Dete sa navršenih 16 godina može da stupi u brak?

neoplanta again

Veoma poznat
Poruka
11.296
Nije mi jasno da maloletno lice sa navršenih 16 godina ima pravo bez dozvole i saglasnosti roditelja da stupi u brak.
Zašto je takav zakon donesen?
Veoma je sporan ako se zna da maloletničke trudnoće nose ozbiljan rizik po zdravlje, i ne samo po zdravlje. Statistika govori da prerano stupanje u brak često ima i dalekosežne psiho-socijalne posledice po mladu majku.
Devojčica često napusti školu udajom , time prekine obrazovanje i mogućnost za zaposlenje, što je vodi na koncu ka siromaštvu i u većem je riziku od porodičnog (partnerskog) nasilja.

1235071_vencanje-deca_ls.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Nije mi jasno da maloletno lice sa navršenih 16 godina ima pravo bez dozvole i saglasnosti roditelja da stupi u brak.
Zašto je takav zakon donesen?
Veoma je sporan ako se zna da maloletničke trudnoće nose ozbiljan rizik po zdravlje, i ne samo po zdravlje. Statistika govori da prerano stupanje u brak često ima i dalekosežne psiho-socijalne posledice po mladu majku.
Devojčica često napusti školu udajom , time prekine obrazovanje i mogućnost za zaposlenje, što je vodi na koncu ka siromaštvu i u većem je riziku od porodičnog (partnerskog) nasilja.
Суд даје дозволу за брак пре 18 године живота. Дакле, постоји котнрола

Veliki broj maloletničkih trudnoća završi se pobačajem.
Bilo spontanim (jer telo nije zrelo za trudnoću) bilo izazvanim.
Nisam ni u to siguran. Zašto im se stvaraju jajne ćelije i imaju mesečnicu? Bog, ili već ko, je stvorio ljude baš kako treba. Uzme za sve vremena da se kompletno oformi i bude spremno za upotrebu. Stalni zubi izrastu oko 6-7 godina. Devojčice oviuliraju sa otprilike 12 godina, tako da 16. i nije prerano, fiziološki gledano. TO što se društvo razvilo kako jeste je nešto drugo.

Ja da imam žensko dete ne bih joj dao da ima dečka do 25. godine, ali to je moj lični stav i nema veze sa biologijom.

Sve je to definisano Porodičnim zakonom,koji je kao i svaki drugi zakon fluktuirajući i podložan raznim tumačenjima.
Ako je osoba sa navršenih 16 godina dostigla telesnu i duševnu zrelost za obavljanje prava i dužnosti u braku, sud može dozvoliti sklapanje braka medju maloletnicima. Tada se traži mišljenje nadležnog CSR-a, koji daje predlog, ali sud ne mora postupiti po tome.
Uglavnom se kroz prste gleda pripadnicima romske nacionalne manjine iz kulturoloških razloga.

дакле није у питању биологија и физиологија него култура
Ima i biologije, jer im je životni vek prilično kraći, pa se insistira na što ranije ostavljanje potomstva,
što je opet u vezi sa kulturološkim shvatanjima...
Devojčica sa 16 godina, nije ni psihički ni fizički dovoljno zrela ni sposobna za obavljanje majčinske uloge...

Back