decija bolnica - horor u najavi

gost 114587

Elita
Poruka
23.661
juce sam odvela dete do instituta za majku i dete na novom beogradu radi nekog pregleda. prvo na sta nailazite je krcat parking, pa onda krcati prakinzi okolnih zgrada, pa onda shvatite zasto na institut nikad ne treba da ide jedna odrasla osoba sa detetom - da bi ova druga mogla da drezdi u kolima i pomera ih svaki cas...
elem, unutra na prijemnom salteru predajete knjizicu i uput, pa pricekate (negde sa strane) dok vas prozovu i posalju na odeljenje. nema ni reda ni rasporeda, ali to je tek sitnica.
kad stignete na odeljenje gde su vas poslali, obicno vas odatle posalju po dodatne analize (sto je sasvim normalno) krvi, mokrace... naravno sve to radite u drugom ulazu. e tamo, ispred sobe 20 gde se uzima krv, ceka vas masa roditelja sa bolesnim i nervoznim malisanima. e tamo tek nema reda. prventsvo imaju deca koja vade krv iz vene, a potom deca koja vade krv iz prsta. tako da ako vase dete vadi krv iz prsta mora malko da saceka ispred vrata, a to malko je vrlo irelevantan pojam, jer kad dodje vas red mozda se bas tada pojavi jos neko ko vadi krv iz vene i td... razlog : samo jedna osoba vadi krv! halo, na onoliki institut i onoliki broj dece, oni imaju samo jednu osobu za vadjenje krvi??? :eek:
kada prodjete spalir roditelja i dece koji su i dalje u neorganizovanom redu, nailazite na cekaonicu na odeljenju gde ste upuceni. u nasem slucaju, to je bila hematologija. doktor pregleda decu oko 11, tako da smo se parkirali za cekanje u trajanju od dva sata... sa nama jos nekoliko roditelja i ... bolesne dece :sad2: verujte, mnogo je tesko i tuzno gledati ophodjenje ovog sistema prema njima. deca, medju kojima i par njih bez kose, ipak su naoruzani osmesima, kao i njihovi roditelji. e onda kontam, sto je ipak troje ljudi uvek dovodilo dete na institut. jedno ceka u kolima (to je onaj sa pocetka price na parkingu), jedno ostaje sa detetom dok jedno moze da izadje napolje, kupi detetu sokic, sendvic, ili makar protegne noge... :sad2:
negde ne mogu da shvatim odnos sistema prema bolesnoj decici... ja mislim da gora muka ne postoji nego kad ti je dete bolesno. i jos na tu muku sistem vam uvali onako gospodski sa ledja, cisto da nemas samo jednu muku da je mucis... u ovoj bolnici je trenutno toliko losa organizacija da je to ravno hororu. jer dok na nekim mestima fale zaposleni, na drugima ih ima i viska. taj visak ispija kafe i lakira nokte, dok mali pacijenti sa osmehom na licu cekaju svoj red poluuspavani, na krilima roditelja, nadaju se ozdravljenju, nekim lepsim danima, bez ovog tuznog i surovog mesta...

u toj horor bolnici, lekari godinama volontiraju i pomazu koliko god mogu ...

ja prva kazem- ne dao ti bog da se razbolis u srbiji, ali takva nam je cela drzava .... stropovi sala se obrusavaju ...
ubedljivo me najvise potresao incident sa citostaticima i malisanima na onkologiji, to jedino nikako ne mogu shvatiti

u toj horor bolnici, lekari godinama volontiraju i pomazu koliko god mogu ...

ja prva kazem- ne dao ti bog da se razbolis u srbiji, ali takva nam je cela drzava .... stropovi sala se obrusavaju ...
ubedljivo me najvise potresao incident sa citostaticima i malisanima na onkologiji, to jedino nikako ne mogu shvatiti

ma ne kazem ja da su doktori losi, kazem da je radna organizacija i sistematizacija radnihmesta ravna nuli. organizacija svih zaposlenih od cistacice pa do hirurga. msm ne moze sama mediciniska sestra da odredi sta ce da radi, to je na upravniku zar ne?

ne zelim nikoga da branim,
samo masa ljudi ne naslucuje koliko lekare i osoblje opterecuju papirologijom i administracijom, organizacija jeste katastrofalna, vec sam spomenula stropove hirurskuh sala koji se odronjavaju ( ne odnosi se na institut !), ali ljudi- obicni radnici tu, stvarno se vecinom trude raditi svoj posao ... cesto lekari sami kupuju potreban materijal da bi mogli raditi ...

Tomica&co imaju svoju ulogu, i zasto se skupa magnetna rezonanca placa jos skuplje nego sto treba ...

