Depresija nije samo tuga

Manas Geo

Ističe se
Poruka
2.394
autorska

Depresija nije samo tuga _ zašto je mnogi ne prepoznaju

U poslednje vreme sve više se govori o depresiji, ali i dalje postoji dosta pogrešnih predstava.
Mnogi misle da je depresija isto što i tuga. Ako neko ne plače stalno i ne izgleda „slomljeno“, onda valjda nije depresivan. Međutim, stvari su mnogo složenije.

Depresija nije samo emotivno stanje, već ozbiljan poremećaj koji utiče na čitav organizam. Može da promeni način razmišljanja, nivo energije, san, apetit, pa čak i fizičko zdravlje. Neki ljudi uopšte ne osećaju klasičnu tugu, već prazninu, ravnodušnost ili gubitak interesovanja za stvari koje su im ranije bile važne.

Česti simptomi koji se zanemaruju su stalni umor bez jasnog razloga, problemi sa koncentracijom, razdražljivost, povlačenje iz društva, osećaj bezvrednosti, poremećaj sna ili apetita. Nekada se javljaju i fizičke tegobe poput glavobolja, bola u stomaku ili napetosti u telu.
Ljudi često misle da su samo pod stresom ili da je u pitanju „loš period“, pa ne povezuju to sa depresijom.

Danas naučnici objašnjavaju da depresija nema jedan jedini uzrok. Nije sve samo do serotonina, kako se ranije pojednostavljeno govorilo. U pitanju je kombinacija genetike, načina na koji mozak obrađuje emocije, hormona, dugotrajnog stresa, traumatskih iskustava i životnih okolnosti. Zato dve osobe mogu proći kroz sličnu situaciju, a samo jedna razvije depresiju.

Ono što je važno jeste da depresija nije slabost i nije „nedostatak volje“. To je stanje koje zahteva razumevanje i, po potrebi, stručnu pomoć. Ako simptomi traju duže od dve nedelje i remete svakodnevni život, to je znak da ne treba ignorisati problem.

Možda bi bilo korisno da podelite svoja mišljenja _ da li mislite da se depresija danas više prepoznaje nego ranije, ili i dalje mnogi pate u tišini jer simptomi ne izgledaju onako kako ih ljudi zamišljaju

depresija.jpg

bez teksta, bez reči; razumećeš

Kao što se telo neguje i leči, mora malo i duša da se neguje i leči
kada sam video tvoj post , odmah sam pomislio da ti vredi svska reč
ali rešio sam da malo proširimo tvoju veeeoma tačnu konstataciju jer ima i svoje naučno objašnjenje pod nazivom _Mentalna higijena
@Serafim hvala ti
_idemo dalje

Mentalna higijena je skup navika i postupaka kojima čuvamo i unapređujemo svoje psihičko zdravlje, isto kao što telesnom higijenom čuvamo telo.

To znači briga o mislima, emocijama i načinu na koji reagujemo na stres, probleme i odnose sa drugim ljudima.

Šta podrazumeva mentalna higijena

Redovan odmor i dovoljno sna _mozak mora da se „resetuje“ kao i telo.
# Otvoreno izražavanje emocija _ potiskivanje besa, tuge ili straha može dovesti do unutrašnje napetosti.
# Zdravi odnosi _ razgovor sa porodicom i prijateljima smanjuje osećaj usamljenosti.
# Postavljanje granica _ ne moramo svima uvek reći „da“.
# Fizička aktivnost _kretanje pozitivno utiče na nervni sistem i raspoloženje.
# Balans između obaveza i slobodnog vremena.
# Traženje stručne pomoći kada je potrebna /psiholog, psihijatar/

_Zašto je važna

Dobra mentalna higijena smanjuje rizik od anksioznosti, depresije i hroničnog stresa. Pomaže boljoj koncentraciji, stabilnijem raspoloženju i kvalitetnijim odnosima.

U suštini, mentalna higijena znači#_;brinem o svom umu isto koliko i o svom telu_#

@Manas Geo

Tema je odlična. O depresiji mora da se razgovara, mora da se piše ( na forumu, npr ) jer se ljudi tada osećaju hrabrije. Mogu da kažu, da napišu kako se osećaju, šta ih muči, da budu iskreni jer znaju da ih niko neće ismevati.

Nadam se da će tokom vremena biti sve manje stigmatizacije i autostigmatizacije.

Mislim da je autostigmatizacija veći problem od stigmatizacije.

kada sam video tvoj post , odmah sam pomislio da ti vredi svska reč
ali rešio sam da malo proširimo tvoju veeeoma tačnu konstataciju jer ima i svoje naučno objašnjenje pod nazivom _Mentalna higijena
@Serafim hvala ti
_idemo dalje

Mentalna higijena je skup navika i postupaka kojima čuvamo i unapređujemo svoje psihičko zdravlje, isto kao što telesnom higijenom čuvamo telo.

To znači briga o mislima, emocijama i načinu na koji reagujemo na stres, probleme i odnose sa drugim ljudima.

