"Deda Mraz" i kompani

Ja i dalje ne kontam zasto bi neko hteo da mu dete preskoci fazu verovanja u sve i svja, i da bude sa obe noge na zemlji od prvog dana. Da nema izmisljenog prijatelja, da sa 4 godine zna da su mama i tata imali seksualni odnos u kom su se spojile njihove genitalije (bukvalna sam jer te tad dete sve pita), da telo truli u grobu i da ne postoji deda mraz ili bozic bata. I da li takav nacin vaspitanja daje bolje efekte? Deder mi dajte odgovor pa da vidim da li da promenim svoj pristup vaspitanju.

Ja i dalje ne kontam zasto bi neko hteo da mu dete preskoci fazu verovanja u sve i svja, i da bude sa obe noge na zemlji od prvog dana. Da nema izmisljenog prijatelja, da sa 4 godine zna da su mama i tata imali seksualni odnos u kom su se spojile njihove genitalije (bukvalna sam jer te tad dete sve pita), da telo truli u grobu i da ne postoji deda mraz ili bozic bata. I da li takav nacin vaspitanja daje bolje efekte? Deder mi dajte odgovor pa da vidim da li da promenim svoj pristup vaspitanju.

..ima ovde poneshto..

http://forum.krstarica.com/showthread.php/427856-vaspitanje-lažima

pa mislila sam da mu objasnjavam polako u zavisnosti od toga koliko kad razume
necu mu sa 4 godine reci mama i tata imali seks pa napravili tebe
ali necu ni donela te roda
a ima i toga, u cekaonici jednom cujem devojcicu od 5 god. kako prica sa mamom
mene je donela roda
kaze mama i bas meni te je donela
da, odgovara
e to mi je debilno, kad ste vec pomenuli

zahvaljujuci ovoj temi pitala sam sinoc moju cerku (u januaru ce napuniti 5 g) sta misli da li postoji deda mraz.
-postoji! samo pravog deda m nikad niko nije video.
-dobro, a kako d m zna kome ce da donese koji poklon i ko je dobar a ko ne?
-pa ima vilenjake i patuljke da mu pomazu! a i deca pisu pisma...

proslo malo vremena ona pocne da se pentra i skace po kuci. -pa dobro, rekoh - a sta ce reci vilenjaci na to tvoje skakanje?
...-pa, vilenjaci su sad u nekoj drugoj kuci. nece valjda samo mene da gledaju! ipak dece ima vise nego vilenjaka, a i vilenjaci idu u grupama!

a sto se tice "teskih pitanja" secam se nekoliko, i jos uvek su aktuelna
-zasto ne postoji tata priroda?
-da li se stomak probusi iglom da se rodi beba?
-zasto je skoro svim princezama umrla mama kad su bile male? pepeljuga, bella, snezana...

Poslednja izmena:
Чичак, лепа је јелка, свака част твом мужу
ДаДа, ми смо деци рекли да се бебе праве од љубави, ал да само мама и тата могу да направе бебу и то док деца спавају :mrgreen:

Meni je ovako nesto ok, znaci nije laz, sve sto si rekla je istina, samo bez nepotrebnih i neprimerenih detalja za dete :)

Ne mora sve biti ili crno ili belo.
Mislim - oni posmrtni ostaci i slicne budalastine..crvi jedu telo u grobu..koji kreten bi uopste to pricao detetu :/

Iskucah poruku pa mo pobeze. Sali, dete ce ti postaviti to pitanje i ako tvoj odgovor ne bude zadovoljavajuci, postavice jos 100 potpitanja. Ja sam objasnila da je deda na posebnom mestu na koje idu ljudi kad umru, ne mogu da nas vide ni cuju, ali dobro im je tamo. Skoro je shvatila da postoje groblja ali jos vaga pitanje, cekam ga. Sto se tice zaceca, rekla sam da je njen pocetak bio u meni dok sam bila devojcica, i cekao da odrastem, zaljubim se u tatu i vencamo se, i onda je i ona pocela da raste u mom stomaku. Dalje od toga ona nije pitala, ja nisam odgovarala. Vazno je da dobije osecaj sigurnosti, veze i kontinuiteta u svom i tvom zivotu. Odgovaras koliko pita, dajes jasne odgovore. I dalje ne shvatam zasto bih detetu otvarala oci i razbijala iluzije, ima li neko od vas konkretan primer da je tako realan stav doprineo lepsem i laksem zivotnom putu? Smatram da decu treba uputiti u razlicitosti, u dobro i zlo i neku vecitu borbu ta dva, ne govoriti da su svi ljudi divni, krasni i dobrostojeci. Zato postoji pepeljuga, bambi, devojcica sa sibicama i sl price, koje na prijemciv nacin deci objasnjavaju sukob dobra i zla. A semenu tecnost, trulez i price o maminim abortusima ja ne bih pominjala dok malo ne stasaju. Ovo deluje bukvalno, ali ako je neko za razbijanje iluzija i realan stav, to ne moze biti selektivno, opet negde lazemo...

