Демографски колапс у Хрватској: Рођено најмање беба у последње три деценије

Pa izgleda da to i nije baš tako.

‘Strani radnik je 20 posto skuplji od domaćeg, a vrlo lako i brzo, bez objašnjenja, napuštaju posao‘​

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrv...brzo-bez-objasnjenja-napustaju-posao-15400218

Samo što mi sad jednostavno imamo mogućnost za bolje. Zašto raditi ovdje za oko 1100-1300€, kad možeš isti posao vani za 2500-3000€? Poznanik radi na baušteli u Austriji. Dobije oko 3 puta više nego ovdje (bar je tako bilo prije kad je odlazio),a blizu je. Eto ga skoro svaki vikend doma. Prije mu je trebalo kaže oko 4 sata do kuće, a sad kako smo u Schengenu kaže oko 3 sata..

Ali čitam da se zbog sve veće krize u Njemačkoj sve više ljudi odlučuje na povratak, evo prošle godine prvi put više hrvatskih državljana je napustilo Njemačku nego što se uselilo (i sad da li su se vratili u Hrvatsku ili otišli u neku treću zemlju, ne znam). Činjenica je i da je i kod nas sve bolje. Evo prošle godine smo po AIC (SKM) indeksu bili na 78% prosjeka EU standarda. A rast će još. Evo od Nove godine povećava se minimalna plaća na 970€ bruto (761€ neto). Rasti će vjerojatno i dalje i druge plaće, vidjeti ćemo što će biti.
nek radi, svakako ce te pare da trosi u srbiji jer tamo sa tim parama moze sebi da priusti samo kutiju sibica od prostora u kojem ce da zivi i nesto hrane

Mokraca po glavi je mokraca, bilo srBska ili austrijska. Samo u Austriji mozes pored tog pisanja da se okupas kada dodjes kuci, u Srbiji nastavljaju da te pisaju na svakom koraku.
a dolazis kuci, znaci Srbija je tvoja kuca ! pa dobro onda nek ti kuca bude Austrija i daleko ti lepa kuca :lol:

nek radi, svakako ce te pare da trosi u srbiji jer tamo sa tim parama moze sebi da priusti samo kutiju sibica od prostora u kojem ce da zivi i nesto hrane
Ja sam iz Hrvatske i vidim da i ti strani radnici i kod nas troše tu plaću koju zarade kod nas. Pune vrećice stvari nose iz Konzuma, Plodina i ostalih trgovina. Tako da u svakom slučaju i jedan dio toga što zarade ostave i kod nas. A isto tako vjerojatno i oni uplaćuju u mirovinsko i zdravstveno kod nas.

a dolazis kuci, znaci Srbija je tvoja kuca ! pa dobro onda nek ti kuca bude Austrija i daleko ti lepa kuca :lol:
Ne lozim se na otadžbinu, naciju, patriotizam i ostala prose*avanja. Meni je kuća tamo gde se dobro osećam. Npr. sad sam bio mesec dana na Tasosu. Vratio se u NS i nije mi nedostajao ni sekund. Mogu se preseliti na to ostrvo odmah. Više se tamo osećam kao kod kuće nego ovde.

Ne lozim se na otadžbinu, naciju, patriotizam i ostala prose*avanja. Meni je kuća tamo gde se dobro osećam. Npr. sad sam bio mesec dana na Tasosu. Vratio se u NS i nije mi nedostajao ni sekund. Mogu se preseliti na to ostrvo odmah. Više se tamo osećam kao kod kuće nego ovde.
niko od tebe nema apsolutno nikakva ocekivanja, slobodan si kao ptica, idi gde god zelis to je tvoje pravo u skladu sa tvojim mogucnostima... drugim recima, niko te nije pitao kako se ti osecas , ali mi je drago da se dobro osecas kojekude samo tako nastavi :lol:

I ti, samo u kontrasmeru.

Industrijsku revoluciju gurao je upravo kapitalizam.
Aha.
Ono kad su deca od 10 godina radila 12 sati dnevno za ekvivalent vekne hleba?

Posle je bilo lako socijalistima, zelenima, woke proponentima i ostalim lezilebovićima.
Pa ne bi bilo ni socijalista ni komunista da nisu kapitalisti, koji su u stvari samo
industrijalizovali feudalizam i robovlasništvo, preterali u pohlepi.
Woke su uglavnom nesposobni i zavidni.
A zeleni su najveće zlo koje je zadesilo čovečanstvo, gori od nacista.

Имају црнци и муслимани. Пошто њих сматрате Америма, па вам ваде просек. :mrgreen:
ozbiljan sam, imaju i nasi, veci komfor, veci standard, neopterecen si da li imas za uzinu ili patike detetu da das, men' najstarija uze auto najnoviji pod kreditom, a ja sta cu, vozim najstariji otplaceni
sutra ce tu decu da zaduze kreditima za skolarine,a nece da ih pitaju jel vam tata u snsekti
isto kod lekara, ako hocu preko reda, sam zakazem negde dalje, samo se ulogujem i kliknem lekara koga hocu, a ne cekam red u prestonici kao u srbiji, ili vezu u snsekti da budem primljen

Poslednja izmena:
Problem je što mnogi mladi ljudi odlaze u inostranstvo i ta deca koja su rođena pre deset-dvadeset godina, pitanje da li su u Srbiji (ili za HR u Hrvatskoj).
Država treba da uradi sve što je moguće da zadrže naše radnike i mlade ovde, da imaju normalne uslove za život.
Onda bi bilo i dovoljno dece.
Stanje je alarmantno, kod nas naročito u Vojvodini i pograničnim selima.

