Definicija Snage

tahuti

Zainteresovan član
Poruka
386
Fizicki atributi za laike:

 1. Snaga
 2. Fleksibilnost
 3. Izdrzljivost
 4. Brzina
 5. Balans
 6. Kordinacija
 7. Estitika

Problem sa prethodnim atributima je u tome sto su veoma grubi u definiciji. Samo snaga ima podkategorije.
Prevodim sa englskog, pa oni koji znaju bolju terminologiju ispravite.

Snaga:
Snaga zavisi od 2 faktora:

 1. Broja misicnih vlakana u poprecnom preseku misica
 2. Centralnog nervnog sistema
Absolutna snaga – maksimalna sila nastala ne-voljnom kontrakcijom misica. Necete je cesto uraditi, izuzev ako ne gurnete prst u steker.

Maksimalna snaga – maksimalna sila nastala voljnom kontrakcijom misica. Prosto receno guras, vuces, dizes, nosis. 3 tipa kontracije:
 1. Concentric (skracivanje misica, npr kada vuces k sebi skracujes biceps)
 2. Isometric – napor koji se pravi ali bez pokreta, npr gimnasticar na karikama i drzi “iron cross”
 3. Eccentric (opruzanje misica)
Deficit snage = Absolutna snaga – Maksimalna snaga. Deficit snage objasnjava zasto je moguce da snaga raste bez rasta misica

Relativna snaga je maksimalna sila koju vezbac stvara po jedinici mase. Vezbac od 70kg podigne 140kg = 2x svoju telesnu tezinu, vezbac od 100kg podigne 180kg = 1.8x telesnu tezinu, vezbac od 70kg ima vecu relativnu snagu.

Optimalna snaga idelna snaga koja je potrebna sportisti za njegovu disciplnu, jer dalji razvoj snage ne doprinosi boljoj performanis u zeljenom sportu.
Radjeno je istrazivanje u americkom futbalu na onim grmaljima linebacker, kao merilo snage uzeli bench press, do 500lbs doslo je do znatno uvecanje performansi na terenu; do 600lbs nije znatno povecalo performansu, pa je zakljucak da kada linebacker dodje do 500lbs onda mora da se fokusira na brzini, eksplozivnosti,… (podrazumeva se da I dalje odrzava snagu)​

Snaga Izdrljivost (strength endurance) – odrzavanje misicnog rada pod duzim vremenskim periodom.

Brzinska snaga (speed strength)– najveca sila u najkracem vremenskom intervalu, podkategorije:
 1. Startna snaga – kolicina sile razvijene na pocetku pokreta (vreme ispod 30ms), primer skok
 2. Eksplozivna snaga – veoma visok rast sile posle startne snage, udarac
 3. Reaktivna snaga – brzina kojom se menja izmedju eccentric I concentric kontrakcije (opruzanje I skracivanje misica), primer cucanj-skok
 4. Akceleracijska snaga – rast sile na pocetku kontrakcije, primer uzmi dva vezbaca koji dizu 100kg za 1 repeticiju, prvi vezbac podigne ga duplo brze od drugog, prvi vezbac ima bolju akceleracijsku snagu.

Trebalo bi navesti sada kako se trenira svaki od ovih oblika snage, mozda drugi put.
 
Ili ukratko za laike koji se ne razumeju u teoriju vec vide u praksi onaj ko nalupa samare drugom je jaci..tu snagu su zaboravili da navedu u mudima..ili je ima u nekoj terminologiji koju ne zna niko ko nema diplomu difa:lol:
 
Eo ja cu da vam objasnim vase pametovanje u teoriji def snage..i samo teoriji..ako neko studira medicinu..i ode da operise bubreg pacijentu..bez prakse..na njega bih se kladio da ce mozda 50-50% uspeti operacija..ali nikako se ne bih kladio da vi koji palamudite u teoriji mozete imati snage da dignete 100 kila..dakle ni pod razno se na vas ne bih kladio da to mozete bez prakse sa svom teorijom..i rest my case:lol:
 
Antropomotoricke sposobnosti:
1. Brzina
2. Snaga
3. Sila
4. Izdrzljivost
5. Kooridnacija
- Ranije su postojala 6. Preciznost, i 7. Ravnoteza, medjutim po novoj podeli svrstene su u koordinaciju.

Takodje greska je napravljena da kod toga da samo snaga ima pod podele, sto nije tacno, svaka od gore navedenih sposobnosti ima podele, i to vise podela (u zavisnosti od kriterijuma u odnosu na koji je podela izvrsena). Npr. izdrzljivost (aerobna i anaerobna; lokalna, regionalna i globalna; specificna i nespecificna....).
 

Back
Top