Dete je dete...

• Začetnik teme Začetnik teme xena7
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Skoro, na nekom od dečijih rođendana, kojih ima, hvala Bogu često, pojavi se neka gospođa, koja uz izvinjenje domaćinima što kasni, poče da se vajka i jadikuje kako nigde ne može da stigne.Naime, pretvorila se, reče, u taksistu, jer devojčica ide na ritmiku, balet, tenis, ples i u muzičku školu.Sve to van nastave,naravno. :eek:
Iza leđa dotične gospođe, pojavi se stidljivi devojčurak, mršavo, tanko, prozirno devojče. Ne uspevši ni da otvori usta u nameri da saopšti majci šta je naumila, povuče se i nestade negde u senci, uz grdnju: "Idi, igraj se,što sam te dovela ako nećeš da se igraš!" ...a onda, sebi u bradu promrmlja :" Ne znam šta joj je, nešto izbegava društvo.."
Ne verujem da bilo koji roditelj, osim ako nije u pitanju neka patologija, želi svom detetu nešto loše. U redu je pružiti detetu podsticaj i dati mu mogućnost da napreduje i razvija svoje talente i potencijale.Da bi ostvarili svoje, često nerealne ambicije, dešava se da roditelji nemaju pravu meru u postavljanju zahteva.Deca će prihvatiti nove izazove, kao igru ili kao potrebu da budu kao njihovi vršnjaci koji idu na ovo ili ono, bez samoprocene mogućnosti, što se i ne očekuje od njih na nekom nižem uzrastu. Tu bi trebalo da uskoče roditelji, sa što je moguće realnijom procenom, da usklade dečije želje i mogućnosti.Obzirom da se taj korak, iz bilo kog razloga, najčešće preskoči, dete se nađe u moru obaveza koje ne može da iznese na svojim malim leđima.U pokušajima da ostvari sve, sa sve jasnijom spoznajom da to nije u stanju, dete postaje frustrirano, nezadovoljno, zatvara se i povlači, popušta u školi. Tad se čuje ona čuvena : "Sve smo ti pružili, a ti nam tako vraćaš!"
Roditeljstvo se ne uči u školama i na fakultetu. Nema udžbenika, a svakodnevno smo svedoci padanja iz ovog predmeta. Kako onda da savladamo gradivo?Možda da se setimo da su to samo deca, uz to naša deca. Možda bi hteli da se igraju u pesku, slikaju po zidovima. Ili da ih oslušnemo, osetimo šta i kad hoće da nam kažu. Ako preskočimo taj važni momenat, možda nikad više neće hteti da nam to kažu. Možda tog trenutka nije nešto tako bitno, ali sutra će biti nešto što jeste. Dajte im šansu da budu svoji, pomozite im u procesu osamostaljivanja, neka rastu uz podršku, ne pod pritiskom. Tako će oni razlikovati i potrebu vašeg prisustva, u prvom slučaju biće sigurni dok ste tu, u drugom, jedva će čekati da vas se reše.Ako je pritisak prejak, slomiće se, ako ne dok su mali, slomiće se kasnije kad zahtevi života postanu ozbiljni, kad budu morali da se oslone na sebe i svoje mogućnosti.. Nemojte da se to desi. Ovo nisu lekcije. Ovo je moj podsetnik, moje beleške samoukog roditelja, koji bi da u ovoj stvarnosti, tužnoj i sumornoj, pomogne svojim dvema zvezdicama da se vinu visoko, da idu pravim putem i još dugo, dugo sijaju....

Potpuno si u pravu. Deca i trebaju da budu svoja a ne fotokopije nas i da ispunjavaju naša očekivanja. I moraju se posmatrati....pa doneti zaključak....pa korigovati...pa pričati....pa pratiti, a da bi sve to roditelj mogao mora biti sa detetom. Ne mislim po ceo dan, jer niko to ne može, ali i ono što smo sa njima da zaista budemo sa njima, da naučimo da radimo sa njima a ne da ih teramo od sebe jer smo umorni, nervozni, neispavani i imamo more raznih problema. Najveći uspeh je kada roditelj nauči da se odmara uz decu.....da je vreme sa njima odmor....ne uvek, ali većinom da.

Postavljajući deci prevelik broj zahteva koji nisu primereni njihovom uzrastu, roditelji stvaraju kod svoje dece nesigurnost...jer ako dete nesto ne moze da ispuni od njihovih ocekivanja, ono se oseca jako nesigurno i povlaci se u sebe...
Zato treba roditeljima , bar u savetovalistu, ako nema skole za roditelje, podeliti npr razvojne mape ( jedna od ideja) u kojima su jasno objasnjene decije mogucnosti u odredjenim uzrastima...
Ovo je zaista veliki problem roditelja a ne dece, koji svojim visokim ambicijama unistavaju decije sazrevanje i samopostovanje...Tema je jako siroka...a ne bih da davim ali mi u vrticima obicno na roditeljskim sastancima razgovaramo o tome...medjutim, roditelji su ili nezainteresovani, ili ne razumeju dovoljno ili misle da njihovo dete moze pre vremena, sazrevanja, postici neki visi nivo...
Roditeljska ambicija je cudo...:think:

DETE - Ljubivoje Rsumovic

Dete nije dete
Igracka za strine i tete
Dete je dete
Da ga volite i razumete.

