Демографски колапс у Хрватској: Рођено најмање беба у последње три деценије

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
37.596

Демографски колапс у Хрватској: Рођено најмање беба у последње три деценије​

Прошле године у Хрватској је рођено 32.170 деце, најмање од 1991. године, а очекивано трајање живота за три године је краће од просека ЕУ, наводи се у извештају Хрватског завода за јавно здравство.
Више од три деценије, тачније од 1991. године, Хрватска се сврстава у земље са ниским наталитетом, а прошле године рођено је најмање деце у том раздобљу.
На пример, 1997. године рођено је 55.501 дете, 2000. било је 43.746 новорођених, а од 2013. године после уласка Хрватске у ЕУ тај број је пао испод 40.000 и наставио константно да се смањује, преноси „Дневник“.

Број рођених у Хрватској у 2021. години био 36.508, а 2022. рођена су 33.883 детета, док је прошле године број новорођених пао на 32.170.
https://www.politika.rs/scc/clanak/...Rodeno-najmanje-beba-u-poslednje-tri-decenije

Zato je u Srbiji radja najvise beba, tj radjace se kao sto kace Aca Litijum :super:

Da, to je tako na Balkanu. Zato moraju dolaziti Indijci i Pakiji.

Screenshot_20240604_151928_pure.lite.browser.jpg

U Hrvatskoj, kao i u Srbiji, natalitet je u postepenom padu. U 2024. će broj rođenih biti još malo manji nego 2023.
Moderan način života, individualizam i seksualne slobode su glavni krivci za pad nataliteta u Evropi i Severnoj Americi.

Treba uvesti porez na becare kao sto ga je uveo Milos Obrenovic

Znaci svako ko ima preko 25 godina a nema bracnog druga , odbijas mu 30% od plate i uplacujes u fond za majku i dete odakle se dele deciji dodaci porodicama sa 3 ili vise dece

Napravis sistem i videces kako rezultata ima

Treba uvesti porez na becare kao sto ga je uveo Milos Obrenovic

Znaci svako ko ima preko 25 godina a nema bracnog druga , odbijas mu 30% od plate i uplacujes u fond za majku i dete odakle se dele deciji dodaci porodicama sa 3 ili vise dece

Napravis sistem i videces kako rezultata ima

Budalaština i ono najveće sranje koje sam čuo, mislim nema država šta da se nekom meša u privatan život, takodje da bi se oformila porodica i bračna zajednica potrebno je i da se dosta nekih kockica i okolnosti slože, mislim ima toliko ljudi koji bi možda sve dali da pronadju životnog partnera i imaju decu a iz nekog razloga ne mogu ili prosto ne uspevaju da nadju adekvatnog i kompatabilnog partnera (mislim ljudi su vrlo kompleksna i složena bića, često nekompatabilni medjusobno i svaka osoba je mikro-kosmos za sebe i nisu ljudi nekakvi šrafovi ili čarape koje treba upariti) takodje niko ne pravi i ne radja decu zbog države, nekakve statistike, nit pravi i radja decu kako bi oni bili "state property", deo statistike ili vojnici neke države, sistema, partije ili čega već (to je ono kako fašisti zamišljaju jedno društvo) nego pre svega kako bi oni sami imali potomke i kako bi njima život bio lepši i ispunjeniji (a opet onaj ko možda i ne želi da ima decu svakako ni ne mora da ih ima, to je njegova/njena lična i intimna stvar, a uostalom nije ni svako kadar da bude dobar roditelj i bolje ne biti roditelj uopšte nego biti loš roditelj).
Tako da nema šta država da zabada nos i da se meša u nečiji privatni i intimni život.

Uostalom te priče o natalitetu su sranje i teško licemerje jer političari koji pričaju o tome sigurno ne pričaju o tome da bi tebi život bio lepši i ispunjeniji ili da bi se što više dece igralo u parku i da bi bilo što više dečije graje i radosti okolo, već jer im treba radna snaga i oni koje će da šalju u ratove za njihove interese (ne misliš valjda da će deca političara da idu da motaju kablove i vrte šrafove u fabrici ili da će oni svoju decu slati na prve linije fronta).

Poslednja izmena:
Aha.
Pogledaj malo kako je na vašem voljenom Zapadu, ko plaća najveći porez... :mazi:

A na kojem to "našem" i otkud tebi uopšte ideja da sam ja iole prozapadno orijentisan, ono opet si kao i obično skroz promašio temu, mislim svako ko me malo iole zna ovde na forumu i ko je makar malo pratio šta sam pisao zna da sam najveći protivnik kapitalizma, Zapada i zapadnih vrednosti ( ali to ne znači automatski da sam za nekakve orijentalne despotije, autokratije ili da želim da živimo kao recimo Kinezi).

