PREVOD PRVE HRISOVULJE MANASTIRA DEČANI NA SAVREMENI SRPSKI JEZIK | ТРАНСКРИБОВАН ТЕКСТ ПРВЕ ХРИСОВУЉЕ МАНАСТИРА ДЕЧАНИ | |
| | |
Svedržitelj Gospod i Тvorac svega, onaj koji drži u vlasti svu tvorevinu, jedini u večnoj svetlosti, onaj koji prebiva u tri lica, bog od boga, svetlost od svetlosti, život i životodavac, prevečna mudrost i sila, koji je bez majke na nebesima poznat i opet radi našeg spasenja bez oca, od majke na zemlji vidljiv, bogočovek da bi ljude spasao i da bi u prvobitni raj uveo rajsku radost, sve je pretrpeo na zemlji živeći. | Вьседржитељ Господ и Творьц вьсачьским, сьдржеј областију вьсу твар, једин вь свѣте присносуштнѣм, вь трех сьставѣх прѣбивајеѣј, бог от бога, свѣт от свѣта, живот и животу податељ, прѣвѣчна мудрост и сила, иже без матере на небесѣх знајем, и паки нашего ради спасенија без оца на земљи, от матере видим, Бог чловѣк, да чловѣки спасет, и вь првују породу вьведет рајскаго веселија, вьса прѣтрпѣ на земљи ходеј. | |
Vladar i gospodar anđelima i arhanđelima i svim nebeskim silama, huljen i klevetan, ismejan, raspet, primivši sramnu smrt i iz mrtvih vasksnuvši, izvede iz ada ljudsku prirodu, uznese se k ocu na nebo, dok su ga apostoli i učenici njegovi gledali i žalili zbog rastanka s njim. | Ангелом и архангелом и вьсѣм небесним силам владика и господ, похуљајем и оклеветајем, поруган распињајем и смрт поноснују пријем, и вьскрс из мртвих от ада вьзведе јествство чловѣчьскоје, на небеса вьзнесе се кь оцу, апостолом и учеником его зрештим, и жалујуштим о разлучени јего. | |
Njima obeća da će poslati presvetoga duha i naučiti ih svakoj istini, i ne samo njegovim učenicima nego i svima koji veruju u njegovo ime, zato što poučeni i naučeni svi sveti stekoše slavu koju oko ne vide, ni uho ne ču, ni u srce čoveku ne dođe. | Имже обешта се послати прѣсвети дух и наставит их на вьсаку истину, не тьчију јединѣм учеником јего, нь и вьсѣм вѣрујуштим вь име јего, имже вьразумљајеми и научајеми вьси свети славу получише, јеје же око не видѣ ни ухо слиша, ни на срце чловѣку вьзиде. | |
Ko je kadar da ispriča o moći Božjoj? I nama priliči da uperivši k njemu oči srca i oči duše razumno shvatimo ko je ovaj car carevima i gospodar gospodarima, koji uzima duše i carevima i kneževima, u čijoj je ruci svako biće da mu se klanja sa strahom i radošću, kako je rekao po proroku Davidu: „Služite Gospodu sa strahom i radujte mu se s trepetom"; i opet: „Uzmite žrtve i uđite u njegove dvore"; i opet: „Prinesite Gospodu slavu i poštovanje". | И кто довольн изглаголати сили Господње кь Њему же? И нам лѣпо јест вьперивше срдьчнѣји и душевнѣји очи смисьлно разумѣти кто си јест цар царем и господ господем, отјемљеј духи и царем и кнезем, вь њего же руку вьсако диханије сь страхом и радостију припадати јему, по пророку Давиду рекшуму: „Работајте Господеви сь страхом и радујте се јему сь трепетом. " и паки: „Вьзмѣте жртви и вьходите вь двори јего"; и паки : „Принсѣте Господеви славу и чьст." | |
Njega zavoleše naši očevi i u njega se uzdaše, uzdaše se i spasli su se, jer odbacivši brigu o svemu zemaljskom i prihvativši se duhovnog razuma i straha Božjeg, zameniše zemaljsko carstvo nebeskim životom i beskrajnom slavom, ostavivši nam na zemlji uspomene dostojne hvale, ispunjavajući svakom nasladom i radošću naše duše i tela naša. | Јегоже вьзљубише оци наши и на њего упьваше, упьваше и спасли се сут, вьзненавидѣвше бо вьсего земьљнаго, попеченије вь духовни разум и страх Божиј вьселивше, и измѣнише земьљним царством небесноје житије и славу некончајемују, оставьљше нам достохвалније памети на земљи, вьсакого наслажденија и веселија. наплњајуште душе и телеса наша. | |
Pomenuću Simeona Nemanju, prvog i svetog vladara, ljubitelja otadžbine, prosvetitelja srpskog i novog mirotočca i od njega rođenog sina iz mladosti od Boga voljenog, svetog i preosvećenog Savu, prvog srpskog arhiepiskopa i brata njegovog po telu, prvovenčanog kralja Stefana; i posle ovih sve naše roditelje koji su od njih zablistali i koji su carovali na zemlji, njima neka je večna uspomena. | Rеку же Симеона Немању, прваго и светаго господина отьчьству љупца, просвѣтитеља српскаго и новаго мироточца и от њего рожденаго сина из млада Богом вьзљубљенаго, светаго и прѣосвештенаго Саву, прваго архијепископа српскаго, и брата јего по плти првовѣнчанаго краља Стефана; и по сих вьсѣх родитељ наших вьсијавших от них и царствовавших на земљи, им же буди вѣчна памет. |
Od njihovog plemena sam i ja, grešni i nedostojni rob Hristov, Stefan, kralj i s Bogom samodržac svih srpskih i pomorskih zemalja, praunuk svetog Simeona Nemanje i unuk Stefana prvovenčanog kralja i sin svetog i moćnog i previsokog kralja svih srpskih i pomorskih zemalja, Stefana Uroša, sin i naslednik njihovog svetog korena, grana i jednorodni izdanak moga svetog roditelja, omiljen u njegovom srcu više od celog njegovog života, potpora i snaga starosti njegove. | От њих же племене и аз грѣшни и недостојни раб Христу Стефан краљ и сь Богом самодржьц вьсѣх српских и поморских земьљ, правьнук светаго Симеона Немање и вьнук Стефана првовѣнчанаго краља и син светаго и крѣпкаго и прѣвисокаго краља вьсѣх српских и поморских земьљ, Стефана Уроша, син и наслѣдник светаго корѣне их, вѣтьв и отрасьл јединородна родитељу мојему светому, вьзљубљен вь срци јего паче вьсего живота јего, потпор и крѣпост старости јего. |
Zla moja od kojih postradah brzo ću ispričati, ne zbog moga bola koji pretrpeh, nego radi Božje slave, da svi oni koji čuju, posle ovoga nauče da ljube Gospoda i da ga se boje sa strahom kao svemogućega Boga. | Злаја моја јаже пострадах вь брзѣ изреку, не моје ради болѣзни јуже пријех нь слави ради Божије, да вьси слишеште по сем научет се љубити Господа и бојати се сь страхом јако Бога вьсемогушта. |
Tako, dakle, dok sam živeo u ljubavi roditeljskoj i dok sam se uvek veselio u zemaljskoj slavi, zli i bedni đavo koji odiskona mrzi rod ljudski, koji je zaludeo braću da prodadu svoga brata prekrasnog Josifa i koji je stavio u srce izdajniku Judi da preda Gospoda svoga na raspeće, zaboravivši sva dobra učenja i naslade kojih se nauživao od svoga učitelja sa svetim apostoloma, ovaj isti i ovde se uselio u zlonaravne i zlomislene ljude, koje odgajiše moji roditelji i sam ja sa ljubavlju srca kao braću i čeda, koji ostavivši Boga i zaboravivši našu veliku ljubav, počeše postepeno sejati zli korov između mene i moga roditelja. | Тако, убо, живушту ми вь љубви родитељској и вь славѣ земьљној веселешту ми се вьсегда, нь зли окајани дијавол ис прва ненавидеј рода чловѣчьскаго, вьзбѣсиви братију продати прѣкраснаго Јосифа брата својего, и вьложиви прѣдатељу Јудѣ вь срце прѣдати Господа својего на пропетије, забив вьса благаја ученија и наслажденија их же наслади се от учитеља својего сь светими апостоли, тьжде и зде вьсели се вь злоньравије и зломисьлније чловѣки, ихже вьспитѣше свети родитељије краљевства ми и само краљевство ми сь љубовију срца јако братију и чеда, иже оставьљне Бога и великују љубов нашу забивше начеше по малу сѣјати злије плѣвели, между мноју и родитељем краљевства ми. |
Oni koji su se pretvarali da su nam na različite načine bili verni, pokazaše se gori i bedniji od nevernih. | Нам различновѣрни сь льстију јављајуште се, горши и оканѣји невѣрних јавише се. |
