leki1
Domaćin
- Poruka
- 4.637
Bile dve brigade hrvata dalmatinaca a ne nekolicinaMeđu Četnicima je bilo i nekolicina Hrvata
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Bile dve brigade hrvata dalmatinaca a ne nekolicinaMeđu Četnicima je bilo i nekolicina Hrvata
Danas je nezamislivo da je u drugom svetskom ratu Banja Luka bila ustaski centar a Split cetnicki > slika Cetnici u Splitu
Pogledajte prilog 1673312
Bile dve brigade hrvata dalmatinaca a ne nekolicina
Još jedna u nizu mnogih laži srpskih medija. Radovan Ivanišević nema veze sa Goranom Ivaniševićem. Did od Gorana Ivaniševića je bio Šime Ivanišević a pradid Frane Ivanišević. To je stara splitska hrvatska porodica koja se nekad prezivala samo Kukoč, onda su zbog nekog Ivana Kukoča prominili prezime u Ivanišević-Kukoč, na kraju je ostalo samo Ivanišević.Radovan Ivanišević, deda Gorana Ivaniševića, jednog od najpoznatijih hrvatskih tenisera i bivšeg trenera Novaka Đokovića, bio je četnički vojvoda blizak generalu Draži Mihailoviću.
Pogledajte prilog 1672001
Ova činjenica otkriva duboko zakopane detalje o poreklu porodice Ivanišević, koje su danas mnogi skloni da negiraju.
Ivanišević stariji bio je kapetan prve klase i načelnik štaba u Splitu tokom Drugog svetskog rata. Po nalogu Ilije Trifunovića Birčanina, tadašnjeg komandanta Dalmacije, Like, Korduna i Primorja, poslao je pismo Draži Mihailoviću 23. oktobra 1942. godine, potvrđujući svoju ulogu u Ravnogorskom pokretu.
Pre smrti, Birčanin mu je dodelio titulu vojvode dinarskog, čime je Radovan ušao u red najzaslužnijih oficira tog vremena.
Kako navode stručnjaci, poput Darka Trifunovića, ove titule su dodeljivane za izuzetne zasluge u zaštiti srpskog naroda.
- To su tada bile ozbiljne titule, iznad generalskih, koje su u vojsci Kraljevine Jugoslavije dodeljivane za velike zasluge u odbrani zemlje i pred narodom. U vreme nakon 1946. godine došlo je do satanizacije regularne vojske Kraljevine od strane novih vlasti. Trebalo je izjednačiti zločine SS Sandžak divizije i ustaške zločine i kao idealno im se učinilo da u isti koš stave četnike i zločinačke skupine u okviru Trećeg rajha. Partizanska propaganda je o četnicima stvarala iskrivljenu sliku, a zapravo su njihove zasluge ogromne - rekao je Trifunović za "Kurir" pre par godina..
Međutim, u godinama nakon rata, nova vlast je demonizovala četnički pokret, stvarajući propagandu koja je izjednačavala četnike sa zločinačkim formacijama, iako je njihov doprinos često bio odbrambenog karaktera.
Pogledajte prilog 1672002
Danas se postavlja pitanje kako je moguće da se potomci onih koji su bili deo istorije srpskog naroda javno odriču svog porekla.
Goran Ivanišević, koji se danas deklarisao kao Hrvat, dolazi iz porodice s dubokim srpskim korenima. Slična priča prati i Luku Modrića čiji je ujak Jovo Dopudj bio pripadnik vojske Republike Srpske Krajine tokom rata u Hrvatskoj.
Ova otkrića otvaraju polemiku o identitetu i istorijskom nasleđu na Balkanu, gde mnogi biraju da zanemare svoje poreklo.
Goran Ivanišević, rođen u Splitu 1971. godine, ostavio je neizbrisiv trag u tenisu, ali njegovo porodično nasleđe otkriva mnogo više od sportskih uspeha – priču o identitetu, politici i istoriji koja se ne može lako izbrisati.
Informer,
Kurir,
Time mk
Sjeverna Bosna, srednja Bosna, Zapadna Bosna, zapadna Hercegovina sigurno nisu bile originalne srpske zemlje jer ih je još u 10. vijeku Konstantin VII. Porfirogenet opisao kao 4 hrvatske županije Pliva, Pset, Livno, Imota. Vaši su možda bili istočni dijelovi Bosne i Hercegovine ali ništa više od toga. Što se tiče Dalmacije veze sa njom niste imali sve do 16. vijeka kada se nešto malo Srba doseljava kod Obrovca, Benkovca, Knina.i jeste poreklom iz centralne Bosne, pa kako je osvajao na istok tako je ostavljao svoje verne drugove da zapovedaju tim krajevima.
Centralna Srbija, odnosno Šumadija, je bila sva pod šumama i tu praktično nikoga nije bilo. Tek iznad, preko Save, su bili Mađari a Beograd i istočno su bili Bugari.
Originalne srpske zemlje su Bosna, deo Dalmacije, Hercegovina, deo Crne Gore i Kosovo. Ostalo su nekad držali a nekad gubili od drugih.