Da, to je tako na Balkanu. Zato moraju dolaziti Indijci i Pakiji.
Hrvatska je ispred ostatka EU po tome
WIESBADEN – 692,989 babies were born in Germany in 2023. This represented a drop of 45,830, or 6%, compared with 2022 (738,819 newborns). 2013 was the last year in which fewer children (682,069) were born in Germany than in 2023.
The number of live births in Poland reached over 272 thousand in 2023 and decreased by nearly 11 percent compared to the previous year.
live births in Greece in 2023 amounted to 71,455 (36,622 boys and 34,833 girls) recording a decrease of 6.1% in comparison to 76,095 (39,305 boys and 36,790 girls), in 2022.
Sto se tiče ostatka Balkana, na mapi vidimo da Srbija i Bosna prednjače u odnosu na ceo kontinent
1729090905450.png

Prednjačimo u svemu, čak i Britanija je šokirana time kako smo ih glatko prešišali :super:

Poslednja izmena:
A na kojem to "našem" i otkud tebi uopšte ideja da sam ja iole prozapadno orijentisan, ono opet si kao i obično skroz promašio temu, mislim svako ko me malo iole zna ovde na forumu i ko je makar malo pratio šta sam pisao zna da sam najveći protivnik kapitalizma, Zapada i zapadnih vrednosti ( ali to ne znači automatski da sam za nekakve orijentalne despotije, autokratije ili da želim da živimo kao recimo Kinezi).
Lako je biti protivnik kapitalizma kad živiš u uređenom svetu koji ti je kapitalizam podario.

Lako je biti protivnik kapitalizma kad živiš u uređenom svetu koji ti je kapitalizam podario.
Au, sad si lupio, onako, baš iz sve snage.
Nema kapitalizam ništa sa uređenim svetom, tu je socijalizam mnogo bolji,
bar što se tiče jednakosti i socijalne pravde.
A društvo kao takvo se uređuje zakonima, nema društveno uređenje ništa sa tim.

Au, sad si lupio, onako, baš iz sve snage.
Nema kapitalizam ništa sa uređenim svetom, tu je socijalizam mnogo bolji,
bar što se tiče jednakosti i socijalne pravde.
A društvo kao takvo se uređuje zakonima, nema društveno uređenje ništa sa tim.
Idealizuješ.

Industrijsku revoluciju gurao je upravo kapitalizam.

Posle je bilo lako socijalistima, zelenima, woke proponentima i ostalim lezilebovićima.

Budalaština i ono najveće sranje koje sam čuo, mislim nema država šta da se nekom meša u privatan život, takodje da bi se oformila porodica i bračna zajednica potrebno je i da se dosta nekih kockica i okolnosti slože, mislim ima toliko ljudi koji bi možda sve dali da pronadju životnog partnera i imaju decu a iz nekog razloga ne mogu ili prosto ne uspevaju da nadju adekvatnog i kompatabilnog partnera (mislim ljudi su vrlo kompleksna i složena bića, često nekompatabilni medjusobno i svaka osoba je mikro-kosmos za sebe i nisu ljudi nekakvi šrafovi ili čarape koje treba upariti) takodje niko ne pravi i ne radja decu zbog države, nekakve statistike, nit pravi i radja decu kako bi oni bili "state property", deo statistike ili vojnici neke države, sistema, partije ili čega već (to je ono kako fašisti zamišljaju jedno društvo) nego pre svega kako bi oni sami imali potomke i kako bi njima život bio lepši i ispunjeniji (a opet onaj ko možda i ne želi da ima decu svakako ni ne mora da ih ima, to je njegova/njena lična i intimna stvar, a uostalom nije ni svako kadar da bude dobar roditelj i bolje ne biti roditelj uopšte nego biti loš roditelj).
Tako da nema šta država da zabada nos i da se meša u nečiji privatni i intimni život.

Uostalom te priče o natalitetu su sranje i teško licemerje jer političari koji pričaju o tome sigurno ne pričaju o tome da bi tebi život bio lepši i ispunjeniji ili da bi se što više dece igralo u parku i da bi bilo što više dečije graje i radosti okolo, već jer im treba radna snaga i oni koje će da šalju u ratove za njihove interese (ne misliš valjda da će deca političara da idu da motaju kablove i vrte šrafove u fabrici ili da će oni svoju decu slati na prve linije fronta).
Slazem se donekle; mislim da bi logicnije bilo ukinuti pravo glasa.
Sta ima neko da se pita za buducnost drzave ako nema potomke; zivis od danas do sutra, ako ti se ne svidja ovde (gde god da si), produzi dalje gde ti odgovara.

