Difolt program

Sizif

Strani posmatrač
Moderator
Poruka
47.219
Default za otvaranje neke ekstenzije fajlova, ili za neki protokol?
Nisam siguran na šta misliš tačno.

I koji ti je operativni sistem, pošto je kod svakog slično ali malo drugačije.

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
42.671
Recimo na Linuxu, sve je na jednom mestu:
Screenshot 2022-11-10 at 14.37.14.png

Dok na macos, moras sa desnim klikom iz file managera, pa open with, za browser moras da ides na system settings, a za mail, da otvoris mail program pa na mail menu stavku, pa general, pa default mail reader, za Windows verovatno kao na macOS...

Black_star

Elita
Moderator
Poruka
16.475
Default za otvaranje neke ekstenzije fajlova, ili za neki protokol?
Nisam siguran na šta misliš tačno.

I koji ti je operativni sistem, pošto je kod svakog slično ali malo drugačije.
Nista spec, Sizif, Win7.
kliknes na fajl, desni mis ides na open with, choose another app, izaberes i pri dnu imas kvadratic da ga chekiras - always use this app to open pisat ce ti koji to fajl uvijek sa tom app da otvoris..
E, vidis, sleeper, bas o tome je rec.. ;) Pazi sad ovo: znam za tu operaciju i upravo nju sam i koristio. ;) Medjutim, sutradan - sve po starom: opet ne moj izbor, vec izbor racunara! ...Pa kako to?!! Da li postoji neka druga operacija kojom se to moze srediti? Temeljna... (da nije estetska hirurgija :lol: :mrgreen: ) ?

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
42.671

jolemisa

Elita
Poruka
22.913
Kako da namestim da mi komp drzi stalan program kao difolt, npr. WMP umesto Winampa, a da ga ne vraca opet na neki njegov (stari) izbor svaki put kad komp ponovo upalim...?
Ako ti je WinAmp u task baru,idi desni klik na njega i klikni na Unpin,tako ce ti raditi sve na drugom instaliranom plejeru.Ja tako radim na 7-ici vec godinama,a koristim VLC i on mi se pali kad god pokrenem bilo koji video.

Black_star

Elita
Moderator
Poruka
16.475
probaj start button, default programs, set your default programs..
Uradio, javljam da li je to ultimativno. ;) :)
Ako ti je WinAmp u task baru,idi desni klik na njega i klikni na Unpin,tako ce ti raditi sve na drugom instaliranom plejeru.Ja tako radim na 7-ici vec godinama,a koristim VLC i on mi se pali kad god pokrenem bilo koji video.
Hvala, sacuvacu to za poslednji izbor...;) E, kad smo vec kod Winampa, jel postoji mogucnost kad ga ukljucim da se ne otvara s onim dosadnim obavestenjem da li zelim da ga apgrejdujem, to cak vise nije ni opcija jer se ne proizvode nove verzije odavno...?

jolemisa

Elita
Poruka
22.913
Uradio, javljam da li je to ultimativno. ;) :)

Hvala, sacuvacu to za poslednji izbor...;) E, kad smo vec kod Winampa, jel postoji mogucnost kad ga ukljucim da se ne otvara s onim dosadnim obavestenjem da li zelim da ga apgrejdujem, to cak vise nije ni opcija jer se ne proizvode nove verzije odavno...?
Nisam ni ja skoro gledao,ali sigurno ima u podesavanjima da se iskljuci obavestenje o aldejtu.Ne koristim ga nikako,ali ne moze da se deaktivira,jer je deo OS-a,ali u podesavanjima sigurno moze mnogo toga da se neutralise.

Black_star

Elita
Moderator
Poruka
16.475
Nisam ni ja skoro gledao,ali sigurno ima u podesavanjima da se iskljuci obavestenje o aldejtu.
Da, sad ne znam dal bih time sprecio svu net interakciju koju bi program imao, ili je opciono, no svakako to zapravo treba uciniti, ne pade mi na pamet. :p
probaj start button, default programs, set your default programs..
Problem resen, to je bio pouzdan nacin. ;) :ok: E, zaboravih reci: nisam gledao pre nego sto sam uopste postavio ovu temu da li je ostao moj izbor po paljenu kompa, i gle - tek nakon sto postavih temu resih da pogledam da li je tako i gle cuda - problema kao da bas taj dan nije ni bilo ! :p - kao za inat, ostavio je bio moj izbor. :D Nego, svih prethodnih dana pre ove teme non-stop me zezao na taj nacin...Ovako, kao da je i poslednja sala bila njegova. :lol: :cool: Ako nista, sad znaju ljudi kako... :)

Black_star

Elita
Moderator
Poruka
16.475
Nisam ni ja skoro gledao,ali sigurno ima u podesavanjima da se iskljuci obavestenje o aldejtu.Ne koristim ga nikako,ali ne moze da se deaktivira,jer je deo OS-a,ali u podesavanjima sigurno moze mnogo toga da se neutralise.
E, evo sad sam odstiklirao da me nudi apgrejdom po pokretanju, a ostavio vezu sa netom, i upalilo je. :D Nema vise dosadnog obavestenja. :) Bravo.:ok: