DECA SITUIRANIH RODITELJA KOJA ISPASTAJU ZBOG SVOG MATERIJALNOG STATUSA!!!

Ne postoje losa vremena, postoje samo losi ljud ...a ova vremena su probudila najgore u ljudima ...pa ti kao ostani normalan :(
Ovom rečenicom si objasnila dosta toga, prvenstveno koliko si neiskrena u svom: "trudom i radom smo stekli i hoćemo da usadimo detetu da materijalno nije najvažnije" blabla. Možda i nesvesno.
Jer evo, ja sam onda najgori čovek na svetu jer od rođenja do dana današnjeg nisam živela u nekim... drugačijim vremenima. Od ovih sad. Da ne kažem dobrim, jer takva ne postoje?!
Šta uopšte znači ovo? Svako ko se krije iza "ja sam uspela, to što ti nisi znači da si nesposoban/na" i još na sve to napiše kako razume nižu klasu i želi da se merdžuje sa njima, nije ništa drugo do licemer.
Nisu svima okolnosti u životu iste, nisu bile, neće biti, a stvari se umeju i promeniti... totalno. Nije svima ni sreća podjednako naklonjena.
Koga god znam da je trudom i radom postao direktor, morao je popušiti par penisa u životu i nije to ništa za osudu žali bože, ali nije ni za hvalu. Svako postavlja sebi prioritete. I ok, da, vi niste nego sve onako baš regularno, ok to mi je jasno. Prosto su videli njegove kvalitete i rekli: ovaj čovek nam treba da otpušta radnike! Postavite ga za direktora.
Dete mu lepo živi, de ćeš bolji razlog.

Ali mora da postoji razlog za još jednu stvar: zašto tvoje dete ne može da se uklopi? Deca ne govore 100% istinu svojim roditeljima; u njihovim (roditeljskim) očima su njihova čeda uvek nevina i dobra. Ali iz iskustva znamo da je krive dece isto onoliko koliko i nevine, i da je svako dete krivo u nekom delu situacija. Kako se tvoje dete ophodilo prema svojim drugarima je upravo stvar koju treba da istražiš, umesto što ga izdvajaš iz državne škole i uskraćuješ mu priliku da se poistoveti sa tom nižom klasom u koju ga navodno želiš uklopiti. Jer, sad kad ga već šalješ u privatnu školu, red je i da se odselite u buržujski kraj (škola ne rešava pitanje zlobnog, zavidnog komšije je l tako), u buržujskom kraju će i njegova kola biti tretirana pošteno, može biti da će vam na prijemima neko zavrnuti za poreklo :rumenko: al' bože moj, vin sam luz sam.

Ovo je zemlja u kojoj direktor ima 20 puta veću platu od običnog radnika pored koga biste da stanujete. Samo ta stvar je dovoljna da vas ljudi mrze. Na žalost, morala bi razumeti to. Isto kao što biste vi mrzeli golf kolegu sa dedinja koji ima jahtu i stalno o njoj priča, 2 ostrva i svo vreme ovog sveta jer je u penziji sa 35 godina života. A nije invalid.

I za kraj, jedna poučna muzička numera:

Poslednja izmena:
Ne postoje losa vremena, postoje samo losi ljud ...a ova vremena su probudila najgore u ljudima ...pa ti kao ostani normalan :(

Nikada nije bilo gore nego danas, 90-te su bile zlatne u odnosu na ovaj period a bice i gore. Prosto sve ono lose sto smo radili u prethodnim decenijama i vrednosti koje smo promovisali, dolazi na naplatu u vidu novih beskrupuloznijih generacija lisenih bilo kakvog vaspitanja i kulture. Zivimo u zemlji gde i ono sto je bilo dobro je sada unisteno npr obrazovni sistem. Kao narod smo moralno propali pa i ovde sada na forumu ljudi ne diskutuju racionalno vec krivicu traze u zrtvi.
Objektivno vas sin ce svakako u kasnijem periodu imati i dosta benefita i verujem da ce mu zivotni put visestruko biti olaksan jer je bogat, mnogi ce samo iz tog razloga zeleti da budu bliski sa njim pa mozda i oni koji ga sada kinje jer su ljubomorni ali kao sto ni ova prva krajnost ne valja, nije dobra ni ova druga.
Ljudi su kod nas izgubili dostojanstvo, ponos, cast pa cete videti itekako kako ce mnogi puzati pred njegovim nogama samo zato sto je bogat, bice maksimalno predusretljivi da bi se druzili sa njim, devojke ce se uvijati oko njega a klinci koji ga sada kinje zbog obesti ce se setiti itekako da su sa njim isli u osnovnu ukoliko im nesto zatreba.
Takav smo narod, dominiraju koristoljublje, gramzivost, licemerje, ljudi bez obraza.

Sve je to tačno samo jedna stvar: dete je povodljivo i njegov etički sistem je tek u formiranju.
Sa jedne strane vi (navodno) pokušavate da mu usadite neke vrednosti, sa druge ga jedna ekipa klinaca kinji i mrzi jer je bogat, a treća mu zavidi i laska iz istog razloga (lep, šarmantan za profesorke... molim?!), jadan zaista i nema neke šanse u tom okruženju, samo bih da naglasim - nemojte slučajno da zaboravite da mu od sve svesti o sopstvenim "mogućnostima" u dobrom delu vremena svetli lampica: ti si bolji od ostalih i ostali su šljam. Ego je možda najdominantniji sastavni deo ličnosti svakog od nas, a deca s njim ne umeju da izađu na kraj.
I vi (porodica) ste sastavni deo ovog ogavnog naroda.

