Demoni

Christadelphian

Aktivan član
Poruka
1.554
U starom zavetu, ima puno dokaza da su "demoni" isto što i idoli. 5Moj.25:22-28, 59-61 su pretkazali da će duševna bolest biti jedna od kazni štovanja idola/demona. Ovo objašnjava povezanost demona s duševnom bolešću u Novom zavetu. Ali tu je zabeleženo da je jezik o demonima povezan s bolešću, ne grehom. Mi ne čitamo da Hrist isteruje demone zavisti, ubistva itd. Takođe se mora zabeležiti da Biblija govori o ljudima koji imaju demona/bolest, umesto da govori da su demoni uzrokovali bolest. Značajno je to da je grčka verzija Starog zaveta (Septuaginta) upotrebila reč 'daimonion' za "idola" u 5Moj.32:17 i Ps.106:37, ova je reč prevedena "demon u Novom zavetu. Ps.106:36-39 opisuje greške Izraela i izjednačuje idole Hanana s demonima:-

"Stadoše (Izrael) služiti idolima njihovijem, i oni im biše zamka. Sinove svoje i kćeri svoje prinosiše na žrtvu đavolima (izv. "demonima"). Prolivaše krv pravu; krv sinova svojih i kćeri svojih, koje prinošahu na žrtvu idolima Hananskim… Oskvrniše sebe djelima svojim, i činiše preljubu postupanjem svojim."

Prilično jasno demoni su samo drugo ime za idole. Njihovo štovanje demona je opisano od Boga kao štovanje 'dela svojih' i 'postupanje svoje' jer je njihovo verovanje u demone bio ishod ljudske imaginacije; idole koje su oni stvorili bijahu vlastita 'dela njihova'. Pa tako oni koji veruju u demone danas veruju u stvari koje su izmišljene od ljudi, ljudska tvorevina, umesto onome što nas Bog uči.

5Moj.32:15-24 opisuje kako se gnevi Bog kad Njegovi ljudi veruju u demone: Izrael "prezre stijenu spasenja svojega. Na revnost razdražiše ga tuđim bogovima, gadovima razgnjeviše ga. Prinosiše žrtve đavolima (izv.demonima, "idolima"-Bakotić), ne Bogu, bogovima, kojih nijesu znali…kojih se nijesu strašili oci vaši… I reče (Bog): sakriću od njih lice svoje… jer su rod pokvaren, sinovi u kojima nema vjere. Oni me razdražiše na revnost onijem što nije Bog, razgnjeviše svojim taštinama… Zgrnuću na njih zla".

Pa tako Bog opisuje demone da su isto što i idoli, gadovi i taštine – stvari u koje je zaludno verovati, koje ne postoje. Verovanje u demone pokazuje nedostatak vere u Boga. Nije lako imati veru da Bog čini sve, i dobro i loše u životu. Lakše je misliti da loše stvari dolaze od nekog drugog, jer jednom kad kažemo da dolaze od Boga, onda trebamo imati veru da će ih Bog i odneti ili da će nam one na kraju biti od koristi.

Christadelphian:
"Stadoše (Izrael) služiti idolima njihovijem, i oni im biše zamka. Sinove svoje i kćeri svoje prinosiše na žrtvu đavolima (izv. "demonima"). Prolivaše krv pravu; krv sinova svojih i kćeri svojih, koje prinošahu na žrtvu idolima Hananskim… Oskvrniše sebe djelima svojim, i činiše preljubu postupanjem svojim."