Oni koji pozavideše mome dobrom životu, navedoše ga zlim i nedoličnim savetima na tako strašno i nepodobno delo da je neugodno da se čuje i teško da um ljudski shvati. | Иже поревновавше мојему доброму житију, свештанијем злим и неподобним, наведоше јего на таковоје дѣло страшноје и неподобноје јако неудоб слишати ни вь ум чловѣком вьмѣнити. |
Učiniše sa mnom ono što učiniše. | Сьтворише о мнѣ јеже сьтворише. |
Poslušavši ih uskoro liši me svetlosti mojih očiju, ne sačekavši, ni ispitavši istinu, niti rasudivši pažljivo o presudi, jer sud je Бožji. | И послушав их вьскорѣ свѣта очију мојеју лиши ме, не потрпев ни испитав истини ни расудив испитно суда јако суд Божији јест. |
A još pored toga predade me u zatočenje, predade me sa mojom decom caru Androniku da me drži u Kostantinju Gradu, to jest da se posle ovoga ne spomene ime moje, ni ime dece moje i da ne vidim zemlju moje otadžbine. | И јеште кь сему и вь заточније вьдаст, ме и сь чеди мојими, прѣдати ме држати вь Константињѣ Градѣ цару Андронику, рекше јако по сем не јавити се имени мојему, ни чедом мојим, ни видѣти земље отьчьствија мојего. |
Blagi Bog, koji od početka sve zna i ispituje srca, koji je osnažio prodanog prekrasnog Josifa i postavio ga za cara mnogim narodima i svojoj braći, svestan ljubavi i pravde moga srca prema mome roditelju, pokaza prema meni veliko svoje milosrđe vrativši mi svetlost mojih očiju, i kao od samih usta smrtonosnoga ada istrže me; i pošto me izvede, posadi me na presto mojih svetih roditelja i praroditelja i kao cara i gospodara postavi me za vladara države moga oca. | Благи же Бог испрва вьса вѣдиј, и испитајеј срца, укрѣпиви проданаго прѣкраснаго Јосифа и створиви јего цара многим језиком и над својеју братијеју, тьжде сьвѣдиј љубьв и правду срца мојего кь мојему родитељу, јави о мнѣ великоје милосрдије своје, свѣт очију мојију вьзвратив просвѣти, и јако от самѣх уст смртоноснаго ада истрже ме; и извед посади ме на прѣстолѣ светих родитељ и прародитељ краљевства ми и јако цара и владику постави ме господина вьсему стежанију оца мојего. |
I nije se utajilo ovo strašno delo od svih meni ravnih, od careva i kraljeva koji žive oko nas i od svih zemalja koje su čule. | Јако не утаило се јест сије страшноје дѣло вьсѣм другом краљевства ми, царем и краљем окрст нас живуштим и вьсѣм странам слишавшим. |
I bih krunisan od Boga darovanom krunom kraljevstva srpskog istog dana sa mojim sinom 6829. godine, meseca januara, 6. dana, 5. indikta, na praznik Bogojavljenja, blagoslovom i rukom preosvećenog arhiepiskopa Nikodima i svih episkopa i celog Srpskog Sabora, da se zovem Stefan, Bogom pomilovani i Bogom prosvećeni Kralj, Uroš Treći. | И Богом дарованим вѣнцем краљевства српскаго вѣнчан бих на краљевство вь једин дьн сь сином мојим вь лѣто 6829, мѣсеца генара, 6. дьн, индикта 5, вь празник Богојављенија, благословенијем и рукоју прѣосвештенаго архијепископа Никодима и вьсѣх јепископ и вьсего Сьбора Српскаго, јако звати се Стефан Богом помиловани и Богом просвѣштени краљ, Урош Третиј. |
A ja, veseleći se dušom i telom božanstvenom daru koji mi dade, vladaru moj Hriste, sa voljenim sinom mojim, mladim kraljem Stefanom, šta da ti dam, vladaru moj Hriste, za sve što si ti meni dao, jer palog me podiže i obamrlog ožive. | Аз же веселе се душеју и телом о божьствьнѣм дарѣ јеже ми даст владико мој, Христе, и сь вьзљубљеним сином краљевства ми младим краљем Стефаном, что ти вьздам владико мој, Христе, за вьса јаже ми вьздаст, јако падша ме вьздвиже и умрштвена ме оживи. |
I setivši se strašnog časa smrtnog kao svi proroci i apostoli i mučenici i svetitelji i carevi što smrću završiše, a ni jedan od njih se ne oslobodi, svi se u grob useliše i sve primi zemlja kao mati, i bojeći se kada na Тvom sudu uzviknu anđeli: „Pokažite dela da nagradu primite", tebi se klanjam koji znaš sve moje poznate i nepoznate grehove tražeći tvoju veliku pomoć i strahujući i želeći svom dušom da sledim za učenjem i dobrim delima svetih roditelja i praroditelja mojih i da nadopunim i završim ono što nedostaje. | И вь ум вьспријем страшни час сьмртни јако вьси пророци и апостоли и мученици и светитељије и царије сьмртију скончаше се, и ни јединже их не избист, вьси вь гроб вьселише се, и вьсѣх пријет земља јако и мати, и боје се јегда на судѣ Твојем вьзупијут ангели: „Понесѣте дѣла да мьзду примете", кь тебѣ припадају вѣдуштуму вьса моја прѣгрѣшенија јављенаја и нејављенаја, требује твоје помошти великије, и боје се от вьсеје душе, и желаје послѣдовати ученију и дѣлом добрим светих родитељ и прародитељ мојих и недостатьчнаја их исплнити и сьвршити. |
Između svih ovih veličam i slavim preosvećenog i blaženog Savu koji se više od svih trudio oko svetih Božjih zapovesti, koga je i sam Hristos učinio blaženim i proslavio ga na Zemlji i na Nebu neiskazanom slavom. | И вь сих вьсѣх блажу и слављу Саву блаженаго и прѣосвештенаго паче вьсѣх труждша се, о светих заповедех Божјих, јегоже и сам Христос ублажи и прослави на Земљи и на Небеси, неизреченоју славоју. |
On je ukrasio i prihvatio presto kraljevstva srpskog, stvorio Аrhiepiskopiju i mnoge druge crkve od početka sazdao i ukrasio ih, postavio u njih časne ljude, jedne za episkope, druge za igumane, i sabravši mnoštvo kaluđera i svakog crkvenog čina za slavljenje Božje, predade da ih drže prema svome činu. | Иже украси и прѣје прѣстол краљевства српскаго, Архиепископију сьзда и иније многије цркви от начела сьзда и украсив постави вь њих чьсније мужи, ови јепископи, ови игумени, и много множьство сьбрав чрньц и вьсакого чина црковнаго на славословије Божије, прѣдаст држати по чину својему. |
On i ovde u ovom mestu koje se zove Dečani u Zatrnavskoj župi, našavši mesto krasno i pogodno za podizanje Božjeg doma, obeleži ga i potom blagoslovi svojim svetim rukama da ovo mesto bude svetilište. | Иже и зде вь мѣстѣ сем нареченѣм Дѣчани вь жупѣ Затрнавској, обрѣт мѣсто красно и подобно на сьзданије дому Божија назнаменав и прочеје благослови светима рукама својима, бити јему мѣсту свѣтилиштному. |
I pošto neko vreme nije stigao da sazida ovaj hram uziđe u nebeska naselja ka ljubljenom Hristu tražeći za nas potpuno spasenje kao istiniti pastir koji se uvek brine o svom stadu. | Нѣкаку врѣмени јему не успѣвшу сьздати си храм, вьзиде на прѣнебеснаја села кь љубимому јего Христу вьзискаје нам сьвршенаго спасенија, јако пастир истини вьсегда пећи се о стадѣ својем. |
Meni grešnom i nedostojnom robu ovoga svetoga, Stefanu, Bogom pomilovanom kralju svih srpskih i pomorskih zemalja, Urošu Trećem, njegovim molitvama otkri se ovo skriveno skroviše koje je na ovom mestu sakrio sveti gospodin i koje je kroz toliko vremena bilo sačuvano za mene i moga sina, mladoga kralja. | Мнѣ же грѣшному и недостојному рабу сего светаго Стефану Богом помилованому краљу вьсѣх српских и поморских земьљ, Урошу Третијему, молитвами јего откри се ськровиште сије ськрвеноје на сијем селѣ, сим светим господином мојим, и за толико врѣме много, поштедѣно мнѣ и сину мојему, младому краљу. |
