Dezir: Šokiran sam videom o novinaru BIRN-a, to je otvoreni poziv na nasilje

комшија

Stara legenda
Banovan
Poruka
95.258

Arlem-Dezir

Predstavnik OEBS-a za medije Arlem Dezir izjavio je da je "šokiran" videom objavljenim na internetu koji je "otvoreni poziv na nasilje" protiv novinara BIRN-a Srbija i Slobodana Georgieva.

"Prikazivanje novinara kao izdajnika u Srbiji može ozbiljno da ugrozi njihovu bezbednost. Pozivam policijske vlasti da odmah to istraže", napisao je Dezir na Tviteru.

Na Tviteru je objavljen video klip u kome se novinar BIRN-a Slobodan Georgiev, ali i BIRN, CINS i KRIK označavaju kao "izdajnici" i "plaćeni za pljuvanje Vučića".

"Šokiran sam videom objavljenim onlajn videom koji je otvoren poziv na nasilje protiv novinara BIRN Srbija i Slobodana Georgijeva", napisao je Dezir.

- - - - - - - - - -

ТЗВ. "СРПСКИ НАЦИОНАЛИСТИ" (СНС/СРС/ДСС СЕНДВИЧАРИ), РАСТАНАК СЕ ПРИМАКАО! СТИГЛО ЈЕ ПРОЛЕЋЕ!

- - - - - - - - - -

ЖИВЕЛА СЛОБОДНА ЕУРОПА!

Arlem-Dezir

Predstavnik OEBS-a za medije Arlem Dezir izjavio je da je "šokiran" videom objavljenim na internetu koji je "otvoreni poziv na nasilje" protiv novinara BIRN-a Srbija i Slobodana Georgieva.

"Prikazivanje novinara kao izdajnika u Srbiji može ozbiljno da ugrozi njihovu bezbednost. Pozivam policijske vlasti da odmah to istraže", napisao je Dezir na Tviteru.

Na Tviteru je objavljen video klip u kome se novinar BIRN-a Slobodan Georgiev, ali i BIRN, CINS i KRIK označavaju kao "izdajnici" i "plaćeni za pljuvanje Vučića".

"Šokiran sam videom objavljenim onlajn videom koji je otvoren poziv na nasilje protiv novinara BIRN Srbija i Slobodana Georgijeva", napisao je Dezir.

- - - - - - - - - -

ТЗВ. "СРПСКИ НАЦИОНАЛИСТИ" (СНС/СРС/ДСС СЕНДВИЧАРИ), РАСТАНАК СЕ ПРИМАКАО! СТИГЛО ЈЕ ПРОЛЕЋЕ!

- - - - - - - - - -

ЖИВЕЛА СЛОБОДНА ЕУРОПА!

tako je ............DOLE VUCIC, RUSIJA, KINA.........................ZIVEO NATO, AMERIKA, ROTSHILD..............

- - - - - - - - - -

ЖИВЕЛА СЛОБОДНА ЕУРОПА!

S obzirom da u proljeće gora olistava i da je Đurđevdan dan hajdučkog sastanka čini mi se da je proleće vreme srpskih nacionalista a ne evropske kanalizacije. Sem toga idu izbori za evropski parlament i mnoga poznata lica biće zaboravljena. Nacionalisti se bude! Živela Evropa nacija!

Georgiev: Ako mi se nešto desi, odgovoran lider SNS

evropski_fond_za_balkan_13-e1555656253766-678x381.jpg

Piše: K. Živanović 19. aprila 2019. 07.58 Izmenjeno: 08.44

Urednik BIRN-a Slobodan Georgiev poslednja je u nizu žrtvi naprednjačke propagandne mašinerije protiv novinara.

Na društvenim mrežama osvanuo je montiran snimak na kojem je Georgiev označen kao izdajnik, saradnik albanskih političara i strani plaćenik. U tom videu kao mete označene su i redakcije BIRN-a, KRIK-a i CINS-a, sa fabrikovanim podacima koje su o njima objavljivali režimski tabloidi. Georgiev nema nikakvu sumnju da iza spota stoji SNS, napominjući za naš list da ukoliko mu se nešto desi, svu odgovornost snosiće Aleksandar Vučić i njegovi saradnici.