Poslednja izmena:
Sam sam bio korisnik usluga te bolnice kao mali i uvek je bila gužva i sve klasika kao u svim našim bolnicama samo je bio manji parking:think:Pre par godina je renovirano i hvaljeno na sva usta...Izgleda da se kao i obično skoro ništa nije promenilo...Imali su dobre stručnjake...

negde ne mogu da shvatim odnos sistema prema bolesnoj decici... ja mislim da gora muka ne postoji nego kad ti je dete bolesno.

Shvatam ja jako dobro. Iz slicnih razloga zasto je sistem negativno nastrojem prema porodici kao instituciji koju tezi da unisti. ;)
Cisto da te utesim...nije to tako katastrofalno samo u Srbiji. Koje sam ja ovde scene vec doziveo u bolnici kada mi je cerkica bila bolesna, to mi ne bi poverovala. Navescu par njih, koje mi sad na brzaka padaju na pamet:

- stize vizita, doktor pracen sa dve-tri sestre, i sad sestre objasnjavaju doktoru sta je nasem detetu, i sad kao savetuju se oni koji antibiotik da joj daju, i on kaze ladno da mora prvo da procita na nekom sajtu na netu o tom leku, kao ne zna od tacno dejstvo itd. (j*bote, takav doktor mogu i ja da budem, samo mi dajte internet i sve cu vas izleciti). :eek:
- vezano uz ovu prvu scenu, bukvalno su eksperimentisali na mom detetu, temperatura joj se nije skidala nedelju dana, a tek treci antibiotik je delovao (valjda prvo daju one za koje dobijaju vise kinte, pa tek one koje ustvari trebaju) :evil:
- dete nam dobilo u nedelju uvece temperaturu, ja odmah uzmem i pozovem hitnu. Dosla doktorica sa dvojicom asistenata i kao pogledala malu (poslusala samo kako dise), i kao "nije joj nista, sacekajte dva dana, pa ako je ne prodje vodite je kod doktora". Ni sirup joj nije dala, nista. I tako, mi uzeli i davali joj sta smo imali, ali ni nakon dva dana stanje nije islo na bolje. Pokupimo se i pravo kod decijeg lekara, kod kojeg uvek idemo. Tamo guzva zesca, i izgleda da je zbog toga i ovde aljkavo pregledaju. Zavrsava se komentarom "ona je jaka devojcica, nista ovo nije strasno, proce je za dva dana". Prodjose jos dva dana, dosao cetvrtak, dete i dalje ima temperaturu. Pokupimo se u neko doba noci i pravac bolnica. Preko one stvari i nakon naseg insistiranja su jedva pristali da joj uzmu mokracu i vade krv. Kad su rezultati bili tu, zovu nas u ordinaciju i kao zgrozeni i zapanjeni mnam govore "ona ima tesku upalu pluca, zasto nista ranije isli kod lekara?" :dash: E tu sam popi*deo bukvalno i oterao ih sve u p*zdu materinu. Znaci i hitna pomoc, i deciji lekar i ovi u bolnici - sve debil do debila.
- Dve i po nedelje je tada zaglavila u bolnici i posto je uvek neko od nas bio tamo i spavao (doduse nekad na podu jer nisu imali krevet za nas roditelje kada bi soba bila puna), a to se naplacuje, urucili su nam pri izlasku cestitku tj. uplatnicu na kojoj je pisala cifra od 400 EUR, koju smo sa velikom "radoscu" i "odusevljenjem" uplatili par dana kasnije. :evil:

I sve to u jednoj tako modernoj, bogatoj i divnoj zemlji kao sto je Austrija. :roll:

Svaki put kad se pojave znaci da ce nam se deca razboleti, nama ne bude dobro.