Šta podrazumeva mentalna higijena

Redovan odmor i dovoljno sna _mozak mora da se „resetuje“ kao i telo.
# Otvoreno izražavanje emocija _ potiskivanje besa, tuge ili straha može dovesti do unutrašnje napetosti.
# Zdravi odnosi _ razgovor sa porodicom i prijateljima smanjuje osećaj usamljenosti.
# Postavljanje granica _ ne moramo svima uvek reći „da“.
# Fizička aktivnost _kretanje pozitivno utiče na nervni sistem i raspoloženje.
# Balans između obaveza i slobodnog vremena.
# Traženje stručne pomoći kada je potrebna /psiholog, psihijatar/

_Zašto je važna

Dobra mentalna higijena smanjuje rizik od anksioznosti, depresije i hroničnog stresa. Pomaže boljoj koncentraciji, stabilnijem raspoloženju i kvalitetnijim odnosima.

U suštini, mentalna higijena znači#_;brinem o svom umu isto koliko i o svom telu_#
Saglasna, ali kako je telu potreban lekar, tako je potrebno dopustiti i nekome da nam leči dušu
U tome nema ničeg lošeg, štaviše, smatram da onaj ko je prepoznao da mu je potrebna pomoć, već je na pola puta do ozdravljenja

@Manas Geo

Tema je odlična. O depresiji mora da se razgovara, mora da se piše ( na forumu, npr ) jer se ljudi tada osećaju hrabrije. Mogu da kažu, da napišu kako se osećaju, šta ih muči, da budu iskreni jer znaju da ih niko neće ismevati.

Nadam se da će tokom vremena biti sve manje stigmatizacije i autostigmatizacije.

Mislim da je autostigmatizacija veći problem od stigmatizacije.
naj teže je raditi sa osobama koji sami sebe osuđiju za stanje u koje se nalaze , a još gore je što ti isti uopšte nisu spremni da potraže i prime pomoć

naj teže je raditi sa osobama koji sami sebe osuđiju za stanje u koje se nalaze , a još gore je što ti isti uopšte nisu spremni da potraže i prime pomoć

Ti ljudi idu kod psihijatra, redovno piju lekove. Ali su "ušuškani" u svoju dijagnozu u kojoj nalaze opravdanje zašto ne mogu da rade.

Zaista ne mogu da rade oni sa najtežim poremećajima i bolestima..

Ono što je važno kod autostigmatizacije je da osoba odvaja sebe od okoline. " Ja sam drugačiji / drugačija, imam svoje muke koje normalci ne mogu da shvate".

Kao jedan od admina ex foruma "Depresija" i kao aktivni slušalac virtualno sam upoznala mnogo tih "drugačijih osoba" .

Imam G dijagnoze i te F dijagnoze. Nikada, baš nikada nisam razmišljala da sam drugačija ( samo malo zbog cerebralne paralize ).

Nemam razloga da delim ljude na drugačije i na "normalce".

Ti ljudi idu kod psihijatra, redovno piju lekove. Ali su "ušuškani" u svoju dijagnozu u kojoj nalaze opravdanje zašto ne mogu da rade.

Zaista ne mogu da rade oni sa najtežim poremećajima i bolestima..

Ono što je važno kod autostigmatizacije je da osoba odvaja sebe od okoline. " Ja sam drugačiji / drugačija, imam svoje muke koje normalci ne mogu da shvate".

Kao jedan od admina ex foruma "Depresija" i kao aktivni slušalac virtualno sam upoznala mnogo tih "drugačijih osoba" .

Imam G dijagnoze i te F dijagnoze. Nikada, baš nikada nisam razmišljala da sam drugačija ( samo malo zbog cerebralne paralize ).

Nemam razloga da delim ljude na drugačije i na "normalce".
oni su sami sebi nametnuli taj termin bežeći od sopstvenog stanja , da budu " drugačiji"

Pogledajte prilog 1867278

bez teksta, bez reči; razumećeš
@VranV
ja bi ovo ovako sagledao

ova slika simbolično prikazuje depresiju i tugu kroz vizuelne metafore

u centru vidimo osobu koja sedi sa savijenim kolenima, spuštenog pogleda i zatvorene telesne poze, ovakav položaj tela često simbolizuje povlačenje u sebe, emocionalnu bol i osećaj bespomoćnosti, telo je „zatvoreno“, kao da se štiti od spoljnog sveta

oko nje nalaze se simboli

Niska baterija _ predstavlja emocionalnu i mentalnu iscrpljenost, osoba nema energiju, motivaciju ni volju za aktivnost, što je čest simptom kod depresije

Tamni oblak sa kišom _ simbol stalne tuge i unutrašnje težine.
Kiša se često koristi kao metafora za produženu žalost

Oblak sa munjama _može da označava unutrašnju napetost, anksioznost ili emocionalne „izlive“

Slomljeno srce _ simbol emocionalne boli, gubitka, razočaranja ili prekida veze. Depresija se često javlja nakon snažnog stresnog ili emotivnog događaja