Počeh zidati dom Gospodu Bogu, svome svedržitelju i sazidavši ukrasih ga svim lepotama unutrašnjim i spoljašnjim i odredih da bude igumanija, opštežitije za kaluđere, sa blagoslovom gospodina mi oca Danila i svih episkopa i celog Srpskog Sabora. | Начех зидати дом Господеви Богу, мојему пандократору и сьздав украсих вьсѣми красотами, вьнутьрними и вьнѣшњими, и нарекох его игуменија опште мѣсто чрнцем, сь благословенијем господина ми и оца Данила, и вьсѣх јепископ и вьсего Сьбора Српскаго •:• |
I priložih koliko mi je bilo moguće ovome hramu: sela i vlaških i arbanaških katuna i knjiga i časne krstove okovane i pozlaćene sa biserom i dragim kamenjem i različite divne ikone, okovane zlatom i srebrom sa svakim ukrasom i časne sasude osvećene i kandila i ripide i kadionice i svećnjake i krasne odežde i epitrahilje i narukvice i stolnjake i zavese i felone i haljine i svaku lepotu radi proslavljanja Božjeg doma i mnoga druga imanja za hranu i odevanje crkvenim služiteljima i nejakima i namernicima za uspomenu i za pomen meni i sinu mome i svim mojim roditeljima i praroditeljima, na vekove, amin. | И јелико ми бист вьзможно приложити храму сему: сел, и катун влашких и арбанашких, и књижија и чьстније крсти окованије и позлаћеније, сь бисером и каменијем, и иконе красне и различне, окованије златом и сребром сь вьсаким украшенијем, и чьсније сьсуди свештеније, и кандила и рипидије, и кадилнице, и свѣштники, и красними ризами и петрахиљи и наруквицами, и набедрьницами, и трафезафори, и завѣси, и фелони, и диплами, и вьсакими красотами на просвѣштеније дому Божија и ина многа притежанија, јаже на крму и на одѣније вьсѣм служитељем црковним, и маломоштним, и страним вь памет и вь помен мнѣ и сину мојему, и вьсѣм родитељем и прародитељем краљевства ми, вь вѣки амин. |
(I još priložih svoj vinograd ispod manastira sa svim međama do velikoga puta i do vode koja teče u Dečane, i do crkve svete Trojice; i vinograd Dečanin sa svim međama do crkve svetog Georgija i do puta do Velike ceste i do Crvenobreškog potoka. | (И јеште приложих краљевства ми виноград под монастир сь всѣми међами до великога пута и до воде која која тече у Дечане, и до цркве светије Тројице; и виноград Дечанин сь всѣми међами, до цркве Светаго Георгија, и до пута до великије цѣсте, и до Црвенобрешкого потока. |
I još priložih svoju zemlju Bivoljak sa svojim međama do Preke ceste i do Bistrice i do vode koja teče ka Kruševcu i do Papraćana preko do Bistrice. | И јеште приложих краљевство ми земљу Бивољак сь всѣми међами. до прѣке цѣсте и до Бистрице и до воде која тече Крушевцу. и до Папраћани прѣко до Бистрице. |
I vinograd Harac; međa mu je put koji izlazi iz Črvenoga Brega do Velike ceste koja ide pod Črveni breg i preko Črvenobreške njive i odozgo prema crkvi svetog Georgija.) | И виноград Харьц; међа му пут који исходи ис Ч[р]венога Брега до Великије цѣсте која тече под Црвени брег и прѣко до Чрвенобрѣшке њиве и од изгор прѣма цркве Светаго Георгија. |
Prvo selo Dečani sa zaseocima i međama i to: Lučane, zaselak dečanski i Beleg, zaselak dečanski i Črveni breg, zaselak dečanski. | Село прво Дѣчани, заселки и с међами, а се: Лучане, засельк дѣчански и Бѣлѣг засельк Дѣчански, Чрвени брѣг, засельк дѣчански. |
A Dečanima su međe od Črvenoga Brega na Gomilu, u reku, i od Rusalija u lokvu, od lokve pred Nikolinu crkvu, u reku. | А Дѣчам међе. Од Чрвенога брѣга на Гомилу, у рѣку и од Русалији у локву, од локве прѣд Николину црков, у рѣку. |
A planine su im: Đerovica, Šip, do Turteša i do Pločice. | А планине им: Ђеровица и Шип, до Туртеша и до Плочице. |
Selo Istinići sa svim međama. A planina im je Pleš na Bukovi studenac (do Gozne glave i na Dučinu glavu) do Strelačke međe. | Село Истинићи и свѣми међами. А планина им Плѣш на Букови студеньц (до Гозне главе на Дучину главу) до Стрѣльчке међе. |
Selo Prapraćani sa svojim međama. | Село Прапраћани, и своими међами. |
A međe su mu sa Kruševcem i sa Brodlićima do Preke stene, na Ozrislalje kuće. | А међе му с Крушевцем и с Бродлићи, до Прѣке стѣне на Озрислаље куће. |
Selo Strelac. A međe su mu na Stepanju crkvu, na Zablatje, na Teklište, na Blagojevo selište, na Tri oraha i u reku i na Gradište, na tri krsta, na Dubovik studenac, u Preku cestu, do Suhe Ljubuše, na Kosmače laze, u planinu do groba međnoga. | Село Стрѣльц. А међе му на Степању црков, на Заблатје, на Теклиште, на Богојево селиште, на Три орахе и у рѣку. и на Градиште, на три крсте, на Дубовик студеньц, у Прѣку цѣсту, до Сухе Љубуше, и у планину на Косьмче лазе, у планину до гроба међнога. |
Selo Ljubolići. A međa Ljubolićima sa Orahovičićima kako silazi Srednji dol na Srednji Utrg, na put koji izlazi iz Ljubolića na mramor, drugi mramor nasred dubrave, izlazeći na njivu na treći mramor, na putu koji polazi iz Orahovičića u brdo, na četvrti mramor na Velikoj cesti, takođe u orah, posred Blatca i niz Sušicu Velikom cestom, na Radotin potok, a voda koja teče iz Blatca da im je na pola. Zaselak Ljubolićima su Bohorići sa svojim međama. | Село Љуболићи. А међа Љуболићем с Ораховичићи како сходи с планине Срѣдњи дол на Срѣдњи Утрг, на пут који исходи из Љуболић на мрамор, други мрамор насрѣд дубрав,. на њиву излазеће на третји мрамор, на пути који походи из Ораховичић у брдо, и четврти мрамор на Великој цѣстѣ, такоре у орах посрѣд Блаца и низ Сушицу Великом цѣстом, на Радотин поток, а вода која из Блаца потече, да им јест на поли. Засельк Љуболићем Бохорићи, и својими међами: |
Selo Hrastovica sa zaseocima i svojim međama. Prilepi, zaselak Hrastovice. Preki Lug, zaselak Hrastovice. A međe Prekoga Luga s Črvenim Bregom, kako reka teče kroz selo i uz reku u Bigor studenac, takođe pravo malim putem pod livadu i u lokvu, u Suhodol. | Село Храстовица, заселки и својими међами. Прилѣпи, засельк Храстовици. Прѣки Луг, засельк Храстовици. А међе Прѣкому Лугу с Чрвеним Брѣгом, како рѣка тече међу село и уз рѣку у Бигор студеньц, такоре право малим путем под ливаду, и у локву у Суходол. |
Selo Babe s međama. A ovo su međe Babama s Dobrčim dolom: od Topole na mramor, na lokvu i na drugu lokvu na Hridu, na Kokoš studenac, Bučjim putem, kako izlazi Bučji put, pa se oba puta sastaju na mramoru, u lokvu i u reku Trnavu. | Село Бабе, и с међами. А се међе Бабам з Добрчим долом: од Тополе на мрамор, на локву и на другу локву на Хриду, на Кокош студеньц, Бучјим путем, како испада Бучји пут, и стајета се оба пути на мрамору, у локву и у рѣку Трнаву. |
Grmočel sa zaseocima i međama. A ovo su međe Grmočela sa Livljanima: mramor i putem na Topolu, a s Drevodeljom je međa Ilijino brdo kako se spušta u Jelšanicu, a Rogatcu je međa u Jerdan kako pristaje u Jelšanicu. A Rogatcu je međa s Prekim Lugom pod Sakovac i kako Trepetnik ističe iz Prekoga Luga pa utiče u Stlpčanicu. | Грмочел заселки и с међами. А се међе Грмочелу с Ливљани: Мрамор и путем на Тополу, а с Дрѣводѣлом међа Илијино брдо како спада у Јелшаницу, а Рогацу међа у Јердан како пристаје у Јелшаницу, Рогацу међа с Прѣким Лугом, под Саковьц и како Трепетник потече из Прѣкога Луга, и пристаје у Стлпчаницу. |
Selo Uloćane sa svojim međama. | Село Улоћане и својими међами. |
