Depersonalizacija i da li mi imamo samo mozak, ili i dušu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

egz:dia..vit

Obećava
Banovan
Poruka
81
rad napisao egz:dia..vit, 2014, 11 mjesec (želim da zaštitim autorska prava, bar i na ovaj jadan način, bolje nego nikako, zato sam ovo napisao)

KOJU ĆU ŠIROKO PRIHVAĆENU "ČINJENICU" NEGIRATI OVOM TEMOM?
- veza sadržaja ovog podnaslova sa temom depersonalizacijom postaje jasna poslije -

Široko je rasprostranjeno u neuronaukama mišljenje da smo mi zakonima svijeta koji nije duhovan stvoreni načini reagovanja na ono što imamo i može da nam bude u pamćenju, ali i da nas pamćenja, odnosno - mi sami sebe putem njih, ali ipak pasivno (mehaničkim dejstvom njih na nas), mogu promijeniti, tako da postanemo drugačiji načini reagovanja na svijet oko sebe - što se smatra osnovnom nekih psihoterapija. Postoje psihoterapije gdje terapeut dokazuje da čovjek pravi glupost, ovaj to shvata i prestaje da je pravi, ali onda iskrsne u repertoaru njegovih gluposti uvjek neka nova, po pravilu, za koju terapeut te vrste, po pravilu, misli da može biti sve, samo ne proizvod toga što je on htio da ga čisto putem hladnog objašnjavanja toga da je glupost zaista glupost promijeni u zdaviju ličnost. To su, danas jako popularni, "Kognitnovno (obično kao i još nekakvi osim čisto kognitivno) opredijeljeni terapeuti", a prevod je (zaista gorohotno smiješno) "Saznajno opredijeljeni tereapeuti", a pretpostavka obožavalaca i pristalica je bukvalno ovo: da su oni "specijalna jedinica za mudrost".

ŠTA JE DEPERSONALIZACIJA?
Složena stvar, ali za temu je bitno da je i ovo: radimo stvari koje mislimo da su stvarno pametne i da bi ih radili i inače, i imamo takve misli, želje, sve je isto, ali ne osjećamo da mi to radimo, mislimo i želimo, nego da nešto (mozak?) upravlja nama. "Želim, ali kao da moram, mada bi najvjerovatnije želio i da ne moram, ali imam osjećaj da moram". Dakle, čovjek se tada osjeća onako kako bi, po principima prvog podnaslova teme, ako su tačni, i bilo nimalo čudno da se osjeća - automatom, programom. Depersonalizacija se može sastojati i u samo ovome, bez drugih čuda koje je obično prate. (Citiraću kasnije iz jedne psihijatrijske klasifikacije koja je u upotrebi.)

ALI NEMAMO SVI DEPERSONALIZACIJU, ZAŠTO, KADA BI PO PRINCIPIMA IZ PRVOG PODNASLOVA TREBALO DA JE ILI IMA SVAKO, ILI NIKO?
Zato što postoje i trenuci kada imamo, i trenuci kada možemo a da nemamo dušu.

SPECIJALNO ZA ONE KOJI NE PRIZNAJU OVO IZ ČETVRTOG PODNASLOVA, JER SU UBIJEĐENI DA JE ČOVJEK ŽIVOTINJA, ILI PORIJEKLOM OD ŽIVOTINJA: NEGACIJA
Ovdje se u naučnu priču opravdano uključuje filzofofska misao kojom vas demantujem: postoji činjnica da bi bilo besmisleno da ima svijest nešto što samo jede i "vodi ljubav" (daleko bilo da je to vođenje ljubavi) na nekreativan način (osim u slučaju opnoašanja ljudi, što rade majmuni u zoološkim vrtovima) samo onda kada mu dođe vrijeme u kome je programirano da radi to, a druži se sa drugima u cilju nalaženja najpunijeg kontejnera hranom, i ne može da kroz priču "otvori dušu" "prijatelju", dok je, morate priznati, za čovjeka, ako ne potpuno, ono sigurno pomalo i smisleno da bar nekad ima svijest. Zbog toga je teško vjerovatno da čovjek vodi porijeklo od nečega principijelno različitog, bez obzira oće li biti dokazano da krava može nastati od žabe, ili ne znam već što se tamo piše u tim knjigama. Međutim, to što čovjek svijest ima baš uvjek kada je sposoban da se odnosi prema sebi, svijetu i drugima (kada ne spava), a terorijom da "nismo bili svjesni što radimo" nije dokazano da u toku tih radnji nismo imali neku, sada zaboravljenu, svijest, znači da je i to što je tad ima besmisleno, osim u slučaju da ima dušu. Čitalać će reći: a reci više na što misliš kad kažeš "duša". Na slobodu izbora.

SPECIJALNO ZA ONE KOJI MISLE DA ČOVJEK IMA SAMO TJELESNA INTERESOVANJA, MADA NEKAD GLUMI "DUHOVNJAKA": NEGACIJA
Od svih ideja koje su nevezane za tjelesno (religije, misticizmi, sektašenja, ekstaze, "da li sam grešan") ne postoji ta prema kojoj je čak i najveći nevjerovalac u dušu ravnodušan, i o kojoj ne želi da kaže mišljenje, ako misli da se radi od nemogućem, onda bar mišljenje o tome što bi i kako bi bilo kada bi to bilo moguće. Neko iz publike, zamišljam, dobacuje: "on te priče izvaljuje da bi bio interesantan damama". A zašto su damama interesantne te teme, pitao bih ga, jer, i u slučaju da dama oće tu vrstu razgovora da bi iz tih "nestvarnih i simboličnih lupetanja o bajkama" zaključila kakav je u seksu, priča o tome kako je Šiva (bješe li ona?)istovremeno boginja i života i smrti ne govori njoj ništa o tome, jer on u seksualnom stavu ne može biti istovremeno i sadista i mazohista, osim ako pristane da ga ona pravi budalom, jer "ajde da se bičujemo" ne postoji, a "bičuj me Stojane" postoji, i nešto tipa "draga, ja ti stope ljubim, ako želiš, biću vjeran dok mi žbunje kaže da me varaš s drugim".
 
nastavljam

U slučaju da ipak mislite da duša ne postoji, da smo automati, a to što se neki osjećaju kao automati (depersonalizacija) a neki ne vama nije ništa čudno, pošto (iako ne znate gdje) tobož u mozgu postoji neki centar koji iz nekog koji nećete nikad umjeti da objasnite razloga (i to i sami priznajete) pravi iluziju da nismo automati (kod onih koji nemaju depersonalizaciju) - pošto se služite tom, da je tako nazovem, lažju - jer ime sebi i drugima govorite nešto u što niste sigurni, - pa je on, centar taj koji nikad niste vidjeli, kao otkazao kod depersonalizovanih, a vjerujete i da čovjek mora da obavlja svoj evolucioni ill prirodni zadatak, da je sve što čini ustvari to, demantuje vas činjenica da se depersonalizovani može ponašati sasvim normalno, a to je u prevodu na vaš jezik "tako da obavlja svoj evolucioni zadatak", ili ako ste neko ko misli da je priroda boginja, "prirodni zadatak".

Sad opet dio sa filozofijom, jer doprinosi nauci: "zašto postoji išta, što nije tako da nema ničega" pitaju se filozofi, koji nisu odgovorili sa jedinim mogućim odgovorom koji glasi kao pristanak djevojke na kafu u četiri ujutru ili dogovor da se uradi nešto u društvu: "pa, zašto da ne". U prevodu "zašto da ne" znači samo i samo "ima smisla to, dobro je to, pametno je to". A nekad stvarno i imamo priliku da vidimo besmisao, mada teško da možemo reći što je to što smo vidjeli imalo smisao. Na primjer, vidimo besmisao kada kada je momak na priču svoje djevojke drugarici (ispituje je što su pričale jedna drugoj, a ona za inat pristaje) koja joj je pričala kakav je njen dečko rekla da je njen dečko muškarčina, i da mu prenese obavezno da bi mu se ponudila da nije u vezi, i da želi prijateljsku kafu sa njim, ili njegov fejsbuk, - kada je na to ljubomoran. Kao: ako ona misli da je on (koji je ljubomoran) muškarčina onda sigurno misli da to nije niko drugi na svijet, i dobro zna da je samo on muškarčina, a i što ima da ide na kafu sa nekim ko je suprotnog pola za vrijeme dok on devet sati na jezeru sa drugovima pije pivo i peca pastrmku, misleći da je ako zagrize ona koja ima preko kilogram zaslužan poštovanja, jer mu sama priroda daje tako dobru hranu (teža riba je uvjek ukusnija). Ali, kad znamo da je to besmisleno od njega, da je glup, zašto onda ne znamo što je smisleno, po principu: smisleno je suprotno ponašanje od toga? Vratimo se sada "kognitivnoj terapiji" o kojoj sam pisao.

