"Демократски" СПЦ хоће да свим средствима спречи Артемија да служи службу

Teodosije

Domaćin
Banovan
Poruka
4.932
Рашчињеном епископу Артемију прети нови црквено правни поступак уколико настави да се лажно представља или да служи службу, каже протојереј Велибор Џомић. Владика Теодосије критиковао његове следбенике.

Покретањем новог поступка против монаха Артемија, Црквеним судом Београдске архиепископије би председавао патријарх Иринеј, рекао је Џомић који је подгорички парох и члан Правног савета Митрополије црногорско приморске.

„Неканонска и псеудоцрквена недела монаха Артемија заслужују, према канонима и црквеним правилима, не само казну лишења и монашког чина него и изопштење из црквене заједнице и предавање анатеми”, навео је Џомић.

Он је објаснио да је у овом моменту Артемије још увек члан цркве и то у монашком реду.

Изопштење и анатема, према његовим речима, представља последњу и најтежу канонску казну, објаснио је Џомић који мисли да ту још увек има места и повратку канонском поретку, али, како је казао, он лично сумња да ће се то и догодити.

Уколико, како је казао, они буду изопштени из Цркве то значи да су предати проклетству, те да га преносе и на све оне који им се обраћају као наводним свештеним лицима.

„Они су у овом тренутку распопи, али још увек не и изопштеници”, прецизирао је Џомић који каже да уколико се не поврате мајци цркви, у случају смрти, они неће моћи да буду опојани нити помињани у молитвама.

Џомић је подсетио и да владика Артемије и даље живи у епархијској кући у Београду, која је у власништву манастира Хиландара, тако да, како је рекао, очекује да ће и то питање бити решено тако што ће он морати да изађе из тог црквеног простора.

Теодосије: Следбеници Артемија подривају црквени поредак Неколицина следбеника бившег владике Артемија, које је Свети архијерејски синод назвао „сектом”, поново је дошла на Косово и Метохију с намером да се настане и да раде на подривању канонског црквеног поретка Српске православне цркве, упозорио је епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије.

У архипастирској поруци владика је позвао верни народ да се окупља „на светим литургијама и молитвама са својим канонским пастирима, избегавајући секташка зборишта и њихове лажне благослове и тајне, у којима се под видом побожности шири дух прелести и гордоумља”.

Владика је верни народ на Косову и Метохији позвао на слогу, солидарност и труд на обнови светиња и домова, нагласивши да је Црква „изнад сваке политике и дељења, као духовна мајка, која прима све оне који јој долазе и никога не одвраћа”.

„Уместо да се покају пред Црквом и врате њеном спасоносном загрљају, ови људи, лишени свештеног и монашког чина, а пре тога, због сујете и гордости, лишени здравог расуђивања које долази једино од смирења и страха Божијег, дрзнули су се да себе представљају не само као клирике, већ без благодати свештеничке, обављају безаконе обреде, подижући олтаре по приватним домовима”, навео је Тедосије.

Теодосије је позвао вернике да „не дозволе да им о очувању српског Косова и Метохије говоре они који су срамно побегли из својих светиња и оставили кивоте Светитеља да би сада делили Србе на патриоте и издајнике, на наше и њихове”, навео је епископ Теодосије.
http://www.mondo.rs/s194377/Hronika_i_Drustvo/Artemiju_preti_izopstenje_i_anatema.html
Браво Хвала вам на вашем пљувању на човека који је био са својим народом и све дао од себе да им помогне, кад није пристао да буде папин лакеј и да се прода

Poslednja izmena od moderatora:
Ja sam na strani vladike Artemija, sto puta sam ovde to naglasila, i krivo mi je sto mu se sve to desava, a vrlo sam iznenadjena sto jedan vladika koji je sve vreme slovio kao "papista" ovih dana govori da nije vreme da papa dodje u Srbiju, ali kazu da je mnogo bolestan, griza savesti, pokajanje, sta?
Nemam pojma niti me zanima a u pitanju je vladika sabacki Lavrentije.