Selo Čabiće sa zaseocima i s međama. Međe Čabiću sa Štitaricom i Unjemirom: od Gubavča potoka Velikom cestom i uz brdo nad vinograd i (od vinograda uz Rudine) na lokvu, od lokve niz put, na dub, od duba na Dolnji put kod njive, koji ide od Jelšanice preko Vlasenoga polja u Prizrensku cestu koja ide iz Trepče i putem do Mlećana, od Mlećana preko do Trna. A međa Stepanje crkve s Čabićem kako upada Suhi dol u potok i uz Suhi dol pod Kićeni dub, na Ređev studenac i putem na Iglarev studenac. A Čabiću je međa s Đurđevikom: od Iglareva i gde se sastaju oba puta iz Drstnika i iz Đurđevika, takođe po brdu na dub, na mramor i na rogalj Svatove poljane i po brdu na lokvu, od lokve brdom posred Stlpa niz Dlboki potok, u reku, u brod. | Село Чабиће заселки и с међами. Међе Чабићу с штитарицом и с Уњемиром: од Губавча потока Великом цѣстом и уз брдо над виноград и (од винограда уз Рудине) на локву, од локве низ пут на дуб, од дуба на Долњи пут кон њиве, који греде из Јелшанице прѣко Власѣнога поља у Призрѣнску цѣсту која греде из Трѣпче и путем до Млѣћани, од Млѣћани прѣко до Трна. А међа Степањи цркви с Чабићем како упада Сухи дол у поток и уз Сухи дол под Кићени дуб, на Ређев студеньц и путем на Игларев студеньц. А Чабићу међа з Ђурђевиком: од Игларева и где се стајета оба пути из Дрсника и из Ђурђевика, такоре по дѣлу на дуб, на мрамор и на рогьљ Сватове пољане и по дѣлу на локву, од локве дѣлом посрѣд Стлпа низ Длбоки поток, у рѣку, у брод. |
A ovo su međe Štitarice s Đurđevikom: od reke na crkvu, od crkve uz breg voznikom preko dola Dlbočaka, uz Drugi dolac, na Vlaški laz i uz brdo nad Vlahe, na voznik koji ide po brdu kroz Resnik i kroz Tolanovinu i kroz Štitaricu i brdom koje se proteže kroz Štitaricu i kroz Ovčarevo i niz brdo čiji deo silazi mimo Vlasenoga polja i onamo kod međaša, tim delom i pravo u reku, na mramor i takođe preko reke i preko bare u Gubavač potok koji polazi iz Jazvine. | А се међе Штитарици з Ђурђевиком: од рѣке на црков, од цркве уз дѣл возником прѣз дол Длбочак, уз други дольц на Влашки лаз и уз дѣл над Влахе на возник који греде по дѣлу. међу Ресник и међу Толановину, и међу Штитарицу, и дѣлом који греде међу Штитарицу и међу Овчарево, и на опогор, који дѣл спада мимо Власѣно поље, и онуђе међника тѣмзи дѣлом и право у рѣку, на мрамор, и такоре прѣз рѣку и прѣз бару у Губавьч поток, који походи из Јазвине. |
Dobrodoli, zaselak Čabića, što sam dao ekonomu Radanu i njegovoj braći u baštinu, da se nasele. A međe su mu: od Nedeljine crkve, putem po bregu u studenac, u Svatovu poljanu i niz Vojihnin dol u Jazvinu, niz Jazvine na brdo i pod Grdanovu njivu ispod Kovačeva laza, u Trn, uz brdo iznad Urvi, takođe uz brdo, takođe pravo u Veliku cestu, u Nedeljinu crkvu. | Засельк Чабићу, Добродоли, што да краљевство ми иконому Радану и јеговѣ братији у баштину да си населе. А међе му: од Недѣљине цркве путем по дѣлу у студеньц, у Сватову пољану, и низ Војихнин дол у Јазвину, низ Јазвин на дѣл, и под Грданову њиву под Ковачев лаз, у Трн, уз дѣл над Урви, такође уз дѣл, такоре право у Велју цѣсту, у Недѣљину црков. |
Srednje Selo s međama. | Срѣдње село и с међами. |
Selo Kumanovo sa svojim međama koje sam ja zamenio arhiepiskopu Danilu za Jablanicu. | Село Куманово и својими међами, а замѣни је краљевство ми архијепископу Данилу за Јабланицу. |
Altin sa zaseocima i sa međama. A ovo su međe celom Altinu: Matorski Preslop, na Tlsto brdo, na Vinogradište, kako upada u Žrkovo u Slatinu, takođe putem pod Radogoštu i pod Dlgu, u Bor, od Bora u Slepi potok, od Slepoga potoka na Ravnje, s Ravnja na Hlmac, s Hlmca u Mečinu, na Velju glavu i preko u Dročin kami i u Prude, u Bor, od Bora po brdu Vratnicu i po brdu na Črn kami i po brdu u Treskavac, po brdu nad Dobri dol i na Brnjac, na Ujezdnu, u Homorje i putem u potok, u Planik, s Planika pravo u Vrelo. | Алтин заселки и с всѣми међами. А се међе всѣму Алтину: Маторски Прѣслоп, на Тлсто брдо, на Виноградиште, како упада у Жрково, у Слатину, такоре под Радогошту путем, и под Длгу, у Бор од Бора у Слѣпи поток, од Слѣпога потока на Равнје, с Равнја на Хлмьц, с Хлмца у Мечину, на Велју главу, и прѣко у Дрочин ками, и у пруде, у Бор, од Бора по дѣлу у Вратницу и по дѣлу на Чрн ками и по дѣлу у Трѣскавьц, над Добри дол по дѣлу, на Брньц, на Ујездну, у Хоморје и путем у поток, у Планик с планика право у Врѣло. |
Selo Grad u Plavu. A međe su mu: od Gornjega Grada posred Medveđe glave, u dub i kako se brdo spušta k bari i kako bara utiče u Lim, pa onda gore uz brdo u Brezovu ravan i brdom Lisac preko Visatora u Suhe borove, niz Mrki dol, prema Vardištima i preko u Črvenu stenu, pravo u brdo i niz brdo u prvi potok više Petrove crkve i kako se potok uliva u Lim. | Село у Плавѣ, Град. А међе му од Горњега Града посрѣд Медвѣђе главе, у дуб и како дѣл спада у бару, и како бара пристаје у Лим, и пак горѣ уз брдо у Брѣзову равьн, и дѣлом у лисьц, прѣз Висатор у Суха бора, низ Мрки дол, прѣма Вардиштем, и прѣко у Чрвену стѣну, право у дѣл и низ дѣл у први поток више Петрове цркве и како пристаје поток у Лим. |
A zaselak Gradu je Jare. | А засельк Граду Јаре. |
Selo Komarani. A međe su im s Ribarima: od Vitičrevskoga potoka, preko Komarštice u Hrid, uz Hrid u planinu, po brdu u Plav, nizbrdo nad Treskavac, pod Ribarske senokose, preko Treskavačkog potoka, uz rt preko posred Bučja i posred Laništa u Velji jedraški vrh i nizbrdo po staroj međi, posred njiva u Črešnju, starom međom u Glavicu, u reku Črvšticu i niz reku kako se Stara Črvštica uliva u Lim. | Село Комарани: А међе им с Рибари од Витичрѣвскога потока, прѣз Комарштицу у Хрид, уз Хрид на планину, по дѣлу у Плав на опогор над Трѣскавьц, под Рибарске сѣнокосе, прѣз поток Трѣскавьчки, уз рьт прѣко посрѣд Бучја и посрѣд Льништ у вели врх у једрашки, и на опогор по старој међи, посрѣд њив у Чрѣшњу, старом међом у Главицу, у рѣку Чрвштицу и низ рѣку како Стара Чрвштица упада у Лим. |
Selo Velika. A međe Velike s Ržanicom: u Petkovu crkvu i kod Beloševa brega u brdo, i kako se kamen kotrlja u Veliku i Ržanicu, uz brdo u planinu Dragojla, do Svetostefanskog hrisovulja i do Gvozda, u Grohot kod Nosa, u Salče glade, preko u Stražište i niz Vitičrevski potok kako se uliva u Komaršticu, planina Ržana i lokva. | Село Велика. А међе Велицѣ с Ржаницом: у петкову црков и кон Бѣлошева брѣга у дѣл. и како се ками вали у Велику и Ржаницу, уз дѣл у планину Драгојла, до хрисовула Светостефанскога и до Гвозда, у Грохот кон Носа, у Салче гладе, прѣко у Стражиште и низ поток Витичрѣвски како пристаје у Комарштицу, планина Ржана и локв. |
Selo Trepča. A međe su mu s Dosuđem: u granicu, uz dol kroz Gradac, u put, i u Zagradcu u Brdce, u Visoki krš kod brda i po brdu nad Trepču kako se kamen kotrlja, i opet u Visitor, u Kićeno drvce, u Obračju stenu, u Kršic, u studenac, od studenca pravo u Kopani breg na Blatu. | Село Трѣпча. А међе му з Досуђем: у границу, уз дол међу Граца у пут, и у Заграци у Брце, у Високи крш кон дѣла и по дѣлу над Трѣпчу како се ками вали, и пак у Виситор, у Кићено дрѣвце, у Обрачју стѣну, у Кршиц, у студеньц, од студенца право у Копани брѣг на Блатѣ. |
