Demokratija i diktatura

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Šta razdvaja ova dva uređenja?

Nadam se da možete pogledati kratak govor preuzet sa platforme instagram, gde se konstatuje da se demokratija zasniva na poverenju u institucije, a diktatura na teroru manjine. Zato, diktatorska uređenja namerno uništavaju poverenje u institucije, da bi bili jedini koji donose odluke, a ne institucije.

Da li je potrebno pričati o stanju naših institucija? Da li je demokratija kod nas u potpunoj krizi? Da li mi kao građani imamo svoje predstavnike? Da li se za nešto pitamo?

Питање из политичке филозофије је: шта их спаја, јер је Владалац спојио 2 хибрида :

а.) хибридну демократију и
б.) хибридну тиранију.

Он је тренутно (према речима неких из иностранства) у хибридној демократији.
Сада ради на припреми хибридне тираније. Како ће то ускоро изгледати , нико још не зна.

Систем поделе власти треба схватити као 3 манифестације једне исте воље.Законодавна власт доноси опште акте(законе) а те законе примењује судство тако што доноси појединачне акте који само конкретизују законе.Ту нема никаквог сукоба између 3 гране власти и неке садржинске независности судова.
У модерним системима, извршна власт преко Владе или неког другог органа/групе предлаже законе, парламентарна већина их усваја, и онда судови примењују те законе.Дакле, судови само конкретизују вољу извршне власти, с обзиром да је парламент само формални доносилац закона, али суштински иза сваког усвојеног закона стоји извршна власт.

Јасно је ко има примат.Не именују судије Председника САД, него председник именује судије, и није мала ствар када неко судију из неке Оклахоме постави на место судије Врховног суда, то је доживотни дуг.

Ту има још једна ствар.Судство је хијерархијски организовано, и у САД има много судова, али у свакој држави постоји 1 врховни суд и на нивоу САД постоји један Врховни суд.То је 51 суд и то лако могу држати под контролом, није то толики број судова.При томе, савезно судство има врло ограничену надлежност, за 90% ствари су надлежни судови у државама.

Прочитај од Макијавелија и од Монтескјеа шта је кварљивост друштва , а шта кварљивост институција !

Кварљивост институција (корупција институција), није оно што сви форумаши верглају и мисле да нешто знају !

Систем поделе власти треба схватити као 3 манифестације једне исте воље.Законодавна власт доноси опште акте(законе) а те законе примењује судство тако што доноси појединачне акте који само конкретизују законе.Ту нема никаквог сукоба између 3 гране власти и неке садржинске независности судова.
У модерним системима, извршна власт преко Владе или неког другог органа/групе предлаже законе, парламентарна већина их усваја, и онда судови примењују те законе.Дакле, судови само конкретизују вољу извршне власти, с обзиром да је парламент само формални доносилац закона, али суштински иза сваког усвојеног закона стоји извршна власт.

Јасно је ко има примат.Не именују судије Председника САД, него председник именује судије, и није мала ствар када неко судију из неке Оклахоме постави на место судије Врховног суда, то је доживотни дуг.

Ту има још једна ствар.Судство је хијерархијски организовано, и у САД има много судова, али у свакој држави постоји 1 врховни суд и на нивоу САД постоји један Врховни суд.То је 51 суд и то лако могу држати под контролом, није то толики број судова.При томе, савезно судство има врло ограничену надлежност, за 90% ствари су надлежни судови у државама.
U teoriji drzave, da, vlast je samo jedna u Drzavi; a izvrsna, zakonodavna, sudska funkcija jedne vlasti su nesto kao Sveto Trojstvo u hriscanstvu. Ima ih 3 oblika, ali su Jedno.

A kada ti je Drzava diktatura mafije kao kod Vucica, to postaje 10 puta opasnije.

Прочитај од Макијавелија и од Монтескјеа шта је кварљивост друштва , а шта кварљивост институција !

Кварљивост институција (корупција институција), није оно што сви форумаши верглају и мисле да нешто знају !
Ja sam postavila temu i da bih nešto naučila. Sad imam obaveze, ali posle ću čitati. I ne samo ja
Pa napišite stvarno šta znate.

Ja sam postavila temu i da bih nešto naučila. Sad imam obaveze, ali posle ću čitati. I ne samo ja
Pa napišite stvarno šta znate.

ок !