– Svima je jasno da je ovaj jezivi materijal nastao u naprednjačkoj kuhinji. Zvao sam i Vučića, i premijerku Anu Brnabić, ali mi se niko nije javio. Ukoliko ne stoje iza toga, neka izađu javno i ograde se, a nadležni neka nađu počinioca – ističe Georgiev za Danas. Snimak je prvobitno pušten na Tviter nalogu Natalije Dugonjić.

– Ne znam da li je profil lažan, ali ta žena postoji. Radi u kabinetu Ane Brnabić od 2017. godine, u jedinici za implementaciju projekata Vlade Srbije. Pre toga je široj javnosti bila poznata po tome što joj se Ivan Ivanović potpisivao na grudi u špici za svoju emisiju na TV Prvoj – ukazuje Georgiev. Naš sagovornik dodaje da će se policiji obratiti povodom ovih pretnji i uvreda, ali i relevantnim međunarodnim organizacijama.

– Znam gde živim i šta se ljudima dešavalo nakon sličnih kampanja. Prvo od tebe naprave majmuna, potom izdajnika i onda postaješ laka meta. Hoću da verujem da sam u svom gradu i u svojoj zemlji bezbedan, zato što me više ljudi voli nego što me mrzi. Nikome ništa ne dugujem i samo pošteno radim svoj posao. Pitanja u vezi s targetiranjem i pretećim kampanjama treba postavljati pre svega onima koji iza njih stoje, a to je vlast – naglašava Georgiev. On podseća da je postao meta napada od 2014, kada je BIRN objavio priču o Etihadu, odnosno obelodanio ugovore Vlade Srbije i ove kompanije.

– Ugovore smo objavili 7. avgusta, a Vučić je potom održao konferenciju za štampu kako bi „objasnio“ da smo mi lažovi, prevaranti, plaćenici i tako dalje. Nedelju dana nakon toga krenula je kampanja u Informeru kada su objavili da smo Stevan Dojčinović, Branko Čečen i ja ozvučili hotel na Borskom jezeru, te da zbog toga Vučić nije otišao tamo na odmor – priseća se Georgiev. Negativna kampanja traje od tada, te na svakih par meseci izlazi po neki negativan tekst o nezavisnim novinarima i urednicima, uključujući i njega.

– Ovo sada je kulminacija, i to u specifičnom momentu, u poluratnoj, napetoj i nenormalnoj atmosferi. Ispade da sam ja izdao Kosovo, da ja pregovaram sa Tačijem i Haradinajem. Novinari nisu političari, ali zbog istine o kojoj govorimo, postali smo mete – ukazuje Georgiev.

Nakon pretnje smrću koleginicama koje su radile na dokumentarnom filmu „Albanke su naše sestre“, usledila je kampanja protiv Georgieva, a Reporteri bez granica su istovremeno objavili svoj godišnji izveštaj u kojem se navodi da je Srbija po stanju medijskih sloboda od prošle godine pala za 14 mesta i sada se nalazi na 90. mestu od 180 država obuhvaćenih godišnjim izveštajem „Indeks medijskih sloboda u svetu“.

Od 2016. do danas, Srbija je pala za čak 31 mesto, sa 59. na 90. Naša zemlja se nalazi u grupi država sa vidljivim problemima u pogledu medijskih sloboda. Reporteri su ukazali na to da se protiv istraživačkih novinara povremeno koristi fizičko nasilje kako bi se oni obeshrabrili, posebno ističući slučaj Milana Jovanovića. Jedina država koja je, poput Srbije, zabeležila veliki pad kada su u pitanju medijske slobode, jeste Mađarska koja je sa prošlogodišnjeg 73. pala na 87. mesto.

Sloba je na Britanskoj sisi i finansira se iz inostranstva....

opet, za sve sto objavi mora da ima debele dokaze, jer bi ih Vucic dobio na sudu na keca, da je nesto lazno.