Imam komsiju Hrvata, poreklom je iz Zadra a supruga mu je iz Varazdina, imaju troje sitne dece, samo je najstarija devojcica rodjena u Dalmaciji ( klinka ima 8 godina mislim) a dvoje mladjih je rodjeno ovde na kraju sveta. Deca izgubljena za Hrvatsku ali sto je daleko vaznije, nisu izgubljeni za njihovu porodicu.

Pa tako, za vikend ispred "nase" prodavnice (prodavnice koja prodaje prehrambene proizvode sa Balkana) u kraju sretnem neki nas par sa devojcicom od 3 godine starosti (culi smo kako je dozivaju fok trckara pa smo provalili da su nasi), saznamo da su Srbiju napustili pre 3 meseca a iz Kraljeva su poreklom. Pricamo sa njima a u medjuvremenu nailazi zena sa dvoje male dece, devojcica u kolicima a klinac od 4-5 khoda drzeci se mami za ruku, ni njih nismo nikad pre videli ali se upoznajemo, ta porodica je dosla iz Rume pre 6 meseci, otac je na putu, vozi kamion negde po USA. I zamislim se, u zadnjih 1-2 godine sam upoznao bar 15-20 takvih porodica u tom kraju (dolaze da zive u ovaj kraj jer je koncentracija nasih prodavnica, postoji i nasa pekara i restoran u istoj ulici). A ovo je samo jedan deo grada, samo jedan grad, samo jedna drzava gde se nasi ljudi iseljavaju ( mnogo vise se iseljavaju u EU)... koliko samo dece je otislo iz te zemlje ( i sa celog Balkana), koliko dece ce se roditi negde drugde i nikada nece biti stanovnici Srbije.

Zato i pitanje "jel si ugasio svetlo kad si se iseljavao ovamo?" ima sustinsku tezinu...

Imam komsiju Hrvata, poreklom je iz Zadra a supruga mu je iz Varazdina, imaju troje sitne dece, samo je najstarija devojcica rodjena u Dalmaciji ( klinka ima 8 godina mislim) a dvoje mladjih je rodjeno ovde na kraju sveta. Deca izgubljena za Hrvatsku ali sto je daleko vaznije, nisu izgubljeni za njihovu porodicu.

Pa tako, za vikend ispred "nase" prodavnice (prodavnice koja prodaje prehrambene proizvode sa Balkana) u kraju sretnem neki nas par sa devojcicom od 3 godine starosti (culi smo kako je dozivaju fok trckara pa smo provalili da su nasi), saznamo da su Srbiju napustili pre 3 meseca a iz Kraljeva su poreklom. Pricamo sa njima a u medjuvremenu nailazi zena sa dvoje male dece, devojcica u kolicima a klinac od 4-5 khoda drzeci se mami za ruku, ni njih nismo nikad pre videli ali se upoznajemo, ta porodica je dosla iz Rume pre 6 meseci, otac je na putu, vozi kamion negde po USA. I zamislim se, u zadnjih 1-2 godine sam upoznao bar 15-20 takvih porodica u tom kraju (dolaze da zive u ovaj kraj jer je koncentracija nasih prodavnica, postoji i nasa pekara i restoran u istoj ulici). A ovo je samo jedan deo grada, samo jedan grad, samo jedna drzava gde se nasi ljudi iseljavaju ( mnogo vise se iseljavaju u EU)... koliko samo dece je otislo iz te zemlje ( i sa celog Balkana), koliko dece ce se roditi negde drugde i nikada nece biti stanovnici Srbije.

Zato i pitanje "jel si ugasio svetlo kad si se iseljavao ovamo?" ima sustinsku tezinu...
pa dobro nesrbine idigde ti je lepse i bolje

srbiju nikada nisi ni voleo iskreno

Sve neki soferi,moleri,gradjevinci..jel ima neki nas tamo bolji posao u Americi? Tesko im bilo ovde,tesko im i tamo. Verovatno im i deca ne idu na dalje skolovanje.

Sve neki soferi,moleri,gradjevinci..jel ima neki nas tamo bolji posao u Americi? Tesko im bilo ovde,tesko im i tamo. Verovatno im i deca ne idu na dalje skolovanje.
Pa da je ostao koji inzenjer ili programer dosao bi i on no oni su se uglavnom iselili odavno. Bar oni koji su imali hertza da to urade.

Ozbiljno, svi ovi ljudi su dosli na radnu vizu jer je dobitak klasicne iseljenicke dug i skup proces. Ovako zemljak vuce zemljaka, to su deficitarna zanimanja i lako se dobije posao i radna viza pa zasto to ne iskoristiti.
Kasnije srede papire pa se prebace na stalnu vizu (postanu permanent residenti), supruga nadje posao ili se doskoluje, deca krenu u skolu, skuce se... ali se ne vracaju, ili se krajnje tesko vrate na Balkan.

Back