Slap888
Aktivan član
- Poruka
- 1.198
Sjećam se predavanja na fakultetu političkih nauka u Zagrebu kada je profesor definirao politiku. Bilo je to za mene mali šok kada je rekao – možete na ispitu kod mene definirati politiku kao kurvu i bilo što drugo ali to morate i dokazati.
Onda je uslijedila njegova najrealnija definicija politike – POLITIKA JE OSTVARIVANJE MOGUĆEGA. Ta definicija mi je ostala u stalnom sjećanju jer sam realista.
Strašno moćna i realna definicija koja traži od političara da realno sagledaju političku situaciju i da djeluju u skladu sa tom situacijom. Ako djeluješ sa strastima a ne sa realnim procjenama onda si u velikim problemima kad naiđu posljedice.
Kakva je bila situacija u Ukrajini i Evropi pred nazovimo agresiju Rusije na samu Ukrajinu? Zapadna gospoda (politički kreteni) navlačili su Ukrajinu da izvedu nelegalnu promjenu vlasti sa ciljem da se ukrajinski narod odmakne od ruskog utjecaja i dobije prozapadnu vladu koja će ugnjetavati Ruse u Ukrajini i krenuti sa zahtjevom pridruživanja NATO-u. Gledali su na Rusiju kao ranjenu i nemoćnu zvijer koja će to sve dopustiti, a ujedno su maštali da će doći do građanskog rata u Rusiji i samog raspada Rusije koju će preuzeti moćni Zapad (SAD i Evropa). Plan „B“ bio je vojna pomoć Ukrajini i pobjeda Ukrajine ako Rusija izvrši vojnu intervenciju u samoj Ukrajini. I bi tako.
Ali stvari su krenule po zlu…ekonomske sankcije Zapada nisu uništile Rusiju a vojna pomoć koliko god ona bila velika nije bila dovoljna da ukrajinski narod pobjedi Ruse. Sad Rusi diktiraju uvjete mira u Ukrajini. Zapad kipi do bijesa i svoje naivnosti sa kojom su upali u bezizlaznost poraza iako su cijelo vrijeme pričali – Rusija nikako ne smije pobijediti.
Sad se vraćam na svoju definiciju politike. Ona kaže da je demokracija nebitna i da su sve druge želje nebitne ako se ne mogu ostvariti. Treba dakle gledati što i kako razmišlja druga strana i što može učiniti. Ukrajina ima pravo pridružiti se NATO paktu ali Rusija ima pravo da to spriječi ako može jer je NATO otvoreni neprijatelj Rusije. Zapad može cviliti „Ukrajina ima pravo…“ ali definicija politike kao „ostvarivanje mogućeg“ kaže nešto drugo: uzmite u obzir i ono što druga strana može učiniti. Ako su Rusi zli, ludi, agresivni, imaju hrpu budućih planova na štetu Zapada ….moguće je da ste u pravu ALI real politika kaže da ste sve to trebali uzeti u obzir. Ludi Putin ima i atomsko oružje pa kaže „Ne mogu zamisliti svijet bez postojanja Rusije“. Dakle njegovo ludilo trebalo je uzeti u obzir i reći – nećemo Ukrajinu uvlačiti u rat. Putin ima pravo biti lud, Rusi imaju pravo biti ludi. Ljudi imaju pravo biti nesavršeni jer su nesavršeni i točka.
Možda je Zapad sve dosad dobro i planski odradio. Oslabili su vojno Rusiju i sad planiraju krenuti svojim snagama kroz Ukrajinu prema Rusiji uz procjenu da Rusija neće smjeti u svojoj obrani upotrijebiti nuklearno oružje. Ovo je zasad jedini način da se spasi Ukrajina i obraz NATO-a. Evropa i Amerika imaju pravo ovo učiniti temeljem onog kakvi oni jesu.
A što ako su Rusi dovoljno ludi i preplašeni pa prvi krenu sa upotrebom nuklearnog oružja iz svojih podmornica koje rone u oceanima uz obale Evrope i Amerike?
U ovom stilu razmišljanja kroz zadnje tri godine pisao sam komentare po političkim portalima interneta i nitko mi nije ništa mogao kontrirati a nisam niti nikakve prijetnje imao jer pišem rekao bih yebeno moćno i mudro. Takav način razmišljanja jednostavno razoružava čovjeka.