Pa sto ih ne tuzi?:D melem za drzavni budzet.:P pricas ocekivane gluposti.
Jedino ako britanci nisu i Vucicu vezali ruke,pa ovaj Bokanu ne moze nista.?:cool::lol:

U tom slucaju, sta onda biva? Sloba razotkriva domace marifetluke politicara kojima je strani element vezao ruke? Koji mega-car-gospodar bi sebi to dozvolio,u svojoj zemlji,zbog cega?:)
Samo furaj,Bokac,pas koji laje ne ujeda,ne mogu oni nista tebi,to je klasicno propagandno batrganje polupanih rezimskih polu-elita.
Bdw, prsata iz emisije Ivana Ivanovica - u vladi Srbije, kod Brnabe>? WTF?! :D

Georgiev: Ako mi se nešto desi, odgovoran lider SNS

evropski_fond_za_balkan_13-e1555656253766-678x381.jpg

Piše: K. Živanović 19. aprila 2019. 07.58 Izmenjeno: 08.44

Urednik BIRN-a Slobodan Georgiev poslednja je u nizu žrtvi naprednjačke propagandne mašinerije protiv novinara.

Na društvenim mrežama osvanuo je montiran snimak na kojem je Georgiev označen kao izdajnik, saradnik albanskih političara i strani plaćenik. U tom videu kao mete označene su i redakcije BIRN-a, KRIK-a i CINS-a, sa fabrikovanim podacima koje su o njima objavljivali režimski tabloidi. Georgiev nema nikakvu sumnju da iza spota stoji SNS, napominjući za naš list da ukoliko mu se nešto desi, svu odgovornost snosiće Aleksandar Vučić i njegovi saradnici.

– Svima je jasno da je ovaj jezivi materijal nastao u naprednjačkoj kuhinji. Zvao sam i Vučića, i premijerku Anu Brnabić, ali mi se niko nije javio. Ukoliko ne stoje iza toga, neka izađu javno i ograde se, a nadležni neka nađu počinioca – ističe Georgiev za Danas. Snimak je prvobitno pušten na Tviter nalogu Natalije Dugonjić.

– Ne znam da li je profil lažan, ali ta žena postoji. Radi u kabinetu Ane Brnabić od 2017. godine, u jedinici za implementaciju projekata Vlade Srbije. Pre toga je široj javnosti bila poznata po tome što joj se Ivan Ivanović potpisivao na grudi u špici za svoju emisiju na TV Prvoj – ukazuje Georgiev. Naš sagovornik dodaje da će se policiji obratiti povodom ovih pretnji i uvreda, ali i relevantnim međunarodnim organizacijama.

– Znam gde živim i šta se ljudima dešavalo nakon sličnih kampanja. Prvo od tebe naprave majmuna, potom izdajnika i onda postaješ laka meta. Hoću da verujem da sam u svom gradu i u svojoj zemlji bezbedan, zato što me više ljudi voli nego što me mrzi. Nikome ništa ne dugujem i samo pošteno radim svoj posao. Pitanja u vezi s targetiranjem i pretećim kampanjama treba postavljati pre svega onima koji iza njih stoje, a to je vlast – naglašava Georgiev. On podseća da je postao meta napada od 2014, kada je BIRN objavio priču o Etihadu, odnosno obelodanio ugovore Vlade Srbije i ove kompanije.

– Ugovore smo objavili 7. avgusta, a Vučić je potom održao konferenciju za štampu kako bi „objasnio“ da smo mi lažovi, prevaranti, plaćenici i tako dalje. Nedelju dana nakon toga krenula je kampanja u Informeru kada su objavili da smo Stevan Dojčinović, Branko Čečen i ja ozvučili hotel na Borskom jezeru, te da zbog toga Vučić nije otišao tamo na odmor – priseća se Georgiev. Negativna kampanja traje od tada, te na svakih par meseci izlazi po neki negativan tekst o nezavisnim novinarima i urednicima, uključujući i njega.

– Ovo sada je kulminacija, i to u specifičnom momentu, u poluratnoj, napetoj i nenormalnoj atmosferi. Ispade da sam ja izdao Kosovo, da ja pregovaram sa Tačijem i Haradinajem. Novinari nisu političari, ali zbog istine o kojoj govorimo, postali smo mete – ukazuje Georgiev.