Sve je to tačno samo jedna stvar: dete je povodljivo i njegov etički sistem je tek u formiranju.
Sa jedne strane vi (navodno) pokušavate da mu usadite neke vrednosti, sa druge ga jedna ekipa klinaca kinji i mrzi jer je bogat, a treća mu zavidi i laska iz istog razloga (lep, šarmantan za profesorke... molim?!), jadan zaista i nema neke šanse u tom okruženju, samo bih da naglasim - nemojte slučajno da zaboravite da mu od sve svesti o sopstvenim "mogućnostima" u dobrom delu vremena svetli lampica: ti si bolji od ostalih i ostali su šljam. Ego je možda najdominantniji sastavni deo ličnosti svakog od nas, a deca s njim ne umeju da izađu na kraj.
I vi (porodica) ste sastavni deo ovog ogavnog naroda.

Ljubim te, nemoj vise, brzom brzinom ce promeniti svoj nick :rotf: ako zna za stid :think:

Sta dodati posle ovako nadahnute analize?
Zahvaljujem svima na ucescu...bilo je poucno u svakom smislu :)
Pozzz i hvala :bye:

Sve te razumem, slatka moja :aha:

Neću ništa da analiziram no imam jedan konstruktivan predlog za tebe : doi ti ovde na Dedinje , možeš za prvo vreme k'o Karleuša u podstanare , nema veze što je ona na mačkovom kamenu ( predgrađe bez prevoza) ionako kažeš da imate aždaju od automobila i taman ćeš nađeš simetriju.

Tamo u svom selu se osećaš k'o bogatašica međ' sirotinjom , ovde ćeš biti sirotinja međ' bogatima i ne treba ti bolje terapije, u opkladu da ćeš i ti i dete ti da nađete zlatnu sredinu i vratite se tu gde i pripadate.

Na sve strane vrca oholost... Ne znam da li si toga svesna, ali si u svojim postovima, osim sto si nam objasnila da ste super (sto je sasvim OK), sve vreme insistirala na tome da si bolja (da ste bolji) od drugih, ne samo po materijalnom stanju, vec i po vrednoci, sposobnosti, roditeljstvu, pa i moralno.

Ljudi su zli,ali si ti dobra...
Drugi ljudi su nebitni...
Vi ste previse normalni i vaspitani za ovo vreme (tj za druge ljude)...

Ako si nama za ovako kratko vreme uspela da toliko istaknes svoju tj vasu superiornost, ne bi me cudilo da dete to slusa svaki dan od rodjenja.

A ono sto njemu treba je upravo to da zna da nije ni bolji ni losiji nego drugi, da treba da ljude dozivljava kao jednake sebi i da ce tako biti prihvacen.

Ovako se ili dobije bahato dete koje drugi, naravno, ne podnose, ili jako nesigurno dete koje kod kuce slusa da je nesto posebno, a u okruzenju ne nailazi na divljenje jer tako svet ne funkcionise.

Ja se sa ovim na slazem, jer koliko vidim postavljacica teme sina vaspita dobro, ali to ne mora da znaci da on ne treba da zna da je bolji od drugih ako to jeste. Ne bolji u smislu da ima vise para vec kao sto je rekla odlican je djak, da li bi trebalo da se stidi toga ? Da bi bio prihvacen?
Ja mislim da ste svi bez razloga napali zenu, ocigledno biti bolji od drugih je greh, nekako ovde na forumu se podrska daja jadnim i nesrecnim ljudima a uspesnim nikako, naprotiv gleda veliki broj onih koji komentarisu da ih omalovaze pa cak i vredjaju.

Cinjenica je da je " najteze biti prorok u svom selu" . Ljudi jesu zlobni i zavidni, jos kako. Ali nije sve ni u tome da ti zavide jer imas para, ako si ih nasledio zavidece i ogovarace ali smrtno ce ti zameriti ako si sam stigao do toga. Jer ako si nasledio uvek mogu da kazu kako eto oni nisu imali srece a ti jesi .Ali ako si ponikao iz iste sredine kao oni (kao i Bella i njen suprug u ovom slucaju i ljudi iz okoline koji ih odbacuju ), ako nisi imao nista vise vec si svojim trudom uspeo da zavrsis skole, znaci intelektualno si ih presisao pa jos nisi od onih fakultetlija sto se nisu snasli pa da mogu sa osmehom da kazu " dzaba mu fakultet" e onda je to greh koji se ne oprasta. A ocigledno i da vrlo dobro znaju sta znaci dokazati se u privatnoj firmi i stici do mesta direktora. Svaka mu casta , mislim da je ruzno sto je neko na ovoj temi rekao" uzeli ga da otpusta radnike" - eto najbolji primer koliko su ljudi zavidni.
A " slag na torti" za zavidljivce je sto ne mogu da se nasladjuju sa onim " dzaba im pare kad on/ ona se svadjaju/piju... ili dzaba im pare kad im je sin problematican/los dzak..." Tako nesto bi im malo olaksalo muke . Ali ovde toga nema pa me ne cudi sta Bella dozivljava. Koliko to daleko ide vidi se po tome sto joj zameraju zasto i ona radi kad joj vec muz dobro zaradjuje. Pa nije ona nikom otela posao

Mislim da ona ne moze da popravi situaciju sta god cinila a i ne treba da se " udvara" okolini. Cak mislim da je dobro ako moze da se odseli iz tog dela grada i zaboravi na sve njih. U svakom slucaju Bella zelim tebi i tvojoj porodici sve najbolje, ne daj da vam okolina zagorcava zivot, uzivajte u onom sto imate i nadjite prijatelje koji su isti kao vi, koji ce se radovati vasem uspehu jer su i oni uspesni

Ja se sa ovim na slazem, jer koliko vidim postavljacica teme sina vaspita dobro, ali to ne mora da znaci da on ne treba da zna da je bolji od drugih ako to jeste. Ne bolji u smislu da ima vise para vec kao sto je rekla odlican je djak, da li bi trebalo da se stidi toga ? Da bi bio prihvacen?
Ja mislim da ste svi bez razloga napali zenu, ocigledno biti bolji od drugih je greh, nekako ovde na forumu se podrska daja jadnim i nesrecnim ljudima a uspesnim nikako, naprotiv gleda veliki broj onih koji komentarisu da ih omalovaze pa cak i vredjaju.

