Демографски колапс у Хрватској: Рођено најмање беба у последње три деценије

Ako radis kao vecina ovdasnjih forumasa u IT-u zadnjih 20 godina, za recimo klijente u USA, kako te mogu reketirati opstinski finansijski inspektori ako kojim slucajem imas ciste papire? Zatvorice ti racun na Kipru preko kojega ti Amerikanci uplacuju novac na firmu za pranje novca? U sustini verovatno ti niko nikada nece doci u kontrolu neke firme koja nema apsolutno nikakve veze sa javnim sektorom u Srbiji, mozda ti na trgovacku firmu dodju da probaju da te reketiraju, na IT, inzenjering kompaniju ili sl. ti nece doci nikada.
nisam u toj prici...sitan privatnik, koji se bavi proizvodnjom

Демографски колапс у Хрватској: Рођено најмање беба у последње три деценије​

Прошле године у Хрватској је рођено 32.170 деце, најмање од 1991. године, а очекивано трајање живота за три године је краће од просека ЕУ, наводи се у извештају Хрватског завода за јавно здравство.
Више од три деценије, тачније од 1991. године, Хрватска се сврстава у земље са ниским наталитетом, а прошле године рођено је најмање деце у том раздобљу.
На пример, 1997. године рођено је 55.501 дете, 2000. било је 43.746 новорођених, а од 2013. године после уласка Хрватске у ЕУ тај број је пао испод 40.000 и наставио константно да се смањује, преноси „Дневник“.

Број рођених у Хрватској у 2021. години био 36.508, а 2022. рођена су 33.883 детета, док је прошле године број новорођених пао на 32.170.
https://www.politika.rs/scc/clanak/...Rodeno-najmanje-beba-u-poslednje-tri-decenije

Zato je u Srbiji radja najvise beba, tj radjace se kao sto kace Aca Litijum :super:
Kod nas je isto tako. Nikad manje rodjenih beba. Ne znam cemu se smejemo.

nisam u toj prici...sitan privatnik, koji se bavi proizvodnjom
I koliko placas reket, ovde si inkognito i nece te niko provaliti, jel placas ili ne?
Znam neke ljude koji u Srbiji imaju privatne biznise, manje ili vece, i niko mi nije priznao da nekome placa nesto za poslovanje. Ja ne zivim u Srbiji vec 16 godina i nisam im nikakva opasnost u vezi cinkarenja.

Za 100 godina bit će i Hrvati i Srbi manjina u vlastitim državama. Kao što će biti Nijemci i Francuzi. Nitko mlad ne želi više od dijete, dva, osim ako nisu zagriženi katolici/pravoslavci. I Hrvatska i Srbija žive objektivno bolje nego ikada prije, a djece ni za lijek.

A ima onih koji žele u Europu.

Nigerija ima 230 milijuna stanovnika koji žive u bijedi i građanskim ratovima, a nisu ni krenuli prema Europi.

I koliko placas reket, ovde si inkognito i nece te niko provaliti, jel placas ili ne?
Znam neke ljude koji u Srbiji imaju privatne biznise, manje ili vece, i niko mi nije priznao da nekome placa nesto za poslovanje. Ja ne zivim u Srbiji vec 16 godina i nisam im nikakva opasnost u vezi cinkarenja.
ne, slaba je to lova, a i tesko da me kazne za nekakv prekrsaj...

ne, slaba je to lova, a i tesko da me kazne za nekakv prekrsaj...
Opet znam ljude koji imaju firme i posluju sa opstinama, gradom i javnim preduzecima, njih ubise od nazidjivanja mita. Jos u staroj SFRJ je bilo obaveznih 10% za dobijeni posao od drzave, tako je bilo i u vreme Milosevica, vec u 2003-04 je neko od drzavnih sluzbenika trazio i 15% da bi to vec 2007-08 postalo standardno a kazu mi da danas davanja u tu svrhu idu i do 30% ( 10 za neposrednog investitora, 10 posto za njegovog nadredjenog i 10% za partiju). To kazu ljudi za koje znam da rade za drzavne organe, znam ih toliko dobro da ne sumnjam u njihovu pricu. Pa ti se nadogradi na cenu na kojoj ces i ti zaraditi...

* - 1990-te godine opstina podigla zgradu nove osnovne skole u Novoj Pazovi i kao sto je red rese privatnici iz opstine da daruju nesto toj osnovnoj skoli, podignu cesmu ali onda dodje do problema - sta da stave na plocu uz tu spomen cesmu. Posle svadje i raznih predloga kaze jedan od njih (ime i prezime poznato @prvepruge ): "Sta nam je svima zajenicko?", "Sta?", "Pa 10%". I uklesu na ploce samo to "10%", niko se nije bunio, ni predsednik socijalisticke opstime, clan saveza komunista. Ploca sa "10%" je decenijama stajala tamo, zadnji put sam je video 2010-11, doduse malo izlupana ali jos ziva i sa vidljivim natpisom.

