Dermatitis perioralis

Linejna

Veoma poznat
Poruka
10.879
Ne posecujem Forum Zdravlje bas cesto, nesto sam pretrazivala, ali nisam nasla ovu dijagnozu od koje se kao lecim.
Imam neke sitne crvene bubuljicice na bradi i ispod nosa duz labijalne linije ka gornjoj usni.
Prilicno je zapaljeno i svrbi me ocajno.
Bila sam proslog utorka kod dermatologa koja mi je rekla da je to dermatitis perioralis i da mu se ne zna uzrok.
Prepisaka mi je Ichtiol kremu i da stavljam obloge sa fizioloskim rastvorom.
Sutra ce biti nedelju dana, ali ja ne vidim pomak. Nikakav.
Cak mislim i da mi je koza u jos gorem stanju.
Cudim se sto mi nije doktorka prepisala neki tetraciklin, jer sam procitala da je dobar za takve promene.
Da li je neko imao iskustvo sa ovom koznom bolescu?
Da napomenem da imam jako bled ten i te bubuljice se na takvom licu bas vide i lice mi strahotno izgleda.
Umesto da mi za sedam dana bude bolje, lice mi grozno izgleda.
Doktorka mi je rekla da ovo stanje moze da traje i do mesec dana!
A na Guglu sam procitala da moze da traje i godinu dana.
Molim za savet i vasa iskustva, ako ste ih imali, ne dao Bog.
Hvala.

Никад не би мувао ликушу са црвеним бубуљицама.
То је тако аут.

- - - - - - - - - -

Савет је да не тражиш савет на интернету. Свачија искуства су различита и направиће ти још већи хаос.

Репка ко врата

- - - - - - - - - -

И не само да не читаш савете поинтернету
Него ако је нешто озбиљније иди код два три различита лекара.

Друга откида бубрег не може да спава...

На интернету: тврде да је камен у бубрегу
Приватник: и то познати каже да је бубрег отказао и да мора да се вади
Државни из Градске Болнице на Звездари: бубрег је уреду, загушен мокраћни канал и стога компликације

Па изволите..

Комерцијална медицина, тзв. "Модерна" а коју ја зовем "Менгеле" медицином
као уосталом и она руска са мелемима помажу САМО док се користе

Међутим, ако помаде или таблете служе за санирање последица али не и за решавање узрока
Онда је то губљење времена и пара уз НЕРВОЗУ која нас разара даље.

Ствар је у току енергије унутар организма.
Кинеска акупунктура уопште није за потцењивање.
Бивши колега ми је тек на тај трећи начин решио проблем псоријазе...

- - - - - - - - - -

Наравно то не значи да је акупунктура свемогућа, поготово не у фази катастрофалних дисфункција
Ту нема лека апотека

- - - - - - - - - -

Такође лечење мора пратити ВЕЛИКА САМОДИСЦИПЛИНОВАНОСТ
У виду правилне исхране која се мора базирати на биљним мекињама
Затим уредан живот са довољно одмора...

Napisala sam da sam trazila savet od dermatologa i da mi je prepisala terapiju. Bila sam u Dzordza Vasingtona na dermatoloskom odeljenju.
Tamo nije potreban uput, a cula sam i da su dobri.
Sto ste me odmah napali, ne znam.
Malo mi je svoje muke.
Danas sam zakazala kod drugog strucnjaka, eto da vidim drugo misljenje.
Cemu onda ovaj forum, ako te odmah docekaju na noz.
Razmislite o tome.

Hvala Dive na odgovoru.
Meni je receno da strogo izbegavam Didermal, Triderm, Sinoderm, ma sve moguce kreme...
Zato sam se i uplasila, jer taj prepisani Ichtiol nema neku aktivnu medicinsku komponentu.
Samo pise da umiruje iritiranu i problematicnu kozu.
A imala sam pre ovog dermatitisa potpuno cistu kozu.
Zato i ne mogu da se pomirim sa ovim sto me "napalo".
Bas sam pitala tu lekarku da nije autoimuno, ona kaze da je uzrok tog dermatitisa nepoznat medicini.
Nisam pametna.
Zato sam i postavila ovu temu, da procitam iskustva drugih koji imaju ili su imali ovo "cudo".