Selo Grnčarevo. Međa Grnčarevu sa Dosuđem: u Luki vir, u kamen, u Zavodištnu glavu, uz brdo u Velji vrh. A s Gusinom je međa uz Svetostefanski hrisovulj, od Peći u Litu stenu, u Kamene struge, u Javorovi dol, u Predelac, u Brest, niz Volsku, u Beli potok, posred Godilje, više Babine bukve, u Dragomanj laz kod Dlgih luka, niz Vrmošu kod Babina luga, niz reku kod Krivača, u Trnovšticu, kod Prerovnica u Osredak, u Močila kod Strmoglavnica i kod Popove luke, u Vrbu, u Trifunj krst. | Село Грнчарево. Међа Грнчареву з Досуђем: у Луки вир, у ками, у Заводишну главу, на Вели врх уз дѣл. А з Гусином међа уз хрусовуљ Светостефански, од Пећи у Литу стѣну, у камене струге, у Јаворови дол, у Прѣдѣльц, у Брѣст низ Волску, у Бѣли поток, посрѣд Годиље, више Бабине букве, у Драгомањ лаз кон Длгих лук, низ Врмошу кон Бабина луга, низ рѣку кон Кривач, у Трновштицу, и кон Прѣровниц у Осрѣдьк, у Мочила кон Стрмоглавниц и кон Попове луке, у Врбу, у Трифуњ крст. |
Selo Vrmoša. Međa Črnim gorama je između Plava i Budimlje, kod Kozjega hrpta, u lokvu i pravo uz brdo kroz Benču, idući gradačkom međom i pravo u Velje brdo i u Velji kami i nizbrdo po brdu kroz Gvozd spuštajući se s brega prema Lukovim potocima, a od Zle reke kuda se niti ore niti kopa, nego je sve planina i preko potoka na put kako silazi s Lipovice, i pravo uz brdo u Lokvu, na vrh i niz Borje u Radošev kami, a od Vrmoše, kuda se niti ore niti kosi nego je sve planina. Rikavcu je međa Skrobotnica. | Село Врмоша. Међа Чрним горам међу Плавом и Будимљом, кон Козјега хрпта, у локву и право уз брдо међу Бенчу с Градьчком међом, и право у Велје брдо и у Вели ками и на опогор по дѣлу крозѣ Гвозд, испадајуће з дѣла прѣма Луковим потоком, и од Зле рѣке кудѣ се ни оре ни копа, този все планина, и през поток у пут како спада с Липовице, и право уз брдо у Локву, на врх и низ Борје у Радошев ками, а од Врмоше, кудѣ се ни оре ни коси този планина. А рикавцу међа Скроботница. |
A ovo su plavske planine: Hotina gora, Štirnica, Dobra Vodica, Sedmi Bori, a međa im je od Sedmih Bora putem u studenac, a takođe i u Treskavac, od Treskavca u Lučnicu, od Lučnice uz brdo u Sečenu stenu i po brdu u Dobru Vodicu, od Dobre Vodice u Hotiš, od Hotiša u Ržanu, od Ržane putem na bor u Kruševsko brdo, od brda u potok kod polja. | А се планине Плавске: Хотина гора, Штирнице, Добра Водица, Седми Бори, а међа им од Седми Бор путем у студеньц, такоре у Трѣскавьц, од Трѣскавца у Лучницу, од Лучнице уз дѣл у сѣчену стѣну и по дѣлу у Добру Водицу, од Добре Водице у Хотиш, од Хотиша у Ржану, од Ржане путем на бор у Крушевски дѣл, од дѣла у поток кон поља. |
Selo Dobra Reka sa zaseocima i sa svim međama, i u njoj su ugovoreni konjušari koji su bili i u stare kraljice. A ovo je međa Dobre Reke: do Lima, od Lima u Lučin krst, od Lučina krsta u Bahanj, od Bahnja po rtu Previne, u planinu Stlbicu, u lokvu, u rt, u Torac, po brdu na Vrato i po grebenu Trebačke planine i po grebenu mimo Dosućku planinu i po grebenu do Grnčarevske planine, u Lipovicu i putem niz Lipovicu i u Črni potok do Svetostefanskog hrisovulja. | Село Добра Рѣка с заселки и с всѣми међами, и у њеј урочни коњуси који су били у старе краљице. А се међа Доброј Рѣцѣ: до Лима, од Лима у Лучин крст, од Лучина крста у Бьхьњ, од Бьхња по рту Прѣвине, у планину Стлбицу, и у локву, и у рьт, у Tорьц, по дѣлу на Врато и по дѣлу Трѣбьчке планине и по дѣлу мимо Досућку планину и по дѣлу до планине Грнчаревске, у Липовицу и путем низ Липовицу и у Чрни поток до Светостефанскога хрисовуља. |
Komovima je međa do Gradačkog hrisovulja i od Komova u Štavnu poljanu i po bregu u Vetroševice, u Velji Peh, u Dragaljev potok, niz potok u reku i niz reku u Lim | А Комома међа до Градьчкога хрисовуља и од Кому у Штавну пољану и по дѣлу у Вѣтрошевице у Вели Пех, у Драгаљев поток, и низ поток у рѣку. и низ рѣку у Лим. |
I priložih jeklisijarha Vasilija Leondičevića sa njegovim selom Zerzevom, a međe su mu s Brestovcem kako bara ističe iz Drima i od bare na Ilijinu crkvu, do polovine luga, na Belocrkovski put. | И приложи краљевство ми јеклисарха Василија Леондичевића и с јеговѣм селом Зерзевом. А међе му з Брѣстовцем како потече бара из Дрима, и од баре на Илијину цркьв, до половине луга на пут Бѣлоцрковски. |
A međa s Posteljštacima je od Medveđega dola, kako ide Pločki put na Rajka Posteljštaka kuću i na Zasedalište i posred Gradišta u Drim i po onoj strani Drima na Cestan kako je Drim tekao pod Veliki breg. | А с Постељћаки међа, од Медвѣђега дола, како греде Плочки пут на Рајка Постељштака кућу и на Засѣдалиште, и посрѣд Градишта у Дрим. и по оној странѣ Дрима, на Цѣстьн како је дрим текьл под Вели брѣг |
Takođe i Prokopija Bogdanovića sa braćom i sa selom Paležima i sa svim međama u Brskovskoj župi. | Такожде и Прокопија Богдановића с братјом, и с селом с Палежи, и с всѣми међами у Брсковској жупѣ. |
I u Ljubovićkoj župi Marko Kostić s decom i sa selom Jablčnom, a Črni Vrh mu je zaselak. U Komštici da sebi kosi seno. Međa mu je od Đevčine kako put ide uz goru u Košutu, pa gore u Savin senokos. | И у Љубовићкој жупѣ Марко Костић и с дѣцом и с селом Јаблчном, и Чрни му Врх заселје. У Комштици сѣно да си коси. А међа му од Ђевчине како пут греде уз гору у Кошуту, и горѣ у Савин сѣнокос. |
| |
Vlasi Ratiševci sa svojim međama; Vlasi Sušičani sa svojim međama; Vlasi Vardištani sa svojim međama; Vlasi Lepčinovci sa svojim međama; Vlasi Tudoričevci sa svojim međama. | Власи Ратишевци и својими међами; Власи Сушичане и својими међами; Власи Вардиштане и својими међами; Власи Лѣпчиновци и својими међами; Власи Тудоричевци и својими међами. |
A evo koji htedoše da budu sokalnici: U Dečanima Krajislav i Mihoje; u Belegu Jaroslav Uvratičević; u Prapraćanima Predak i Preja Pavlović; u Istinićima Radoslav Bogdanović i Tul i Miroje Srdanović i Priboje Brajković; u Ljubolićima Mihoilo Dragoslaljić i Mirad Dragobratić; u Hrastovici Trošan i Mileša i Dragina i Brata; u Prilepima Vojko i Stanimir Negojević i Ozroje i Rajko zajedno s Vojihnom i Dragomil i Hranislav; u Babama Radomir Pribičić i Zoran; u Grmočelu Dobrovoj i Šiša i Demon i Tornik i Drajko Šapranović; u Čabiću Preljub Berojević, Pribac Hranetić, Miloš Toljenović, Dumica, Dobrčin Hrančić, Radoslav Štrbac, Bogoje Bratomiljić, Dragoman Hlečko, Gojimir, Ptulja Hranen, Bojko Budnić, Bujan s Predislavom, Bojko Dobrošević, Stajko Grupšić, Mirko sa zetom Vojilom, Budimir Britva; u Plavu u Velici Obrad Radinović, Pomen, Predoje, Hranislav; u Komaranima Radoslav, Andreja; u Trepči Luka; u Grnčarevu Raduj i Bogoje Bogutović i Radoslav Ljubslaljić; u Vrmoši Toloje i Hranota, Miljak; u Dobroj Reci Ljiljanović Smilj, Vitan Vilčić, Dobretko Đulić. | А се кто хте бити сокалници: У Дѣчах Крајислав и Михоје; у Бѣлѣзѣ Јарослав Увратичевић; у Прапраћах Прѣдак и Прѣја Павловић; у Истинићих Радослав Богдановић и Тул и Мироје Срдановић и Прибоје Брајковић; у Љуболићих Михоило Драгослаљић и Мирад Драгобратић; у Храстовици Трошан и Милеша и Драгина и Брата; у Прилѣпѣх Бојко и Станимир Нѣгојевић и Озроје и Рајко с Војихном заједно и Драгомил и Хранислав; у Бабах Радомир Прибичић и Зоран; у Грмочелѣ Добровој и Шиша и Демон и Торник и Драјко Шапрановић; у Чабићи Прѣљуб Беројевић, Прибьц Хранетић, Милош Тољеновић, Думица. Добрчин Хранчић, Радослав Штрбьц, Богоје Братомиљић, Драгоман Хлѣчко, Гојимир, Птуља Хранен, Бојко Буднић, Бујан с Прѣдиславом, Бојко Доброшевић, Стајко Групшић, Мирко и зетем с Војилом, Будимир Бритва; у Плавѣ у Велицѣ Обрад Радиновић, Помен, Прѣдоје, Хранислав; у Комарах Радослав, Андрѣја; у Трѣпчи Лука. у Грнчаревѣ Радуј и Богоје Богутовић и Радослав Љубслаљић; у Врмоши. Толоје и Хранота, Миљак; у Доброј Рѣцѣ Љиљановић Смил, Витан Вилчић, Добретко Ђулић. |