Smisao, ako postoji, nije moguće znati, osjetiti, emotivno osjetiti, ili naslutiti intuicijom (o toj nejasnoj stvari, kasnije) vezanom za konkretna životna zbivanja, već ga je moguće samo "sve to". Znači, moguće ga je sve te četiri stvari odjednom, a pojedinačno nije. Ako postoji...

Sad će ispasti da sam potpuno poludio ako u dokazivanje naučne teze da postoji duša (to jest, smisao) ubacim priču o vjeri, to jest riziku. Svaka vjera je ponašanje kao da je istina nešto što ne znamo da li je, što je jedno rizikovanje. Ako nema rizika, nema ni osjećaja ponosa, a osjećaj ponosa, kada je opravdan, stvarno jeste nešto što znači da život ima smisao, ako je ikada opravdan. E pa, vjera je jedino što intuiciji može da da ulogu u životu čovjeka. Sada zamislimo čovjeka koji ima sve te četiri stvari, znači znanje, emocije, itd., i "živu" intuiciju, zbog neke vjere. Ko misli da pričam o vjeri u boga, nega ostane u zabludi. On ima dakle sada četiri psihičke funkcije za upotrebu u životu.

A da li četvorstvo simboliše (iz publike čujem: "ovaj u nauku ubacuje i simbolizam, dečko je uzeo neku drogu") ono što sam definisao kao dušu: slobodu izbora. (Dodajem: i rizika, jer je u životu tako da rizici koje ako rizikujemo daju ponos, ili povredu, ali i povredu (u tuči, recimo) i ponos. Ponos je zagarantovan kada se rizikuje, dakle. A rekli smo da je on nešto smisleno.) Vidite ovo ljudi:
Kod:
ne želim da znaš[B][COLOR="#DAA520"]:.[COLOR="#800080"]│[/COLOR].:[/COLOR][/B]želim da znaš
[COLOR="#800080"]——————————————————[/COLOR][B][COLOR="#800080"]┼[/COLOR][/B][COLOR="#800080"]———————————————[/COLOR]
 želim da znam[B][COLOR="#DAA520"]..:.[COLOR="#800080"]│[/COLOR].:[/COLOR][/B]ne želim da znam [COLOR="#A9A9A9"](u igranju karata valjda ne želite da znate, jer onda nema SMISLA... Shvatate?)[/COLOR]
U vezi jedne od mogućnosti psihe koju koristimo, znanja, u odnosu prema sebi i drugima postoji četvorstvo, a "mistici" (publika: "mistike ubacuješ u nauku?") kažu da je postigo veći nivo energije duha onaj koji se prema sebi odnosi kao i prema drugima, pa mu je odnos prema sebi i drugima jedno te isto (što sad spaja parove "odnos prema sebi i drugima" u jedno): ti mistici mole boga ili duhove da svako (gdje uključuju i sebe) dok je zao bude proklet, a dok je dobar blagosloven. Oni možda krvlju crtaju: "bože, ako postanem zao, kazni me", u grupama ritualnim gdje to radi svako, i time postižu (što je istina) veći nivo povezanosti sa drugovima koji učestvuju u ritualu, što svakako prija, ali ta kletva protiv sebe za slučaj da se postane zao možda i nije mašta, nego nešto što će se desiti, ako ne zbog boga ili duhova, ono zbog njihovog spostvenog sjećanja psihičkog na svoju krv kojom su to ispisali u jednom ritualu! Skraćeno: ta krv će im izazvati ponos dok su dobri, sjećanje na nju, a stid dok su zli, jer će se zao stidjeti što je krvlju pisao nešto što nije koristoljubivo. Te stvari imaju efekta. Ovo nije glupava priča tinejdžera koji je prizivao duhove. Vratimo se na četvorstvo...

