Definišite pojam

Nemoguća Могућност

ma neznam pojma
VIP
Poruka
11.692
Evo jos jedna ne bas politicka tema

Cujemo i citamo: demokratija je ovo, demkoratija je ono, ne valja demokratija za ovo ili ono. Vrhunac se desava u prodavnici:
Pita me komšija jutros: Kako to demokratija, a štrajkujemo? Nema logike. (misli se pretpostavljam ko protiv koga strajkuje - narod protiv naroda?)
Prvo se nasmejah slatko pa onda se duboko zamislih.

Imam neki utisak da svako shvata demokratiju razlicito, nekad koristimo taj pojam za nesto sasvim drugo - nesto nam smeta pa je kriva demokratija. Demokratija ima raznih u zavisnosti od organizacije drustva. Nekih obilka ima malo. Ono sto je demokratija danas je zapravo delegirana/predstavnicka demokratija - koja mozda ne bi trebalo da se zove demokratija uopste. Po nekima demokratija je diktatura vecine. Da li nama treba demokratija? Sta postizemo sa njom?

Sta je po vasem misljenju prava Demokratija, cemu sluzi i kako radi?

Piše sve na Wikipediji, nego su ljudi lenji da pročitaju.

Nije bitno sta pise kad niko ne cita, bitno je u sta smo ubedjeni da jeste.

I mada je malo verovatno da ce neko procitati, sto jes Yes, moze da procita svako ko je zainteresovan. Doduse pre no sto procita mora i da se zainteresuje da procita vise, ali posto kod nas svi sve znaju bolje, onda wikipedija zapravo nije dobar izvor informacije.

Nije bitno sta pise kad niko ne cita, bitno je u sta smo ubedjeni da jeste.

I mada je malo verovatno da ce neko procitati, sto jes Yes, moze da procita svako ko je zainteresovan. Doduse pre no sto procita mora i da se zainteresuje da procita vise, ali posto kod nas svi sve znaju bolje, onda wikipedija zapravo nije dobar izvor informacije.
Pa šta znam, meni je za ovakve opšte pojmove odlična. Ima prvo neki dajdžest, pa razradu, pa linkove ka literaturi ko hoće da zna više.

Kud ćeš bolje.

Demokratija sluzi da zastiti pojedinca od samovolje vecine i drzavne vlasti.

To sto SNS-ovci ne znaju sta je to moderna demokratija, to je zato sto su u pitanju besmisleni i nepismeni alavi ljudi.

Cujemo i citamo: demokratija je ovo, demkoratija je ono, ne valja demokratija za ovo ili ono. Vrhunac se desava u prodavnici:
Pita me komšija jutros: Kako to demokratija, a štrajkujemo? Nema logike. (misli se pretpostavljam ko protiv koga strajkuje - narod protiv naroda?)

Imam neki utisak da svako shvata demokratiju razlicito, nekad koristimo taj pojam za nesto sasvim drugo - nesto nam smeta pa je kriva demokratija. Demokratija ima raznih u zavisnosti od organizacije drustva. Nekih obilka ima malo. Ono sto je demokratija danas je zapravo delegirana/predstavnicka demokratija - koja mozda ne bi trebalo da se zove demokratija uopste. Po nekima demokratija je diktatura vecine. Da li nama treba demokratija? Sta postizemo sa njom?

Demokratija je i strajk.

460394705_8275421262545847_1301343739368512734_n.jpg

У Србији је то на општим парламентарним изборима (републички) наких 3 250 000 гласова. Ко то има може нормално да влада. Питање је наравно..Ко је то од 1990. имао?

Da li postoji "prava" demokratija?
Da li je u primarnom pojmu u staroj Grčkoj označavala isto što i danas?
Da li su na umu imali isto što i mi?

Nije odgovor, nego se prosto retorički pitam.

Interesantno je da na primer neke engleske reči iz Miltonovog doba, danas nemaju isto značenje. Iste reči a drugo značenje.

Verujem da je tako i sa pojmom demokratije.