Ja sam na strani vladike Artemija, sto puta sam ovde to naglasila, i krivo mi je sto mu se sve to desava, a vrlo sam iznenadjena sto jedan vladika koji je sve vreme slovio kao "papista" ovih dana govori da nije vreme da papa dodje u Srbiju, ali kazu da je mnogo bolestan, griza savesti, pokajanje, sta?

Један је са папом иако не би да овај дође.Други је са новокалендарцима тако да се све своди на исто.

Vladika Artemije je pravi predstavnik SPC,ostali su marionete rezima,Vatikana i ostalih antihrista z:((

Poslednja izmena:
Na žalost. Mada su takvi manjina.

Sve je to rezultat decenije mrcvarenja ovog naroda.
navikli smo da štitimo nekog od "vlasti" jer nam je vlast odvratna - iako nekad ta "vlast" može da bude u pravu.

Artemije je velika opasnost za našu crkvu, na sreću sanirada u poslednji čas.

navikli smo da štitimo nekog od "vlasti" jer nam je vlast odvratna - iako nekad ta "vlast" može da bude u pravu.

Artemije je velika opasnost za našu crkvu, na sreću sanirada u poslednji čas.[/
Priznajes da se vlast umesala:ceka:

Artemije je velika opasnost za našu crkvu, na sreću sanirada u poslednji čas.
Ne znam ko je kolika opasnost, ali sam naučen da sebe shvatam kao i suviše sitnog i nedostojnog da bih sudio o odlukama Svetog Sinoda.

Srbi su topliko sludjeni da sada napadaju sopstvenu crkvu.
Кад јеврејски фашисти, потурице и њима слични нападају Артемија а подржавају садашњи ватикански СПЦ, онда је јасно ко је добар а ко зао.

Poslednja izmena:
Artemije se sada mesa u politiku SPC-a, a za to nema nadleznost...ako tako nastavi ostace u rangu udruzenja gradjana iz Crne Gore, koji su isto tako prvo gundjali, a sada veze sa pravoslavljem nemaju...barem ne onim zvanicnim...
Слуга ватикана води СПЦ, већина попова у СПЦ нам говоре да попљујемо своје мртве и живе хероје који су се борили за Српски народ и без којих не бих ни постојала Србија данас.

Poslednja izmena:
artemije radi isto shto i onaj anatemisani mirash
verovatno je negde procenjeno da on ima vishe shanse od mirasha da napravi pometnju
ne bi me chudilo kad se za 20 - 30 godina otvore neki dosijei da se ispostavi da su artemije i mirash primali direktive od istih drugova iz komiteta i slichnih mrachnih bolesnih mesta
zivi bili dochekali

У сваком случају све ово што се догађа са владиком Артемијем ЈЕ ВИШЕ НЕГО ТРАГИЧНО ЗА САМУ СПЦ... јер Св.Синод није ни свестан да толико тога раде У КОРИСТ СОПСТВЕНЕ ШТЕТЕ...

Слуга ватикана води СПЦ, већина попова у СПЦ нам говоре да попљујемо своје мртве и живе хероје који су се борили за Српски народ и без којих не бих ни постојала Србија данас.

Bilo kako bilo, Artemije sad moze samo da pravi svoje hramove za liturgije, jer se ovako ponasa bas kao i CPC...verujem da u SPC stvari stoje lose...ali to je njihova trenutna politika i to je to...oni su slobodni da se izjasne po svakom pitanju kako zele i za to ne moraju da pitaju nikog...

У сваком случају све ово што се догађа са владиком Артемијем ЈЕ ВИШЕ НЕГО ТРАГИЧНО ЗА САМУ СПЦ... јер Св.Синод није ни свестан да толико тога раде У КОРИСТ СОПСТВЕНЕ ШТЕТЕ...

nije tragichno mito, nemoj im laskati, nisu oni toliko veliki da mogu da izazovu tragediju.
uvek je bilo otpadnika, samo sad ima tv pa svi chuju za njih, al to im ne povecava znachaj vec samo otrezhnjuje narod

Back