Zamršene linije /kao klupko/ _ predstavljaju konfuzne, negativne i preopterećene misli
Osoba možda ne može jasno da razmišlja niti da pronađe rešenje

celokupan prikaz ukazuje na kombinaciju

emocionalne boli
mentalne iscrpljenosti
preopterećenosti negativnim mislima
osećaja izolacije

Važno je naglasiti da depresija nije samo „tuga“. Ona može da uključuje

nedostatak energije
gubitak interesovanja
probleme sa koncentracijom
osećaj bezvrednosti
povlačenje od drugih

#_ Slika prenosi poruku da je osoba okružena sopstvenim mislima i emocijama, kao da nema prostora za svetlost ili podršku _što je čest subjektivni doživljaj kod ljudi sa depresivnim simptomima_#

ako se secas zimus kada smo diskutovali, kada sam ja rekao da je problem sto se njima nudi samo da funkcionisu, sto je ta "ususkanost", i kada sam izneo tezu da se oni sa fokusom na puko funkcionisanje, zapravo nikada ne re-strukturisu [i onda sam se zapravo upustio u istrazivanje zacetka psihologije kao mlade nauke, kako je sve pocelo od strukturalista, pa su posle funkcionalisti preuzeli stvar]
jeste, sad manas super postavlja stvari, daje nam jasno sve, ali ja cu da ga podsetim opet da sam i dalje na suprotnom stanovistu od njegovog:
oni su sami sebi nametnuli taj termin bežeći od sopstvenog stanja , da budu " drugačiji"
ti moras da shvatis da bolesne ne mozes da otpisujes tako, vec da oni trebaju da se lece, a naravno da ce oni, pa i ja da uvrte da su "nesto posebno, drugacije"
ma nije tacno, ona poslusna je bila ocajna, kopa i rukama i nogama, i sta sve nije isprobavala... nisi u pravu, to moram da kazem, a tema ti je odlicna, kao teoreticar si super, krasno pises, ali prakticar nisi, ...ne znas brate sa ljudima kao ova serafim, ili sto bi zacetnik psihologije rekao: ...
Functionalism was criticized perhaps most famously by Wundt. "It is literature. It is beautiful, but it is not psychology," he said of functionalist William James’ book The Principles of Psychology.4

Poslednja izmena:
Kiša se često koristi kao metafora za produženu žalost
zato sto su zapadnjaci/severnjaci izmislili psihologiju, juznjacima je kisa blagostanje, da bi zemlja rodila bolje da pada kisa umesto suse, ali evo shvatanja ostvrljana/e
engleza kojima je kisa problem:
1. Finansijska sigurnost (Štednja)
Najpoznatija fraza je "saving for a rainy day" (štedeti za crne dane).
  • To znači ostavljati novac sa strane za nepredviđene troškove, hitne slučajeve ili periode kada nećete imati prihoda.
  • Primer: "I don't want to spend my whole bonus; I'm saving it for a rainy day."

2. Emotivno stanje (Melanholija)
U prenesenom značenju, "rainy days" se odnose na teške periode u životu, trenutke tuge, usamljenosti ili dosade.
  • Često se koristi u muzici i poeziji da opiše tmurno raspoloženje.

celokupan prikaz ukazuje na kombinaciju

emocionalne boli
mentalne iscrpljenosti
preopterećenosti negativnim mislima
osećaja izolacije
sve ovo stoji, ja sam bio i u neverici kao dominantnom osecanju, ali sam svejedno mislio, kao pa i ona je za ljude, sta sad, mora da se prodje i kroz nju
Važno je naglasiti da depresija nije samo „tuga“. Ona može da uključuje

nedostatak energije
kod mene je bila kao zavezanost, ne znam jel sam negde pos'o, ili dos'o, da li bih levo ili desno, da uradim ovo ili ono, i onda je sve bilo na hold-u, na cekanju
gubitak interesovanja
kod mene racionalisanje, redefinisanje prioriteta
probleme sa koncentracijom
i njih sam racionalisao
osećaj bezvrednosti
sto je za ocekivati
povlačenje od drugih
jeste, a onda sam, iz dubine introspekcije, krenuo u OFANZIVU, ne kazem da sam sada kao nov, jer pitanje je da li sam ikada i bio, ali se u depresiju vise ne vracam garantovano, i to tako sto reizgradjujem identitet, i razvijam emocije gde sam bio zablokiran - u jednoj reci: re-strukturisem se, a to ako traljavo funkcionisem i dalje, kuca mi je jos u haosu, ne snalazim se, to na stranu, nebitno je, resicu kasnije, bitno je da nisam i necu propasti

Poslednja izmena:
Давних година сам схватио да ће моја депресија и анксиозност и демонске помисли које долазе из подсвести бити мој верни пратилац цео живот и да ми је Бог оставио само лекове да бих остао жив тј. да не бих убио себе.....и молитву како би ми на моменте било боље. Ја не могу ту ништа да променим.

Back