A ako bi ušli u EU, brzina emigracije bi drastično porasla.

Ja sam iz Hrvatske i vidim da i ti strani radnici i kod nas troše tu plaću koju zarade kod nas. Pune vrećice stvari nose iz Konzuma, Plodina i ostalih trgovina. Tako da u svakom slučaju i jedan dio toga što zarade ostave i kod nas. A isto tako vjerojatno i oni uplaćuju u mirovinsko i zdravstveno kod nas.
Penzije tim kosookim radnicima se ne uplacuju jer Croacija nema medjudrzavni ugovor o priznavanju penzijskog staza sa skoro svim azijskim drzavama te bi ono sto se uplatilo tim ljudima progutala crna rupa vaseg penzionog sistema.

Croacija ima zvanicno 1,660 miliona ljudi na penzijskom fondu a na 3,850 miliona stanovnika 1,738 miliona zaposlenih. Broj penzionera raste po stopi 2,60% (rasce i po vecoj stopi jer dolaze sve brojnije generacije na red za penziju, trenutno je 1959-to godiste a "top" godista po broju rodjene dece u ex SFRJ su 1963-68) a broj zaposlenih u zadnje 2 godine ne raste, stagnira a sa padom broja stanovnika ce i on poceti da pada. Tako da ce do 2030 broj penzionera i preci broj zaposlenih u Croaciji. Ah, da, to vam je jos jedan danak tkz "domovinskog" rata...

U Srbiji je takodje alarmantno stanje sa odnosom zaposlenih i penzionera, ali ne toliko kao u Croaciji, broj penzionera je 1,653 miliona a broj zaposlenih 2,365 miliona.

Pa kako stoji, pojam penzije ce mozda u nekoj buducnostii nestati odnosno bice pomeren u godine 70+ za osiguranike drzavnih penzionih fondova - radis ceo zivot, uzimaju ti silne % za penziju i kada se na kraju docepas penzije otegnes papke (ili si ih vec otegao). Kakav dobitak za drzavu uplatis im 100 relativnih jedinica u penzione fondove a dobijes 20-25% od uplacenog, ostalo uzme drzava u vidu nekog haraca na sve zaposlene. Onda je bolje da te novce prokockate u kazinu, bar cete se zabaviti. No, lihvarska drzava vam to nece dopustiti, penziono osiguranje je obavezno i siguran prihod u drzavnu kasu, prihod koji se nikad nece isplatiti onom ko ga je uplatio.

Poslednja izmena:
a koliko daje Vučić. :mazi:
Тај узима а не даје. Тако је уредио цензус за дечији д.(ускладио са минималцем) да сиромашни родитељи не могу да добију. Има се милионе за одржавања геј параде а нема за родитеље на минималцу.

Pa izgleda da to i nije baš tako.

‘Strani radnik je 20 posto skuplji od domaćeg, a vrlo lako i brzo, bez objašnjenja, napuštaju posao‘​

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrv...brzo-bez-objasnjenja-napustaju-posao-15400218

Samo što mi sad jednostavno imamo mogućnost za bolje. Zašto raditi ovdje za oko 1100-1300€, kad možeš isti posao vani za 2500-3000€? Poznanik radi na baušteli u Austriji. Dobije oko 3 puta više nego ovdje (bar je tako bilo prije kad je odlazio),a blizu je. Eto ga skoro svaki vikend doma. Prije mu je trebalo kaže oko 4 sata do kuće, a sad kako smo u Schengenu kaže oko 3 sata..

Ali čitam da se zbog sve veće krize u Njemačkoj sve više ljudi odlučuje na povratak, evo prošle godine prvi put više hrvatskih državljana je napustilo Njemačku nego što se uselilo (i sad da li su se vratili u Hrvatsku ili otišli u neku treću zemlju, ne znam). Činjenica je i da je i kod nas sve bolje. Evo prošle godine smo po AIC (SKM) indeksu bili na 78% prosjeka EU standarda. A rast će još. Evo od Nove godine povećava se minimalna plaća na 970€ bruto (761€ neto). Rasti će vjerojatno i dalje i druge plaće, vidjeti ćemo što će biti.
Zasto bi hrvatski poslodavac placao 20% vise kosookog radnika nego hrvatskog? Ili jos bolje i intrigantnije, zasto bi gazda firme placao nekog 20% vise ako ima nekog koga bi mogao platiti za toliko manje? Zasto bi gazda te firme placao 20% (ili proporcinalno ucescu plata u troskovima poslovanja, recimo 10%) vise poslovanje iz cisto ekonomskih razloga? Da bi razvio prijateljske odnose Croacije i Nepala?

Tebi nije idiotski ovaj tekst i objasnjenje? Verujes u sve sto Jutarnji i ostalo smece napise?
Tako da je pitanje sta je pozadina ovog teksta, svakako nije iznosenje istinitih podataka.

Problem je što mnogi mladi ljudi odlaze u inostranstvo i ta deca koja su rođena pre deset-dvadeset godina, pitanje da li su u Srbiji (ili za HR u Hrvatskoj).
Država treba da uradi sve što je moguće da zadrže naše radnike i mlade ovde, da imaju normalne uslove za život.
Onda bi bilo i dovoljno dece.
Stanje je alarmantno, kod nas naročito u Vojvodini i pograničnim selima.

A ako bi ušli u EU, brzina emigracije bi drastično porasla.
primer Bugarska

Back