Definicija BOGA?

Nažalost, osećaj prečesto vara. Toliko primera mogu da ti nabrojim od psiholoških bolesti, manifestacija i epizoda, do fiičkih koje prouzrokuju lažne i nepostojeće senzacije, da mi ceo forum ne bi bio dovoljan.
Nema lažnih i nepostojećih senzacija. Svaku senzaciju koju doživljavaš, zaista i doživljavaš. Senzacije su subjektivne i jedino mogu da budu lažne ako neko tvrdi da ih je imao, a zapravo nije.

Tužna je istina, da si iskorišten od strane onih kojima je u interesu da ti veruješ u ono što su ti oni prodali, da bi te kontrolisali.
E ovo prodati je ključno.

Nema lažnih i nepostojećih senzacija. Svaku senzaciju koju doživljavaš, zaista i doživljavaš. Senzacije su subjektivne i jedino mogu da budu lažne ako neko tvrdi da ih je imao, a zapravo nije.

.

Tacno, sve senzacije su istinite stim sto postoje one koje izviru iz nas koje mozemo nazvati iluzijama i one koje dolaze iz kauzala koje mozemo nazvati vizijama. No da se vratimo na temu. Pitanje je interesantno, nesto se suska da su nas genetickim inzenjeringom stvorili "vazemaljci" mada i da to uzmemo za istinu, to opet nije odgovor na temu...

Tacno, sve senzacije su istinite stim sto postoje one koje izviru iz nas koje mozemo nazvati iluzijama i one koje dolaze iz kauzala koje mozemo nazvati vizijama.
Pusti temu. Tema je samo podsticaj gde će još neka pitanja da se obrađuju.
Elem, sve senzacije su u nama (u subjektu) i sve je kauzalno. Kako zamišljaš da je nešto u nekauzalnom procesu?

Постоје неки "атрибуту" који се приписују Богу. Свеобухватност, неограниченост...
Из тога произилази да Бог нема дефиницију, односно да она може бити само негативна. Што значи да се може рећи само шта Бог НИЈЕ, не и шта ЈЕСТЕ. Прецизности ради "шта Бог није" = "на шта се појам Бога своди"
То је став многих људи који су о томе размишљали, из многих религија.
Долази до занимљивих последица. Онда се не може за Бога чак рећи ни да јесте, јер једнако и није (превазилази и само постојање). Има тога у Кабали... Онда, нихилизам и пантеизам се на неки парадоксалан начин оба подразумевају.
За Бога се не може рећи ни да је личност, јер и то је дефиниција...
Само мистик би могао помислити да све то разуме...

- - - - - - - - - -

"Ви још нисте ни себе тражили, а нашли сте мене. Тако раде сви верници и зато је тако мало све вере"
Тако је говорио Заратустра

Teologija je zamrsena nauka.

Pusti temu. Tema je samo podsticaj gde će još neka pitanja da se obrađuju.
Elem, sve senzacije su u nama (u subjektu) i sve je kauzalno. Kako zamišljaš da je nešto u nekauzalnom procesu?

U geometriji, kvadrat i trougao nije bas isto. Tu ima dosta da se pise ali te teme kao sto si i sam rekao nisu za forum. Bice dovoljno da kazem samo da u visespratnici prvi sprat, nije isto sto i drugi..

Teoloski fakulteti se smatraju jednim od najtezih naucnih disciplina.
Biće pre da se teološki fakulteti smatraju jednima od najtežih fakulteta. A da se eventualno teologija može ubrojati među najteže discipline.

No, to je lažna ideja. Na teologiju se upisuju ljudi koji prosečno nisu naročito bistri, tako da im je fakultet teži nego drugima. :kafa:

Poslednja izmena od moderatora:
Biće pre da se teološki fakulteti smatraju jednima od najtežih fakulteta. A da se eventualno teologija može ubrojati među najteže discipline.

No, to je lažna ideja. Na teologiju se upisuju ljudi koji prosečno nisu naročito bistri, tako da im je fakultet teži nego drugima. :kafa:

мож бидне да су верници приглупи...
мож бидне и да си ти геније...
ал једино будале то тако капирају.

Daklem, Grizbo, ne moz svaka da ti se "pozlati", :whistling:

Da li se upisuju glupi ili pametni nije moje da sudim. Ako je to opet ono "ljudi ne razmisljaju nego veruju u nesto tamo bez ikakvih dokaza" u cilju da se istakne razum mogu odmah da kazem da to nema nikakve veze sa teologijom, to su banalna decija prepucavanja.

Da li se upisuju glupi ili pametni nije moje da sudim. Ako je to opet ono "ljudi ne razmisljaju nego veruju u nesto tamo bez ikakvih dokaza" u cilju da se istakne razum mogu odmah da kazem da to nema nikakve veze sa teologijom, to su banalna decija prepucavanja.
Ko kaže da nema dokaza? Ima logičkih dokaza, ima apologetskih dokaza, ima dogmatskih dokaza... Ima dokaza kakvih hoćeš. Uključjući da je biblija zapisana u genetskom materijalu na aramejskom jeziku. Ali, ako neko misli da sve to čini nekakvu nauku, onda baš i nije bistar. :kafa:

Grešiš gizbo. Ima nečega što se na teologiji uči i na drugim fakultetima, s tim što je moguće da se u svakoj oblasti frljaju sa bogom.
Težina ovog fakulteta je u tome što priglupi treba da razumeju ono što je neobjašnjivo. I to mrsomuđenje treba da saznaju iz podebele knjige koja ništa ne objašnjava. A treba da objasne ono što se ne može objasniti. Pa to je najteži zadatak. Treba naučiti kako na tako teško pitanje dati odgovor tako da sagovornik razume ono što ni tebi samome nije jasno.

ja sam ga u jednoj svojoj priči definisao kao "puka nemogućnost koja sa nameće", i mislim da je to najbolja definicija boga.
Ova definicija je po meni malo neprecizma u onom drugom delu "koja se nameće", jer neko može da je shvati kao da se Bog, kao puka nemogućnost, nameće, što bi bilo kontradiktorno. A istina je da je Bog puka nemogućnost koju jedni prihvataju nametanjem od strane drugih.

ДЕФИНИЦИЈА БОГА: Натприродно биће (исто као што су: вештице, ђаволи, вампири, анђели, ..) измишљено од стране човека, прво као резултат немоћи да се одупре јачима, а онда резултат начина да се дође до лаке зараде захваљујући лаковернима!
ТАЧКА.

ДЕФИНИЦИЈА БОГА: Натприродно биће (исто као што су: вештице, ђаволи, вампири, анђели, ..) измишљено од стране човека, прво као резултат немоћи да се одупре јачима, а онда резултат начина да се дође до лаке зараде захваљујући лаковернима!
ТАЧКА.

I ja stavljam TAČKU na ovo, iako je umesto "natprirodno" moglo da stoji i "nepostojeće", što se nekako opet svodi na isto, izmišljeno i TAČKA..

Back