Opet znam ljude koji imaju firme i posluju sa opstinama, gradom i javnim preduzecima, njih ubise od nazidjivanja mita. Jos u staroj SFRJ je bilo obaveznih 10% za dobijeni posao od drzave, tako je bilo i u vreme Milosevica, vec u 2003-04 je neko od drzavnih sluzbenika trazio i 15% da bi to vec 2007-08 postalo standardno a kazu mi da danas davanja u tu svrhu idu i do 30% ( 10 za neposrednog investitora, 10 posto za njegovog nadredjenog i 10% za partiju). To kazu ljudi za koje znam da rade za drzavne organe, znam ih toliko dobro da ne sumnjam u njihovu pricu. Pa ti se nadogradi na cenu na kojoj ces i ti zaraditi...
* - 1990-te godine opstina podigla zgradu nove osnovne skole u Novoj Pazovi i kao sto je red rese privatnici iz opstine da daruju nesto toj osnovnoj skoli, podignu cesmu ali onda dodje do problema - sta da stave na plocu uz tu spomen cesmu. Posle svadje i raznih predloga kaze jedan od njih (ime i prezime poznato
@prvepruge ): "Sta nam je svima zajenicko?", "Sta?", "Pa 10%". I uklesu na ploce samo to "10%", niko se nije bunio, ni predsednik socijalisticke opstime, clan saveza komunista. Ploca sa "10%" je decenijama stajala tamo, zadnji put sam je video 2010-11, doduse malo izlupana ali jos ziva i sa vidljivim natpisom.