Cinjenica je da je " najteze biti prorok u svom selu" . Ljudi jesu zlobni i zavidni, jos kako. Ali nije sve ni u tome da ti zavide jer imas para, ako si ih nasledio zavidece i ogovarace ali smrtno ce ti zameriti ako si sam stigao do toga. Jer ako si nasledio uvek mogu da kazu kako eto oni nisu imali srece a ti jesi .Ali ako si ponikao iz iste sredine kao oni (kao i Bella i njen suprug u ovom slucaju i ljudi iz okoline koji ih odbacuju ), ako nisi imao nista vise vec si svojim trudom uspeo da zavrsis skole, znaci intelektualno si ih presisao pa jos nisi od onih fakultetlija sto se nisu snasli pa da mogu sa osmehom da kazu " dzaba mu fakultet" e onda je to greh koji se ne oprasta. A ocigledno i da vrlo dobro znaju sta znaci dokazati se u privatnoj firmi i stici do mesta direktora. Svaka mu casta , mislim da je ruzno sto je neko na ovoj temi rekao" uzeli ga da otpusta radnike" - eto najbolji primer koliko su ljudi zavidni.
A " slag na torti" za zavidljivce je sto ne mogu da se nasladjuju sa onim " dzaba im pare kad on/ ona se svadjaju/piju... ili dzaba im pare kad im je sin problematican/los dzak..." Tako nesto bi im malo olaksalo muke . Ali ovde toga nema pa me ne cudi sta Bella dozivljava. Koliko to daleko ide vidi se po tome sto joj zameraju zasto i ona radi kad joj vec muz dobro zaradjuje. Pa nije ona nikom otela posao

Mislim da ona ne moze da popravi situaciju sta god cinila a i ne treba da se " udvara" okolini. Cak mislim da je dobro ako moze da se odseli iz tog dela grada i zaboravi na sve njih. U svakom slucaju Bella zelim tebi i tvojoj porodici sve najbolje, ne daj da vam okolina zagorcava zivot, uzivajte u onom sto imate i nadjite prijatelje koji su isti kao vi, koji ce se radovati vasem uspehu jer su i oni uspesni

Potpuno si promasila temu,rasprava nije o zavidnosti obicnih smrtnika na neciju sposobnost da se obogati, sto je uzgred teoretski nemoguce odraditi perfektno posteno,ali ni to nije bitno. Tema je o ispastanju dece zbog "materijalnog statusa" (ma sta to znacilo) svojih roditelja. Imas li takvih iskustava, da su deca bogatih sikanirana od strane sirotinje? O tome je htela raspravu.
A uzgred, deca u nizim razredima su uglavnom odlicna, tako da to nije merilo da li ih roditelji vaspitavaju na pravi naci, vec samo da dosta rade sa njim oko nastave, sto je i sama rekla postavljacica teme. Vaspianje deteta je sasvim nesto drugo, nije ni samo da kaze: Dobar dan, vec upravo i socijalizacija medju vrsnjacima, koja je neizostavni deo odrastanja.

@duusa
pobrkala si pojmove bolji i uspesniji

Nikome nije uspesnost bila prepreka u zivotu ko je umeo da se postavi kao jednak, ravnopravan sa drugima.

U radu sa srednjoskolcima, a takodje i kao majka jednog dojucerasnjeg srednjoskolca, mogu ti reci da niko od dece koja su svetska klasa, (osvajali medalje na matematickim olimpijadama u svetu i slicno) nije imao problema, niko nije osudjivao i odbacivao, nego su se svi radovali sa njima, isli na aerodrom da ih isprate i docekaju, jer su ih dozivljavali kao svoje. Zato sto se ta deca ponasaju ne kao neko ko je superioran, vec kao neko ko nece isticati svoje uspehe i uvek su spremni da pomognu kome god treba.

Isto je bilo i sa materijalno situiranom decom.

Nije njihova uspesnost ili bogatstvo bilo ono sto ih definise, vec ono sto oni kao osobe jesu.

Isto tako nisu imala nikakv problem ni manje uspesna deca koja su umela da se postave normalno.

Problem je u stavu Ja sam vazniji od tebe!

Ko je zloban vidi zlobu i u drugome. Uvek su mi bili smesni ljudi koji imaju fantazije o svom znacaju i tome kako se drugi mnogo bave njima i jako pate sto i sami nisu takvi.
Ko voli ljude, tako se i postavlja i drugi ga vole i prihvataju. Probajte, nije tesko.
E sad ako neko namerava da se ponasa kao super star u svom mikrookruzenju i ocekuje da su drugi publika koja treba da se njime bavi i da mu se divi, to tako ne ide.

I sta kad se presele i dete promeni skolu i shvate da ni tamo ne ide? A ne moze da ide kako treba uz ovu logiku koja je predstavljena u Bellinim postovima, nazalost.

btw, potpuno je pogresan zakljucak da je Bella napadnuta. Upravo suprotno, ovo su krajnje dobronamerna razmisljanja, sto ce valjda uspeti da prepozna. A ako i ovo ovde od nas koji je ne poznajemo dozivi kao zavist i zlobu, onda se zakljucak sam namece.

Bella I od mene sve najlepse tebi itvojoj porodici.

(Bella-lepotica? :lol:)

Poslednja izmena:
@duusa
pobrkala si pojmove bolji i uspesniji

Nikome nije uspesnost bila prepreka u zivotu ko je umeo da se postavi kao jednak, ravnopravan sa drugima.

