Demokrate na popravnom!

Karlito Brigante

Poznat
Banovan
Poruka
9.307
Milan Marković priznao radikalima da su u pravu i naložio Skupštini grada da poništi izbor njegovog stranačkog kolege Zorana Alimpića za v.d. gradonačelnika Beograda


BEOGRAD - Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, naložio je Skupštini Beograda da poništi izbor Zorana Alimpića iz DS za predsednika gradskog parlamenta i Milorada Perovića iz DSS za njegovog zamenika. Ovom odlukom okončane su opstrukcije radikala u Narodnoj skupštini koji su digli frku zbog nelegalne procedure prilikom izbora gradskih čelnika.

Ministar Marković prihvatio je primedbe radikala da opozicionim odbornicima nije dozvoljeno da imenuju svoje kandidate za izbor predsednika i zamenika predsednika gradske skupštine.

- Skupština grada moraće da ponovi proceduru izbora predsednika i zamenika, ali ovog puta u skladu sa poslovnikom. Ako to ne učine u roku od mesec dana, Ministarstvo će poništiti odluku o izboru - rekao je Marković za Kurir.

On je precizirao da se Ministarstvo rukovodilo Poslovnikom o radu Skupštine grada, stenogramom zapisnika sa sednice i Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Odluku ministra demokrate s oduševljenjem su dočekali radikali. Dragan Todorović, zamenik šefa odborničke grupe SRS u Skupštini Beograda, smatra da je odluka Ministarstva „izuzetno velika pobeda radikala“.

- Odluka ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu je jedino ovakva i mogla da bude. Očekujem da DS ima toliko pameti da sednicu zakaže što pre. I Radmila Hrustanović će morati da ostane bez za nju izmišljene funkcije v.d. gradonačelnika, na koju ju je postavio Alimpić - rekao je Todorović u izjavi za Kurir.

Zanimljivo je da Zoran Alimpić tvrdi da nije dobio nikakav dopis od ministra Markovića.

- Čim Skupština grada zvanično dobije dopis, u roku od sedam dana zakazaću novu sednicu, na kojoj će se ponoviti izbor predsednika i zamenika predsednika. Rado ću zakazati sednicu, ali ne verujem da će, s obzirom na sastav Skupštine, proći neki drugi kandidat - kaže Alimpić.

Odluci ministra Markovića prethodila je radikalska opstrukcija sednice Skupštine Srbije. Radikali su u sredu poručili da neće učestvovati u raspravama o zakonima dok se ne reši pitanje „nezakonitog izbora Zorana Alimpića“.

Podsetimo, na sednici Skupštinea grada 8. oktobra Zoran Alimpić izabran je za predsednika Skupštine i v.d. gradonačelnika Beograda, Radmila Hrustanović za v.d. zamenika gradonačelnika, a Milorad Perović za zamenika predsednika gradske skupštine. Radikali i socijalisti bili su sprečeni da istaknu svoje kandidate za prvog čoveka Beograda.

KOLUNDŽIJA: NIJE BILO NEZAKONITO!

Šef poslaničke grupe DS Nada Kolundžija, uprkos odluci njenog stranačkog kolege ministra Milana Markovića, i dalje tvrdi da nije bilo ničeg nezakonitog u izboru v.d. gradonačelnika Beograda.
- Ovde se radi o užasnom pritisku koji su radikali izvršili na Skupštinu Srbije i mislim da je ovakva odluka i doneta pod tim pritiskom, jer ničeg nezakonitog nije bilo u izboru Alimpića - smatra Kolundžija.

NIKOLIĆ: PONIŠTITI SVE ALIMPIĆEVE ODLUKE

Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić žali što su radikali morali da blokiraju parlament zbog nelegalnog izbora Alimpića na mesto v.d. gradonačelnika.
- Neprijatno je što smo opstrukcijom parlamenta morali da se izborimo za pravo da neko prizna kako je grubo prekršena demokratija. Trebalo bi poništiti i odluke koje je u međuvremenu donosio gradonačelnik Beograda. Očekujem sednicu Skupštine Beograda na kojoj će biti izbor verovatno istog čoveka - rekao je Nikolić.
Kurir.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.