Dečiji biseri

- Mama, ja sam juče gledala emisiju o higijenama.
- Lepo, ćero, ali kaže se o higijeni, a ne o higijenama ( a u sebi se mislim - kad li je i šta li je gledala, ovde nije, možda kod babe... :think: )
- Nije, mama, bilo ih je mnoooogo...
- Pa kako mnogo? Jedna je higijena. I kad pereš ruke, i zube, i kosicu, i none i kad središ sobu, i kad .... to je sve higijena. I kaže se o higijeni, a ne o higijenama.

Dete me gleda zbunjeno, lepo vidim kako se pokreću točkići u glavici

- Mama, nema tu pranja ruku i kupanja. Tu su bile i velike higijene, i male bebe higijene i jele su nekog jelena i vikale su kikiki, i tukle su se...

A ja da puknem od smeha kako ona to objašnjava i imitira kako su jele i skakale... :lol:

- Sine, jel ti pričaš o emisiji o životinjama? ( potvrdno maše glavom ) Pa to su hijene.
- Pa to sam ti i rekla, higijene. Ali ti me nisi razumela... Ooooo, Bože, zašto mene ova mama ne sluša kad joj lepo pričam...

:zcepanje:

Gleda NG (2.5 god) crtani na RTS1, neki prastari, crno-beli. Zanimljiv joj je ali očigledno naviknuta na kolorite u crtaćima, pita "A kada će da im upale svetlo ?"
Ovo me podseti, pre nekog vremena pustim mojoj četvorogodišnjakinji TV, ide neki Tom i Džeri (kolor)... međutim ona komentariše "tataaa... pa ovo su staaaaaaariiii crtani.... ovo je dosadno."
Ja nešto mislim bre... kako Tom i Džeri stari? a onda se setim da su neki koji se danas prikazuju još iz II sv, rata, dakle ima više od 70 godina kako su napravljeni, i kažem sebi - pa u pravu je dete... bili su stari i mi kad smo ih gledali, a danas su praistorija.

Pita me juce cerkica (jos koji dan pa 5 g):
-"Kako to da siromasni uvek nose kralju poklon, a kralj koji ima mnogo svega nikada ne daje poklone siromasima?"
-"Kako ne daje? Secas se price "Siromah i petao"? Kralj je bogato nagradio siromaha!"-
-"Ali kralj je nagradio siromaha za njegovu pamet, a nije mu dao poklon iz cista mira!"

posle gledanja nekog crtaca pita moja cerkica svog tatu:
-"jel' istina da su zene u proslosti bile graciozne i fine?"
-"istina je. jesi li ti graciozna i fina?" - pita je on, a ona kaze
-"jesam graciozna, ali nisam bas fina. vise sam nekako moderna!"

starije dete (6g) ima ponekad ruzne snove. kazem mu ja da cu da mu napravim hvatac snova. pita me sta je, a ja mu objasnjavam:
- to indijanci okace na prozor i onda ta mreza propusti lepe snove, a one ruzne zarobi.
kaze on:
- ma ajde ne lupaj...nece valjda da mi udje u glavu pa da izbaci iz nje ruzne snove.
:lol:
kako deca sve kapiraju, pametnice male.

Pokušavam da objasnim ćerki (4g.) šta su to preci i šta je istorija, ona malo razmišlja pa pita
- Tata, kako se zove ona velika žuta zgrada u Nemačkoj sa puno prozora i puno polomljenih stvari?
- Muzej, anđele.
- Ah, da. Muzej. A da li su naši preci polomili te stvari?

Zove me sestra da mi čestita Novu godinu pa podmeće telefon svom sinu (2,5 godine) i kaže mu:
- Hajde čestitaj ujki Novu godinu.
A mali uze telefon pa kaže:
- Ujo! Srećna ti... slava!