U radu sa srednjoskolcima, a takodje i kao majka jednog dojucerasnjeg srednjoskolca, mogu ti reci da niko od dece koja su svetska klasa, (osvajali medalje na matematickim olimpijadama u svetu i slicno) nije imao problema, niko nije osudjivao i odbacivao, nego su se svi radovali sa njima, isli na aerodrom da ih isprate i docekaju, jer su ih dozivljavali kao svoje. Zato sto se ta deca ponasaju ne kao neko ko je superioran, vec kao neko ko nece isticati svoje uspehe i uvek su spremni da pomognu kome god treba.

Isto je bilo i sa materijalno situiranom decom.

Nije njihova uspesnost ili bogatstvo bilo ono sto ih definise, vec ono sto oni kao osobe jesu.

Isto tako nisu imala nikakv problem ni manje uspesna deca koja su umela da se postave normalno.

Problem je u stavu Ja sam vazniji od tebe!

Ko je zloban vidi zlobu i u drugome. Uvek su mi bili smesni ljudi koji imaju fantazije o svom znacaju i tome kako se drugi mnogo bave njima i jako pate sto i sami nisu takvi.
Ko voli ljude, tako se i postavlja i drugi ga vole i prihvataju. Probajte, nije tesko.
E sad ako neko namerava da se ponasa kao super star u svom mikrookruzenju i ocekuje da su drugi publika koja treba da se njime bavi i da mu se divi, to tako ne ide.

I sta kad se presele i dete promeni skolu i shvate da ni tamo ne ide? A ne moze da ide kako treba uz ovu logiku koja je predstavljena u Bellinim postovima, nazalost.

btw, potpuno je pogresan zakljucak da je Bella napadnuta. Upravo suprotno, ovo su krajnje dobronamerna razmisljanja, sto ce valjda uspeti da prepozna. A ako i ovo ovde od nas koji je ne poznajemo dozivi kao zavist i zlobu, onda se zakljucak sam namece.

Bella I od mene sve najlepse tebi itvojoj porodici.

(Bella-lepotica? :lol:)
Mislim da problem postavljačice teme leži u boldiranom delu teksta.

Nije greh biti bolji (šta god to značilo) od drugih nego je greh (šta god TO značilo :mrgreen: ) verovati da si bolji i tako se postavljati.
Bio realno bolji ili ne.

Osim ako su praktične i poslovne stvari u pitanju, osim kada si zvanično ti nastavnik a on učenik, ti doktor a on pacijent.

Takve osobe niko ne voli i njihovo ponašanje bi trebalo da se promeni, ne ponašanje okoline, ako im zbog takvog stava (bolji sam od ostalih) izostaje prijatelja i ako im to smeta u životu. Držanjem za neosnovano (a možda realno?!) "bolji sam" iskazuješ nepoštovanje prema drugim ljudima kao sebi ravnim jedinkama sa kojima živiš na ovoj planeti.

Toj kapitalističkoj filozofiji takmičenja, iako primenljivoj u sportu ili poslovnoj sferi života (o, da li je?!) nema mesta kad su međuljudski odnosi u pitanju.
Ja to znam, mnogi to znaju, ali tako malo njih to poštuje. Ne znači da trebamo da pravdamo.

I kada sam bila odlikaš u školi mnogi su mi zavideli: na pravdanju izostanaka, na sitnim privilegijama koje nisam tražila, na poverenju nastavnika i profesora; umesto da kukam kako sam neshvaćena i kako ja nisam kriva zbog toga bila sam svesna da mi je u stvari do jaja naspram nekih od njih i da mogu da im pomognem, ako mi to traže ili ako prihvate. Ne zato što sam bolja nego jer, tako sam umogućnosti.
I dok god ne štetim sebi išla sam na to da drugima budem od koristi, kad već imam viška vremena i kad su mi već sve ocene zaključene u februaru. Ionako mi je dosadno. Tako su mi možda zavideli potajno, ali mi niko nije prebacivao zbog toga niti su mi išta govorili u lice. Šta više danas mi neki i zahvaljuju :eek: a počinjem i da kapiram zašto: niko više nikome ne pomaže ni u čemu, kad se umešaš u svet odraslih. Tu je samo nadigravanje i smrt konkurenciji u igri. I opet, tako je kako je, ali ne treba pravdati.

Htedoh reći: nikada me nije vređala tuđa zavist. Ako si već u boljoj poziciji od velike većine, nema nikakve potrebe da tražiš tragediju tamo gde je realno nema. Tebi je super. Povremena zavist na koju naiđeš nemerljiva je sa problemima sa kojima se susreće upravo ta osoba koja zavidi.

Никада нисам приметила да се било ко шиканира зато што има више од других.

Како људи уопште знају колико ви имате? Кроз шта се то огледа, није ми јасно.
Da,baš to.Čak je i suprotno.Svi trče za bogatom decom ,lepo obučenom....u društvu su čak i poželjna :D