A ovo su mađupci: u Velici Vladoje, Družoje, Dragojlo, Negoslav, Dragoš, Kotilko, Rajko, Đuroje, Stanko, Gradoje; u Komaranima Radin Stajšić, Milosav, Miroje, Milovan, Milgost, Miloslav Maglić, Draja Dragović, Obradac, Draguj Srdanović, Đuroje Dobrić, Radetko Milojević, Rajko i brat mu Bogoje, Hranimir, Bogdan Krčelej. | А се мађупци: у Велицѣ Владоје, Дружоје, Драгојло, Нѣгослав, Драгош, Котилко, Рајко, Ђуроје, Станко, Градоје; у Комарах Радин Стајшић, Милослав, Мироје, Милован, Милгост, Милослав Мьглић, Драја Драговић, Обрадьц, Драгуј Срдановић, Ђуроје Добрић, Радетко Милојевић, Рајко и брат му Богоје, Хранимир, Богдан Крчелѣј. |
Altinjanin Zaharija i Mihal stanuju u Pilotu i Nikiti i ostavismo ih da daju crkvi svile: Zaharija četiri hiljade, a Mihalj dve hiljade godišnje. | Сѣди Алтињанин Захарија и Михаљ у Пилотѣ у Никитѣ и остависмо их, а да давају цркви свиле: за всако годиште Захарија 4 тисуће, а Михаљ 2 тисући. |
Postavi iguman Arsenije Miloša Bratoslaljića s njegovim rodom u Trnavi da čuvaju zabran. | Посади игумен Арсѣније Милоша Братослаљића и с родом у Трнавѣ да забѣла бљуде. |
I još potpomognut milošću Božjom zavetovao sam se Gospodu mome svedržitelju da mi pomogne protiv mojih protivnika, protiv cara bugarskog, i pomože mi. | И јеште благодати Божијеј поспѣштвујуштими обештах се Господеви мојему Пандократору да ми поможе на супротивники моје на цара блгарскога, и поможе ми. |
I priložih selo Rziniće sa svim međama i dva katuna vlaha. A ovo su planine: Pleš, Đerovica, Pločica, Turteš, i kupih u Vitomira Ujezdnu i ove sve planine sa svojim međama. | И приложи краљевство ми село Рзиниће и с всѣми међами, и 2 катуна влах. А се планине Плѣш, Ђеровица, Плочица, Туртеш, и купи краљевство ми у Витомира Ујездну и сије все планине својими међами. |
A ovo je zakon za merophe koji zemlju drže: da oru šest mati pšenice, dve ovsa, dve prosa, dve vinograda mat merom, kao i po drugim crkvama. Zgon da nemaju, a bedbu da imaju, a što uzoru bedbom, to bedbom i da se obradi. | А се закон мѣропхом кто земљу држе: да ору 6 мьти пшенице, 2 овса, 2 проса, 2 винограда мьт мѣром, јако и по иних црквах. Згона да им не, бѣдбу да имају, и што узору бѣдбом този да се бѣдбом истежи. |
A za sokalnike zakon: mat pšenice, mat prosa, mat ovsa i mat vinograda. | А сокалником закон: пшенице мьт, проса мьт, овса мьт, винограда мьт. |
A kovači i zlatari i sedlari i krojači i kožari i svi majstori da rade i da oru kao i sokalnici. I ono što bi od žita i vina obradili sokalnici i svi majstori, pošto srede, sve da predadu u crkvu. | А ковачје и златарје и седларје и шьвци и стргунје и вси мајсторје да работају и ору јако и сокалници. И што хоте сокалници и вси мајсторје тежати жито и вино все да сврстовавше и прѣдаде у црков. |
A seno da kose kako meropsi tako i sokalnici, tako i svi majstori. Koja sela imaju sena, da ga, takođe kose, a u kojem selu nema crkvenog senokosa, a oni da kose onde gde se iguman dogovorio sa zborom. | А сѣно да косе како и мѣропси тако и сокалници, тако и вси мајсторје. И која села сѣна имају да га такози косе, а у којем селѣ нѣ црковнога сѣнокоса, а они да косе где је игумьну зговорно сь збором. |
Jagnjetinu svako da daje, a popovi da daju vrhovinu kako su je i kod episkopa davali, jer sam ja kupio tu vrhovinu od hvostanskog episkopa. | Јагњетину всак да даје, а попове да дају врховину како ју су и у пископа давали, јере купи краљевство ми тузи врховину у пископа хвостьнскога. |
Meropaška rabota je trebljenje žita. | Мѣропша работа штице житотрьѣбљенје. |
Slad da prave sva sela kojima naredi iguman. | Слад да чине вса села којим игумен повели. |
Sluge koje idu na put sa igumanom, ili s kojim kaluđerom, po crkvenom poslu, da se hrane crkvenom hranom, a ko sam ide po crkvenom poslu da se hrani od kuće. | Отроци кто с игумьном на пут греду, а или с којим калуђером, по црковној работѣ, да се црковним брашном храни, а кто сам греде по црковној работѣ да се од куће храни. |
Vinograd svako da kopa, ili pop ili ko bilo ko zemlju drži. | А виноград всак да копа, или поп или кто љубо кто земљу држи. |
Ako se nekom greškom dogodi požar u manastiru, sluge da pomažu u radu. | И ако се по нѣкојем грѣху нанесе погорѣти манастиру, отроци да помагају дѣлати. |
Vlah koji napasa kobile, da ne uzima beleg od kobila, nego da se hrani mesečnom platom, a oni koji napasaju ovce da uzimaju na Đurđevdan ovcu s jagnjetom, a ono što izgubi da plati, a mesečnu platu da uzima. | Влах кто кобиле пасе да не узима бѣлѣга оть кобил, нь да се храни мѣсечином, а кто овце пасу да узимају на Георгијев дьн овцу с јагњетем, а што изгуби да плати, а мѣсечину да узима. |
Srbin da se ne ženi od vlaha, a ako se oženi da je vodi u merophe, pa da je i njoj meropaški zakon, a i njenim unucima. | Србин да се не жени у власѣх, ако ли се ожени да ју веде у мѣропхе и да је ње мѣропынки закон, и унучију јеје. |
Crkvena zemlja da se uopšte nikome ne daje, a onaj kod dođe crkvi, ako je sokalnik, da se kod sokalnika nastani gde bude obilje zemlje. | Земља црковна да се у бь никому не дава, а кто приде к цркви ако је сокалник, да се к сокалником присади где буде обилје земље. |
Seoska zemlja da se ne cepa ni od jednog sela ni za boljarina, ni za sokalnika ni za popa. | Oтеса да нѣ ни од когаре села, ни бољарину ни сокалнику ни попу. |
A za rataje: koliko ima iguman zaprega u kom selu iz toga sela da odredi za rataje koga hoće. | A за ратаје: колико има игумен плугов у којем селѣ од тогађере села да постави ратаје кога хоће. |
U bilo kom selu u kojem se nalaze majstori, pa rode tri ili četiri sina, da ostane jedan na svom mestu, a ostali da postanu sokalnici, a ko bi zaželeo da uzme zemlju od meropaške zemlje, a on da postane meropah. | И у којем љубо селѣ кто се маисторје обрьѣтају, тере се разроде 3 воља 4 синове, да остане једин на својем месте, а остали да поступе у сокалнике, ако ли си узљуби узети земљу од мѣропьшке земље, а он да поступи у мѣропхе. |
Popovski sinovi koji izuče knjigu, da ostanu sa ocem na svojoj popovskoj deonici, ako li knjigu ne izuči, a on neka bude meropah, a da se pop od popa postavi. | Поповсци синове кто књигу изучи. да стоји с оцем на својем ждрѣбју, ако ли књиге не изучи, а он да је мѣропьх, а да се поп од попа стави. |
Ako li meropahov sin izuči knjigu, on neka bude meropah. | Aко ли мѣропьшић књигу изучи да је мѣропьх. |
Sela da ne nose tovar, nego svako selo da hrani po jednog tovarnog konja da nosi crkveni tovar, a ako lipše pod crkvenim tovarom da ga crkva nadoknadi, a ako ugine u selu, da ga selo nadoknadi. | Села товара да не носе, нь да храни всако село по једнога коња кудра да носи црковни товар, да ако умре под црковним товаром да га црков на мѣсто постави, ако ли умре у селѣ да га село на мѣсто постави. |