Necete mi verovati
I veliki pesnik Gete
Nekada je bio beba
I veoma nemirno dete.

Brkati hajduk Veljko
Sto je zlotvoru prasio pete
U pocetku je sisao palac
I bio nemoguce dete.

Junaci kosmosa
Sto lete na druge planete
Prvo su sedeli na nosama
A posle su seli u rakete.

Dete nije dete
Igracka za strine i tete
Dete je dete
Da ga volite i razumete.:heart:

Poslednja izmena:
Hvala drage :heart:, na komentarima, na poklonjenom vremenu i pažnji.Slažem se da je tema kompleksna i da je u kratkim crtama predstavljena, praktično me primer te devojčice,s početka priče, koja mi nikako nije izlazila iz glave, onako tanana i krhka, inspirisao da malo bar osvetlim temu.Da obratimo pažnju.Nisam imala nameru da držim predavanje, nisam ni ja savršena, ali se trudim.Onako kako umem i znam. Velika je to odgovornost, tu nema ni popravnog, ni narednog ispitnog roka,ako padnete, pali ste zauvek. Ja nisam spremna da preuzmem taj rizik, znači dajem sve od sebe.Vaši savet,praktično iskustvo,vredna su dopuna ovom blogu. Gagili, tačno je da roditelji ne znaju,nije to za osudu,ali jeste kad se ne interesuju.Koliko malo njih dođe do savetovališta,zar ne? Nemaju vremena,jure,žure...a svi smo u trci sa vremenom....ali kad ono prođe, više nema nazad.Šta smo uradili,uradili...a oni su samo jednom mali.Sad.
Hvala :zag: :zag:

tačno je da roditelji ne znaju,nije to za osudu,ali jeste kad se ne interesuju.Koliko malo njih dođe do savetovališta,zar ne? Nemaju vremena,jure,žure...a svi smo u trci sa vremenom....ali kad ono prođe, više nema nazad.Šta smo uradili,uradili...a oni su samo jednom mali.Sad.
Hvala
Naravno da nije za osudu neznanje ali nezainteresovanost za svoje dete - jeste...Bavljenje njime, pracenje njihovih interesovanja, mogucnosti, potreba...objektivnost u proceni i naravno, vreme koje se provodi s decom su veoma bitni cinioci njihovog pravilnog odrastanja...Volite svoje dete i nece vam biti tesko da ga naucite osnovnim zivotnim pravilima i vrednostima, sve u skladu sa njihovim mogucnostima u odredjenom zivotnom dobu...
DETE UCI ONO STO ZIVI...
:ok::bye:

DETE UCI ONO STO ZIVI...

E ovo je suština.....to hdedoh reći. Nije bitno toliko vreme koje se provodi sa detetom nego kvalitet tog vremena...SA DETETOM A NE PORED DETETA
Ma Gaga zna to da sroči :cmok2:

LJILJA MMM;bt109647:
DETE UCI ONO STO ZIVI...

E ovo je suština.....to hdedoh reći. Nije bitno toliko vreme koje se provodi sa detetom nego kvalitet tog vremena...SA DETETOM A NE PORED DETETA
Ma Gaga zna to da sroči :cmok2:
baš je to dobro rečeno, sasvim tačno!
mene su svi osudjivali jer sam ostala kod kuće,da budem uz svoju decu dok rastu. nisam se zaposlila,izabrala sam da budem domaćica i posvetim se svojoj deci u potpunosti. nikada se nisam pokajala,predragoceni su mi tranuci što sam ih provodila sa nijma,ispraćala i dočekivala u školu, slušala o doživljajima i dok ručaju. slušala o problemima sa nastavnicima,kasnije profesorima,zajedno ih osudjivali i smejali se lapsusima.pokušala sam da se prisetim kako sam ja razmišljala u njihovim godinama,i tako ih savetovala,kao njihova vršnjakinja,ne kao odrasla...moraju sami da se izbore,uz moj lagani podstrek. tu sam bila uvek, i ne žalim ni za jednu sekundu što sam bila uz njh. sada su veliki, žele prostora,koji im svesrdno dajem...
to je bio moj izbor,za koji imam svojih razloga,ali ne znači da osudjujem bilo koga drugoga (naravno zaposlene majke,sve je i stvar uslova...)
:bye:

Back