Nakon pretnje smrću koleginicama koje su radile na dokumentarnom filmu „Albanke su naše sestre“, usledila je kampanja protiv Georgieva, a Reporteri bez granica su istovremeno objavili svoj godišnji izveštaj u kojem se navodi da je Srbija po stanju medijskih sloboda od prošle godine pala za 14 mesta i sada se nalazi na 90. mestu od 180 država obuhvaćenih godišnjim izveštajem „Indeks medijskih sloboda u svetu“.

Od 2016. do danas, Srbija je pala za čak 31 mesto, sa 59. na 90. Naša zemlja se nalazi u grupi država sa vidljivim problemima u pogledu medijskih sloboda. Reporteri su ukazali na to da se protiv istraživačkih novinara povremeno koristi fizičko nasilje kako bi se oni obeshrabrili, posebno ističući slučaj Milana Jovanovića. Jedina država koja je, poput Srbije, zabeležila veliki pad kada su u pitanju medijske slobode, jeste Mađarska koja je sa prošlogodišnjeg 73. pala na 87. mesto.

...

PRAVDA ZA SLOBU ! ! !

Georgiev: Vlast nam se sveti zbog objavljenih fotografija Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića (video)

„Vlast veruje da fotografije koje su objavili KRIK i BIRN predstavljaju sinhronizovani napad na njih, i to baš sada kada oni rešavaju teško pitanje Kosova, iz čega proizlazi da smo mi izdajnici“, navodi Slobodan Georgiev, govoreći o sadržaju video-klipa na Tviteru u kojem se on i drugi istraživački novinari etiketiraju kao izdajnici

Tvit-protiv-Slobe.png

Kada sa zvanične strane koliko-toliko minu napadi na novinare, tu su uvek alternativni frontovi, dokazano pogodni za prikrivanje tragove do inspiratora targetiranja, da preuzmu zadatak. Pored tabloida i standardnog Tvitera, za napade na novinare koji nisu legli na rudu, u poslednje vreme veoma se rado koriste anonimne trupe sa Fejsbuk stranice Srbija naša zemlja te nekakvog portala Istraga.rs.

Sinoć se na Tviteru pojavilo video-ostvarenje sa međunaslovima „Kako prepoznati izdajnika…“, „Da li znate koliko zarađuju izdajnici pod okriljem novinarstva?“ i „Verujete li ovakvima?“, u kojima je glavna meta urednik BIRN-a Slobodan Georgiev, uz, u kontekstu „izdaje“ i „eforta protiv sopstvene države“, valjda nezaobilazno pominjanje stranih donacija koje su dobili istraživački centri BIRN, CINS i KRIK.

49576-featured-183x110.jpg

Kada sa zvanične strane koliko-toliko minu napadi na novinare, tu su uvek alternativni frontovi, dokazano pogodni za prikrivanje tragove do inspiratora targetiranja, da preuzmu zadatak. Pored tabloida i standardnog Tvitera, za napade na novinare koji nisu legli na rudu, u poslednje vreme veoma se rado koriste anonimne trupe sa Fejsbuk stranice Srbija naša zemlja te nekakvog portala Istraga.rs.

Sinoć se na Tviteru pojavilo video-ostvarenje sa međunaslovima „Kako prepoznati izdajnika…“, „Da li znate koliko zarađuju izdajnici pod okriljem novinarstva?“ i „Verujete li ovakvima?“, u kojima je glavna meta urednik BIRN-a Slobodan Georgiev, uz, u kontekstu „izdaje“ i „eforta protiv sopstvene države“, valjda nezaobilazno pominjanje stranih donacija koje su dobili istraživački centri BIRN, CINS i KRIK.

Dva cilja ima ovaj video – da pokuša da ućutka novinare i da nas natera da se bavimo sobom, što i činimo, umesto da se bavimo njima (Slobodan Georgiev)

Retki su dani kada Georgieva zaobilaze prozivke na Tviteru, no pomenuti video-uradak sad njemu ali i kolegama iz BIRN-a, CINS-a i KRIK-a direktno lepi etiketu izdajnika, a sve je garnirano kadrovima sa albanskim i kosovskim premijerima, Edijem Ramom i Ramušem Haradinajem.