Plata za saslušavanje svedoka, taksa za jamčenje i kazna za onoga ko se ne bi odazvao pozivu s pečatom je četiri dinara, a za vraždu, onako kako je zakon po srpskoj zemlji, crkvi polovina, a potkazivaču polovina. | Послух рука печат 4 динари. а за вражду, како је закон по српској земљи, цркви половина, а наводчији половина. |
Vlasi da nose propisanu so od crkvenog dohotka, a što donesu više, da je crkvi polovina, a polovna vlasima, a ako crkva bude želela može i to da im otkupi. | Власи закону сол да носе од дохотка црковнога, а што веће донесу, да јест половина цркви, а половина влахом, ако ли црква узљуби и този да им откупи. |
Sve ovo završivši, Spasitelju moj, predadosmo božanstvenoj i neiskazanoj tvojoj moći, jer ti si davalac dobra, neiscrpni izvor svakog dara, uslišitelj svih koji te prizivaju istinom, ne želeći da iko propadne, nego zapovedajući svima da se spasu i da dođu do poznanja istine. | С си вьса сьвршивше Спасе мој, и прѣдахом божьстьвнѣј и неизреченьѣј државѣ твојеј, ти бо јеси датељ благих, источник вьсакому данију неоскудни, услишитељ вьсѣм призивајуштим те истиноју, не хотеј нијединомуже погибнути, нь повелѣваје вьсѣм спасти се и вь разум истини прити. |
Jer svi se dive takvoj promisli koju pokaza za naše spasenje izabravši da se ovaploti, i pokaza slavu svoju učenicima svojim i nama darova krunu carstva zemaljskog i pokaza slavu svoju učenicima svojim i nama darova krunu carstva zemaljskog i pokaza slavu svoju pred zemaljskim carevima i mnogim narodima opet nam spremajući venac carstva nebeskog, jer reče u svom svetom jevanđelju: „Priđite, blagosloveni oca moga, nasledite carstvo nebesko koje vam je pripremljeno"; i opet: „Gde dva ili tri moje ime prizovu, tu sam ja među njima"; i prorok David govori: „Koliko je dobro, koliko je lepo kada braća žive zajedno, jer je za ovo Gospod zaveštao večni život". | Вьсачьска бо удивљајут се таковому смотренију, јако за наше спасеније вьчловѣчити се изволи, и показа славу своју учеником својим, и нам дарова вѣньц царства земьљнаго и показа славу своју прѣд цари земьљними и многими језики, и паки готоваје нам вѣньц да царства небеснаго, рече бо вь светѣм својем јевангелији: „Придѣте, благословени оца мојего, наслѣдујте уготованоје вам царство небесноје;" и паки идеже: „Два или трије име моје призовут ту аз јесьм посрѣд их"; и пророк Давид глагољет: „Се кол добро и кол красно јеже жити. братији вь купѣ. о сем бо завешта Господ живот вѣчни". |
Radi ovoga i ja, grešii i nedostojni rob Hristov, Stefan Uroš Treći, Bogom pomilovani kralj svih srpskih i pomorskih zemalja, sabrah Sabor srpske zemlje, arhiepiskopa i episkope i igumane i kaznace i tepčije i vojvode i sluge i stavilce i dogovorih se sa njima i primih blagoslov od gospodina mi oca arhiepiskopa Danila i svih episkopa i svih igumana i od celog Sabora srpskog za ono što je priloženo ovome hramu. | Сего ради и аз, грѣшни и недостојни раб Христу, Стефан Урош III, Богом помиловани краљ вьсѣх српских и поморских земьљ, сьбрах Збор српскије земље, архијепископа и јепископи, и игумени, и казьнце и тепчије и војеводи и слуги и ставилце, и зговорих се с ними и пријех благословеније от господина ми и оца архијепископа Данила и вьсѣх јепископ и вьсѣх игумен и от вьсего Сьбора српскаго јеже о приложенији храму сему. |
Ko će iskazati Božja milosrđa učinjena za mene? On je pokazao čudo divnije i slavnije od svih čudesa! | И кто исповѣст јаже о мнѣ милосрдија Божија? Показа чудо дивнѣје и славнѣје вьсѣх чудес! |
Dok se ovaj hram zidao i dok se ova hrisovulja ispisivala u mome domu u Porodimlji, iznenada se pomami car Bugarski Mihail Šišmanić sa četiri silna cara i sa stranim narodima i sa mnogim neznabošcima, želeći da u ratu s mojim kraljevstvom pretome srpsku zemlju. Pošto sam protiv njega izašao s mojim voljenim sinom, mladim kraljem Stefanom i sa svom vlastelom moga kraljevstva, podigavši ruke k nebu, rekoh: „Slava tebi besmrtni care, kako su nepravednu misao i nedoličnu nameru ovi carevi smislili za mene". U velikoj borbi, s pomoću božjom i molitvama mojih svetih roditelja i praroditlja ubih cara Mihaila i satreh njegovu nadmenost i druge careve pobedih i razbih i uzeh njihovu imovinu na mestu zvanom Velbužd, 6838. (1330.) godine, jula meseca, 28. dana. | Храму сему жиждему и сијему хрусовулу записивајемому вь дому краљевства ми у Породимљи, вьнезапу победи се цар Блгарски Михаил Шишманић сь инѣми силними 4-ми цари и сь иноплеменими језики и многими погани, на бран краљевства ми прѣјети хоте српску земљу. Аз же противу јему изьшьд и сь вьзљубљеним сином краљевства ми младим краљем Стефаном и сь вьсѣми властели краљевства ми, и вьздѣв руцѣ на небо, и рекох: „Слава тебѣ прѣвѣчни цару. јако неправедно помишљеније. и неподобно свештаније сији царије свешташе о мнѣ". И бившеј рати голѣмѣ, и сь помоштију Божијеју и молитвами светих родитељ и прѣродитељиј краљевства ми цара Михаила убих и отјех поношеније јего и иније царе побѣдих и разбих и вьзех достојанија их на мѣстѣ рекомѣм Велблужд, вь лѣто 6838. мѣсеца јулја вь 28. дьн. |
Dakle, bogoljubiva čeda, da ovo čuvši shvatimo milosrđe Božje prema nama. Potrudite se ne samo da se ne razori ili ne oduzme što od moga priloga i dara ovome hramu, nego štaviše da nadopunite ono što nedostaje, jer svi koji živimo na zemlji, kada pomremo, grobu ćemo predati svoja tela. | Да тѣм убо слишавше, богољубиваја чеда, разумѣјим јеже на нас милосрдије Божије, потьштите се сије моје приношеније и дарованије храму сему, не тькмо што разорити или отнети нь паче и недостатьчнаја исплните, имам бо вьси живуштеји на земљи, смрт вькусивше гробу прѣдати телеса наша: |
Koga Bog izabere da kraljuje posle mene u bogodarovanoj našoj otadžbini, njemu nalažem svaku pomoć i osvetu. Ako se ko drzne da razori nešto od onoga što je zapisano u ovoj hrisovulji, od onoga što je u domu ili od spoljašnjega, takav da bude proklet i zasužnjen u ovom veku i u budućem od Gospoda Boga svedržitelja i od prečiste njegove matere i od svih svetih koji su od pamtiveka bili ugodni Bogu, neka bude pridružen Judi izdajniku i Kainu bratoubici i da se na njega ne smiluje Gospod, kao ni na Sodom i Gomor i da na sudu bude zajedno s onima koji su se odrekli slave Božje i koji su rekli: „Uzmi ga, uzmi, raspni, krv njegova na nas i na čeda naša". | Да јегоже Бог изволит краљевствовати по мнѣ вь богодарованѣм отьчьствѣ нашем, на того вьзлагају вьсаку помошт и освету. Да аште кто дрзнет разорити от записаних вь хрисовуљи сем, вьнутьрњих дому или от вьнѣшњих, такови да будет проклет и завезан вь си вѣк и вь будушти от господа Бога вьседржитеља и от прѣчистије јего матере и от вьсѣх светих от вѣка Богу угодивших, да јест причьтен Јудѣ прѣдатељу и Каину братоубијцу и да не смилит се Господеви, јако и Содом и Гомор и да станет на судишти сь отрекшими се слави Божије, и рекшими: „Вьзми, вьзми, распни, крв јего на нас и на чедѣх наших". |
I od bogodarovane nam krune neka bude proklet i zasužnjen, amin! | И от богодарованаго нам вѣнца да будет проклет и завезан, амин! |
| |
STEFAN UROŠ TREĆI po mislosti Božjoj kralj svih srpskih i pomorskih zemalja | СТѢФАН УРОШ III по милости Божијеј краљ вьсѣх српских и поморских земьљ. |
![]() Freska iz manastirske crkve u Dečanima, oko 1350. godine | |