Retki su razumeli temu i zahvalna sam im na tome :) Lepo je cuti i po neku lepu rec. Mozda je oholo, ali, prija coveku :)
Ako dozvolite jos necije misljenje, primetila bih da je, vecina vas dozvolila sebi da se bavi psihoanalizom nekog koga uopste ne poznaje.
Ne analizom iznetih primera vec cistom psihoanalizom.
Polazite od pretpostavki o nasem ponasanju u okolini i prema ljudima, a da pritom nikada nikog od nas niste ni upoznali.
Okvalifikovali ste nas kao neprilagodjene, bahate, arogantne, zrtve okoline...da covek ne poveruje!
Prepuni ste predrasuda o ljudima i ne dozvoljavate mogucnost da postoje lepo vaspitana i uspesna, a situirana, deca; da postoje zene koje su iskljucivo usmerene na svoju porodicu i ne zanima ih koga ce danas ili ikada impresionirati; da postoje ljudi koji i danas, u ovom bolesnom vremenu, gaje tradicionalne vrednosti; i da na kraju krajeva postoje i tamo neki direktori koji su omiljeni i koji ne otpustaju, i zbog kojih bi radnici u svako doba dana i noci ucinili sve...
Ali to je nasa realnost...olako se danas ljudi "bave" tudjim zivotima, formiraju misljenje na predrasudama (koje su cesto daleko od istine) i bas zato smo mi bili u situaciji da moramo da se bavimo nasim detetom na ovaj nacin.
I sada, kada sam videla koliko je vas, koji o nama bas nista ne znaju, tako ishitreno krenulo sa bombardovanjem, osudom, uvredama i sl...shvatam da smo mozda na vreme realno sagledali stvari....
(a mozda smo nas troje fini, pristojni i ljudi koje, ljudi koji zaista poznaju, lako i mnogo vole- ovo samo hipoteticki...da me opet ne okvalifikuju kao oholu :) )
I sada su mi jasniji ovi iz naseg okruzenja...jer zaista je tacno da se uspeh ne oprasta (posebno onaj zasluzeni), i to je prokletstvo ovoga naroda :(

Gospodji Distance - ako ne gresim, prosvetnoj radnici (psihologu po opredeljenju), koja me je nazvala oholom i kakvom god...ne zameram na tome kako me je "procenila"
Samo bih je upitala sledece:
- kako bi ona postupila da joj je dete bilo davljeno, na casu fizickog, mrezom od gola, dok je nastavnica okretala glavu jer nije zelela da se zameri ocu decaka (koji je vise godina proveo u zatvoru nego na slobodi), koji je takve stvari radio mom sinu a i drugoj deci vise puta- nicim izazvan?
- kako bi postupila kada bi bila privedena kod psihologa zato sto je svom detetu rekla da nikog prvi ne dira ali ako ga napadnu da uzvrati svakom (posto je u nasem bivsem razredu bilo ratno stanje na dnevnom nivou)?
- kako bi postupila da je u situaciji da se nastavnica pred decom (u 5 razredu) hvata za grudi (uz povike ovo su sise -izvinjavam se ali ovo je citat) i pise gradivo na patosu jer, kako tvrdi, na taj nacin jedino moze da privuce paznju na gradivo i umiri pubertetlije petake???
- kako bi postupila da je majke iz razreda (sa kojima ima divnu komunikaciju) mole do 3 ujutru da natera dete da ne uzvraca, vec da istrpi sve batine u narednoj nedelji ...da bi sa lekarskim uverenjima o nastalim povredama ceo razred zapretio direktorki!! (naravno dobijaju batine i danas i vode decu po lekarima - ja to mom nisam dozvolila da trpi- i jos uvek nisu zapretile) ?
Ima tu jos nebrojeno suludih situacija zbog kojih sam ja ratovala u skoli (ali apsolutno sama), zbog kojih su me druge majke podrzavale cutke (ali na glas nikada - jer ocena je ocena...trebace za upis, pa da se ne talasa), jedina sam se zamerila tom tatici..koji mi je pretio na sve moguce nacine..
ali kap koja mi je prelila casu je bilo kada smo razgovor (onaj u 3 ujutru) zavrsile uz njihovu kritiku upucenu meni: Kada svi trpimo (tj. njihova deca) sto i tvoj ne bi istrpeo batine po neki put za dobrobit razreda..prema njemu je i tako zivot blagonaklon??? a ja ih smatrala za prijatelje :)
Iskreno se nadam da cete Vi kao pedagog imati koju mudru rec za ovo moje (mozda pogresno) neprihvatanje da posle 4 godine trpimo, ratujemo usamljeni i dalje.
Jos mi je taj dan ...po ne znam koji put "seo" i blesavi komsija...koji u masi dece (desetak ih je bilo koji su u parkicu- pod njegovim prozorom) vice na moje dete i proteruje ga uz povike ..- Neka te vodi mama u drugi park, ona bar ima para...ali samo njemu i bas njemu licno upucuje tu recenicu. A pritom, covek ne radi nigde, uziva u basti sa zenom i troje dece 365 dana u godini i zivi od socijalne pomoci!!!
Ali kako god...neka sam ja najgora, najoholija na svetu, i neka je svo zlo ovog drustva pretoceno u lik i delo moje porodice...ja svima vama zelim da uzivate u lepim, bezbriznim zivotima, da ne budete bas nikada u ovoj mojoj suludoj situaciji...jer, apsurd je sto na kraju krajeva shvatis da ne pripadas nigde, tj. skorojevici sa kojima mogu da se druzim ne imponuju meni (naopako sam valjda sklepana), a ovi drugi...po svim kriterijumima "normalni" drvlje i kamenje po nama jer nas gledaju kao skorojevice :) i tako u krug ...
Ipak, hvala Bogu, imamo mi lep drustveni zivot i dovoljno ljudi koje volimo i koji vole nas.
Pogodio me je odnos ljudi prema mom detet, koje nicim zasluzeno,trpi uvredei "uci" od drugih (a ne od nas) da je nesto drugo u odnosu na drugu-"normalnu" decu, da je privilegovan i poseban, da postoje "sponzoruse" koje ce da mu otmu taticu??? uci o stvarima koje u nasoj kuci nikada nisu bile tema :(

Meni je za ovih, nepunih 5 godina, bilo dovoljno "ratovanja", pravdanja, ubedjivanja nevaspitanih da vaspitanje ima svrhu (Lexa...komentar o direktorima ti je ogavan i primitivan) i da se dobro dobrim vraca...pa odustajem i od ove teme,jer priznacete, naporno je i na forumu ispravljati krivu Drinu...mnogo bi bilo za mene...a retko odustajem :)
Mi cemo se vec nekako potruditi i ovo nase dete adaptirati na ova bolesna vremena i surove ljude a vama, jos jednom, hvala na odvojenom vremenu i ozbiljnoj analizi nas malih :heart:

Poslednja izmena:
Posto si mi se direktno obratila, odgovoricu, inace ne bih, jer sam vec rekla sve sto sam mislila da je bitno.