Georgiev za Cenzolovku kaže da zbog poslednjeg napada nema nameru da se obraća policiji i tužilaštvu „jer u njih nema poverenja“ i da je umesto toga, taj sadržaj direktno poslao Aleksandru Vučiću i Nebojši Stefanoviću „da ga vide“.

Zna, dodaje, zbog čega su usledili ovakvi napadi i u tom kontekstu pojavljivanje Rame i Haradinaja smatra ciljanim.

„Jasno je ko dan da je ovo odmazda zbog objavljivanja zajedničkih fotografija Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića“, izričit je urednik BIRN-a referišući na fotografije koje su početkom nedelje odvojeno objavili BIRN i KRIK. „Vlast veruje da je to što smo uradili nekakav sinhronizovani napad na njih, i to baš sada kada oni rešavaju teško pitanje Kosova, iz čega proizlazi da smo mi izdajnici“, navodi Georgiev.

Video-klip u kojem se napadaju Georgiev i drugi istraživački novinari pojavio se na „klasičnom bot nalogu“ i potom ga je preuzela i raširila tzv. bot-lajna, ukazuju oni koji se bave monitoringom ponašanja SNS botova i toj stranci bliskih naloga na Tviteru.

„U pitanju je jedna od tehnika SNS bot-lajne – prljav materijal na Tviter kači ne preterano istaknuti bot, ali u tvitovima navodi naloge poznatijih tviteraša, tzv. megafona, koji to potom šire po lajni“, objašnjeno je Cenzolovci.

Ko zna koje po redu potezanje stranih donacija koje su dobili BIRN, KRIK i CINS, za Georgieva je pucanje „municijom koja se protiv istraživačkih novinara koristi već pet godina“. „Napadi na nas krenuli su pre pet godina kada smo objavili tekst o ugovorima države sa Etihadom, nakon čega je Vučić sazvao svoju prvu vanrednu konferenciju za novinare, a pojedini tabloidi brže-bolje objavili donacije koje su primili CINS, BIRN i KRIK“, podseća urednik BIRN-a.

„Dva cilja ima ovaj video – da pokuša da ućutka novinare i da nas natera da se bavimo sobom, što i činimo, umesto da se bavimo njima“, rekao je Slobodan Georgiev, urednik BIRN-a u razgovoru za Cenzolovku.

MEDIJSKA KOALICIJA: UGROŽENA BEZBEDNOST NOVINARA U SRBIJI

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja poziva javnost da stane u odbranu profesionalnih novinara i medija koji su izloženi uvredama i vrlo ozbiljnim pretnjama zbog kojih im je ugrožena bezbednost.

„Samo poslednjih dana nekoliko novinarki i novinara preživljavaju javni linč koji se protiv njih vodi na društvenim mrežama, osmišljen i organizovan u gebelsovskom maniru“, kaže se u saopštenju Koalicije i dodaje:

„Juče je, samo dva dana nakon što je BIRN objavio fotografije koje ukazuju na povezanost Andreja Vučića, brata srpskog predsednika i Zvonka Veselinovića, ozloglašenog biznismena sa Kosova, usledila orkestrirana kampanja na društvenim mrežama kojom se otvoreno preti uredniku Georgievu i redakcijama BIRN, CINS i KRIK.

U snimku u kom su zlonamerno montirane izjave Georgieva, a koji je od sinoć dostupan na društvenoj mreži Twitter, Georgiev je označen kao „strani plaćenik“, „izdajnik“ i saradnik albanskih i kosovskih političara. Dodatno, u snimku se koriste naslovne strane prorežimskog tabloida Informer u kojima se govori o navodnim „unosnim poslovima BIRN-a“ za strane donatore, koje su dokazane kao potpune neistinite u sudskom procesu. U istom klipu targetirane su i istraživačke redakcije CINS-a i KRIK-a. Tonska pozadina snimka su sirene za uzbunu korišćene tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Nakon objave videa, usledili su brojni komentari koji sadrže niz uvreda i pretnji, od kojih su neki u međuvremenu uklonjeni.