Ja sam iz Dalmacije pa ne znam niti jednog Hrvata Dalmatinca koji je bio u četnicima. Podjela među Hrvatima u Dalmaciji za vrime drugog svjetskog rata je bila primorje to jest obala i otoci (ostrva) uglavnom partizani a unutrašnjost Dalmacije odnosno dolina Neretve, Dalmatinska zagora, Ravni kotari, Bukovica većinom ustaše.Bile dve brigade hrvata dalmatinaca a ne nekolicina
Za takve tvrdnje nemate dokaze i zato vam nitko ne viruje.Ne znam da li je tacno to sto pise u tekstu u uvodu teme, ali da dobar procenat današnjih Hrvata vuce svoje porijeklo od nekadašnjih srpskih porodica, to je sto posto sigurno...to se da vidjeti i po prezimenima - recimo pokojni Oliver Dragojević, ne moze biti nista drugo do Srbin, sto se krvi i porijekla tice...
јес верују зато потомцима павелићевих крвника који су једини на свету имали дечији логор.Za takve tvrdnje nemate dokaze i zato vam nitko ne viruje.
Cuj, o Domagoj....ja znam za SADASNJE Srbe, zivuce, koji su naprasno postali Hrvati...znam iz prve ruke, a sta je tek bilo u prošlosti...za vakta AU monarhije, za vrijeme NDH, itd....koliko je samo Srba postalo Hrvatima poslije ovog zadnjeg rata, to je za pricu...ne treba za to nikakvih dokaza, dokaze traže takvi podlaci kao sto si sam....Za takve tvrdnje nemate dokaze i zato vam nitko ne viruje.
Znam i ja za mnoge Hrvate koji su postali Srbi.Cuj, o Domagoj....ja znam za SADASNJE Srbe, zivuce, koji su naprasno postali Hrvati...znam iz prve ruke, a sta je tek bilo u prošlosti...za vakta AU monarhije, za vrijeme NDH, itd....koliko je samo Srba postalo Hrvatima poslije ovog zadnjeg rata, to je za pricu...ne treba za to nikakvih dokaza, dokaze traže takvi podlaci kao sto si sam....
Ovo su srpske zemlje po Porfirogenitu, uzmi lekić i smiri se.Sjeverna Bosna, srednja Bosna, Zapadna Bosna, zapadna Hercegovina sigurno nisu bile originalne srpske zemlje jer ih je još u 10. vijeku Konstantin VII. Porfirogenet opisao kao 4 hrvatske županije Pliva, Pset, Livno, Imota. Vaši su možda bili istočni dijelovi Bosne i Hercegovine ali ništa više od toga. Što se tiče Dalmacije veze sa njom niste imali sve do 16. vijeka kada se nešto malo Srba doseljava kod Obrovca, Benkovca, Knina.
Kakve to veze ima ko mu je bio deda.. Pa nije ga Goran Ivanišević pravioRadovan Ivanišević, deda Gorana Ivaniševića, jednog od najpoznatijih hrvatskih tenisera i bivšeg trenera Novaka Đokovića, bio je četnički vojvoda blizak generalu Draži Mihailoviću.
Pogledajte prilog 1672001
Ova činjenica otkriva duboko zakopane detalje o poreklu porodice Ivanišević, koje su danas mnogi skloni da negiraju.
Ivanišević stariji bio je kapetan prve klase i načelnik štaba u Splitu tokom Drugog svetskog rata. Po nalogu Ilije Trifunovića Birčanina, tadašnjeg komandanta Dalmacije, Like, Korduna i Primorja, poslao je pismo Draži Mihailoviću 23. oktobra 1942. godine, potvrđujući svoju ulogu u Ravnogorskom pokretu.
Pre smrti, Birčanin mu je dodelio titulu vojvode dinarskog, čime je Radovan ušao u red najzaslužnijih oficira tog vremena.
Kako navode stručnjaci, poput Darka Trifunovića, ove titule su dodeljivane za izuzetne zasluge u zaštiti srpskog naroda.
- To su tada bile ozbiljne titule, iznad generalskih, koje su u vojsci Kraljevine Jugoslavije dodeljivane za velike zasluge u odbrani zemlje i pred narodom. U vreme nakon 1946. godine došlo je do satanizacije regularne vojske Kraljevine od strane novih vlasti. Trebalo je izjednačiti zločine SS Sandžak divizije i ustaške zločine i kao idealno im se učinilo da u isti koš stave četnike i zločinačke skupine u okviru Trećeg rajha. Partizanska propaganda je o četnicima stvarala iskrivljenu sliku, a zapravo su njihove zasluge ogromne - rekao je Trifunović za "Kurir" pre par godina..
Međutim, u godinama nakon rata, nova vlast je demonizovala četnički pokret, stvarajući propagandu koja je izjednačavala četnike sa zločinačkim formacijama, iako je njihov doprinos često bio odbrambenog karaktera.
Pogledajte prilog 1672002
Danas se postavlja pitanje kako je moguće da se potomci onih koji su bili deo istorije srpskog naroda javno odriču svog porekla.