Ти знаш да сам ја Др.Пропаст ... :mrgreen:

(за кварљивост нација, народа, друшатва, империја, раса, религија, култура и цивилизација - ала сам скроман .... :hahaha:) - шалим се

Клинтон није кривично гоњен већ је вођен поступак његовог опозива у парламенту, који није био успешан.Берлускони и Трамп су гоњени од стране политичког естаблишмента, и прогонили су их тужиоци и судије који су били врло лојални одређеним политичким центрима моћи, и наравно није реч о неким независним судијама и тужиоцима, већ политичким марионетама.

На пример, судије у САД се бирају на више начина:
1.Поставља их председник САД или гувернер државе
2.Бира их парламент државе.
3.Бирају их на изборима на листама Републиканске/Демократске странке, воља странке је кога ће кандидовати.
4.Поставља их неки чиновник извршне власти, нешто слично министру правде у Европи.

У свим овим случајевима, америчке судије дугују лојалност ономе ко их је поставио, и уредно извршавају налоге оних који су их поставили на та места.

Постоји читава индустрија забаве, филмови и серије, који стално глорификују амерички правосудни систем, па овде има људи који верују да Америком владају неке судије са перикама, а не политичари и милијардери.
У Америци је реално двопартијски систем, али и једна и друга партија имају своје тужиоце и судије, које не дозвољавају другој страни превише бахато понашање.
Код нас је проблем што само власт контролише тужилаштво, и наравно да не постоји ни теоријска могућност да се било како покрене неко питање одговорности власти.

У Америци је реално двопартијски систем, али и једна и друга партија имају своје тужиоце и судије, које не дозвољавају другој страни превише бахато понашање.
Код нас је проблем што само власт контролише тужилаштво, и наравно да не постоји ни теоријска могућност да се било како покрене неко питање одговорности власти.

Проучи шта је Номенцлатура Сербица и ко влада Србијом од 1944.г.

Šta razdvaja ova dva uređenja?

Nadam se da možete pogledati kratak govor preuzet sa platforme instagram, gde se konstatuje da se demokratija zasniva na poverenju u institucije, a diktatura na teroru manjine. Zato, diktatorska uređenja namerno uništavaju poverenje u institucije, da bi bili jedini koji donose odluke, a ne institucije.

Da li je potrebno pričati o stanju naših institucija? Da li je demokratija kod nas u potpunoj krizi? Da li mi kao građani imamo svoje predstavnike? Da li se za nešto pitamo?

1.Demokratija je kada prihvatis svijet sa njegovim nesavrsenostima i kada postujes tudje izbore nebitno da li su ti lijepi ili odvratno.Demokratija pocinje na izborima ali ne samo na politickim izborima vec i trzisnim

Primjer ja gledam Tv kanal koji se tebi ne svidja a ti gledas Tv kanal koji se meni ne svidja.Oboje imamo razlicite slobodne izbore sta gledamo,tako je i kada udjemo u super market ja volim cokolade,limun i urme a ti volis sladoled,jagodu i burek,ja postujem tvoj izbor ali ja nikada necu probati tu hranu koju ti jedes i obratno mozda je meni odvratna hrana koju ti jedes i obratno ali demokratiju to ne zanima.Demokratiju zanima nasa sloboda izbora.Ja nikada ne bih drugome zabranio stvari koje on voli neko voli da gleda Rijaliti imam najgore misljenje o tome ali nikada mu to ne bih zabranio da gleda ali mogu mu dati predlog da nesto bolje i kvalitetnije gleda

Ja licno nikada ne bih zivio u zemlji gdje nemam politicki pluralizam i trzisni,da gledam samo televizije koje dijele moje misljenje to nikada ja gledam i spanske i francuske televizije i srpske i antisrpske,nesto hvalim nesto kritikujem ali hocu da postoji sva ta paleta izbora to je demokratija izbori

2.Diktatura je kada ne prihvatas svijet sa njegovim nesavrsenostima,i kada zelis da ga licno cinis po svojoj mjeri ne ispitujuci da vjerovatno i ti nisi savrsen a nije niko.Diktatura pocinje na zabranama meni se ne svidja neki Tv kanal koji lose prica o Srbima nikada ne bih podzao nekog ko se zalaze za zabranu tudjeg misljenja tudje politike ,ali cu iznijeti svoje kritike a dlake na jeziku nemam,ili nikada necu braniti nekom da gleda sta hoce na Internetu ako je maloljetno lice onda mu zakon neke sadrzaje brani.Ali Diktatura pociva na zabranama i mitu o savrsenosti

