Depresija i materijalisticka uvjerenja ruku pod ruku idu?

loraloralai

Zainteresovan član
Poruka
221
Primijetio sam (citajuci po forumima raznim) da depresiju u 99% navode da imaju (da im je dijagnostifikovana) ljudi koji inace (vidi se iz ostalih postova njihovih) vjeruju da je sve materijalno, tj. da je sve kauzalno, predodredjeno, "zapisano", programirano...

A i ovako iz iskustva, ljudi koji su mi govorili da su imali tu dijagnozu nekad ili sad (inace obicno zene) su ustvari ljudi takvih pogleda na svijet, to je njihova filozofija... sve je mehanika, cista, preprogramirano, zapisano, geni, uticaji, cuda, mozak, neuroni... tako oni gledaju na stvari.

Da li sam jedini koji je to primijetio?
Inace, o takvim ljudima i nemam dobro misljenje, imam bas lose.

Kada bi u životu postojao samo jedan uzrok odredjenom problemu "medom bismo ga hranili."
Na "sreću" ima ih mnogo više nego što možemo pretpostaviti. Da bi pojedinac manje i redje uletao u stanje depresije neophodno je da podigne svoj "faktor preživljavanja" što nimalo nije jednostavan proces.
Istovremeno, kada su nam namirena fizička čula lako nam je biti pozitivan i optimista. Zato i važi ona Njegoševa, "Na muci se poznaju junaci."

Primijetio sam (citajuci po forumima raznim) da depresiju u 99% navode da imaju (da im je dijagnostifikovana) ljudi koji inace (vidi se iz ostalih postova njihovih) vjeruju da je sve materijalno, tj. da je sve kauzalno, predodredjeno, "zapisano", programirano...

A i ovako iz iskustva, ljudi koji su mi govorili da su imali tu dijagnozu nekad ili sad (inace obicno zene) su ustvari ljudi takvih pogleda na svijet, to je njihova filozofija... sve je mehanika, cista, preprogramirano, zapisano, geni, uticaji, cuda, mozak, neuroni... tako oni gledaju na stvari.

Ovo što ti pričaš mi liči na konstrukt lokusa kontrole, a koliko znam, on nije u velikoj korelaciji sa pojavom depresije, mada može biti jedan od faktora!

Poslednja izmena:
Vi ste profiji baš.........:super:
Ali evo da ja kažem koju amatersku........definitivno idu pod ruku....moj najbolji prijatelj....malo malo pa padne u neku depresiju, u neki svoj sevdah....ništa mu nije potaman, stalno kuka, snebiva se nad svetskom nepravdom, a ništa mu nije potaman jer nije kako on zamišlja, jelte nije dobar sa parama, a kada mu kažeš da je materijalista žestoko negoduje......
Ja mislim da je koren depresije leži u kontrastu....u frustraciji samim sobom.....ali pošto su obično po svemu sudeći takve osobe narcisoidne onda izbegavaju samodestrukciju......i zatvaraju se u sebe......obbično su leni i nevoljni za promene.....očekuju da neko uvek mora njih da razume.....generalno gledano krajnje detinjast i infantilan odnos prema životu.....

Ne bih se slozila. Najcesce ljudi upadaju u depresiju zbog ljubavi, a to nema veze s materijalizmom.

Bas je ideal u pitanju, a ne materija.

Back