Puno ime | Stefan Uroš III Nemanjić |
---|---|
Datum rođenja | oko 1276/posle 1284. |
Mesto rođenja | nepoznato |
Datum smrti | 11. novembar 1331. |
Mesto smrti | Zvečanski grad Srbija |
Grob | Manastir Dečani |
Dinastija | Nemanjići |
Otac | Stefan Uroš II Milutin |
Majka | Jelena/Ana Terter |
Veroispovest | pravoslavlje |
Supružnik | Teodora Smilec, Marija Paleolog |
Potomstvo | Stefan Uroš IV Dušan, Teodora, Simeon Siniša, Jelena, Dušic |
Kralj Srbije | |
Period | 1322–1331. |
Prethodnik | Stefan Uroš II Milutin |
Naslednik | Stefan Uroš IV Dušan |
DH II | DH III | |||||||||
red. br. | NASELJE | br. % | slovenska imena | hrišćanska imena | ostala imena | ukupno | slovenska imena | hrišćanska imena | ostala imena | ukupno |
1. | DEČANI | br. % | — | — | — | — | 60 88,24 | 5 7,35 | 3 4,41 | 68 |
2. | DEČANSKI BIVOLARI | br. % | 8 53,33 | 7 46,67 | — | 15 | 8 53,33 | 7 46,67 | — | 15 |
3. | LUČANE | br. % | 72 88,89 | 1 1,23 | 8 9,88 | 81 | 75 89,29 | 1 1,19 | 8 9,52 | 84 |
4. | BELEG | br. % | 21 87,5 | 1 4,17 | 2 8,33 | 24 | 25 86,2 | 2 6,9 | 2 6,9 | 29 |
5. | ČRVENOBREŽANE | Br. % | — | — | — | — | 65 95,59 | 1 1,47 | 2 2,94 | 68 |
6. | ISTINIĆI | Br. % | 85 86,73 | 10 10,21 | 3 3,06 | 98 | 113 88,98 | 11 8,66 | 3 2,36 | 127 |
7. | PRAPRAĆANE | br. % | 164 94,25 | 7 4,02 | 3 1,73 | 174 | 182 93,33 | 10 5,13 | 3 1,54 | 195 |
8. | STRELAC | br. % | 126 91,24 | 8 5,84 | 4 2,92 | 137 | 156 89,65 | 10 5,75 | 8 4,6 | 174 |
9. | LJUBUŠA | br. % | 23 95,83 | — | 1 4,17 | 24 | 41 89,13 | 2 4,35 | 3 6,52 | 46 |
10. | LJUBOLIĆI | br. % | 208 90,83 | 16 6,99 | 5 2,18 | 229 | 223 90,65 | 18 7,32 | 5 2,03 | 246 |
11. | BOHORIĆI | br. % | 84 93,33 | 4 4,45 | 2 2,22 | 90 | 83 93,26 | 4 4,49 | 2 2,25 | 89 |
12. | HRASTOVICA | br. % | 90 89,11 | 8 7,92 | 3 2,97 | 101 | 95 87,96 | 8 7,41 | 5 4,63 | 108 |
13. | PRILEPI | br. % | 40 86,96 | 3 6,52 | 3 6,52 | 46 | 49 89,09 | 4 7,27 | 2 3,64 | 55 |
14. | PREKI LUG | br. % | 36 83,72 | 2 4,65 | 5 11,63 | 43 | 41 85,41 | 2 4,17 | 5 10,42 | 48 |
15. | BRATOTIN DOL | br. % | 14 100 | — | — | 14 | 23 95,83 | — | 1 4,17 | 24 |
16. | BABE | br. % | 270 95,74 | 6 2,13 | 6 2,13 | 282 | 260 96,3 | 6 2,22 | 4 1,48 | 270 |
17. | GRMOČEL | br. % | 281 93,05 | 12 3,97 | 9 2,98 | 302 | 270 92,78 | 12 4,13 | 9 3,09 | 291 |
18. | ULOĆANI | br. % | 158 91,86 | 10 5,81 | 4 2,33 | 172 | 191 88,02 | 12 5,53 | 14 6,45 | 217 |
19. | ČABIĆ | br. % | 570 88,78 | 43 6,7 | 29 4,52 | 642 | 579 89,08 | 42 6,46 | 29 4,46 | 650 |
20. | DOBRODOLI | br. % | 43 93,48 | — | 3 6,52 | 46 | — | — | — | — |
21. | SREDNJE SELO | br. % | 77 88,5 | 4 4,6 | 6 6,9 | 87 | 73 91,25 | 3 3,75 | 4 5,0 | 80 |
22. | KUMANOVO | br. % | 33 97,06 | 1 2,94 | — | 34 | 33 97,06 | 1 2,94 | — | 34 |
23. | ČABIĆANI U KUMANOVU | br. % | — | — | — | — | 20 100 | — | : | 20 |
24. | TREBOPOLJE | br. % | 170 95,51 | 2 1,12 | 6 3,37 | 178 | 152 96,82 | 2 1,27 | 3 1,91 | 157 |
25. | BABIJANE | b[SUB]R[/SUB]. % | 101 92,66 | 5 4,59 | 3 2,75 | 109 | 78 90,7 | 5 5,81 | 3 3,49 | 86 |
26. | LUŽANE | br. % | 64 76,19 | 16 19,05 | 4 4,76 | 84 | 60 75,0 | 16 20,0 | 4 5,0 | 80 |
27. | GORANE | br. % | 257 93,12 | 14 5,07 | 5 1,81 | 276 | 195 92,86 | 12 5,71 | 3 1,43 | 210 |
28. | ŠIPČANE | br. % | 147 94,23 | 7 4,49 | 2 1,28 | 156 | 128 92,09 | 9 6,47 | 2 1,44 | 139 |
29. | SOŠANE | br. % | 109 97,32 | 3 2,68 | — | 112 | 99 95,19 | 4 3,85 | 1 0,96 | 104 |
30. | GREVA | br. % | 7 20,0 | 23 65,71 | 5 14,29 | 35 | 7 20,0 | 23 65,71 | 5 14,29 | 35 |
31. | BUNJANE | br. % | 199 92,99 | 10 4,67 | 5 2,34 | 214 | 179 92,75 | 10 5,18 | 4 2,07 | 193 |
32. | KRASTAVLJANE | br. % | 133 91,72 | 7 4,83 | 5 3,45 | 145 | 133 92,36 | 7 4,86 | 4 2,78 | 144 |
33. | BULJUBI | br. % | 138 84,14 | 13 7,93 | 13 7,93 | 164 | 127 83,0 | 13 8,5 | 13 8,5 | 153 |
34. | GRADU PLAVU | br. o/ /0 | 69 85,19 | 9 11,11 | 3 3,71 | 81 | 39 81,25 | 8 16,67 | 1 2,08 | 48 |
35. | KOMARANI | br. o/ /0 | 37 88,1 | 5 11,9 | : | 42 | 54 85,71 | 7 11,11 | 2 3,18 | 63 |
36. | VELIKA | br. % | 11 73,33 | 4 26,67 | — | 15 | 34 80,95 | 8 19,05 | — | 42 |
37. | TREPČA | br. % | 30 90,91 | 3 9,09 | — | 33 | 55 87,3 | 8 12,7 | — | 63 |
38. | GRNČAREVO | br. % | 71 91,03 | 5 6,41 | 2 2,56 | 78 | 62 91,18 | 4 5,88 | 2 2,94 | 68 |
39. | VRMOŠA | br. % | 90 86,54 | 13 12,5 | 1 0,96 | 104 | 69 87,34 | 8 10,13 | 2 2,53 | 79 |
40. | RIBARI U PLAVU | br. % | 28 84,85 | 4 12,12 | 1 3,03 | 33 | 30 76,92 | 8 20,51 | 1 2,57 | 39 |
41. | KUŠEVO U ZETI | br. % | — | — | — | — | 3 6,38 | 23 48,94 | 21 44,68 | 47 |
42. | DOBRA REKA | br. o/ /o | 200 89,29 | 20 8,93 | 4 1,78 | 224 | 187 86,98 | 24 11,16 | 4 1,86 | 215 |
43. | SEROŠ | br. 0/ /o | 328 88,41 | 21 5,66 | 22 5,93 | 371 | 344 88,89 | 23 5,94 | 20 5,17 | 387 |
44. | DOLJANCI | br. 0/ /0 | 23 95,83 | 1 4,17 | — | 24 | 18 94,74 | 1 5,26 | — | 19 |
45. | ZERZEVO | br. % | 27 69,23 | 8 20,51 | 4 10,26 | 39 | 24 70,59 | 6 17,65 | 4 11,76 | 34 |
46. | BRESTOVAC | br. % | — | — | — | — | 2 66,67 | — | 1 33,33 | 3 |
47. | JABLČNO | br. 0/ /o | 40 95,24 | 2 4,76 | — | 42 | 38 95,0 | 2 5,0 | — | 40 |
48. | BOTUŠA | br. o/ /o | 14 77,78 | 3 16,67 | 1 5,55 | 18 | 11 73,33 | 3 20,0 | 1 6,67 | 15 |
49. | BRODLIĆI | br. % | 56 91,8 | 3 4,92 | 2 3,28 | 61 | 54 93,1 | 2 3,45 | 2 3,45 | 58 |
50. | ZAGORJE | br. % | ___ | — | — | — | 6 85,71 | ___ | 1 14,29 | 7 |
51. | LJUDI KOD KOLA | br. % | — | — | — | — | 14 93,33 | — | 1 6,67 | 15 |
52. | VLASI RATIŠEVCI | br. % | 40 74,07 | 10 18,52 | 4 7,41 | 54 | 43 72,88 | 11 18,64 | 5 8,48 | 59 |
53. | VLASI SUŠIČANI | br. % | 69 74,19 | 7 7,53 | 17 18,28 | 93 | 65 71,43 | 10 10,99 | 16 17,58 | 91 |
54. | VLASI VARDIŠTANI | br. % | 32 84,21 | 2 5,26 | 4 10,53 | 38 | 42 82,35 | 3 5,88 | 6 11,77 | ! [SUP]51[/SUP] |
55. | VLASI LEPČINOVCI | br. % | 64 85,33 | 5 6,67 | 6 8,0 | 75 | 59 84,29 | 5 7,14 | 6 8,57 | 70 |
56. | VLASI TUDORIČEVCI | br. % | 99 83,9 | 10 8,47 | 9 7,63 | 118 | 88 84,62 | 8 7,69 | 8 7,69 | 104 |
57. | VLASI GOVNEČJE | br. % | 85 89,47 | 3 3,16 | 7 7,37 | 95 | 72 91,14 | 2 2,53 | 5 6,33 | 79 |
58. | VLASI SVETOVRAČCI (odvojeni od Vlaha Govnečja) | br. % | - | - | — | - | 8 80,0 | 1 10,0 | 1 10,0 | 10 |
59. | ĐURAŠEVSKI VLASI (u DH II Vlasi Sremljani) | br. % | 97 84,35 | 11 9,56 | 7 6,09 | 115 | 111 82,84 | 15 11,19 | 8 5,97 | 134 |
60. | VLASI PAGARUŠANI | br. % | — | — | — | — | 34 79,07 | 4 9,3 | 5 11,63 | 43 |
61. | RZINIĆI | br. % | 99 84,62 | 16 13,67 | 2 1,71 | 117 | 97 82,2 | 17 14,41 | 4 3,39 | 118 |
62. | KATUN ARBANASA | br. % | 11 20,37 | 20 37,04 | 23 42,59 | 54 | 11 21,57 | 22 43,14 | 18 35,29 | 51 |
63. | PROHOROVI LJUDI | br. % | 6 85,71 | 1 14,29 | — | 7 | 10 71,43 | 3 21,43 | 1 7,14 | 14 |
64. | SOKALNICI U METOHIJSKOJ OBLASTI | br. % | 49 81,67 | 2 3,33 | 9 15,0 | 60 | 47 81,04 | 3 5,17 | 8 13,79 | 58 |
65. | SOKALNICI U PLAVSKO-POLIMSKOJ OBLASTI | br. % | 13 86,66 | 1 6,67 | 1 6,67 | 15 | 16 88,88 | 1 5,56 | 1 5,56 | 18 |
66. | MAĐUPCI U PLAVSKO-POLIMSKOJ OBLASTI | br. % | 30 85,71 | 1 2,86 | 4 11,43 | 35 | 27 84,38 | 1 3,12 | 4 12,5 | 32 |
67. | OSTALA IMENA (sudije, majstori, itd.) | br. % | 9 69,23 | 3 23,08 | 1 7,69 | 13 | 10 62,5 | 4 25,0 | 2 12,5 | 16 |