Nikada ne bih podzao blokadu nijedne televizije nebitno da li je Pink Tv u pitanju ili N1 ili Al Dzazira ili Bijeljina Tv ali nikada.Sve one treba da iznesu svoj stav to je demokratski pluralizam a na nama je da sukobimo svoje stavove ili da se slozimo ali nikada da pravimo zabrane toga nema.Pluralizam a kada treba da iznesem misljenje bicu surovo iskren i bez dlake na jeziku moj jezik ima slobodu da olaje po svakom sloboda izbora ali i da snosi odgovornost za to sto kaze,ali nema zabrana vec izbora

Zabrane donosi samo zakon ne narod

Poslednja izmena:
Проучи шта је Номенцлатура Сербица и ко влада Србијом од 1944.г.
Дошао сам на форум да разговарам, изнесем своје мишљење, и чујем друга мишљења, да можда из тога нешто научим.
Слободно изнеси, ако имаш нешто што сматраш да је битно за тему.

ок !

Ти знаш да сам ја Др.Пропаст ... :mrgreen:

(за кварљивост нација, народа, друшатва, империја, раса, религија, култура и цивилизација - ала сам скроман .... :hahaha:) - шалим се
Pošto nisi doktorirao, onda samo Propast

Ne brini, ni @Победоносцев nije, samo je lagao oko svega toga

Demokratija ti je u sustini kada udjes u poslasticaru pa imas paletu kolaca i sladoleda i fino biras koji ces da kupis,sto je vise ukusa sve vise demokratije,zasto se ljudi nikada u poslasticari ne posvadjaju oko toga sto vecina ljudi kupuje keks tortu umjesto tiramisua i sada ovi sto jedu Tiramisu pobune se u manjini smo,toga nema logicno jer kafana i poslasticara su demokratske institucije

Biraj svoj ukus

Prilozi

• file-K5Nux1v8ye5SQxmottpfux.webp
    file-K5Nux1v8ye5SQxmottpfux.webp
    125 KB · Pregleda: 1
Demokratija ti je u sustini kada udjes u poslasticaru pa imas paletu kolaca i sladoleda i fino biras koji ces da kupis,sto je vise ukusa sve vise demokratije,zasto se ljudi nikada u poslasticari ne posvadjaju oko toga sto vecina ljudi kupuje keks tortu umjesto tiramisua i sada ovi sto jedu Tiramisu pobune se u manjini smo,toga nema logicno jer kafana i poslasticara su demokratske institucije
Помешао си, не буне се ови што једу тирамису због тога што други једу кекс торту, већ што ту кекс торту не плаћају, него рачун за све што поједу стиже овима који једу тирамису. ;)

Менталитет народа није проблем.
Читај Арчибалда Рајса, не веруј мени.
Овде је проблем грађанске Србије, оних који су тај менталитет изгубили, и продали - данас- за Луј Витон ташне.
Грађани нису Срби.
Jes vala svi na protestima sa luj vitonom pod miskom 😂😂😂

Srbi su samo oni koji su izbegli iz Bosne a kuce im branila mobilisana deca iz Srbije gde je pola njih izginulo. Jel tako? Tako je.

Zanimljiv ovaj forum, nema nijednog izbeglog srbina uz Hrvatske, ili sa Kosova koji se ovako prosipa, samo nasa "hrabra" braca iz Bosne 😂

Jes vala svi na protestima sa luj vitonom pod miskom 😂😂😂

Srbi su samo oni koji su izbegli iz Bosne a kuce im branila mobilisana deca iz Srbije gde je pola njih izginulo. Jel tako? Tako je.

Zanimljiv ovaj forum, nema nijednog izbeglog srbina uz Hrvatske, ili sa Kosova koji se ovako prosipa, samo nasa "hrabra" braca iz Bosne 😂
pre ce biti nesto drugo ... srbi iz bosne imaju svoju republiku ...a ovi iz krajine nemaju niti sa kosova ...

Менталитет народа није проблем.
Читај Арчибалда Рајса, не веруј мени.
Овде је проблем грађанске Србије, оних који су тај менталитет изгубили, и продали - данас- за Луј Витон ташне.
Грађани нису Срби.
Samo gradjani i mogu biti Srbi.

Oni koji nisu gradjani su neka plemenska skupina iz feudalizma, koja se medjusobno cak i ne razume previse, jer su pleme; imaju nekog svog feudalca za ciju su zemlju vezani.

