Dejvid Daunton: Savršenstvo portreta

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.476
Naišao sam na intervju sa prominentnim ilustratorom, Dejvidom Dauntonom pa sam rešio da podelim sa vama

https://www.balharbourshops.com/fashion/q-a-a/david-downton-portraiture-perfection/
dd2_cateB.jpg
Cate Blanchett, one of the subjects of illustrator David Downton.

Jessica Michault

Znaš da si konačno ušao u panteon čuvenih modnih igrača kada Dejvid Daunton odluči da nacrta tvoj portret. Decenijama su ga njegovi klasično sofisticirani, a istovremeno savremeni pristup modnih lica i izgleda učinio da postane umetnik za časopise kao što su Vanity Fair, Vogue i Harpers Bazaar i vrhunske tier brendove kao što su Chanel, Dior i Tiffany's.

Osvrnemo se na naš intervju sa šarmantnim gospodinom Dauntonom – baš kada je bio spreman da objavi svoju prvu monografiju u jesen 2015– gde smo govorili o njegovom sedenju iz snova, šta misli o trenutnoj renesansi modnih ilustratora i koju dizajnersku odeću obožava da crta.
ddB-tim-petersen.jpg
Downton, photographed by Tim Petersen.

Kako ste se prvi put zainteresovali za ilustracije i kada ste shvatili da možete da živite od toga?
Kao dete sam uvek crtao, to je bila jedina stvar u kojoj sam osećao da sam dobar. Nikada nisam verovao da imam talenat ili raspoloženje da budem dobar umetnik, pa sam postao komercijalni umetnik, ilustrator. Na neki način, želeo sam specifičnosti kratke, discipline zadovoljavanja klijenta i rada do krajnjeg roka.

Kome tek treba da uradiš portret toga koji bi voleo da sedi za tebe?
Iz prošlosti bih voleo da sam nacrtao Avu Garner, Džozefin Bejker i Edit Sitvel. Ursula Andress 60-ih. I sada naravno da neću imenovati nikoga. Osim Anđelike Hjuston. Molim vas.

david-downtown-illustration.jpg

Downton's illustration of Linda Evangelista.

Koje je vaše najnezaboravnije sedenje i zašto?
Nisam mogao da odgovorim na to, ali volim da radim sa Erin O' Konor, Karmen Del' Orefice, Lindom Evangelista, Amandom Harleh, Ditom Von Teese... To je duga lista, ali ono što im je zajedničko je vizuelna inteligencija.

Kako se industrija modnih ilustracija najviše promenila od kada ste počeli?
Modna ilustracija se promenila do neprepoznavanja u poslednjoj deceniji. Nema pravila, nema ograničenja i nema propisanog načina rada. Ručno nacrtane i digitalno napravljene slike danas imaju jednaku ispravnost.

dd5-dita-von-teese.jpg

Lady in red, Dita Von Teese.

Kako su platforme društvenih medija promenile vašu industriju?
Uloga se potpuno promenila tokom godina. Kada sam počeo, radi se samo o tvom radu. Danas moraš da se staviš u sliku, da tako kažem. Ja to vidim kao igru; ako moraš da je odigraš, mogao bi i da uživaš.

Kakve osobine ilustrator mora da ima, a recimo fotograf nema?
Naravno, crtanje predatira fotografisanje vekovima, mislim da trenutno izgleda razmatranije i na čudan način, modernije. Dokle god imamo dizajnere imaćemo umetnike i ilustratore inspirisane njihovim radom. Crtež priča alternativnu priču o modi.

david-downton-draw-iman.jpg

Downton's illustration of Iman.

Koji aktuelni modni kreatori zaista dobijaju vaše kreativne sokove?
Kristijan Lakroa, zbog njegovog neuporedivog osećaja za boju. Jean Paul Gaultier za svoju duhovitost, Valentino za svetlost dodira, tek oživljena kuća Schiaparelli za umetnost u svojoj DNK. Modna ilustracija je zaista upijanje tuđe kreativnosti i reinterpretirati je. A kada bude uspešna, predstavlja najbolje od vas oboje.

dd2-erin-oconnor.jpg

Model Erin O'Connor.

Koji je vaš kreativni proces?
Crtam većinu dana, veći deo dana. Ne moram da budem 'raspoložen' crtež mi namešta raspoloženje. Ni ja ne verujem u nedostatak inspiracije, mada postoje dani kada sve leti (i teče) i dani kada se boja oseća kao olovo.

Koji je najbolji savet koji si ikada dobio i ko ti ga je dao?
Moj nastavnik likovnog u osnovnoj školi je govorio, "Ako izgleda pogrešno, onda je pogrešno!" I bio je u pravu.

Nikada ranije nisam čula ništa o pomenutom ilustratoru, ali impresivan je njegov rad. Toliko elegancije, nežnosti, senzualnosti i lepote na svakoj od ilustracija... predivne su...
Nisam ni ja ali ga je @Lada našla negde i stavila u temu o modnim ilustracijama.
https://forum.krstarica.com/threads/modne-ilustracije.924298/post-42429809
Zainteresovalo me je da vidim radove i totalno me je impresionirao do te mere da sam "morao" da otvorim posebnu temu o njemu

Back