Devet pripadnika Petog korpusa Armije RBiH moglo bi se naći na optuženičkoj klupi....

Dragan_srbcg

Ističe se
Poruka
2.641
Na spisku i poslanik

Najmanje devet pripadnika Petog korpusa Armije RBiH moglo bi se naći na optuženičkoj klupi zbog ratnih zločina, počinjenih nad srpskim civilima i vojnicima tokom akcija "Grmeč 94" i "Sana 95".

10315_vest_korps_bih.jpg


Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, odnosno Centar javne bezbjednosti Banja Luka, dostavilo je juče dopunu izvještaja Tužilaštvu BiH protiv devet pripadnika Petog korpusa Armije RBiH, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, a na štetu civilnog stanovništva i pripadnika Vojske Republike Srpske s područja zapadnokrajiških opština.

Kako "Fokus" nezvanično saznaje, za zločine su osumnjičeni Atif Dudaković, Mirsad Selmanović, Husko Avdagić, Senad Šarganović, Hamdija Abdić, Nijaz Miljković, Amir Avdić, Ibrahim Nadarević i Sakib Forić.

Njima se na teret stavlja to što su za vrijeme oružanih sukoba u BiH, kao pripadnici Armije RBiH, sprovodivši organizovanu akciju pod nazivom "Sana 95" u toku 1995. godine planirali, naredili, pokrenuli i podstrekavali napade na civilno stanovništvo, naselja i pojedine civile na području opštine Bosanski Petrovac i Ključ. Tokom tih akcija, više civila je usmrćeno na najbrutalnije moguće načine.

- Prema prikupljenim podacima, utvrđeno je i dokumentovano da su nestala i smrtno stradala 63 civilna lica srpske nacionalnosti na području opštine Bosanski Petrovac, kao i 27 civilnih lica srpske nacionalnosti na području opštine Ključ - saopšteno je iz MUPRS.

Atif Dudaković, podsjetimo, bio je komandant Petog korpusa Armije RBiH, a pravosudni i istražni organi RS već su u nekoliko navrata podnosili izvještaje i tražili njegovo procesuiranje zbog brojnih zločina, počinjenih na području Bihaća, Cazina, Velike Kladuše.

Preostali osumnjičeni mahom su bivši komandanti brigada i jedinica u sastavu Petog korpusa i najbliži saradnici generala Dudakovića. Mirsad Selmanović bio je komandant Prve bihaćke brigade, a krajem 1993. godine postavljen je za načelnika štaba Petog armijskog korpusa i na toj dužnosti je ostao sve do kraja rata u BiH.

Senad Šarganović bio je komandant 501. brigade u sastavu Petog korpusa, a njegovo ime na listi osumnjičenih za ratne zločine našlo se u izvještaju MUPRS protiv jednog od mudžahedinskih vođa iz zapadne Bosne, Teufika al-Harbija. Hamdija Abdić Tigar komandovao je 502. brigadom, prvo slavnom, kasnije i viteškom brigadom Armije RBiH. Ostaće upamćen po brutalnosti, iskazanoj u borbama s pripadnicima VRS i odbrambenih snaga Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, koje je predvodio njegov prezimenjak Fikret Abdić.

Poslije rata Abdić je pokrenuo privatni biznis, a osuđivan je zbog krivičnih djela razbojništva i teške krađe. Bio je i član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH.

Ime Nijaza Miljkovića i Amira Avdića takođe se nalazilo u izvještaju protiv Al-Harbija. Što se tiče Ibrahima Nadarevića, bivšeg komandanta 517. brigade Petog korpusa, treba reći da je on danas poslanik Predstavničkog dom

http://www.enovosti.info/lat/opcija/btg_novosti/0/10315/Na/spisku/i/poslanik
 

Back
Top