Četvorstvo simboliše totalnu slobodu izbora, to jest postojanje duše, i nije nelogično da to ima veze sa tim što imamo četiri uda za kretanje (noge i ruke) i zbog toga se kada pjesnik oće da kaže kako je svijet pun slobode kretanja pominju četiri strane svijeta. Ali postoji jedno trojstvo u anatomiji tijela, dakle, nečeg materijalnog što je dio nas, jedinog materijalnog našeg, a znamo iz gornje ilustracije da u psihi postoji četvorstvo, a ne trojstvo:
Kod:
[B]SUPERIORNO[/B] (iznad) - [I]medulla oblongata[/I] je superiorno od [I]medulla spinalis[/I], a kaže se i: [B]kranijalno[/B]
[B]MEDIJALNO[/B] (u sredini) - na medijalnom dijelu [I]medulla spinalis[/I], ventralno (ispred, pud strane pupka) i dorzalno (nazad, pud kože leđa) postoje fisure (urezi)
[B]KAUDALNO[/B] (ispod) - [I]hypophysis[/I] je kaudalno od [I]hypothalamus[/I], a kaže se i [B]bazalno[/B]
***
[B]DORZALNO[/B] (nazad, pud leđa)
MEDIJALNO (sredina)
[B]VENTRALNO[/B] (ispred, pud pupka)
***
[B]LATERALNO, DEX.[/B] (bočno, desno)
MEDIJALNO
[B]LATERALNO, SIN.[/B] (bočno, lijevo)
([B]BILATERALNO[/B] zači: sa obije strane, [B]UNILATERALNO[/B]: sa jedne strane.
***
[B]PROKSIMALNO[/B] (bliže centru tijela ili dio gdje prst jeste bliži početku šake)
MEDIJALNO (...)
[B]DISTALNO[/B] (jagodica prsta, dakle, zadnja falanga, je nešto najdistalnije na ruci)
*** *** *** [B]OSE TIJELA[/B] *** *** ***
[B]KORONALNA[/B] (primjer: pravougaonik čije strane zahvataju oba uha i obe pete kada stojimo pravo)
[B]TRANSVERZALNA[/B] (primjer: pravougaonik koji zahvata obije dojke na vrhu stranicama i obije zadnje jednako lijeve ako čovjeka gledamo s boka strane leđa u istoj visini)
[B]SAGITALNA (primjer: pravougaonik koji zahvata oko i potiljak stranicama a zahvata i pupak i dio leđa koji mu je po vazdušnoj liniji najbliži)[/B]
Zašto u psihi postoji četvorstvo, a u tijelu trojstvo?
Zato što to nisu iste stvari.
 
Poslednja izmena:
nastavljam

Iznosim, osim ostalog ponečega, simbol tjelesnog, i simbol duhovnog. Dva različita "krsta" bi se moglo reći kada bi tjelesni "krst" stvarno bio krst. Ovo je u prilog dokazu razlike tijela i duše, to jest toga da duša ne može biti moždani rad. Ovo radim i da se čuvate od sekti koje koriste trouglove ili ovaj simbol, i da na tim mjestima budete oprezni, a ne pijete vodu sa izvora gdje su ti znaci.
CMPoWPB.jpg

Ne mogu da postavim kao prilog zbog neke zabrane ili greške programa foruma, bar trenutne, tako da će slika isteći brzo, ali ne brinite, postoji youtube.com, a do tad ću skupiti materijala za jedan dobar video sa slikama i ovim naukom.
I povezujem sa ovom temom, kliknite ovdje da je otvorite.
 
Koliki procenat gluposti ispisan......Uzmi nauci stvarnos ta je depersonalizacija. To je psihopatoloski i psihijatrijski termin odn stanje bolesti a ne nikakva mambo-dzambo misticna ezoterijska SF stvar.

Okani se decko droga i prestani od bolesti i psihijatrijskih stanja da pravis neke lepe stvari koje su pozitivne. I ne brini se oko autorskih stanja, nece ti niko ovu glupost ukrasti jer je na nivou sumanute ideje shizofrenog pacijenta.

Onaj tvoj crtez da pokazes psihijatru instant bi ti dao neku F dijagnozu i prepisao lekove (ali ne one koje ti zelis da se drogiras - amfetamine)
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top