Zašto lažeš, lažovčino. Nikakvih mobilizacija nije bilo u Srbiji za rat u Bosni. Čiju si tu kuću branio, jadna li mu majka.
vi ste vidim po vokaciji istoricarka,a a znate da niko iz srbije nije mobilisan u bosnu sto je nonsens posebne vrste koji nijedan poratni istoricar ne bi odvalio ovako a da ne izazove smeh, pogotovo posle brojnih svedocenja, pa cak i igranih filmova o ratovima 90tih. :lol:

sta ima ja da branim bilo ciju kucu, srbija nije bila u ratu, nisam se ja bavio sa muslimanima a ni oni sa mnom jer srbija je bila van tog klanja.

inace zanimljiva stvar, danas kad posmatramo hrvatska, rep srpska i da kazem deo federacije gde su muslimani, su svi etnicki cisti 95 posto minimum. a srbija ova u kojoj ja zivim je uvek bila domovina svih i katolika i protestanata i jevreja i muslimana naravno srba, roma i koga sve ne.

toliko o iskljucivosti i ratovima, ko ne moze mirom da ispuni politicki zadatak pravilnog drzavnog ustrojstva vec mora diletanstskim pozivima na obracune kao dodik, taj je za mene osoba non grata u srbiji. moje pravo da tako mislim.

Poslednja izmena:
Samo gradjani i mogu biti Srbi.

Oni koji nisu gradjani su neka plemenska skupina iz feudalizma, koja se medjusobno cak i ne razume previse, jer su pleme; imaju nekog svog feudalca za ciju su zemlju vezani.
kolega hef ima trip vezan za zute i ubedjenja je da ako ponovo dodju da ce izgubiti deo benefita koji mu je ovaj sistem udelio. opet kazem, njegovo pravo da tako misli.

vi ste vidim po vokaciji istoricarka,a a znate da niko iz srbije nije mobilisan u bosnu sto je nonsens posebne vrste koji nijedan poratni istoricar ne bi odvalio ovako a da ne izazove smeh, pogotovo posle brojnih svedocenja, pa cak i igranih filmova o ratovima 90tih. :lol:

sta ima ja da branim bilo ciju kucu, srbija nije bila u ratu, nisam se ja bavio sa muslimanima a ni oni sa mnom jer srbija je bila van tog klanja.

Ma da, vidim da su ti igrani filmovi izvor infomacija....

Iz Srbije su dolazile samo paravojne formacije. Nije bilo prisilnih mobilizacija kao za rat u Hrvatskoj. Ne lupetaj, ne širi dezinformacije, budalaštine i brutalne laži o vremenu o kojem ne znaš ništa. Nije ti prvi put da to radiš.

Ma da, vidim da su ti igrani filmovi izvor infomacija....

Iz Srbije su dolazile samo paravojne formacije. Nije bilo prisilnih mobilizacija kao za rat u Hrvatskoj. Ne lupetaj, ne širi dezinformacije, budalaštine i brutalne laži o vremenu o kojem ne znaš ništa. Nije ti nije prvi put da to radiš.
aham :lol:

a ti siris jedinu neporecivu istinu...istoricarko :rotf:

prica meni o ratu, nadji nekog nestasalog krembila u vasem bosanskom srezu pa njemu prodavaj bajke sta se desavalo devedesetih.

a mogu da ti dam fotke iznad cavtata kad sam bio sa vob mada mi glupo ybg... nekim sa vise mozga i koji razumeju cu pokazati ako zatraze.

aham :lol:

a ti siris jedinu neporecivu istinu...istoricarko :rotf:

prica meni o ratu, nadji nekog nestasalog krembila u vasem bosanskom srezu pa njemu prodavaj bajke sta se desavalo devedesetih.

a mogu da ti dam fotke iznad cavtata kad sam bio sa vob mada mi glupo ybg... nekim sa vise mozga i koji razumeju cu pokazati ako zatraze.

Ti si izgleda neki zabalavljeni klinac koji bi da se pravi važan. Cavtat je u Hrvatskoj kod Dubrovnika, a ne u Bosni.

starije kolege znaju ovde da sam crtao sta se desilo u holidej in u sarajevu kada je kristijana amanpur, onaj debil, onako izvestavala i dolivala ulje na vatru pa su je karadziceve ubice umalo na trecem spratu kod lifta skratile za glavu dok nije sa sat fona sloba rekao jel ste ludi... toliko ko je bio gde.

ova gdja je verovatno sa prozora pisala sto joj se vidi sa balkona :hahaha:

Biraj svoj ukus
Ајмо онда овако. Некад смо диктаторски у сеоској кафани имали на менију само црно и бијело вино (домаће, одлично), а сад имамо демократску палету од 157 разних вина од којих не ваља ниједно, али су пакована у веома лијепе боце и имају одличне етикете. Успут и коштају бога оца. :mrgreen:

Back