Poslednja izmena:
Opet znam ljude koji imaju firme i posluju sa opstinama, gradom i javnim preduzecima, njih ubise od nazidjivanja mita. Jos u staroj SFRJ je bilo obaveznih 10% za dobijeni posao od drzave, tako je bilo i u vreme Milosevica, vec u 2003-04 je neko od drzavnih sluzbenika trazio i 15% da bi to vec 2007-08 postalo standardno a kazu mi da danas davanja u tu svrhu idu i do 30% ( 10 za neposrednog investitora, 10 posto za njegovog nadredjenog i 10% za partiju). To kazu ljudi za koje znam da rade za drzavne organe, znam ih toliko dobro da ne sumnjam u njihovu pricu. Pa ti se nadogradi na cenu na kojoj ces i ti zaraditi...

* - 1990-te godine opstina podigla zgradu nove osnovne skole u Novoj Pazovi i kao sto je red rese privatnici iz opstine da daruju nesto toj osnovnoj skoli, podignu cesmu ali onda dodje do problema - sta da stave na plocu uz tu spomen cesmu. Posle svadje i raznih predloga kaze jedan od njih (ime i prezime poznato @prvepruge ): "Sta nam je svima zajenicko?", "Sta?", "Pa 10%". I uklesu na ploce samo to "10%", niko se nije bunio, ni predsednik socijalisticke opstime, clan saveza komunista. Ploca sa "10%" je decenijama stajala tamo, zadnji put sam je video 2010-11, doduse malo izlupana ali jos ziva i sa vidljivim natpisom.
po tvom komentaru, puno toga si doziveo..to znaci , da si stara skola

Otisao bi i ti da umes ista da radis :D
Nije tebi do rada nego ti zinulo dupe za pare.
Onaj ko radi svejedno mu gde će jer mu zadovoljstvo finalni proizvod
A ti plaćaj poreze takse rente a onu preostalu crkavicu ako ne pojede inflacija ili došampavanje - nisi džabe udisao budj sa periferije.

@kapetanmark je jedna ljudina, provocirao sam ga od početka i neverovatno je stabilna i čvrsta ličnost, a dal ću ga ikad upoznati to je drugi par rukava.

Treba uvesti porez na becare kao sto ga je uveo Milos Obrenovic

Znaci svako ko ima preko 25 godina a nema bracnog druga , odbijas mu 30% od plate i uplacujes u fond za majku i dete odakle se dele deciji dodaci porodicama sa 3 ili vise dece

Napravis sistem i videces kako rezultata ima
Naravno, i oni koji nisu otisli fino spakuju kofere pa otidju.

kriva sns raspojasana sekta, razne jovane, pink i sveti zeks, a mi u amerikama buljuk dece imamo - kako to? ukinuli smo kablovsku odavno.
Имају црнци и муслимани. Пошто њих сматрате Америма, па вам ваде просек. :mrgreen:

Da, to je tako na Balkanu. Zato moraju dolaziti Indijci i Pakiji.

Pogledajte prilog 1626641
a kakav si ti forumski autoritet koji koristi P-word?
gde si ti rastao ?

da li ti znas da nije politicki korektno i da je uvredljivo da Pakistance zoves Paki ? to bi bilo kao da crnce zoves crnucge .....
jesi ti rasista ?

Kaze moj komsija, koga sam vec pominjao, poreklom iz Zadra, kad se letos vratio iz "lijepe njihove": - "Rade sve neki Nepalci, Indusi, Bangladestanci, oni su im dobri za radit a ja im nisam bija pa sam se morao maknuti iz Croacije". Odnosno, gazdama firmi u Croaciji odgovara da plate Nepalca na gradilistu, u vozackom sedistu tramvaja, za strugom u brodogradilistu 500-600 jurica manje nego cistokrvnog Croatu iz zapadne Hercegovine ili Like. Tih 500-600 jurica gazdi ode u dzep, uzme i drzava neke novce od poreza na to ali se u sutini svodi da su ti ljudi sa dalekog Istoka mnogo manje zahtevni od nezahvalnih Balkanaca.

Nezhavalni - da im gazda posao a oni bi jos i dobru platu za to.
Pa izgleda da to i nije baš tako.

‘Strani radnik je 20 posto skuplji od domaćeg, a vrlo lako i brzo, bez objašnjenja, napuštaju posao‘​

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrv...brzo-bez-objasnjenja-napustaju-posao-15400218

Samo što mi sad jednostavno imamo mogućnost za bolje. Zašto raditi ovdje za oko 1100-1300€, kad možeš isti posao vani za 2500-3000€? Poznanik radi na baušteli u Austriji. Dobije oko 3 puta više nego ovdje (bar je tako bilo prije kad je odlazio),a blizu je. Eto ga skoro svaki vikend doma. Prije mu je trebalo kaže oko 4 sata do kuće, a sad kako smo u Schengenu kaže oko 3 sata..

Ali čitam da se zbog sve veće krize u Njemačkoj sve više ljudi odlučuje na povratak, evo prošle godine prvi put više hrvatskih državljana je napustilo Njemačku nego što se uselilo (i sad da li su se vratili u Hrvatsku ili otišli u neku treću zemlju, ne znam). Činjenica je i da je i kod nas sve bolje. Evo prošle godine smo po AIC (SKM) indeksu bili na 78% prosjeka EU standarda. A rast će još. Evo od Nove godine povećava se minimalna plaća na 970€ bruto (761€ neto). Rasti će vjerojatno i dalje i druge plaće, vidjeti ćemo što će biti.

Back