Deca u Srbiji odrastaju na mesnim preradjevinama i brzoj hrani !

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U tom slučaju zabaviš dete, mlatiš zvečkama i usput kljukaš kašicom. I tako narednih 5 dana, i dete se navikne na hranu bez aditiva. Ja sa svojom decom nisam imala tih problema jer su gotove kašice jeli samo kada putujemo na more ili sa mora (u prevodu 2 puta u toku godine).
Ma neće.
Hranio sam moju decu, hranio sam i tuđu decu uspešno. Ali ovde ne pomaže moje iskustvo, strpljenje, budalesanje.... ništa. Jednostavno, dete voli kašice iz konzervirane teglice, a ono što je spremljeno sveže nikako ne ide.

Nije pomogao nijedan trik.

Evo ti recept.
Prvo ga dobro izgladniš (neće mu ništa faliti da obrok kasni 2 sata, samo mu daj vode).
Ako i tada neće da jede, uhvatiš ga za nos, a on otvori usta da diše. Tad mu uvališ kašičicu kašice, a nos pustiš. Tako je moje starije dete naučilo ca jede spanać sa malo putera i žumancetom (dešavalo mi se da mi odeća bude zelena koliko je pljuvala, ali je na kraju ipak navikla da jede i spanać).
Možda deluje surovo, ali je po mom mišljenju daleko gore da dopustim da jede samo gotove kašice.
Kada čovek tako istraje, onda deca nauče i jedu sve što im majka spremi.

Evo ti recept.
Prvo ga dobro izgladniš (neće mu ništa faliti da obrok kasni 2 sata, samo mu daj vode).
Ako i tada neće da jede, uhvatiš ga za nos, a on otvori usta da diše. Tad mu uvališ kašičicu kašice, a nos pustiš. Tako je moje starije dete naučilo ca jede spanać sa malo putera i žumancetom (dešavalo mi se da mi odeća bude zelena koliko je pljuvala, ali je na kraju ipak navikla da jede i spanać).
Možda deluje surovo, ali je po mom mišljenju daleko gore da dopustim da jede samo gotove kašice.
Kada čovek tako istraje, onda deca nauče i jedu sve što im majka spremi.
Ja nisam imao potrebe za ovakvim surovim metodama, ali...
Nisam siguran da bi ovo moja seka prihvatila.

Mojoj starijoj je bilo dovoljno da spominjem kucu, macu, medu koji će da pojedu ono što ona neće, pa je ona jela dok god je mogla, a onda kada bi se zasitila rekla bi:
- Daj medi.
Mlađu nisam ni morao da varam. Ona je njupala sve što bi bil ispred nje.

A sa drugom decom uvek je palio fazon da ću pojesti ja to što oni neće, i da će to pojesti kuca, maca, meda....
Sa mojim sestrićem ti trikovi ne pale. Čini mi se da je fazon u tome što je kašica iz teglice takva da može prosto da se guta, a bakina kašica ipak mora da se žvaće.

I čisto da rečem, bakina kašica je čisto veganska, dok je ova iz tegle sa ćurećim mesom - to prosto obožavamo.

Onda probaj da mu ispasiraš kašicu štapnim mikserom (tako je najbrže). Mada je za njega bolje da se odmah navikava da žvaće. I stavite mu mesa u kašicu.
U tim industrijskim kašicama uvek ima šećera, sve su slatkaste. Ni to ne valja, dete mora da se navikne na slani obrok.
Možda sam ja bila malo grublja sa mojima, ali sam se, što se njihove ishrane tiče, pridržavala saveta moje majke koja je bila pedijatar. Apsolutno im se znao red i šta jedu.
Jesam sve podredila njima, ali nije mi žao.

Onda probaj da mu ispasiraš kašicu štapnim mikserom (tako je najbrže). Mada je za njega bolje da se odmah navikava da žvaće. I stavite mu mesa u kašicu.
U tim industrijskim kašicama uvek ima šećera, sve su slatkaste. Ni to ne valja, dete mora da se navikne na slani obrok.
Možda sam ja bila malo grublja sa mojima, ali sam se, što se njihove ishrane tiče, pridržavala saveta moje majke koja je bila pedijatar. Apsolutno im se znao red i šta jedu.
Jesam mnogo toga podredila njima, ali nije mi žao.
Da se pitam ja, tak obih i radio.
Ovako, možeš da savetuješ nešto što možda zvuči kao gnjavaža onome koga savetuješ.

Znaš ono kada ćerka kaže svojoj majci: "Ne znaš ti majko kako se gaje deca."?

Svako ima pravo da odgaja svoju decu onako kako on smatra da treba.
Ja se ni rođenom bratu ne mešam (on ima bebu, a mama je umrla), kada me nešto pita ja kažem šta mislim (sama ništa ne komentarišem).
Opet ne mogu da ti dam reputaciju, a probao sam danas nekoliko puta.

No, o tome pričam. Savet je dobar tek kada te neko pita za savet. Ako nekome namećeš svoje viđenje sveta, kao što nama svima rade ovi vegani, to onda može da izazove samo kontraefekat.