Jao ja bih volela da moj veruje u deda mraza do 18-e! :rumenko: Meni je to predivno, tako naivno i bajkovito...Jako mi je krivo što ja još ne radim a kod mm-a u firmi nema tih predstava i dodele paketića, msm njegova firma, jedino da se on preobuče u deda mraza :lol: i da bude dodela samo za moje dete jer su svi u firmi mladi i niko nema decu osim njega, tako da ne može svei da hoće da napravi, a neće...programer :roll:
Prijavila sam gicana u neku igraonicu za ng predstavu ali otkazana je pa ako vi iz NS znate dal će biti negde ng predstave i dodele paketića da može da se prijavi bilo ko javite!

Jao, Ved!
Ja vec negde pisala o tome, mi imamo punu kutiju pisama, moja devojcica ne moze da odluci koje da posalje :)
U svakom pismu pise kako je, kad se sve sabere bila dobra i spisak od najmanje tri "poklona".
Rekoh vec, lutrija mi je jedino resenje ili ce Deda da omane. Utesno je sto je na svakom spisku i crvena kutija sa masnom napunjena slatkisima :lol:

Moja ćerkica nešto i nije impresionirana deda mrazom. Kad je bila malena, on je bio deda Bada, tako ga je zvala. Tad je više bila impresionirana celom tom idejom Nove godine, čini mi se, time što ga svi spominju, što je uspela ime da mu izgovori.... a kada ga je videla na dodeli paketića - uplašila se.
Ne zanima je previše taj dekica. A ni pokloni, iskreno govoreći. Valjda i zato što ima maminog i tatinog deda mraza, pa deda mraza jedne babe i dede, pa druge babe i dede, pa tetke i teče, pa ujke i ujne... smori se dete od tolikih deda mrazova, a i pokloni izgube čar.
Voli kićenje jelke, voli sneg uopšte ( e, prošle godine je baš bila razočarana i to s razlogom. Kukala je sirota za tim snegom, jedva ga čekala, i kada je konačno pao, ona dobila boginje. Dok je ozdravila i sneg se otopio. Nepravda i to je, a tako je to i doživela ). Voli celu tu atmosferu, okićen grad, sve svetli, u kući lampice, pa jelka, pa i vatra u peći svetluca...
Sam deda mraz je gurnut u zapećak. Ok, on donese poklone, ali... kao da već konta da je to previše deda mrazova i previše fino da bi bilo istina. I ti pokloni... tako ih se mnogo natrpa u kratkom vremenskom roku da izgube čar. Ona je skromno dete. Obraduje se juhu čokoladici, neopisivo se obraduje, zato što je voli. Da neko vidi tu radost i skakanje i ljubljenje tate kada donese dolazeći sa posla, pomislio bi da dete moli za tu čokoladicu mesecima. Ali takva je. Kad se raduje, raduje se celim bićem. I kada dobije poklon, treba joj vreme da mu se izraduje, jer to traje i traje. A kada ih dobije toliko odjednom, mada to nisu ni veliki ni skupi pokloni, jednostavno se ta radost raspline i ni ne pokaže je kako smo navikli od nje.
Inače, poželela je da jo deda mraz donese bambi čokoladicu ( ta čuvena juhu, još ako sadrži sličicu koju nemamo - da vi'š radosti ) i... " pa bambi čokoladicu" "Dobro, a želiš li još nešto osim bambi čokoladice?" ... ... ... "Možda posle doručka još jednu bambi čokoladicu" :lol:

Ми не доводимо маскираног чикицу, али јој Деда Мраз сваке године остави поклон испод јелке, и прво што она уради 1. јануара јесте да вирне шта јој је донео.

Ове године му је сама написала у писму шта жели, тако да сам ја ево спремила парице за Деда Мразов поклон.

Не видим ништа лоше у томе да дете верује у Деда Мраза.

Следеће године ће већ и сама схватити, али све док верује у њега, дотле је невино и неискварено дете.

Поклоне јој оставља и Божић Бата, рођени брат Деда Мраза и тако...

Све док она то жели и све док верује :)

Iskucah poruku pa mo pobeze. Sali, dete ce ti postaviti to pitanje i ako tvoj odgovor ne bude zadovoljavajuci, postavice jos 100 potpitanja. Ja sam objasnila da je deda na posebnom mestu na koje idu ljudi kad umru, ne mogu da nas vide ni cuju, ali dobro im je tamo. Skoro je shvatila da postoje groblja ali jos vaga pitanje, cekam ga. Sto se tice zaceca, rekla sam da je njen pocetak bio u meni dok sam bila devojcica, i cekao da odrastem, zaljubim se u tatu i vencamo se, i onda je i ona pocela da raste u mom stomaku. Dalje od toga ona nije pitala, ja nisam odgovarala. Vazno je da dobije osecaj sigurnosti, veze i kontinuiteta u svom i tvom zivotu. Odgovaras koliko pita, dajes jasne odgovore. I dalje ne shvatam zasto bih detetu otvarala oci i razbijala iluzije, ima li neko od vas konkretan primer da je tako realan stav doprineo lepsem i laksem zivotnom putu? Smatram da decu treba uputiti u razlicitosti, u dobro i zlo i neku vecitu borbu ta dva, ne govoriti da su svi ljudi divni, krasni i dobrostojeci. Zato postoji pepeljuga, bambi, devojcica sa sibicama i sl price, koje na prijemciv nacin deci objasnjavaju sukob dobra i zla. A semenu tecnost, trulez i price o maminim abortusima ja ne bih pominjala dok malo ne stasaju. Ovo deluje bukvalno, ali ako je neko za razbijanje iluzija i realan stav, to ne moze biti selektivno, opet negde lazemo...