Можда сам негде писала, али ме подсетило ово на моју млађу сестричину, кад је имала 3 године. Долазе они на нашу годишњицу брака, њој Хелен дала да нам преда поклон, и она, маленица, почиње:,,Сеса вам госњињица..с.еса годњисњи..сеса госњици...сесан ођендан!!!'' :zcepanje:
То је знала да каже. :heart:

Neko je fotografisao igru svog deteta! :zcepanje:

911_516652758357108_451255728_n.jpg

Moj brat kada je bio mali nije voleo da se kupa i pere kosu. Imao je jedno cetiri godine. Jedno vece mama ga stavi u kadu i pokvasi ga i kada je on snimio da hvata sampon da mu pere kosu, kroz kobajagi plac pocne da vice: "Nemoj taj od kooopriveee, ozeeezaaacees meee!". :)

...moje mladje dete (2,5) je iz nekog, samo njoj znanog razloga opterecena genitalijama...i spavali jedan vikend kod bake i dede. legli oni i moj tata joj kaze: Vidi kakva si mi sica, sva si malesna...A ona: Ali ja kad porastem porasce mi sike i guza... :eek:

...moje mladje dete (2,5) je iz nekog, samo njoj znanog razloga opterecena genitalijama...i spavali jedan vikend kod bake i dede. legli oni i moj tata joj kaze: Vidi kakva si mi sica, sva si malesna...A ona: Ali ja kad porastem porasce mi sike i guza... :eek:

moje dete u tom uzrastu negde me pitalo da li ja imam "surku"
- ne, nemam
- a ko ti je uzeo?
:lol: u principu mje misljenje je da oko trece godine pocinju da budu svesni razlika izmejdu decaka i devojcica, pa otud radoznalost.

Petra (4g) prebira po halijnicama koje joj je kupila baka...
"...hmm... ova ukrasna sa šljokicama je za rođendan.... ova šarena će biti lepa za plažu..... ova jednobojna će biti za posao....."

Petra (4g) prebira po halijnicama koje joj je kupila baka...
"...hmm... ova ukrasna sa šljokicama je za rođendan.... ova šarena će biti lepa za plažu..... ova jednobojna će biti za posao....."

da, da secas se ono sto si pricao o devojcicama i decacima, stolnjaku...?
a evo moj mladji decak jako polaze na to da bude lepo obucen u nekim prilikama. kada su trebali da se slikaju sa deda mrazom, kaze meni on vece pre da mu obucem farmerice i kosulju (inace je stalno u trenericama) i da mu napravim jez frizuru :lol: tako da nema tu mnogo razlike, jedino sto decaci nemaju haljinice. ;)
p.s. stariji je, istina druga prica...stalnoje apa drapa, ispasan, razdrljen, uflekan, poderan...

a evo moj mladji decak jako polaze na to da bude lepo obucen u nekim prilikama. kada su trebali da se slikaju sa deda mrazom, kaze meni on vece pre da mu obucem farmerice i kosulju (inace je stalno u trenericama) i da mu napravim jez frizuru :lol: tako da nema tu mnogo razlike, jedino sto decaci nemaju haljinice. ;)
p.s. stariji je, istina druga prica...stalnoje apa drapa, ispasan, razdrljen, uflekan, poderan...

... nekoliko dana posle nove godine imali smo goste. moja devojcica uzme svoju sliku iz vrtica - grupnu sa deda mrazom i pita hocemo li da nam pokaze ko je najlepsi na slici? svi smo pomislili da misli na sebe, a ona je pokazala na jednog decaka, bas ovakvog kakog si opisala: farmerke, kosulja i jez frizura... sve to zacinjeno jednim slatkim osmehom!

Kada grdim ili kritikujem moju ( još malko pa ) četvorogodišnju devojčicu, ona mi se odmah baci oko vrata i krene da me ljubi i da se mazi :lol: I to radi već duže vreme... ustvari, to radi oduvek :lol:
U početku me je to razoružavalo, ali sam na vreme shvatila da me žednu preko Save prevodi i da manipuliše, pa sada samo kažem - nemoj da se maziš i da me grliš, nisam potkupljiva, ne pokušavaj da me potkupiš.

Jutros odvedemo nju i malca kod dr, dobili temperaturu, ništa strašno. Dr joj poslušala pluća i dok je upisivala u karton, mala, ničim izazvana, kaže - ja imam specijalnu mamu. :D
Dr je pita - pa dobro, po čemu je to tvoja mama specijalna, kakva je to tvoja mama?
A mala, k'o iz topa - pa ona je dobra, i lepa, i nežna, i potkupljiva :zcepanje::zcepanje::zcepanje:

E, što dete ume da zakopa... :zcepanje:

Dječak od nekih 8 god.možda,dolazi iz škole i pita mamu."Mama kako se zove ono što ti meni napraviš od jaja,a ja ne volim".............i sad mama konta šta je :think: .............i sjeti se kajGana.........a dječak će na to "e to mi treba za muzičko" :zcepanje:................mislio je na kajDanku :rotf: :zcepanje:

Back