Decibeli zvuka - Pojačanje ili slabljenje u decibelima

• Začetnik teme Začetnik teme Plant
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Db.png

U kom je automobilu Lobačevski ? :flert: a u drugom je Sena Ajrton :D

Kakva je ovo matematika kada 70 + 70 daju = 73 ?

@Plant
otkud ideja za ovom temom? bavis se akustikom?
Ne, ja sam energetičar, ali ovo se u dobra vremena učilo i u gimnaziji.. Recimo da mi je životna neostvarena želja da budem muzičar,.. i da su mi najbolji frendovi muzikanti.. I volim dobre muzičke uređaje( Vox, Marshal ;) )

Logaritamsko pojačanje nije klasična aritmetika (ima slično i kod kiselosti zemljišta da jedan broj u nizu prirodnih brojeva znaći deset puta više. ).
Još malo da nastavimo sa igrom :)
Učenje kroz igru :

Kako ovo objasniti:
Ako je snaga na izlazu 2 puta veća od ulazne (npr. 2W i 1W), onda je pojačanje 3dB.

Ako je snaga na izlazu 10 puta veća od ulazne (npr.10W i 1W), onda je pojačanje 10dB.

Ako je snaga na izlazu 100 puta veća od ulazne (npr.100W i 1W), onda je pojačanje 20dB.

Ako je snaga na izlazu 1000 puta veća od ulazne (npr.1000W i 1W), onda je pojačanje 30dB.
-..........................
Ako je zvučni top165 decibela, koliko je to
pojačanje ?

Ne, ja sam energetičar, ali ovo se u dobra vremena učilo i u gimnaziji.. Recimo da mi je životna neostvarena želja da budem muzičar,.. i da su mi najbolji frendovi muzikanti.. I volim dobre muzičke uređaje( Vox, Marshal ;) )

Logaritamsko pojačanje nije klasična aritmetika (ima slično i kod kiselosti zemljišta da jedan broj u nizu prirodnih brojeva znaći deset puta više. ).
Još malo da nastavimo sa igrom :)
Učenje kroz igru :

Kako ovo objasniti:
Ako je snaga na izlazu 2 puta veća od ulazne (npr. 2W i 1W), onda je pojačanje 3dB.

Ako je snaga na izlazu 10 puta veća od ulazne (npr.10W i 1W), onda je pojačanje 10dB.

Ako je snaga na izlazu 100 puta veća od ulazne (npr.100W i 1W), onda je pojačanje 20dB.

Ako je snaga na izlazu 1000 puta veća od ulazne (npr.1000W i 1W), onda je pojačanje 30dB.
da upravo tako kao sto kazes... evo na ovom sajtu je ceo logaritamski racun (da ne kopiram sad sve ovde),
a evo i sazetak u ovom dijagramu:

fil176.gif

pojačanje ?
prema ovom dijagramu pojacanje od 165 dB je negde skoro pa u beskonacnosti.
pojacanje (ovo gore sto si pisao 1, 2, 5, 100 x veca snaga) ima smisla ako se uporeduju dva sistema... npr. koliko bi neko pojaxalo moralo da pojaca neki zvuk da pa da dostigne nivo zvucnog topa. ali to ovde nije slucaj, zvucni top je sam po sebi snazan izvor zvuka, ne radi se o pojacanju neke vrednosti zvuka.
bar ja to tako kapiram...

inace, ne bavim se ni ja akustikom, ali imam neka osnovna znanja jer imam dodirnih tacaka sa tim (termotehnika, klimatizacija/ventilacija) imamo uvek zadate vrednosti u dB ispod koji treba da bude nasa instalacija.

Pogledajte prilog 1700867

U kom je automobilu Lobačevski ? :flert: a u drugom je Sena Ajrton :D

Kakva je ovo matematika kada 70 + 70 daju = 73 ?
Nije teška ako se zna kako se izražava jačina zvuka u decibelima

L1=10log(P1/P0)=70dbB,

P1 odgovara stvarnom intenzitetu zvuka dok je P0 referentni inzenzitet (snaga po m^2) praga čujnosti.

Ako je P2 dvostruko veća snaga od P1(dva automobila), njena mera u decibelima je

L2=10log(P2/P0)=10log(P1*2/P0)=
(pravilo da je logaritam proizvoda jednak zbiru logaritama)
10log(P1/P0)+10log2=L1+10log2=73 dB

A TRIK pitanje ? :tajna:
koje je ovde bilo trik pitanje ?

Pojačanje u odnosu na ŠTA ?

pojačanje ?
165dB znači da je jačina zvuka 10^16,5 veća od referentne (ili ulazne kako si rekao) ali nije 1 W nego mnogo manja (prag čujnosti), ne znam tačno koliko iznosi...

Праг чујности је најмања јачина звука коју људско ухо може да региструје као звук. Нормално човечје ухо способно је да чује звук чија јачина премашује неку минималну вредност (Imin), која зависи знатно од фреквенције звука. За фреквенције између 1000 Hz и 4000 Hz, где је ухо најосетљивије, граница износи око 10E(-12) W/m²
ali nebitno, mnoooogo,
10000000000000000√10 , bilijarde puta veće od tog minimalnog praga

da ti zauvek popucaju bubne opne 😱

Kapiram da su bili milosrdni pa nisu odvrnuli na max

Back