Moj odgovor bi bio da demokratija nije ropski mentalitet, povišena autoritarnost režima ili bilo koje ličnosti, ali nije ni previše liberalno poimanje društva i vrednosti.

Poslednja izmena:

Demokratija je socijalna kontrukcija sa idejom kako se donose odluke, sve u svemu svodi se na glasanje i pobedu onoga ko ili čija ideja ima većinu glasova.
Kontam da ljudi kod nas često koriste reč demokratija u kontekstu demokratsko uređenje, zapadne vrednosti, zapadni sistem, kapitalistički sistem i slično.
Sada da li je demokratija dobar izbor za nas, pa po meni lično i nije iz razloga što polovina stanovništva ima jedno mišljenje, a polovina drugo. Kada je približno 50-50 sukobljavaće se ljudi kada ne bude po njihovom.
Sada šta bi ovde funkcionisalo mislim da je to klasni sistem gde su ljudi bukvalno podeljeni na pro-zapadne i pro-istočne i da su u neku ruku ravonopravni u izlaganju/praktikovanju svojih mišljenja i ideja

na zapadu bi rekli - system is rigged.

Koliko se razumem u nas izborni sistem, narod (koji je osnova demokratije po definiciji) je najbrzom mogucom metodom izopsten iz politickog izbornog procesa i nema nikakav naknadni uticaj. Koju opciju ima - da izadje na ulicu na proteste (ili strajk)

Narod izadje na izbore i izabere listu.
Liste dobiju glasove
Ukoliko lista nema vecinu prave se koalicije
kad se koalicija dogovori, postavi svoje predstavnike u parlament
itd.

Pitanje glasi - gde se pojavljuje narod u celom sistemu osim na samom pocetku?

Da li narod bira koja mu koalicija najvise odgovara? Ne. Koalicija se namece.
Da li narod bira svoje predstavnike u parlamentu? Ne. Predstavnik se namece.
Da li narod moze da povuce i izglasa nepoverenje svom predstavniku? Ne. Vidi gore. Konkretni delegat nije odgovoran svom narodu nego svojoj partiji.

jedina pozicija koja se direktno bira je predsednik drzave.

Ako sam nesto pogresio ispravite me.

na zapadu bi rekli - system is rigged.

Koliko se razumem u nas izborni sistem, narod (koji je osnova demokratije po definiciji) je najbrzom mogucom metodom izopsten iz politickog izbornog procesa i nema nikakav naknadni uticaj. Koju opciju ima - da izadje na ulicu na proteste (ili strajk)

Narod izadje na izbore i izabere listu.
Liste dobiju glasove
Ukoliko lista nema vecinu prave se koalicije
kad se koalicija dogovori, postavi svoje predstavnike u parlament
itd.

Pitanje glasi - gde se pojavljuje narod u celom sistemu osim na samom pocetku?

Da li narod bira koja mu koalicija najvise odgovara? Ne. Koalicija se namece.
Da li narod bira svoje predstavnike u parlamentu? Ne. Predstavnik se namece.
Da li narod moze da povuce i izglasa nepoverenje svom predstavniku? Ne. Vidi gore. Konkretni delegat nije odgovoran svom narodu nego svojoj partiji.

jedina pozicija koja se direktno bira je predsednik drzave.

Ako sam nesto pogresio ispravite me.

Bold: Potrebno je izmeniti izborne zakone, ceo set izbornih zakona. Umesto proporcionalnog potrebno je da imamo većinski izborni sistem.

Bold: Potrebno je izmeniti izborne zakone, ceo set izbornih zakona. Umesto proporcionalnog potrebno je da imamo većinski izborni sistem.
pravo da se izmene izborni zakoni zadrzava parlament - i dalje se narod ne pita da li mu zakon odgovara ili ne
neki tamo delegati svojih partija glasaju za zakon ili protiv njega.

sta da radi narod ako se ne slaze sa zakonom? da izadje na ulicu i postavi zahteve. Mozemo li civilizovanije?

Cak i u korporacijama sa striktnim politikama ima vise demokratije u odlucivanju sta ce ko kad i sta i kako ce da radi.... parlament bi trebao da bude predstavnik naroda a nije.

Back