Isto kao kad vegetarijanca optuzis da je sektas,zakrzljao,manje vredan ili slicno.
O tome možeš da pričaš sa onima koji takve optužbe iznose.

Činjenica je da je sa većinom ovde prisutnih vatrenih pobornika veganstva nemoguće razgovarati normalno.

Opet te pitam, šta mogu da mislim o čoveku koji kaže da stabla daju med i da je moguće proizvesti svu potrebnu hranu na 10 ari zemlje?
Čisto šta ti misliš? Ima li taj čovek blage veze sa vezom?

Samo agresivne vegane.
Vegetarijance ne.
Čak su i pomalo simpatični.
Potpuno se slažem.
Predložila sam Kamaelu da i on stavi neki recept, pa da probamo i neko njegovo jelo. On je samo dao neki ironični komentar, a od recepta - ništa. Ali je zato nastavio veoma agresivno da piše o koje kakvim boleštinama i da, naravno, za sve okrivljuje namirnice životinjskog porekla (bez ikakve naučne potpore - tekstovi tipa rekla-kazala).

Vegetarijanac ima pravo da bude odgovoran roditelj a da mu se tamo neki malogradjanin ne nakaci i soli pamet kako mu je dete anemicno i zakrzljalo.
Malograđane normalan čovek nikad ne uzima za ozbiljno.
Da li je dete anemično ili zakržljalo svakako može da sudi samo odabrani lekar prilikom sistematskog pregleda.

Ako jeste , svaki odgovoran roditelj mora da se pobrine da pomogne svom detetu a ne da ga izlaže riziku.

Forumski doktori nemaju tu šta da traže.

Vegetarijanac ima pravo da bude odgovoran roditelj a da mu se tamo neki malogradjanin ne nakaci i soli pamet kako mu je dete anemicno i zakrzljalo.

Ko je tebi rekao da ti je dete anemično i zakržljalo? I ko može bilo kome da dijagnositkuje anemiju bez krvne slike? Nisi valjda lud, da vidiš da ti je dete bledo kao krpa, sa plavičastim beonjačama, ušima koje izgledaju kao da su od voska i da ga ne odvedeš kod lekara?
Ja sam čak shvatila da ti svom detetu nosiš obrok u vrtić jer smatraš da ima mnogo mesnih prerađevina (mada su jelovnici u vašem vrtiću i našem vrtiću potpuno različiti).

O tome možeš da pričaš sa onima koji takve optužbe iznose.

Činjenica je da je sa većinom ovde prisutnih vatrenih pobornika veganstva nemoguće razgovarati normalno.

Opet te pitam, šta mogu da mislim o čoveku koji kaže da stabla daju med i da je moguće proizvesti svu potrebnu hranu na 10 ari zemlje?
Čisto šta ti misliš? Ima li taj čovek blage veze sa vezom?
Iskreno,ova rasprava nema veze sa vezom. Postoje pobornici veganstva i pobornici kacenja slika rostilja kao kontra teza.
Veganstvo je legitiman izbor,uostalom kao i jedenje mesa. Po meni los izbor,ali i dalje izbor.
U principu,ja tebi mogu postaviti kontra pitanje - sta mislis o ljudima ovde koji tvrde da bez mesa u ishrani dolazi do opsteg narusavanja zdravstvenog stanja kao i da ljudi koji jedu meso su nadmocniji intelektualno i fizicki u prevodu su nadrasa za ljude koji nece da jedu meso. Takodje,sta mislis o nikakvom osvrtu cak i sprdanju sa uslovima i nacinu na koji se tretiraju zivotinje na industrijskim farmama i klanicama? Licni izbor na misljenje? OK,onda ne treba da ti smeta licni izbor coveka da iznosi takve tvrdnje za koje si mi postavio pitanje sta mislim o njima.

A ako mu je dete zaista anemično i zakržljalo pa mu pedijatar posavetuje da dete jede malko više džigerice?

a sta ako mu on kaze da dete ne jede dzigericu,dal ce mu taj savetovati da jede cveklu,sok od kupine,orasate plodove,suseno voce,zumance i ostale izvore gvozdja ili ce mu reci da je sektas i nikakav roditelj?

Malograđane normalan čovek nikad ne uzima za ozbiljno.
Da li je dete anemično ili zakržljalo svakako može da sudi samo odabrani lekar prilikom sistematskog pregleda.

Ako jeste , svaki odgovoran roditelj mora da se pobrine da pomogne svom detetu a ne da ga izlaže riziku.

Forumski doktori nemaju tu šta da traže.
Evo,ja tvrdim da sam svom detetu popravio krvnu sliku cveklom,kupinom,susenim vocem,orasima. Iako je jelo meso imalo je nedostatak gvozdja.

a sta ako mu on kaze da dete ne jede dzigericu,dal ce mu taj savetovati da jede cveklu,sok od kupine,orasate plodove,suseno voce,zumance i ostale izvore gvozdja ili ce mu reci da je sektas i nikakav roditelj?

