Девојчица брзо постала свесна какву је глупост направила и почела да моли за повратак

Kristian.Bogdanovic

Ističe se
Poruka
2.440
Рускиња која живи у Финској може да се лиши родитељских права зато што није дала детету бомбоне

3b_431320.jpg


У Финској је избио нови скандал у вези са покушајем да се држављанка Русије лиши родитељских права. Овог пута 9-годишња девојчица Јулија изолована је од мајке због одбијања да јој за ручак да бомбоне, уместо чорбе.

Органи за социјално старатељство у главном финском граду већ су донеле одлуку да се Рускиња Валентина Путконен делимично лиши материнских права. повод за то дала је жалба саме девојчице која се једном вратила из школе и, уместо чорбе, узела бомбоне. Мајка јој је одузела слаткише и одвела дете у купатило да јој опере руке. Увређена Јуља назвала је оца, држављанина Финске, са којим се Валентина давно развела. Тај је посаветовао кћери да се обрати у Савез за заштиту деце. Мајка је одмах оптужена за насиље над дететом и Јуља је смештена у сиротиште.

Тамо је девојчица брзо постала свесна какву је глупост направила и почела да моли за повратак мами. Али машинерија је већ прорадила. И није битно то што нико није ни писнуо о физичком насиљу. Окрњена су права детета - није удовољено његовом хиру! То је било довољно да се Јуља одвоји од маме, пријатеља и школе, да се прекину њене музичке вежбе на виолини и клавиру. Девојчица би неколико побегла кући. После редовног бекства, када се Јуља извукла из сиротишта кроз разбијени прозор и неколико сати лутала по Хелсинкију, сусрети мајке и кћери били су уопште забрањени. Штавише, Валентини су запретили казном затвора. На реду је суд који треба да донесе дефинитивну одлуку о даљем постојању или уништењу породице.

Уосталом, појам „породица" је код финских власти веома својеврстан. Према локалним законима, пошто дете наврши 18 година, родитељи се више не сматрају његовим блиским рођацима. То је дошло до најпотпунијег изражаја у случају друге Рускиње која живи у Финској. Натаља Кјарик довела из Русије себи, у Хелсинки, своју стару маму Ирину Антонову. Ова жена је прележала 3 апоплексије и није у стању да се самостално креће, а њено срца куца само помоћу кардиостимулатора. Она већ нема друге рођаке осим кћери. Али финске власти су одбиле да продуже њену визу гошће или да издају дозволу боравка и донеле одлуку о депортацији 82-годишње Ирине Антонове. Миграционе службе није зауставио ни закључак финских лекара да жена неће преживети ово путовање.

Скандал је стигао до самог врха. Председник Финске Тарија Халонен није се сложила са одлуком о депортацији руске држављанке. Али одбила је да утиче на насталу ситуацију. Руска страна коју је заступао премијер Владимир Путин позвала је Финце да приђу решавању овог питања нестандардно с обзиром на хуманитарни карактер проблема. На жалост, Русија не може некако другачије да утиче на финске миграционе службе. Преостаје јој да учини све да у Русији Ирина Антонова осећа максимално комфорно чак и далеко од кћери. Рад на томе је већ у току - саопштио је новинарима званични представник МИП РФ Андреј Нестеренко.

Уколико породица покрене питање о томе да се обезбеди нормалан боравак Ирине Антонове у Русији, учинићемо то. Финске власти планирају њену депортацију за 16. јун. МИП РФ у сарадњи са другим ресорима и руководством Лењинградске области решава практична питања везана за њен пријем у Русији.

Евидентан је занимљив тренд. Сходно финским законима, родитељи су у почетку морају да повлађују деци, да гаје од ње егоисте. А потом, опет према закону, ова деца морају да препусте судбини своје старе и немоћне родитеље.

Nemam reci. :dash::dontunderstand:

http://serbian.ruvr.ru/2010/06/04/9125031.html
 
  • Podržavam
Reactions: 27E
Bitno je da je jutros na RTS-u ponovo bila serija `Bolji zivot` po 10000000 put. Tijanicu kako ti ne dosadi..

Ja sam rekao da ću kad tad ritualno spaliti Tijanića na lomači od serija Siniše Pavića. Ili ga eventualno spafuljati kao u paklenoj pomorandži dok ne poludi od istih. :D A u mesto Baha "Ja hoću booooooolji žiiiIIIIIvooot" :hahaha:
 
Ja sam rekao da ću kad tad ritualno spaliti Tijanića na lomači od serija Siniše Pavića. Ili ga eventualno spafuljati kao u paklenoj pomorandži dok ne poludi od istih. :D A u mesto Baha "Ja hoću booooooolji žiiiIIIIIvooot" :hahaha:

Eheheheh, sad se setih Paklene pomorandze
 
Jednog dana , Rusija ce da zabrani kisi da pada nad teritorijom fiske , a sunce ce moci da sija samo svakog prvog cetvrtka u mesecu .;
A i ta curka .... sta je trazila u opste tamo .
S druge strane , tata je bas lepo naucio cerkicu . Cim dodje do puberteta , ima da se penju na nju svi finski maloletni delikventi i umobolnici ispod 18 godina .
 

Back
Top