Jednom u 2 meseca vodim dete na redovne kontrole u deciju bolnicu i sasvim mi je poznato to o cemu govoris. U 21. veku ne mogu da se oslonim na telefon vec da bih bila sigurna da cu dobiti termin za pregled moram da se nacrtam određenog dana u mesecu pre 7h u bolnici da bih tu kontolu licno zakazala. Cak i kada dobijes termin ne mozes znati da li ce ti dete biti pregledano jer je sasvim uobicajeno da te, kada se pojavis sa detetom u zakazano vreme, obaveste da je lekarka uzela slobodan dan (ili je slava, ili neki seminar, ili neka druga bitna stvar). Preostaje ti da biras ili da te primi neki drugi lekar koji po prvi put vidi tvoje dete ili da molis Boga da sledeceg meseca uspes da ponovo zakazes kontrolu i da lekarka tvog deteta bude tog dana na poslu. I nije samo u decijoj bolnici takvo stanje. Ni domovi zdravlja nisu nista bolji. Svi te prave budalom. Dođes kao blesav sa detetom pre pocetka radnog vremena da bi zavrsio pregled u neko normalno vreme i onda gledas kako sestre uvode kurtu i murtu preko reda (koleginice, rodbinu, prijatelje...) a ti i tvoje dete sedite i cekate, imate vremena i nije vam tesko, navikli ste. I jos te gledaju u stilu :"Pa sta hoces, koliko platis nisi ni zasluzio bolje." To sto svakog meseca svakom od nas skinu s plate za zdravstveno osiguranje nije nista, to se ne racuna. Nemas pravo da za svoj rođeni novac zahtevas da se prema tebi ili tvojoj deci odnose s uvazavanjem, a ne kao da smo stoka. Zivim za dan kada cu ono sto moram da dam za to zdravstveno osiguranje moci da koristim kako ja hocu i da uplatim kome ja hocu. Tada ce verovatno i nase zdravstvo morati da preispita koliko je isplativ ovakav sistem rada. Lako je sebi dozvoliti toliku neorganizovanost, neljubaznost, bahatost...kada ti je nesto zagarantovano i kada znas da je najveci broj upravo onih koji nemaju alternativu i koji moraju da se lece tu.Pa cak i ako se ne lece tebi je opet isto, dobices svoju platu, "sistem" sljaka. Kada budu imali alternativu onda ce biti manje horora ne samo po decijim bolnicama, nego po svim drzavnim zdravstvenim ustanovama.

Poslednja izmena:
Institut je takav od kad ja znam za njega, a ni Univerzitetska nije puno bolja.

Pored nedostatka para i volje što rukovodstva i uopšte zaposlenih, što ministarstva generalno, tu je i otežavajuća okolnost da su to jedine dve dečje bolnice u ogromnom gradu koje dežuraju na smenu + gde dolaze i slučajevi iz cele Srbije i regiona. Recimo, javna tajna je da, ako si iz BG, teško da možeš ostvariti hospitalizaciju u Institutu, osim za najteže slučajeve - vrlo je česta kombinacija gde se dete vodi da je u bolnici, a ustvari ga roditelji dovode na terapiju. Nemaju dovoljno kreveta, pa se prioritet, osim po težini slučaja, daje pacijentima koji dolaze van BG, jer oni nemaju gde. Plus je žešći prekršaj, jer se ti dani naplaćuju od Fonda kao regularni dani.

Elem, sigurno je da se organizacija može popraviti, ali sam iskreno skeptična koliko bi to zaista funkcionisalo i uz najbolju moguću organizaciju.

Moju sestru (3 meseca pre nego sto je umrla) su izbacili iz bolnice Dragisa Misovic, nisu cak hteli ni da sacekaju da mi dodjemo po nju, nego je sa koferom i stvarima sedela u parku ispred bolnice i cekala nas da je pokupimo. Onda je mama otisla kod doktorke a ona joj rekla da je moja sestra razmazena, i da namerno odbija hranu da uzima. A na kraju je umrla od Kronove bolesti (zamrsena creva), sto je i bilo uzrok zbog kojeg nije mogla da jede. Ali ne, dve godine vucaranja od bolnice do bolnice, ispitivanja, placanja troskova, davanja mita lekarima, kupovine poklona za bolnicu, putnih troskova, nisu doprinela da se (ne jedan, nego konzilijum) LEKARA seti da uradi ultrazvuk creva i otkrije bolest na vreme i spasi jedan ljudski zivot. E kad je doslo do sepse onda su shvatili koliko su "pametni" bili. A inace kad je podneta tuzba,i pocelo sudjenje, okrivili su moju majku da je nije dovela na vreme! Ejjj...dve godine vucaranja po bolnicama.... Ma... Daleko im lepa kuca... Zgrozena sam sa svim zdravstvenim ustanovama, radije bi se sama lecila sto nego gore rece "preko interneta" nego njima pod noz.

Strasno, ne znam za sto su gulili 10 godina faksa... Znas kad im je moja mama napominjala da ne bi bilo lose ultra zvuk da urade cisto da provere, a oni mislili da je anoreksija i da nema potrebe za ultra zvukom, samo je trpali trpali hranom sto je pogorsalo situaciju. Skroz pogresna dijagnoza....

