сматра викањем.

„Немојте нападати људе да су неписмени. Ова правила једноставно нисмо учили у школи, и неко их зна, неко не зна.”
Ова правила нисмо учили у школи?! Не знам у коју је то школу ишао потписник овог „дигиталног правописа”, али у мојој школи се, наравно, све то учило. И они најнеписменији у разреду правили су разне грешке у писању, али нико никад није нпр. у набрајању нанизао 5-6 ријечи спојених са све зарезима међу њима нити слијепио 3 реченице без размака између њих. Никад то нисам видио НАПИСАНО, али нажалост, то често видим ОТКУЦАНО. Нас који и даље ПИШЕМО не мрзи да помакнемо „перо” кад треба, али оне који само КУЦАЈУ, очито, мрзи да откуцају тај размак.Правила се, дакле, нису промијенила, промијенио се однос према писмености и језику уопће.

Poslednja izmena:

Slične teme

Back