Deportovan iguman manastira Devine vode sa Kosova u Severnu Makedoniju

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
65.806

Deportovan iguman manastira Devine vode sa Kosova u Severnu Makedoniju​fotije.jpg

Višegodišnji iguman manastira Devine vode, protosinđel Fotije, danas je po hitnoj proceduri deportovan sa Кosova od strane Кosovske policije. Eparhija raško prizrenska, koja je potvrdila vest, osudila je ovaj čin, navodeći da je iguman proteran bez ikakvog obrazloženja.
U skladu sa kosovskim zakonima, o. Fotije, kao državljanin Severne Makedonije je kao i više drugih sveštenih lica pri Eparhiji raško-prizrenskoj, koja nemaju kosovska dokumenta, aplicirao poslednjih pet godina za boravišnu dozvolu. Oni su to činili svake godine.
U Eparhiji navode da je i iguman ovog manastira pri zvečanskoj opštini redovno i bez ikakvih problema dobijao produženja boravišne dozvole, te da je pre desetak dana uspešno položio i imigracioni test koji organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Кosova.
Za danas 20. oktobra imao je zakazan termin u Odeljenju za strance i imigraciju u Prištini, gde je trebalo da dobije privremenu kosovsku ličnu kartu sa boravišnom dozvolom za narednih pet godina, naveli su u Eparhiji.
„O. Fotije kao i druga crkvena lica naše Eparhije koja apliciraju za kosovska dokumenta ovu proceduru prolaze uz koordinaciju monitoring tima OEBS-a, čiji su predstavnici bili prisutni u toku današnjeg događaja. O. Fotije je stalno nastanjen u manastiru Devina voda, iako prijavljenu adresu ima pri Eparhiji u Prizrenu, jer mu je svojevremeno saopšteno da ‘sever Кosova nije u sistemu’ i da ne može da aplicira za kosovska dokumenta sa svoje adrese na kojoj živi“, navode.
Кada je trebalo da danas podigne novu dozvolu sa ličnom kartom rečeno mu je, kako dalje tvrde – bez obrazloženja, da je njegov zahtev odbijen.
„Štaviše, iako je imao odobreno boravište od ranije sve do 11.11.2023. god. rečeno mu je da odmah mora da ide u pritvor i da će biti deportovan sa Кosova, kao i da su mu sve ranije aplikacije i dozvole boravka na Кosovu poništene i da će njegov dalji boravak na Кosovu biti nelegalan“.
U dokumentu koji mu je dostavljen citirani su članovi zakona koji se odnose na „razloge nacionalne bezbednosti” bez, kako se dalje navodi u odgovoru Raško-prizrenske eparhije, navođenja bilo kakve krivične ili druge odgovornosti, jer o. Fotije nije imao nikakve probleme te vrste.
„U krajnje neprijatnoj situaciji pritiska o. Fotije je bio prinuđen da potpiše dokumenta koja su mu predata (tekst o odbijanju zahteva i tekst o poništenju prava na dalji boravak). Dokumenti su mu dati na albanskom i posle su mu prevedeni. Posle toga je bio pretresen sa rukama na zidu i saopšteno mu je da ako želi da izbegne pritvor, posle čega bi svakako bio bez prava boravka, može odmah biti deportovan bez zvaničnog privođenja. Na molbu Eparhije, pored predstavnika OEBS-a, na lice mesta došao je i predstavnik Euleksa, koji je fotografisao dokumente, i pokušavao da dobije obrazloženje o pravim razlozima deportacije, ali mu je kao i o. Fotiju rečeno da se radi o ‘razlozima nacionalne bezbnednosti’, bez ikakvih detalja“.
Nakon što je „praktično bio prinuđen „da pristane na deportaciju, o. Fotiju je privremeno oduzet pasoš Republike Severne Makedonije i mobilni telefon, a njegovo vozilo parkirano ispred zgrade je detaljno pretreseno. Eparhija tvrdi i daje sve video i predstavnik Euleksa.
Posle toga o. Fotije je sproveden uz policijsku pratnju do granice sa Severnom Makedonijom gde su mu vraćeni pasoš i telefon.
Tvrde i da je Ocu Fotiju navodno onemogućeno da ode do svog manastira i uzme svoje lične stvari i deportovan je praktično u roku od par sati nakon što mu je saopšteno da mu se ne odobrava dalji boravak na Кosovu.
Otac Fotije (svetovno ime Aleksandar Кostovski) rođen je 25.8.1981. godine u Skoplju. Nakon završene muzičke akademije u Sofiji (Boguarska) posvetio se monaškom životu.
U Eparhiji raško-prizrenskoj SPC je od 2004. god. Do 2009. god. služio je pri u manastiru Sopoćani i u Gračanici, gde je proveo najviše vremena. Godine 2009. imenovan je za nastojatelja manastira Devina voda kod Zvečana, gde je od tada boravio neprekinuto punih 13. godina obavljajući svoje monaške dužnosti.
„Eparhija raško-prizrenska izražava najoštriji protest povodom ovog događaja bez presedana, u kome je dugogodišnji klirik Eparhije raško-prizrenske, koji na Кosovu boravi više od 13. godina, bez ikakvog jasnog obrazloženja deportovan sa zabranom povratka na Кosovo u narednih 5 godina i sa poništenjem svih dosadašnjih dozvola za boravak“, navodi se u večerašnjem saopštenju.
„Ovde je reč o brutalnom, proizvoljnom i vansudskom proterivanju crkvenog lica sa Кosova, čime mu je onemogućeno vršenje njegove crkvene misije, što je otvoreni primer kršenja ljudskih i verskih prava, posebno imajući u vidu zakon o verskim slobodama na Кosovu član 7A.3 u kome se kaže da ”neće postojati proizvoljna zabrana za ulazak na Кosovo ili boravak na Кosovu za sveštenike, kandidate i sveštenstvo, monahe, monahinje i posetioce”.
Ovaj deo zakona se inače bavi određenim aspektima delovanja SPC na Кosovu.
Sličan primer pokušaja proterivanja jednog monaha desio se pre par godina i rešen je uspešno intervencijom Ministarstva unutrašnjih poslova Кosova.
Eparhija raško-prizrenska će o ovom slučaju „otvorenog progona na verskoj i nacionalnoj osnovi“, uz „otvoreno kršenje verskih prava“, obavestiti zvanično EU, EULEКS, ambasadore zemalja Кvinte, ali i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom verskih i ljudskih prava.
„Ovim brutalnim aktom kosovske institucije su bez navođenja ikakvog konkretnog razloga onemogućili funkcionisanje jednog manastira u kome je o. Fotije služio i praktično započele otvoreni progon sveštenstva i monašta naše Crkve sa Кosova i Metohije, što je neprihvatljivo i višestruko pogoršava međunacionalnu i međuversku situaciju na prostorima Кosova i Metohije“, stoji u saopštenju Eparhije.
Kosovski organi se večeras nisu oglašavali.
dokument.jpg
FOTO: Eparhija raško-prizrenska

Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.

https://www.kosovo-online.com/vesti...ortovan-sa-kosova-bez-obrazlozenja-20-10-2023

https://kossev.info/deportovan-iguman-manastira-devine-vode-sa-kosova-u-severnu-makedoniju/
ako moderator proceni, slobodno neka je prebaci i na politiku
 
Poslednja izmena od moderatora:
Дивљају Шипци али не знам који им је дугорочни план. Понашају се као да су Израел. Сви око њих их мрзе и пуна им је капа њихових дивљања и иредентизма. Као да је историја завршила па ће НАТО заувијек бити на њиховој страни.
 
Ovaj drzavljanin Makedonie...

P.S. Ko ono bese proterao Artemija sa Kosova ?
Вратило му се изгнанство за владику Артемија... Секуларни Шипци осветили државном правдом Србске ревнитеље, каква иронија судбине...

Што је најцрње у свој запетљанцији неправде и страдања због луде политике у цркви, сад ће отац Фотије, морати и у другу цркву да пређе јурисдикционо , јер је Македонија одоскора друга црква у односу на СПЦ... баш га потеро малер
 
Poslednja izmena:
Владика Артемије је разрјешен по одлуци Светог Архијерејског Синода СПЦ.
Синод нема право да разрешује, већ цео Сабор Архијереја, после саборног и црквеног суђења... тога није било, тако да су ''синодалци'' СПЦ безаконици и политиканти, који сад од истог мача страдају преко невиних монаха, ко што је отац Фотије...

Ето како ви ''умете'' да чувате праволсавље

Отац Фотије сад по одлуци окупационе владе Косова, којој сте помогли протеривањем стотине монаха и заменом са оваквима, који сад истим политичким одлукама доживљавају исту неправду...
 
"Епархиског Архијереја може Свети архијерејски сабор са управе уклонити само по канонској осуди, или га разрешити по доказаној немоћи, или по установљном престанку једнога од услова из члана 104. као и на основу оправдане молбе за пензију."
- члан 111 Устава СПЦ.
 
cist NATO fasizam!!!!

Iguman Fotije je divan covek bez ikakve dvojbe. Proteran je samo zato sto je monah.

Plan NATO pakta je da polako protera monastvo i da sve manastire preuzmu Siptari.
То је већ урадио синод СПЦ у највећој могућој мери...

Сами немају монаштво које су протерали и постављају ''странце'' као заменике тамо где су били староседеоци... Плус што ништа не чине да легализују документима људе који треба тамо да служе и чувају манастире

Дакле, тај бојкот узимања Шиптарских окупационих докумената, може још камара невиних њих да плати... Зато се мора паметно, да нас Шиптари не би тотално раселили оданде, нема леба од бојкота и подметања која Шипци лако могу да употребе за даље депортације
 
"Епархиског Архијереја може Свети архијерејски сабор са управе уклонити само по канонској осуди, или га разрешити по доказаној немоћи, или по установљном престанку једнога од услова из члана 104. као и на основу оправдане молбе за пензију."
- члан 111 Устава СПЦ.
Видиш да пише САБОР а не синод... синод је секташка административна клика, и нема канонску власт да разрешује архијереје... та власт је увек саборно-епископска и судствена, а не партијашка и кликашка ко код твојих партизана
 
Видиш да пише САБОР а не синод... синод је секташка административна клика, и нема канонску власт да разрешује архијереје... та власт је увек саборно-епископска и судствена, а не партијашка и кликашка ко код твоји партизана
Па Сабор га је и разријешио.
 