Na lekaru je da preporuči namirnice bogate gvožđem, ali i da objasni da je iskorišćenost gvožđa iz životinjskih namirnica daleko veća nego iz biljnih. Isto tako da kaže da se ne kombinuju namirnice bogate gvožđem i kalcijumom, kao i da vitamin C poboljšava resorpciju gvožđa. A roditelj neka odluči.

Ko je tebi rekao da ti je dete anemično i zakržljalo? I ko može bilo kome da dijagnositkuje anemiju bez krvne slike? Nisi valjda lud, da vidiš da ti je dete bledo kao krpa, sa plavičastim beonjačama, ušima koje izgledaju kao da su od voska i da ga ne odvedeš kod lekara?
Ja sam čak shvatila da ti svom detetu nosiš obrok u vrtić jer smatraš da ima mnogo mesnih prerađevina (mada su jelovnici u vašem vrtiću i našem vrtiću potpuno različiti).
Nema mnogo mesnih preradjevina,ali ja svom detetu uopste ne dajem te stvari. A obrok nosim kad se na jelovniku pojavi pasteta ili neko pecivo sa virslom i sunkom.

Samo bih podsetio da ovo nije tema o veganstvu.

Ishrana dece lišena namirnica životinjskog porekla vodi u bolest i to je više puta obrazloženo valjanim medicinskim faktima, izjavama lekara koji su uzimali učešće na temi.
Podmetanje parizera i pašteta o kojima niko ne misli da su dobra hrana gotovo uvek dođe kao odgovor.
Šta fali jagnjetini ili piletini, ribi ?

Zašto bi je posle hiljadama godina potvrđenog iskustva odbacivali?
Jer se nekoj lucprdi ne sviđa ideja da ubija?

Ubijaju drugi za svakog onog ko se pravi lud misleći da ostali aspekti njegovog života ne podrazumevaju rađanje i smrt.

Circle of life.

Na lekaru je da preporuči namirnice bogate gvožđem, ali i da objasni da je iskorišćenost gvožđa iz životinjskih namirnica daleko veća nego iz biljnih. Isto tako da kaže da se ne kombinuju namirnice bogate gvožđem i kalcijumom, kao i da vitamin C poboljšava resorpciju gvožđa. A roditelj neka odluči.

P.S. Uz sve što si nabrojao, zaboravio si žumanca.
Vidis,cak su i to zaboravili da kazu. Posle unosenja namirnica bogatih gvozdjem ne uzmati mleko. A posto moje dete obozava mleko napredak je bio nikakav dok se nisam sam informisao.
OK,ja sam probao i jedno i drugo i rezultate sam postigao sa gore navedenim. Zumanca sam pomenuo koliko vidim.

Iskreno,ova rasprava nema veze sa vezom. Postoje pobornici veganstva i pobornici kacenja slika rostilja kao kontra teza.
Veganstvo je legitiman izbor,uostalom kao i jedenje mesa. Po meni los izbor,ali i dalje izbor.
U principu,ja tebi mogu postaviti kontra pitanje - sta mislis o ljudima ovde koji tvrde da bez mesa u ishrani dolazi do opsteg narusavanja zdravstvenog stanja kao i da ljudi koji jedu meso su nadmocniji intelektualno i fizicki u prevodu su nadrasa za ljude koji nece da jedu meso. Takodje,sta mislis o nikakvom osvrtu cak i sprdanju sa uslovima i nacinu na koji se tretiraju zivotinje na industrijskim farmama i klanicama? Licni izbor na misljenje? OK,onda ne treba da ti smeta licni izbor coveka da iznosi takve tvrdnje za koje si mi postavio pitanje sta mislim o njima.
Izvini prijatelju, opet mešaš teze u pokušaju da izvrdaš odgovor na postavljeno pitanje.

Šta mislim o ljudima koji tvrde da ishrana bez mesa ugrožava zdravlje?
Pa ako od desetoro ljudi koji su se odrekli mesa, a koje sam lično upoznao njih četvoro ima ili je imalo ozbiljnih zdravstevnih problema vezanih za sistem za varenje ili nedostatak nekog hranljivog sastojka, šta misliš kakvo ja mišljenje imam o štetnsti po zdravlje ako se čovek odrekne mesa?
Onih šestoro koji nemaju problema, strogo vode računa po tabelama šta treba da pojedu da bi nadomestili ono što nisu uneli kroz meso.
Dakle, nije nemoguće, ali je neophodno veliko znanje o namirnicama, hemijskom sadržaju kao i o tome koji su sve hranljivi sastojci neophodni za normalan život.
Čovek koji se ne odrekne mesa ne mora baš toliko strogo da vodi računa o svemu tome.

Što se sprdanja tiče, ne opravdavam, ali ako se neko kao Kamael pokušava sprdati sa mnom, onda ću se i ja sprdati sa njegovim biserima tipa "stablo daje med".

Postavljao sam linkove ka vestima o oduzimanju dece nesavesnim roditeljima veganima koji su ugrozili živote svoje dece.

Mogu opet, al je offtopic.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back