Upuceno mi je pitanje kako bih ja postupila da je rec o mom detetu.
Da je rec o mom detetu prvo bih pokusala da nadjem uzrok zasto je moje dete predmet takvog ponasanja okruzenja.
Bio bi mi fokus na tome da ga osposobim da ne iritira okruzenje. Ocigledno je da necim iritira okolinu, jer ima problem i sa skolskim drugarima i sa komsilukom, i sa decom i sa odraslima... Ne kazem da ih iritira svesno, niti da ih maltretira, ali je ipak uzrok u njemu, jer to nije sukob samo sa jednim detetom, vec ocigledno sa vise njih i to iz razlicitih okruzenja i situacija.

Imam vec odraslog sina i jos nisam cula za takve slucajeve koje navodis tokom citavog njegovog skolovanja, a bilo je drugova i drugarica izuzetno doborostojecih koji su bili normalno prihvaceni kao i svi ostali. (isao je u drzavnu osnovnu skolu i drzavnu gimnaziju)
Ako ne bih uspela to sama da resim, trazila bih strucnu pomoc.

Iako smo slicnih godina (imam 42) i vaspitavane u istim vremenima, meni je nepojmljiv nacin na koji razmisljas.
Meni je kao roditelju cilj da moje dete moze da funkcionise u svom okruzenju i to (naravno) bez mog uplitanja.
Nece u zivotu biti moguce da uvek neko ide ispred njega i stiti ga. I suprug i ja smo se uvek toga drzali i nikada nije bilo problema od obdanista pa evo i sada do studija. Nikada nije bila tema u kuci ni kakvi su nastavnici, uciteljica, vaspitacice ili druga deca, vec kakav je on u svom okruzenju i kako ce da resi problem kad do njega dodje, jer nece moci da menja svet, vec samo sebe u njemu.
Bilo je svakakvih nastavnika i dobrih i losih, ali je uvek bila preporuka da je on taj koji treba da se prilagodi sutaciji.

Nikada nismo intervenisali ni kod koga, jer bi to bila pogresna poruka pre svega za dete.

Pominjem svoje dete, posto je pitanje bilo formulisano tako, inace ne osecam nikakvu potrebu da isticem da smo suprug i ja neki narociti roditelji. Nismo nista posebno, ali nam se osnovni principi veoma razlikuju od vasih.

Reagujes prilicno uvredjeno, sto ne razumem. Ako postavis temu, pretpostavlja se da zelis misljenja i to razlicita. Ako je tema postavljenja da vas sazaljevamo kako se mucite zbog zlih ljudi, na pogresnom si mestu, a i od toga nema nikakve koristi, bar ne za vase dete.

Uprkos svoj ironiji sa kojom mi se obracas, sve sto sam napisala je krajnje dobronamerno, a mozes da shvatis kako god hoces. Iskreno, ne verujem da ces uspeti da pomognes detetu dok ne sklonis sebe iz prvog plana i pomognes mu da se snadje sam. On ne zivi medju zverima, vec medju decom svog uzrasta i nema razloga da ga vaspitavas kao da je bespomocan i da si ta koja ratuje (kako sama kazes) umesto njega.

Ono sto je veoma upecatljivo iz svih tvojih postova je da nema ni trunke samokritike, (ne valja skola, komsiluk, nastavnici, deca, sistem, vreme u kome zivimo, skorojevici...) a bez toga necete uspeti da napredujete ni milimetar gde god ziveli.

Ako zelis da verujes da je uzrok tome zavist zbog vasih uspeha, OK, samo sto ne verujem da ces tako pomoci detetu, ali to je vasa stvar.

Svako dobro!

Poslednja izmena:
primetila bih da je, vecina vas dozvolila sebi da se bavi psihoanalizom nekog koga uopste ne poznaje.
Tražila si to od nas.
Ne analizom iznetih primera vec cistom psihoanalizom.
A šta si htela, da ti aplaudramo i slepo prihvatimo tvoje viđenje stvari ili da ti damo mišljenje kako to nama izgleda? Nama, meni... na primer? Ako si htela aplauz trebala si napisati blog, status na fejsu ili šta slično i onemogućiti komentare. Tako se to radi.
Polazite od pretpostavki o nasem ponasanju u okolini i prema ljudima, a da pritom nikada nikog od nas niste ni upoznali.
Tražila si to od nas.
Okvalifikovali ste nas kao neprilagodjene, bahate, arogantne, zrtve okoline...da covek ne poveruje!
Pa šta? Možda i jeste, možda niste. Ljudi vas ovde ne poznaju i pišu na osnovu onoga što si iznela sama.
Prepuni ste predrasuda o ljudima i ne dozvoljavate mogucnost da postoje lepo vaspitana i uspesna, a situirana, deca;
Ne postoje savršena deca. Niti ljudi. A ti sebe i svoju porodicu opisuješ upravo tako.