Moju sestru (3 meseca pre nego sto je umrla) su izbacili iz bolnice Dragisa Misovic, nisu cak hteli ni da sacekaju da mi dodjemo po nju, nego je sa koferom i stvarima sedela u parku ispred bolnice i cekala nas da je pokupimo. Onda je mama otisla kod doktorke a ona joj rekla da je moja sestra razmazena, i da namerno odbija hranu da uzima. A na kraju je umrla od Kronove bolesti (zamrsena creva), .

saucesce :(

ali, znaj da se takve stvari desavaju u celom svetu ....
ja sa istom bolnicom imam dobra iskustva ...

Poslednja izmena:
ja sam je prvo odvela na kliniku dr zutic. u roku od 20 minuta uradili su joj krvnu sliku, bris grla, ultrazvuk vrata, potom je primio doktor i pregledao je. ujitru su mi javili rezultate krvne slike, a posle dva dana brisa grla, prvo telefonom, a potom su mi rezultate poslali na mail a originale urucili na kontorli. medjutim, kako joj se reaktivne limfne zlezde nisu povlacile, resila sam da je odvedem i kod hematologa. sad mi je zao sto nisam isla kod privatnika ponovo.

ne zelim nikoga da branim,
samo masa ljudi ne naslucuje koliko lekare i osoblje opterecuju papirologijom i administracijom, organizacija jeste katastrofalna, vec sam spomenula stropove hirurskuh sala koji se odronjavaju ( ne odnosi se na institut !), ali ljudi- obicni radnici tu, stvarno se vecinom trude raditi svoj posao ... cesto lekari sami kupuju potreban materijal da bi mogli raditi ...

Tomica&co imaju svoju ulogu, i zasto se skupa magnetna rezonanca placa jos skuplje nego sto treba ...

Ah, znaci nije samo u prosveti ta situacija

saucesce :(

ali, znaj da se takve stvari desavaju u celom svetu ....
ja sa istom bolnicom imam dobra iskustva ...

Pa i ja sam imala, dok mi se to nije desilo. Lecila sam grlo i krajnike kod izvrsnog doktora Skrbica, i prezadovoljna sam bila, sto ljubaznoscu sto profesionalnoscu. Ali ova doktorka je specificna, zapravo, uvek sam mrzela zene lekare, em su zivcane, iskompleksirane, pojma nemaju, cast izuzecima (ipak ne mogu sve da ih globalizujem). Musko je musko :)

Nisam primila inekciju dok me je ko klinku lecio doktor Krupez, pokoj mu u dusi. Kako dodjoh u BG na fax, od 1 godine faxa su mi izbusili *** ko da planski oce da naprave fontanu od mene. Boli grlo, inekcija, boli glava, inekcija, jos da mi je zubar prepisao penicilin, bio bi vrh. Imala sam situaciju da mi je doktorka rekla da najverovatnije imam rak, da bi se ispostavilo da se radi o alergiji
Ipak, ne poricem da ima OK lekara, samo treba nabasati na pravo mesto
edit: osobu

Au, a ja naivna mislila da je tamo bolje. Gledam previse serija, definitivno

Ma kakvi bolje. Eto samo nekoliko mojih licnih iskustava sam ovde opisao (a ima ih jos koliko hoces). Da ne pricam o tome sta sam cuo od drugih ljudi, cak i od onih koji su zaposleni u bolnici. Neka im je (bolnicama) daleka kuca, sto dalje od mene i mojih.

Zdravstvena osiguranja prave tolike gubitke, da su mnoga pred bankrotom. Pre je osiguranje placalo mnoge stvari, danas za najmanju sitnicu moras sam da kesiras. Sve ide u pravcu onog sistema koji vlada u SAD i Svajcarskoj. Dakle, ako imas kintu, osiguran si, a ako nemas ko te j*be, umri.

A tek ono pravljenje panike oko pticijeg i svinjskog gripa. Kojeg god doktora da smo pitali sta misli, da li je to stvarno potrebno da primimo tu inekciju itd., svi su bili u fazonu "pa trebali bi, znate, opasno je to blabla", a primetis ono da ni sam ne veruje u to sto prica. Mi smo odoleli propagandi i nismo hteli tu inekciju, a tako ce i ubuduce biti. Ne bih da zracim i k*njam o teorijama zavere, ali ja se stvarno ponekad pitam da li mi uopste znamo sta nam ubrizgavaju u vene. Vecina nas starijih se sigurno seca kako je pre bilo: sistematski pregled, dobijes jednu vakcinu i teraj micko. Ziveli smo prakticno na ulici citav dan i bili zdraviji od ove sterilne danasnje dece, kojima navodno treba dati vakcinu za sve moguce (ovaj grip, onaj grip, ovaj hepatitis i onaj, FSME, ove upale one upale, ova nove bakterije i one). A klinci se razbole cim dune malo jaci vetar. :roll:

Poslednja izmena:

Back