Ја сам својој девојчици када је имала 4 године објаснила све те ствари и одлично је прихватила.

Како да јој иначе објасним да она нема ниједну баку и има само једног деду.

Идем са њом на гробље и сада зна да су ту тела њених бака и деде.

Лично мислим да то боље прихвате кад су мали.

Рекла сам јој да су ту тела, а да су њихове душе на небу поред Бога и да нас оданде посматрају, да су врло поносни на њу и слично.

Не мораш баш да помињеш црве, али што пре објасниш то боље.

Осим тога, на тој дубини црва и нема, слагала би дете :)

Huh, ovako, ne znam odakle da krenem..

Otkako sam zatrudnela, pričam kako neću detetu priređivati ono dolazak deda mraza i poklončići u smislu da veruje da isti postoji.

Može njegov tata da se maskira ako želi, ali da se detetu od starta objasni da je to izmišljena ličnost.
Ipak, ima onih koji ovog dekicu i koriste - budi dobar pa ćeš dobiti poklone ili vidiš kako te mama voli, ubedila dedicu da ti donese poklone iako si bio malo nevaljao i tako to.

NE MOGU da osuđujem i pričam iz iskustva jer imam samo bebu, ali znam da sam sve ono što sam govorila u trudnoći ostvarila i nakon nje jer nisam promenila mišljenje, dala bih primere, ali neću da spamujem sopstvenu temu :lol:
naravno, ako ispadne da lažem, izvol'te pa ću nabrojati par stvari rado :D
al' tek ću onda popiti kritike kako sam nenormalni antihrist i bogapitajšta

Pitanje je jednostavno - dokle idete sa tim pričama o dobroćudnom dekici? Da li pustite klince da veruju dok su klinci pa onda sami skontaju i razočaraju se ili im objasnite nakon par godina, pa razumna deca neće praviti frku, razumeće...? Ili ste jednostavno krenuli od starta sa pričom da je izmišljen, al' mogu da ga vide (mislim na čiku maskiranog u deda mraza, je l'), što da ne...
Zašto?

Ajd iskustva i posle kad shvate da ste ih mazali, brzo će doći vreme kad ću se ja susresti s ovim :hvala:

uskratices detetu novogodisnju srecu? :lol:
mislim da preterujes. svako dete veruje u deda mraza do odredjenih godina. moje mladje dete ga se jako plasi, moje starije naslucuje da deda mraz ne postoji...posto je on sad napunio 6g razmilsjam se da mu demistifikujem ove godine.
svake godine moj muz oblaci odelo, ali nije uverljiv jer ga je stariji provalio pa na pitanje jel vam bio deda mraz on kaze ne, bio je tata mraz :lol:
inace sam zagovornik da se na decija pitanja i nedoumice odgovara tacno a ne da biramo manje zahtevan ogovor nkojije najcesce lazan iz bojazni da dete nije dovoljno zrelo da shvati.

...meni je to prelepo...deo godine kada su deca u iscekivanju, kada se raduju poklonima i paketicima...i ja imam jako lepe uspomene vezano za Deda Mraza...moji jos veruju i u Svetog Nikolu... :D
Tacnije, stariji veruje u svetog nikolu, a mladje u Deda Mraza...i vec danima je prica i "rasprava" u kuci izmedju njih dvoje o tome ko je od njih dobar i zasto ce dobiti paketic...preslatki su kako se raspravljaju, kao veliki... <3

...meni je to prelepo...deo godine kada su deca u iscekivanju, kada se raduju poklonima i paketicima...i ja imam jako lepe uspomene vezano za Deda Mraza...moji jos veruju i u Svetog Nikolu... :D
Tacnije, stariji veruje u svetog nikolu, a mladje u Deda Mraza...i vec danima je prica i "rasprava" u kuci izmedju njih dvoje o tome ko je od njih dobar i zasto ce dobiti paketic...preslatki su kako se raspravljaju, kao veliki... <3

ovo me podseti na nasu tetku, koja je nacionalista okoreli, i stalno nas kritikuje sto nam dete veruje u zapadnjackog deda mraza umesto u naseg srpskog bozic batu :zcepanje:

sta mislite kada je idealno vreme da dete prestane da veruje u deda mraza? kada je previse veliko da bi verovalo?

Нема границе.

А осим тога, Деда Мраз постоји :hej:

Само је мени престао да доноси поклоне, ваљда он има неку старосну границу?

Back