da postoje ljudi koji i danas, u ovom bolesnom vremenu, gaje tradicionalne vrednosti; i da na kraju krajeva postoje i tamo neki direktori koji su omiljeni i koji ne otpustaju, i zbog kojih bi radnici u svako doba dana i noci ucinili sve...
Koliko sam ja shvatila, ne postoje bolesna/loša vremena, nego bolesni/loši ljudi?
Svaki direktor otpušta. To mu je u opisu posla. Stvarno svašta. Ovo i tvoje dete sigurno zna.
olako se danas ljudi "bave" tudjim zivotima,
Tražila si to od nas.
I sada, kada sam videla koliko je vas, koji o nama bas nista ne znaju, tako ishitreno krenulo sa bombardovanjem, osudom, uvredama i sl...shvatam da smo mozda na vreme realno sagledali stvari....
A stvari stoje ovako: "mi smo savršeni a ostatak sveta ne valja i svi nas osuđuju potpuno bespotrebno" :aha: S tim stavom ćeš se baš lako uklopiti i u sredinu bogataša. Ni oni brate ne vole puvadžije, da izvineš. Tim pre što su sami takvi.
(a mozda smo nas troje fini, pristojni i ljudi koje, ljudi koji zaista poznaju, lako i mnogo vole- ovo samo hipoteticki...da me opet ne okvalifikuju kao oholu :) )
Vidi bila sam u pravu :lol:
I sada su mi jasniji ovi iz naseg okruzenja...jer zaista je tacno da se uspeh ne oprasta (posebno onaj zasluzeni), i to je prokletstvo ovoga naroda :(
Kako ja ili ljudi sa foruma mogu da ti oprostim ili ne oprostim nešto što uopšte ne znam da si i da li si učinila? :lol: šta lupaš ****** niko te ne mrzi, niko te ne ugrožava ali niko ti se i ne divi. Prestani da očekuješ od ljudi da ti se dive i da vidiš kako će te gledati drugim očima.

Imala sam bogate dece i u svom razredu i ne da ih niko nije dirao nego su još i oni dirali druge; mali je bio dete mafijaša, uvek nove kradene patike, niko se s njim nije zajebavao. Ostali koji su bili imućniji imali su i više drugara jer su pravili žurke lako i zvali nas da dolazimo zbog čega su bili popularni, tako da mi cela tvoja priča opasno smrduca na nešto treće i to su svi ostali primetili. E sad ili si ti propustila nešto da nam ispričaš ili si propustila nešto da uočiš o sebi i vama kao porodici.
I, da ponovim, tražila si mišljenje, ne razumem čemu toliki šok.
Ako pročitaš ovo, zarad dobrobiti ove komunikacije ovde, reci: tri loše osobine tebe, muža, deteta (ili svih vas u globalu). (zna tvoj muž ovu foru pri zapošljavanju, kao direktor :aha: )
Ali loše, nemoj ono: naša loša osobina je što mnogo verujemo ljudima i svima pomažemo a to nam se obije o glavu.
Loše osobine da čujem. Pa ću onda da ti poverujem makar jedan deo onoga što si napisala u uvodu.
Meni je za ovih, nepunih 5 godina, bilo dovoljno "ratovanja", pravdanja, ubedjivanja nevaspitanih da vaspitanje ima svrhu (Lexa...komentar o direktorima ti je ogavan i primitivan) i da se dobro dobrim vraca...
Ali tačan. A sad, nevaspitanost je malo kompleksnija stvar od upotrebe reči penis, tamo gde joj je i mesto, ne?
Možda je tvoje dete, na primer, bilo nevaspitano prema drugima, pa ga zato šikaniraju, a ne zato što je bogat.
Što svakako nije njegova krivica. Nevaspitanost je interesantna reč, da je upotrebiš ovde gde... tebe osuđuju, valjda?