Goran Ivanišević, koji se danas deklarisao kao Hrvat, dolazi iz porodice s dubokim srpskim korenima. Slična priča prati i Luku Modrića čiji je ujak Jovo Dopudj bio pripadnik vojske Republike Srpske Krajine tokom rata u Hrvatskoj.
Ova otkrića otvaraju polemiku o identitetu i istorijskom nasleđu na Balkanu, gde mnogi biraju da zanemare svoje poreklo.
Goran Ivanišević, rođen u Splitu 1971. godine, ostavio je neizbrisiv trag u tenisu, ali njegovo porodično nasleđe otkriva mnogo više od sportskih uspeha – priču o identitetu, politici i istoriji koja se ne može lako izbrisati.
Informer,
Kurir,
Time mk
pa za vas nesrbe nema. vi ste sa srpstvom zavrsili onog dana kada ste za veceru i tepsiju ribe tj sitnu korist prodali veru i naciju.Kakve to veze ima ko mu je bio deda.. Pa nije ga Goran Ivanišević pravio
Pa to sam i ja rekao. Bravo majstore. Na toj mapi ni istočna Hercegovina ni Crna Gora nisu u Srbiji a kamoli Dalmacija, zapadna Hercegovina, zapadna Bosna, srednja Bosna, sjeverna Bosna.Ovo su srpske zemlje po Porfirogenitu, uzmi lekić i smiri se.
Pogledajte prilog 1674035
Slepče, Travunija, Zahumlje i Paganija su srpske zemlje po PorfirogenituPa to sam i ja rekao. Bravo majstore. Na toj mapi ni istočna Hercegovina ni Crna Gora nisu u Srbiji a kamoli Dalmacija, zapadna Hercegovina, zapadna Bosna, srednja Bosna, sjeverna Bosna.
Četnici su bili svuda 1918.-1941. a ne samo u Splitu. Bilo ih je i marširali su također po Zagrebu, Ljubljani, Skoplju, Sarajevu, Podgorici. Zato jer su svi ti krajevi bili u sastavu Kraljevine Jugoslavije a četnici su bili zvanična vojska te države.Danas je nezamislivo da je u drugom svetskom ratu Banja Luka bila ustaski centar a Split cetnicki > slika Cetnici u Splitu
Po njemu su Hrvati zaposjeli Ilirikum a Ilirikum je skoro cili Balkan odnosno čitava bivša Jugoslavija plus Albanija. Tako je on napisao. Ali vi ga selektivno citirate, uzmete samo one dijelove iz njegove knjige koji se vama sviđaju a ostalo zanemarite.Slepče, Travunija, Zahumlje i Paganija su srpske zemlje po Porfirogenitu
Jesi ti pročitao odeljak o Srbima? I šta kaže tamo?Po njemu su Hrvati zaposjeli Ilirikum a Ilirikum je skoro cili Balkan odnosno čitava bivša Jugoslavija plus Albanija. Tako je on napisao. Ali vi ga selektivno citirate, uzmete samo one dijelove iz njegove knjige koji se vama sviđaju a ostalo zanemarite.
Stalno lažete i pričate gluposti. To nije slika iz drugog svjetskog rata nego iz doba Kraljevine Jugoslavije. Što se tiče drugog svjetskog rata Splićani su bili većinom partizani i odani Titu. Iza drugog svjetskog rata struktura stanovništva Splita se minja, dolazi do industrijalizacije, otvaraju se brodogradilišta, turizam jača, zbog toga u potrazi za poslom i školovanjem Split masovno naseljavaju ljudi iz Dalmatinske zagore (Imotske krajine, Sinjske krajine, Drniške krajine) uglavnom ustaše i potomci ustaša, takvi postaju većina u odnosu na stare fetive Splićane, zbog tih migracija Split sa 50 000 stanovnika skače na 200 000 stanovnika od 1945. godine do 1991. godine. Najviše novih stanovnika Split je dobio od 1960. godine do 1980. godine.Danas je nezamislivo da je u drugom svetskom ratu Banja Luka bila ustaski centar a Split cetnicki > slika Cetnici u Splitu
Još jedna u nizu mnogih laži srpskih medija. Radovan Ivanišević nema veze sa Goranom Ivaniševićem. Did od Gorana Ivaniševića je bio Šime Ivanišević a pradid Frane Ivanišević. To je stara splitska hrvatska porodica koja se nekad prezivala samo Kukoč, onda su zbog nekog Ivana Kukoča prominili prezime u Ivanišević-Kukoč, na kraju je ostalo samo Ivanišević.pa za vas nesrbe nema. vi ste sa srpstvom zavrsili onog dana kada ste za veceru i tepsiju ribe tj sitnu korist prodali veru i naciju.
ovde se samo govori da unuk jendo cetnickog vojvode je srbin. prosto
sta ti nije jasno meni je apsolutno poznato. u stavri zbog cega ti je krivo...
jel si nasao pradjedovu ikonicu na tavanu ili nedje u dvoristu zakopanu ?
A gdje to, prosvijetli nas....Znam i ja za mnoge Hrvate koji su postali Srbi.