Демант... Ćosić: Nisam trgovao Kosovom

Jasami Bicufin

Poznat
Banovan
Poruka
8.435
Ćosić: Nisam trgovao Kosovom

Akademik za "Novosti" demantuje spekulacije u vezi sa izjavom oko "predaje južne pokrajine": Kosovo nikada ne bih predao, ni civilizovano, ni ratom. Jedina ideja koju sam predlagao jeste podelaVIŠE od 40 godina bavim se pitanjem Kosova. Duže nego ijedan srpski političar ili pisac. Zbog njega sam partijski kažnjen, još 1968. prestao da se bavim politikom, bio disident, kratko, čak, i predsednik nesrećne države. Ali, nikada nisam napisao da Kosovo treba civilizovano predati. Ne razumem zašto me novine i dalje tako olajavaju, tumače i prevode. To je više od laži i prevare. Vade polurečenice, pa citiraju kao stavove.

Ovako je u sredu, spremajući se za kratak odmor van Beograda, izjavio veliki pisac Dobrica Ćosić, više nego ljut što su jedne beogradske novine, pa potom televizije, tobože citirale njegov stav "da Srbija mora da civilizovano preda Kosovo".


- Nikada nisam trgovao Kosovom. Nikada ga ne bih predao, ni civilizovano, ni ratom. Ono što je moja stara ideja, koju sam javno predlagao i obrazlagao, bila je - podela Kosova. Ili tačnije, teritorijalno razgraničenje sa Albancima. Time su se jedno vreme bavili i najuticajniji balkanski pregovarači. Ta je ideja postala bliska i Zoranu Đinđiću. Ali to nije predaja Kosova. Nije ni prodaja - još energično, ali emotivno odgovara Ćosić.

Uz sve to, zaprepašćen je "konstatacijom" novina da je "poslednjih meseci sve aktivniji u promociji svog stava" i da je to "u Beogradu javna tajna".

- Moja "promocija" se svodi na moj kućni rad, sređivanje rukopisa, pomalo pisanja i noćne šetnje uz Dunav - sa malo gorčine kaže 92-godišnji pisac.
Pošto autori novinskog teksta navedenu rečenicu, istrgnutu iz konteksta, vade iz knjige "Kosovo" (za koju kažu da je "memoarska", a to je odabir najboljih Ćosićevih tekstova o Kosovu, izrečenih za 40 godina i knjigu je izdala Kompanija "Novosti", još 2004. godine), možda je najbolje citirati poslednji pasus, poslednjeg teksta u knjizi, jer on je sublimacija Ćosićevih teza. Taj pasus glasi:
"Ako su bitku na Kosovu 1389. Turci dobili na bojištu, Srbi su je dobili u duhu. I Srbi i Turci tu su bitku u vremenu izgubili. Odgovornost za budućnost nalaže danas Srbima i Albancima da vekovnu bitku za Kosovo ne reše na bojištu, nego za zelenim stolom: sporazumom, poštovanjem prava jednih i drugih i osvetu zamene saradnjom.

To je jedina mogućnost da i Albancii Srbi ostanu pobednici na Kosovu."
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.289.html:388020-Cosic-Nisam-trgovao-KosovomРед би био и да се демантује подметачина...
 

Back
Top