Poslednja izmena:
Hajde malo da obrnemo stvari i da, ako ste raspolozeni, prodiskutujemo na zadatu temu.
Naime, prateci teme na forumu susrela sam se sa mnogo komentara vezano za raslojavanje u drustvu, a posebno medju decom.
Ruku na srce, slazem se sa velikom vecinom.
Ali hajde da obrnemo stvari i da sagledamo i neku drugu realnost!!!
Ukratko da pojasnim:
Moja porodica spada u u onaj mali procenat situiranih porodica nase preterano osiromasene zemlje.
Sve, ali bas sve, postigli iskljucivo svojim radom (bez lazne skromnosti) i malo uz pomoc srece. Ovo stoga sto verujem da u ovoj zemlji nesto stvarno mora "odozgo" da te pogleda pa da u pravom momentu preseces i krenes iznova (tako je bilo i kod nas, ja trudna, volontiram u sudu kao pripravnik, suprug daje otkaz i preko oglasa se zaposljava u privatnoj firmi na radnom mestu mnogo ispod svojih kvalifikacija...napreduje i za 3 godine postaje generalni direktor iste...tada pocinje poglavlje koje nazivamo "materijalno obezbedjeni").
Inace, suprug i ja smo, i dalje smatram, mladi ljudi...40 god oboje, od toga smo 22 zajedno...kuc,kuc u drvo ...savrseno funkcionisemo.
Dobili smo sina (na zalost jedno dete, ali...nada umire poslednja), koji je zbog tatinog posla uglavnom vreme provodio sa mamom.
S obzirom da i suprug i ja poticemo iz vrednih, postenih, radnickih porodica...dete smo vaspitavali u tom duhu. On zaista ima sve, bar sve sto mu u tom periodu treba, i ima mnogo vise mogucnosti nego deca koja nas okruzuju. Ali zar svaki roditelj ne tezi da pruzi svom detetu maksimalno?
E sad, da li je to opravdanje za torturu koju je dete proslo i prolazi u poslednjih par godina, samo zato sto smo mi, njegovi roditelji, zeleli da nam dete raste u "normalnom" okruzenju, u naselju u kom smo i mi odrasli, da nema osecaj privilegovanosti, da shvati sta je zivot i da ne zivi pod staklenim zvonom???
Izuzetno sam stroga majka, trazim rad, red, disciplinu, postovanje obaveza, postovanje licnosti drugih i pre svega zagovonik iskljucivo istine.
Dete smo vaspitali da materijalno nikada ne moze biti ispred duhovnog, da novacem ne mozes kupiti sreci, da svakog treba da postuje, da zastiti slabije i da se ne bahati!
Naucili smo ga da je u porodici najvaznije da se ljudi vole, uvazavaju, ne lazu, brinu jedni o drugima, da se sve postize vrednim radom i da zivot uvek moze da te iznenadi i da za to moras biti spreman i sposoban da se boris sa svakim problemom.
Objasnili smo da novac koji zarade roditelji nije njegov novac...morace da vredno uci, radi, stice vestine da bi jednog dana mogao kvalitetno i samostalno da zivi. Nikada ne dobija sve sto pozeli, sve mora da zasluzi svojim ponasanjem i vrednim radom. On zna da postoje prioriteti: hrana, zdravlje, troskovi oko sporta i usavrsavanja jezika pa tek onda zabava i sl...Plata se prima 2 puta u mesecu i mora da traje do sledeceg dela...znaci, nije uvek sad i odmah...
Ima tu jos gomila stvari koje i svi vi verovatno usadjujete svom detetu.
I onda smo naisli na probleme...
- prvo smo mi (suprug i ja) izopsteni od strane okoline...jer pobogu ja radim i otimam od usta nekima kojima je to potrebnije, a ne moram jer muz dobro zaradjuje???
- suprug vozi dobar automobil a narod nema sta da jede ??? ( a svi znaju kako je sve steceno jer smo odrasli u istom ovom okruzenju...poznaju nas i kad je bilo lose a i sada kada je dobro)
a najbolnije od svega ... nadrljalo je dete!!!
I ako je vredan, radan, odlican ucenik ( i svaka ocena je zasluzena...jer ja drugacije ne bih dozvolila) dete je vredjano na svakom koraku:
- mali razmazeni bogatas ( culi od mame, tate, bake, deke...)
- tvoj tata ne zivi sa tobom svaki dan??? (covek na putu 2-3 dana u nedelji i cesto dolazi kasno uvece)
- "druze" se sa njim tako sto ga ucenjuju i traze igracke da bi se igrali sa njim...
- starije komsije ga teraju iz ulice dok se igra sa drugom decom iz kraja pod parolom - imas pare pa mozes da ides u park???
(i tu ja napravim lom pa jos ispadnem bahata kucka!!!)
- kada smo ga upisali na plivanje...komentar je bio da bolujem da mi sin bude najzgodnije dete...tako da je postao i "mali narcis"
- kada je otisao na opstinsko takmicenje iz matematike i srpskog komentari su bili "verovatno ga tata progurao"???
- kada sam dozivela visestruke spontane pobacaje, sinu je komsinica objasnila da mama pravi dramu da veze tatu za sebe jer puno je sponzorusica koje bi da nam "maznu" tatu!!! (pa sada ti detetu od 7 godina koje pati sto necemo vise imati bebu i zali se svima redom objasni sta je pisac hteo da kaze)
- u 5 razredu su poceli da njegove petice pravdaju time sto je zgodan i sarmantan, elokventan pa "obradjuje" nastavnice!!!!???? (sledece je valjda seksualno uznemiravanje)
a niko ne razmislja koliko truda je bilo potrebno da od deteta koje je svesno da ima mnogo vise mogucnosti od druge dece stvoris bice sa radnim navikama, zdravim ambicijama, sportskim duhom i navikama, poslusno dete ali i dete koje se uklapa u drustvo i nije smotanko ili bahati razmazenko.
Ima toliko toga sto se izdesavalo za prethodnih 5 godina...epilog je da smo ispisali dete iz drzavne osnovne skole, jer su se vredjali i tukli na dnevnom nivou ( tukao je i moj kada ga diraju...ruku na srce), upisali ga u privatnu jer nece morati da objasnjava zasto nosi ove ili one patike, letuje gde vec letuje, ima od igracaka sta ima :(
Ja i danas ne znam da se nosim sa ovom situacijom i ovakvim okruzenjem...kako tek dete da se izbori???
A sada da cujem komentare...naravno ako ste raspolozeni i ako ih imate :)
P.S. Samo da naglasim, ovo nije "kukanje" vec neka druga realnost u vremenu kada se jako tesko zivi.
Sad, budi pametan pa u svim ovim okolnostima napravi od deteta pametnog, sposobnog, vrednog i kvalitetnog coveka.
Mi smo kao roditelji presekli, odlucili kako smo mislili da je najbolje za nase dete, jer smo shvatili da je nemoguca misija pokusavati da budes "normalan" kada vise nista nije normalno oko tebe i kada su sve vrednosti poremecene!!!
Zašto li mi je u glavi da vi niste bogati već da samo imate iznadprosečna primanja?

@Bella -"I sada su mi jasniji ovi iz naseg okruzenja...jer zaista je tacno da se uspeh ne oprasta (posebno onaj zasluzeni), i to je prokletstvo ovoga naroda "

Narod ne prasta duvanje, puvanje , uobrazenost, i strpljivo ceka da dodje trenutak kada curan splasne, pa izgleda neizmerno smesan i nije tad za zaljenje.

Sredina u kojoj ste odrasli, gde vas ljudi znaju jos kad ste deca bili, s razlogom vas sad ne prihvataju, i ne zavaravaj se da je to zbog kolicine novca koji imate, vec zbog nosa kojim parate nebo.

Zašto li mi je u glavi da vi niste bogati već da samo imate iznadprosečna primanja?

Kad se gladan podnajede, misli da je car.
Vec rece Lexa, bogataska deca su cak pozeljna u drustvu, a tesko da su "davljna" na oci nastavnika koji nije hteo da reaguje! Ma nije nego. Licno i ja sam imala neslaganje sa uciteljicom i njenim nekim stavovima, ali sam to raspravila sa njom, i dosle smo do nekog resenja. Covek mora prvo sebe analizirati, pa potom traziti krivicu u drugome.

Back