Hvala Dive na odgovoru.
Meni je receno da strogo izbegavam Didermal, Triderm, Sinoderm, ma sve moguce kreme...
Zato sam se i uplasila, jer taj prepisani Ichtiol nema neku aktivnu medicinsku komponentu.
Bas sam pitala tu lekarku da nije autoimuno, ona kaze da je uzrok tog dermatitisa nepoznat medicini.
Nisam pametna.
Zato sam i postavila ovu temu, da procitam iskustva drugih koji imaju ili su imali ovo "cudo".
To uopste nije retko ( u Nemackoj ima i naziv " bolest stjuardesa" jer one nekoliko puta dnevno skidaju i ponovo stavljaju sminku).
Mene mrzi da ti prevodim sa nemackim sajtova ( jako su dugi tekstovi), ali ti znas engleski, ukucaj u google pa ces videti i koja je
terapija. Ovaj tetraciklin se daje tek na kraju.

Hvala Dive na odgovoru.
Nisam pametna.

Kod svih navedenih preparata je kontraindikovana primena u slučaju perioralnog dermatitisa.

Guglala sam i gledala klipove sa engleskog govornog podrucja na YT.
Zaista to sto sam videla na tim snimcima je isto ovo sto meni bukti na licu.
Samo sto je meni zahvacen deo brade i koza velicine 1 cm ispod nosa.
Ono sto sam videla na tim snimcima izgleda mnogo gore, valjda ljudi nisu odmah reagovali pa im se dermatitis prosirio.
I da, oni preparati koje sam pomenula ne pomazu.
Samo se cudim zasto mi doktorka nije odmah dala neki antibiotik na bazi tetraciklina, nego me pusta da cekam da se dermatitis "izluduje".
Sve mogu da istrpim, mislim na estetiku, ali svrab ne mogu.
Idem sutra po "second opinion", pa cu videti sta dalje.
Hvala Dive, Rayela, Lùnasa sto ste mi se javile.
Prave ste prijateljice.

Pre dva dana mi je dijagnosticiran dermatitis perioralis. Dermatolog mi je prepisao METRONIDAZOL kremu 2 puta dnevno i IHTAMOL suspenziju uveče. Pošto sam pre toga samoinicijativno mazala kortikosteroid kremu, kada sam prestala stanje se pogoršavalo 3 dana, a onda je prestala da se širi upala. Videćemo kako će se dalje odvijati.

Metronidazol meni nije pomogao.
Inače, on je primaran lek za Rozaceu.
I dalje imam te odvratne papule. Manja je površina u pitanju, ali za mene dovoljna da ludim.
Malo mi se smiri svrab kad natapkam fiziološki rastvor.
Verovatno je to kod mene kao odgovor organizma na veliki stres kojem sam vec 9 meseci izložena.
A i veoma se loše i nekvalitetno hranim.
Sve bi to trebalo menjati, ali u kakvoj sam situaciji u životu i na poslu, to je aps. nemoguće.
Tebi, Modesty, želim da ti što pre prodje...

Dermtitis perioralis je vrlo često posledica neadekvatne i prolongirane primene kortikosteroidnih preparata lokalno, tj. upravo na predilekcionim mestima na kojima DP najčešće nastaje, pa se shodno tome leči postepenom obustavim tih masti.
Dr ti je verovatno i dao Ichtyol upravo jer on ima antiinflamatorna i antibakterijska svojstva, a nije preterano agresivan.

Savetujem ti da se sa kožom ne igraš, te da ne uzimaš nikakve antibiotike za lokalnu primenu, bez konsultacije sa dermatologom.

E ovako stvari stoje sada: dermatitis mi se povukao posle prve terapije, ali mi je vrlo brzo ponovo buknulo lice. Onda mi je doktorka prepisala Elidel 1% kremu i od toga mi se ponovo povukla upala. Ova krema sme da se maže najduže dve nedelje. Sada mi je lice ok, pojavi se poneka crvena tačkica, ali prođe za dva dana. Mislim da je uzrok dermatitisu stres i pad imuniteta, a takođe mislim da može da se pojavi od loše hrane, cigareta, alkohola. Uglavnom ja sam rešila svoj problem, a nadam se da ćeš i ti vrlo brzo. Pozdrav.

Back