Па Сабор га је и разријешио.
Одлука је Синода, а не Сабора, немој да лажеш... Сабор није одржан, јер није ту био ни народ, ни јавно суђење, ни сви епикоспи, поготову суђени...

Дакле, тешко безакоње, које ће тек да исповраћате наставком губитка имовине и људи свугде, јер сте место стотине монаха староседелаца, са коца и конопца попуњавали дођошима који немају Србска документа са Косова...

А тек сте нам са Македонцима сами себи пресудили, јер су сад сва права Срба из Македоније прешла на аутокефалну МПЦ, тако да ће и они да раде исто што и Шипци, само не депотрацијама, већ преименовањима, рашчињењима и сличним притисцима, који ломе СПЦ до атома...

Зато, само ви слушајте Тасу и синодалце секташе, па ће да и у Србији имате слична поткусуривања ''правом'', на основу неимања државних докумената
 
Па разрјешен је од стране Светог архијерејског сабора по Уставу СПЦ. Артемије је био владика СПЦ и на њега се тај устав односио. Па замисли да сад сваки владика који буде разрјешен из овог или оног разлога направи своју епархију у егзилу.
 
Видиш да пише САБОР а не синод... синод је секташка административна клика, и нема канонску власт да разрешује архијереје... та власт је увек саборно-епископска и судствена, а не партијашка и кликашка ко код твојих партизана
Nema veze sa ovom temom i izvinjavam se, ali me nešto zanima.

Šta ti misliš o monahu Antoniju?
 
Nema veze sa ovom temom i izvinjavam se, ali me nešto zanima.

Šta ti misliš o monahu Antoniju?
Добар човек... стресан и полудео помало од шетњи, али у суштини користан за Србију и контру политикантима који ћуте и кидају СПЦ изнутра ''легално''
 
Дивљају Шипци али не знам који им је дугорочни план. Понашају се као да су Израел. Сви око њих их мрзе и пуна им је капа њихових дивљања и иредентизма. Као да је историја завршила па ће НАТО заувијек бити на њиховој страни.
Mnogo ce naebati. I u Makedoniji i u Srbiji.

Mnogo.

Sami to čine sebi.

OK, pamti se.
 
Добар човек... стресан и полудео помало од шетњи, али у суштини користан за Србију и контру политикантима који ћуте и кидају СПЦ изнутра ''легално''
I ja imam takav sud. Antoniju vjerujem samo po očima i licu, a tek po djelima, iako jeste malo počeo luditi, ali to je sasvim razumljivo, šta je doživio.
Drago mi je što i ti tako miliš, jer ja manje znam ali kad nešto istražujem, slušam obje strane i zaključim.
Npr. monah Arsenije mi se tu pokazao vrlo negativno.
I mnogo mi je sumnjiv jer je puno pričao o stvarima koje čine gore za ljude, o raznim devijacijama koje postoje...


Prije sam istraživala više, pa nalazim da se tu mnogo miješa papinog satanizma, da se iznutra uništava SPC.
Jel i ti to tako vidiš?
 
То је већ урадио синод СПЦ у највећој могућој мери...

Сами немају монаштво које су протерали и постављају ''странце'' као заменике тамо где су били староседеоци... Плус што ништа не чине да легализују документима људе који треба тамо да служе и чувају манастире

Дакле, тај бојкот узимања Шиптарских окупационих докумената, може још камара невиних њих да плати... Зато се мора паметно, да нас Шиптари не би тотално раселили оданде, нема леба од бојкота и подметања која Шипци лако могу да употребе за даље депортације

Otac Fotije nije bojkotovao pa je opet bez obzira proteran
 
Синод нема право да разрешује, већ цео Сабор Архијереја, после саборног и црквеног суђења... тога није било, тако да су ''синодалци'' СПЦ безаконици и политиканти, који сад од истог мача страдају преко невиних монаха, ко што је отац Фотије...

Ето како ви ''умете'' да чувате праволсавље

Отац Фотије сад по одлуци окупационе владе Косова, којој сте помогли протеривањем стотине монаха и заменом са оваквима, који сад истим политичким одлукама доживљавају исту неправду...
Artemije je razresen po odluci Sabora, dok Antonije po odluci sinoda.
 
Artemije je razresen po odluci Sabora, dok Antonije po odluci sinoda.
Није тачно, већ по одлуци синода коју је ''сабор'' на коме ни није било ''суђених'' потврдио и донео по други пут без суђења...

Суђење које није било пред сабром је битно, а не административна довијања једностраних одлука мале клике зване ''синод''
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top