Definicija Srbina

Jacob

Buduća legenda
Poruka
49.565
Hajde da vidimo vase definicije Srbina, cesto se na ovom forumu potezu razne definicije sta jeste a sta nije Srbina tipa "pravi Srbin pise cirilicom", pa da vidimo sta je definicija Srbina?

Srbin je covek srpskoga roda koji nosi svoju zemlju i pravoslavnu veru u dusi.
Drzi do svojih principa i morala.
Postuje starije.
Ceni porodicne vrednosti , a ne neke tamo gej brakove.
Spreman je poginuti za otadzbinu , jer to je duznost svakog Srbina.

Čovek koji se tako oseća i izjašnjava - bez obzira na političke stavove, veroispovest, poreklo ...
Sve ostalo je definicija srpskog patriote koji ne mora nužno biti Srbin ;)

složio bih se sa ovim, osim sa poreklom - poreklo je neophodan deo nacionalnog identiteta! Ne može tamo neki Francuz ili Rus da dođe u Srbiju, uzme državljanstvo, "oseća" se Srbinom, i da bude Srbin, ne ide to tako. Generacije treba da prođu da bi neko postao sastavni deo nekog drugog naroda

Srbin je covek srpskoga roda koji nosi svoju zemlju i pravoslavnu veru u dusi.
Drzi do svojih principa i morala.
Postuje starije.
Ceni porodicne vrednosti , a ne neke tamo gej brakove.
Spreman je poginuti za otadzbinu , jer to je duznost svakog Srbina.

A nepravoslavni Srbi? Takav stav poput tvog doveo je do velikog osipanja srpskog etničkog korpusa!

A što se tiče poštovanja vrednosti koje navodiš - pa koliko onda Srba uopšte postoji?! To je nebitna stvar, jersu to karakteristične srpske vrednosti, ali njihovo poštovanje ne čini nekog većim ili manjim Srbinom, već boljim ili gorim ČOVEKOM, jer su te vrednosti merilo ljudskosti, a ne srpstva!

A nepravoslavni Srbi? Takav stav poput tvog doveo je do velikog osipanja srpskog etničkog korpusa!

A što se tiče poštovanja vrednosti koje navodiš - pa koliko onda Srba uopšte postoji?! To je nebitna stvar, jersu to karakteristične srpske vrednosti, ali njihovo poštovanje ne čini nekog većim ili manjim Srbinom, već boljim ili gorim ČOVEKOM, jer su te vrednosti merilo ljudskosti, a ne srpstva!

Netacna mantra.

Ovo je moglo jedino da uvredi vec osuti korpus.

složio bih se sa ovim, osim sa poreklom - poreklo je neophodan deo nacionalnog identiteta! Ne može tamo neki Francuz ili Rus da dođe u Srbiju, uzme državljanstvo, "oseća" se Srbinom, i da bude Srbin, ne ide to tako. Generacije treba da prođu da bi neko postao sastavni deo nekog drugog naroda

Mislila sam na ljude koji su rođeni i žive u Srbiji ... npr. ako su nekome roditelji Mađari, on se rodio u sred Novog Sada i oseća se kao Srbin - po meni i jeste, tu nema problema :) Isto tako ako se ne oseća kao Srbin nego kao Mađar - opet super, samo da je lojalan ovoj državi a ne nekoj drugoj.

Ovi što dođu ko zna odakle mogu da budu samo naturalizovani Srbi ali i to je nešto :lol:

Mislila sam na ljude koji su rođeni i žive u Srbiji ... npr. ako su nekome roditelji Mađari, on se rodio u sred Novog Sada i oseća se kao Srbin - po meni i jeste, tu nema problema :)
Ovi što dođu mogu da budu samo naturalizovani Srbi ali i to je nešto :lol:

po meni grešiš, al' dobro, tvoje mišljenje :)

postoje dva koncepta nacije - francuski, koji ti očigledno zastupaš, po kome je nacija zajednica ljudi koji priznaju zajedničku vlastt, tj nacija je izjednačena sa građanstvom i državljanstvom

i nemački, koji je po meni ispravniji, po kome je nacija "zajednica sudbine", tj zajednica ljudi koji dele zajedničko poreklo, istoriju, tradiciju, u krajnjoj liniji i jezik i kulturu, odnosno zajednica krvi i porekla

Pa je li kriv jug bogdan ili oni,kako to sad?

pa takvo razmišljanje kao Juga Bogdana omogućilo je drugim nacijama da u sebe asimiluju Srbe nepravoslavne vere, mnogi od njih često nisu osećali jaču pripadnost srpskom etnosu, pa su rado prihvatili one koji su im pružili takvo utiočište, a još bolje su im došle ideje o novoj, sopstvenoj naciji

po meni grešiš, al' dobro, tvoje mišljenje :)

postoje dva koncepta nacije - francuski, koji ti očigledno zastupaš, po kome je nacija zajednica ljudi koji priznaju zajedničku vlastt, tj nacija je izjednačena sa građanstvom i državljanstvom

i nemački, koji je po meni ispravniji, po kome je nacija "zajednica sudbine", tj zajednica ljudi koji dele zajedničko poreklo, istoriju, tradiciju, u krajnjoj liniji i jezik i kulturu, odnosno zajednica krvi i porekla

Poštujem i taj stav ali je po meni apsurdan :)

Pavle Jurisic Sturm znaci po tebi danas ne bi mogao da dodje i kaze da se oseca kao Srbin?

Back