Istog dana napadnute su i mlade novinarke Sanja Kljajić, Vanja Đurić i Milena Popović, koje su na portalu istraga.rs i na fejsbuk stranici istog portala označene kao “Novinarke koje su osramotile Srbiju”. Nakon te objave, na fejsbuk stranici Istrage objavljeni su brojni uvredljivi komentari, kao i otvorene pretnje smrću poput: “Streljati *****”. Taj tekst je objavljen povodom dokumentarnog filma “Albanke su naše sestre”, koji je NDNV u saradnji sa BIRN-om Kosova i nemačkim Forumom ZFD snimio još 2017. godine.

Ovaj najnoviji serijal pretnji pokazuje nam, nažalost, da u delu javnosti postoji percepcija da je nasilje nad profesionalnim novinarima dozvoljeno, ako ne i poželjno.

Podsećamo, da je od 77 slučajeva napada i pretnji novinarima registrovanih u 2017, 2018. i 2019. godini u samo dvanaest izrečena neka vrsta kazne počiniocu. Podsećamo, takođe, da se i najviši državni zvaničnici o profesionalnim novinarima često izjašnjavaju sa nipodaštavanjem, a neretko im i sami prete, označavajući ih kao državne neprijatelje.

Plašimo se da u takvoj atmosferi medijskih nesloboda i ugrožene bezbednosti profesionalnih novinara, urušenih institucija, rasta tenzija u društvu i dominacije jezika nasilja u javnom prostoru kroz režimske tabloide, posledice po društvo mogu da budu nesagledive.

Medijska i novinarska udruženja obavestiće sve relevantne međunarodne organizacije o eskalaciji pretnji i ugroženosti bezbednosti novinara u Srbiji koji svoj posao rade u skladu sa standardima i etikom profesije“, kaže se u saopštenju Medijske koalicije.

Pa sto ih ne tuzi?:D melem za drzavni budzet.:P pricas ocekivane gluposti.
Jedino ako britanci nisu i Vucicu vezali ruke,pa ovaj Bokanu ne moze nista.?:cool::lol:

U tom slucaju, sta onda biva? Sloba razotkriva domace marifetluke politicara kojima je strani element vezao ruke? Koji mega-car-gospodar bi sebi to dozvolio,u svojoj zemlji,zbog cega?:)
Samo furaj,Bokac,pas koji laje ne ujeda,ne mogu oni nista tebi,to je klasicno propagandno batrganje polupanih rezimskih polu-elita.
Bdw, prsata iz emisije Ivana Ivanovica - u vladi Srbije, kod Brnabe>? WTF?! :D

Ti pises ocekivane gluposti, nisi ni procitao sta sam napisao.
evo da ponovim ali polako da bi skontao.
Sve sto objave potkrepe dokazima , znaci istina je, da nije istina Vucic bi ih tuzio, i dobio.
Samim tim sto ih ne tuzi , zna da bi izgubio na sudu.

Ok.pogresno shvaceno. Iako mi je delovalo da si srocio dijametralno suprotno glediste, ono je izgleda - potpuno istovetno, my bad. Ipak, ja sam samo otisao korak dalje u spekulaciji:
ZASTO Vucic ne sme da ga/ih tuzi? Eto,da i ti skontas sta sam ja napisao.;) To - da ne sme da tuzi- je inace vec jedno opste mesto,tra-la-la..Sad, da li ovo pitanje treba prepustiti samom
novinaru, jer mu je to zapravo i zadatak, ili o tome treba da se zapita javnost, druga je stvar. Uverenja, ubedjenja, informisanosti, poverenja.

наравно........нећемо ваљда да вичемо........ЖИВЕЛА ЕВРОАЗИЈА, ЖИВЕО ПУТИН, ЖИВЕО МРАК....................

ma sigurno......................koja ce budala voleti RUSE kad su nas oni zasipali uranijumskim bombama i ubijali nasu decu...........zato: ZIVELA AMERIKA

Back