To znaci da time sto su prinosili zrtve idolima ukazuje na to da su svojim zrtvama sprovodili obozavanje Demona umesto Boga.
Ne mogu se bukvalno izjednacavati idoli sa demonima, vec se obozavanjem idola ukazuje na obozavanje Demona.
Demoni su andjeli koji su se pridruzili Sotoni u pobuni protiv Boga . Oni su napustili svoje nebeske polozaje , materijalizovali su se da bi imali seksualne odnose sa zenama. Tako je nastalo potomstvo - divovi ( Nefilimi).- Postanje 6:1,2,4
O njima govori Juda 6 “ I andjele koji nisu zadrzali svoj prvobitni polozaj, nego su napustili svoje pravo prebivaliste sacuvao je u vecnim okovima pod gustom tamom za sud velikog dana.”
U novom zavetu imamo primere kada su demoni opsedali ljude i izazivali bolest.
Luka 8:27-36 Luka 8:27 “…a u tom coveku behu demoni”. 35 Tada ljudi izadjose da vide sta se dogodilo, te dodjose k Isusu i nadjose coveka iz koga su izasli demoni, kako sedi kod Isusovih nogu obucen i zdravog uma; i obuze ih strah. 36 A oni koji to videse ispricase im kako covek opsednut demonima ozdravi.”
Primer decaka opsednutog od strane demona u Luki 9:37-43
39 “I eto, duh ga uhvati, i on odjednom pocne da vice, i baca ga u grceve tako da zapeni, i jedva ga ostavi posto ga isprebija. 42 Ali cak i dok je (Isus) prilazio , demon ga (decaka) tresnu o zemlju i baci u zestok grc. Isus prekori necistog duha te izleci decaka…”
Matej 9:32,33 “Kad su dolazili, gle, ljudi mu (Isusu) dovedose nemog coveka opsednutog demonom; i nakon sto demon bi isteran, nemi covek progovori.”
Matej 17:18 “ Tada Isus prekori demona, i demon izadje iz njega; decak od tog casa bese izlecen.”
Dela apostolska 16:16-19 spominju ” duh, demon pogadjacki” koji je omogucio devojci da praktikuje vracanje Ali njena sposobnost proricanja bila je izgubljena kada je taj demon bio isteran.

Pozdrav!
Abigail 8)

I dan danas se u mnogim nerazvijenim zemljama misli da demoni uzrokuju bolesti i da opsedaju ljude .
Ljudi odlaze kod vračeva umesto doktoru koji ima jednostavno rešenje za njihove probleme u mnogim slučajevima.
Što se tiče andjela koji su se odmetnuli i uzimali žene i imali odnose se direktno protivreči .
Da se andjeli ne žene !
Oni nemaju telesne potrebe time ni mogućnost da greše . A grehu nas samo telo i vodi .
Andjeli nemaju telo od krvi i mesa grešno i raspadljivo .
A savetujem da se bolje prouči Biblijska poruka o "sinovima Božijim" jer u delu koji si naveo ne stoji napisano "andjeli" !
Pozdrav

Ti demoni o kojima vi pricate su dzini. Postoji svet ljudi i svet dzina, ali ih ljudi ne mogu videti jer im se molekuli krecu brzinom svetlosti. Sad ti meni Harborym reci da li bi verovao u dzine kada bi video zenu koja prica muskim glasom dok se hodze trude da citanjem ajeta iz Kur'an-a isteraju dzina iz nje, i kada uspeju u tome, zena ponovo pocne da prica zenskim glasom, i pita hodze sta se desilo, jer se nicega ne seca. Meni je ovo dovoljan dokaz.

No Limit:
Ti demoni o kojima vi pricate su dzini. Postoji svet ljudi i svet dzina, ali ih ljudi ne mogu videti jer im se molekuli krecu brzinom svetlosti. Sad ti meni Harborym reci da li bi verovao u dzine kada bi video zenu koja prica muskim glasom dok se hodze trude da citanjem ajeta iz Kur'an-a isteraju dzina iz nje, i kada uspeju u tome, zena ponovo pocne da prica zenskim glasom, i pita hodze sta se desilo, jer se nicega ne seca. Meni je ovo dovoljan dokaz.

Kada se uradi invokacija (prizivanje Demona u sebe) osoba se secja svega. Demoni ne mogu da zaposednu telo, jer im je kolichina bio-elektriciteta mnooogo vecja nego shto nashe telo mozhe da izdrzhi. U toku invokacije, oni svoju energiju prilagode nama, a ako je neko pochetnik imacje upale i necje mocji da spava zbog te energije.
Andjeli i slichni su sposobni za to, jer su na mnogo slabijem nivou 8)

Back